Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d43c44f29111c522f8b457f/80
Foto: Petar Malbaša

Alkarski vojvoda Ramljak i Vlado Galić nova pojačanja u Brodosplitu

Iz DIV-a kažu kako su se odlučiti za ljude koji će svojim iskustvom i znanjem značajno pridonijeti ostvarivanju najviših standarda sigurnosti
Bivši savjetnik predsjednice RH Vlado Galić novi je posao našao u DIV, i to na direktora korporativne sigurnosti, dok je alkarski vojvoda Boško Ramljak imenovan za savjetnika Uprave Brodosplita za korporativnu sigurnost, priopćeno je u DIV-u.

Vlado Galić predsjednicu je savjetovao do prosinca prošle godine, kada je dao ostavku “iz moralnih i etičkih razloga”, u jeku “afere SMS”. Dio medija Galića je tada povezivao s Franjom Vargom, optuženim da je falsificirao prijepisku između bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i suca osječkog suda u korist Zdravka Mamića. DIV grupa u priopćenju donosi Galićev životopis, u kojemu se ističe da je u Zagrebu diplomirao rudarstvo, da je dragovoljac Domovinskog rata od 1991. te da je bio angažiran u sigurnosnom sustavu MORH-a. Navode i da je Galić po zajedničkom programu Fakulteta političkih znanosti i Udruge hrvatskih menadžera sigurnosti stekao je zvanje menadžera sigurnosti iz područja poslovne i nacionalne sigurnosti te da je godinu dana savjetovao predsjednicu.

Kad je riječ o Bošku Ramljaku, navodi se da je aktualni je alkarski vojvoda, dragovoljac Domovinskog rata i prekaljeni ratnik - dva puta teško ranjen i više puta odlikovan. Nakon rata do umirovljenja kao časnik u OS RH aktivno je radio u sigurnosnim sustavima Hrvatske vojske.
- DIV Grupa se uvijek trudila prepoznavati trendove na međunarodnom tržištu i primjenjivati najviše standarde u svim segmentima poslovanja, pa tako i u onim sigurnosnim. Zato smo se odlučili kadrovski pojačati stručnjacima koji će svojim iskustvom i znanjem značajno pridonijeti ostvarivanju najviših standarda sigurnosti - pojašnjavaju u priopćenju, prenosi Večernji list.     

hr Tue Oct 08 2019 09:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5deab4da29111c1d1a8b468b/80
Foto: Dnevnik Nove TV

Da su danas izbori: Grabar-Kitarović, Milanovića i Škoru dijeli samo tri posto glasova

Sljedeća 2 tjedna mogu dovesti do značajnih promjena u poretku vodeće trojke...

Da se danas održavaju izbori, Kolinda Grabar-Kitarović dobila bi 27,4 posto glasova, odmah iza nje su Zoran Milanović s 24 posto te Miroslav Škoro s 23 posto. - istraživanje je koje je objavio Dnevnik Nove Tv

Prva tri kandidata tako se nalaze unutar statističke pogreške. Što znači da sljedeća 2 tjedna mogu dovesti do značajnih promjena u ovom poretku. 

Kako prolaze drugi kandidati

Mislav Kolakušić je na 8,2 posto. Slijede Ivan Pernar s 2,9 posto, Dejan Kovač bi dobio 2,6 posto, a Dalija Orešković 1,3 posto te na kraju tu je i Dario Juričan s 1,2 posto.

Ostali predsjednički kandidati dobivaju ispod 1 posto potpore: Nedjeljko Babić, Anto Đapić i Katarina Peović. Među biračima koji su se izjasnili da će sigurno izaći na izbore još uvijek ima 8 posto neodlučnih. S obzirom na odnose među prva tri kandidata, predstoji nam bitka za svaki glas.

Hrvatska će odlučiti u drugom krugu, a tko tada pobjeđuje

Kolinda Grabar-Kitarović vodi i u drugom krugu predsjedničkih izbora s 44,2 posto ispred Zorana Milanovića koji bi dobio 39,2 posto. Na birališta neće izaći 10,9 posto, a ne zna 5,8 posto ispitanika.

Grabar-Kitarović, naravno, ima 100 posto potpore birača HDZ-a, ali i 56 posto birača Miroslava Škore. Zoran Milanović može računati na više glasova lijevo liberalnih i populističkih kandidata.

Kolakušićevi birači, njih 57 posto, dali bi glas Milanoviću. Tu je i većina birača HSLS-ova kandidata Dejana Kovača pa do 100 posto birača Ante Đapića.

Miroslav Škoro pobjeđuje kolindu Grabar-Kitarović

U slučaju drugog kruga i sraza Miroslava Škore i Kolinde Grabar-Kitarović – Miroslav Škoro dobiva 45,2 posto, a Kolinda Grabar-Kitarović 34,4 posto. Na birališta u tom slučaju ne izlazi 14,7 posto ispitanika, a ne zna njih 5,7 posto.

Miroslav Škoro u drugom bi krugu dobio, među ostalim, i 31 posto HDZ-ovih birača, ali i većinu birača Zorana Milanovića, Mislava Kolakušića ili Ivana Pernara. Kolinda Grabar-Kitarović može računati na 66 posto birača HDZ-a i samo u drugom krugu većina birača Dalije Orešković bila bi uz Kolindu Grabar-Kitarović.

Škoro sigurno pobjeđuje i Zorana Milanovića

Miroslav Škoro bi pobijedio i Zorana Milanovića s 47,1 posto, a Zoran Milanović bi osvojio 36,9 posto birača. Nikoga ne bi biralo 10,3 posto ispitanika, a njih 5,7 posto ne zna.

Miroslav Škoro dobiva većinu birača HDZ-a, njih 74 posto. Očekivano i 61 posto birača Kolinde Grabar-Kitarović glasovalo bi za Miroslava Škoru. Birači Mislava Kolakušića blago naginju Škori, ali su podijeljeni, baš kao i birači Dejana Kovača. Zoran Milanović može računati na većinu birača Dