Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e3db42529111c482f8b4572/80

Župan Blaženko Boban i Domagoj Maroević obišli radove u luci Sućuraj: Moći će pristati trajekt znatno veći od ovih koji sada pristaju

Dva nova gata, 80 metara duljine, 3.500 kvadrata novog platoa, te izgradnja parkinga će znatno doprinijeti manjim gužvama u ljetnoj sezoni jer će samom izgradnjom, odnosno proširenjem vanjske strane lukobrana, u luku Sućuraj moći pristati trajekt koji je znatno veći od ovih koji sada pristaju.

Dogradnja vanjskog veza luke otvorene za javni promet u Sućurju, projekt sufinanciran iz fondova EU vrijedan 30 milijuna kuna ide predviđenom dinamikom, rekao je to ravnatelj Lučke uprave SDŽ Domagoj Maroević koji je danas, zajedno s županom Blaženkom Bobanom obišao radove na dogradnji koji su započeli u listopadu ove godine.

-Kao što znate, danas sam sa suradnicima posjetio djelatnike i obišao prostore u kojima rade bivši djelatnici državne uprave, sada županijski djelatnici, u gradu Hvaru. Nakon toga sam s ravnateljem županijske Lučke uprave Domagojom Maroevićem došao u posjet načelniku Ivanu Slaviću, ovdje u općini Sućuraj, gdje smo zajednički obišli radove na proširenju luke Sućuraj. Značaj ovih radova je u tomu što će ubuduće u ovu luku, i po težim vremenskim uvjetima, moći pristajati trajekti sa stotinjak vozila. Do sada su to bili trajekti koji su mogli primiti maksimalno tridesetak vozila. Znate da su dosadašnjih godina od Drvenika do Sućurja sva plovila na ovom pravcu činila „pokretni most“. To su situacije koje zasigurno više nećemo viđati od turističke sezone 2021. godine – kazao je vidno zadovoljan viđenim, župan Boban, te je dodao: 

- Ponosno sam slušao starije ljude i pomorske stručnjake danas po cijelom otoku kako hvale ravnatelja LU Domagoja Maroevića i njegov stručni tim, i u pravu su kada kažu da se od vremena cara Franje Josipa nije gradilo toliko luka i pristaništa po našim otocima i u priobalju. Spomenut ću samo radove na obali u Kaštel Starom i pripreme za skori početak radova u luci Omiš. Nadam se s vama novinarima biti ovdje ponovno pred početak ljetne sezone 2021. godine kada ćemo pristati u Sućuraj s novim, puno većim trajektom.

Zadovoljstvo tempom i dinamikom izvođenja radova je iskazao i načelnik općine Sućuraj, Ivan Slavić, koji je istaknuo da će se dovršetkom radova znatno smanjiti gužve u samoj luci Sućuraj, jer će se, uz prihvat većih trajekata, omogućiti pristajanje većeg broja jahti i drugih manjih plovila.

-Područje obuhvata projekta se nalazi na prostoru vanjske strane glavnog lukobrana postojeće luke. Zahvatom se uređuje i sanira vanjska strana lukobrana dopunom obrambenog kamenometa-školjere i predviđa se izvedba nove trajektne rampe u korijenu lukobrana s mogućnošću prihvata trajekata u sezonskom ljetnom privezu – rekao je Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije. Izvoditelj radova je splitska tvrtka Marconi inženjering, a projekt je vrijedan 30 milijuna kuna.

Dva nova gata, 80 metara duljine, 3.500 kvadrata novog platoa, te izgradnja parkinga će znatno doprinijeti manjim gužvama u ljetnoj sezoni jer će samom izgradnjom, odnosno proširenjem vanjske strane lukobrana, u luku Sućuraj moći pristati trajekt koji je znatno veći od ovih koji sada pristaju. Samim time moći će prevesti i trostruko više automobila. Ovo je ne samo značajan projekt za sve one koji se ljeti prebacuju s kopna na otok i obrnuto, već i za same stanovnike Sućurja kojima je lakše i brže prebaciti se u Drvenik i otići do Makarske za što im je trajektom potrebno pola sata vožnje i još toliko automobilom dok im do Hvara treba sat i pol.

Luka u Sućurju najistočnija je luka na otoku Hvaru, a ujedno i najbliža luka kopnu jer je samo tri nautičke milje dijele od kopna. Dužina pristaništa do sada je iznosila 663 metra, a dogradnjom će se dobiti dodatnih 132 metra. Površina je 2.027 m² koja bi trebala narasti do 4.040 m² dok bi se površina akvatorija s postojećih 10.553 m² razvila na 36.588 m², zahvaljujući projektu dogradnje luke.

hr Fri Feb 07 2020 20:02:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e5436d329111c60508b45d1/80

Imoćani ne odustaju: Na trgu pored vijenca osvanule nove svijeće

Ranije danas su uz vijenac ostavljene dvije svijeće u crvenoj boji te jedna u bijeloj, a broj se uvećao kada je pala večer...
Da je spaljeni krnjo u Imotskome bio gay par koji želi usvojiti dijete s likom Nenada Stazića već znaju i ptice na grani. Osude pljušte sa svih strana, a saborski zastupnik Arsen Bauk tom prilikom je pristigao u centar Imotske krajine kako bi podnio kaznenu prijavu protiv organizatora. 

Prijavu su najavili i iz udruge Dugine boje. Dok je većina složna u činjenici da se govor mržnje ne smije tolerirati i treba osuditi, neki su se pak zapitali je li zapravo riječ o umjetničkoj slobodi. Među njima i Milijan Brkić, potpredsjednik Sabora i zamjenik šefa HDZ-a.

Bilo kako bilo, danas su u Imotskome na mjestu gdje se sporni krnjo palio osvanule svijeće i vijenac koji su ondje ostavila trojica muškaraca. Kada je pao mrak, broj svijeća se uvećao, a provokacije, čini se, ne jenjavaju.
hr Mon Feb 24 2020 21:49:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/590ae303b47398de708b45c8/80
Foto: Pixabay

Nova poskupljenja: Gorivo bi moglo biti skuplje šest kuna po spremniku?

Neslužbene informacije govore da bi najviše mogao poskupjeti benzin

Ponovno bi mogle porasti cijene goriva, neslužbeno doznaje portal cijenegoriva.info. Naime, spremnik benzina mogao bi biti skuplji za šest kuna, a porast će, po njihovoj procjeni, cijene dizela i LPG-a.

Dizel bi pak mogao poskupjeti za četiri kune, a autoplin 4,5 kune.


hr Mon Feb 24 2020 20:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e53bde529111c4c4d8b462f/80

Učenici koji su bili u Italiji ipak će sutra na nastavu

Unatoč ranije objavljenim informacijama, učenici iz Splita i Omiša ipak će sutra na nastavu

Učenici iz splitskog Nazora i Srednje škole Jure Kaštelana koji su bili na izletu u Italiji ipak će sutra, u utorak, na nastavu. Potvrdila je to ravnateljica županijskog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin.

RANIJE OBJAVLJENO:

Prema najnovijim uputama Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije učenici Srednje škole 'Jure Kaštelan' iz Omiša, njih ukupno 32 i četiri nastavnika koji su bili u pratnji na stručnoj ekskurziji u Italiji (Verona-Padova-Venecija) ostat će u kućnoj izolaciji sljedećih 14 dana te neće ići u školu. 

Dio učenika je, kazala je ravnateljica tamošnje škole Tereza Srdelić, u ponedjeljak i došao u školu, ali, sukladno s uputama Službe za epidemiologiju HZZJZ Splitsko – dalmatinske županije, je vraćen kući iza 10:30 sati.hr Mon Feb 24 2020 19:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59f8cedbb9e03e48948b4786/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Uzorci iz Splita, Rijeke, Zagreba i Siska negativni su na koronavirus

Svi danas testirani uzorci pokazali su se negativnima

Svi uzorci koji su danas testirani na koronavirus negativni su. Analizom uzoraka po jednog pacijenta iz Splita i Rijeke te po dva pacijenta iz Siska iz Zagreba utvrđeno je da su negativni na Covid-19. Jutarnji list doznaje da bi tijekom večeri u Kliniku za infektivne bolesti Fran Mihaljević u Zagrebu na analizu trebalo stići pet dodatnih uzoraka iz Rijeke te još dva iz Zagreba.

RANIJE OBJAVLJENO:

U tijeku je testiranje uzoraka iz Splita (1), Rijeke (1), Zagreba (2) i Siska (2). U dosadašnjim testiranjima niti jedan uzorak nije bio pozitivan na novi koronavirus.

Informacije o rezultatima će nakon završenog testiranja biti dostupne preko zdravstveih ustanova iz kojih su uzorci upućeni na testiranje, a u skladu s GDPR-om.

Informacije će biti ažurirane sukladno pojavi novih uzoraka, javili su iz Kliknike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' u Zagrebu.
hr Mon Feb 24 2020 18:09:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .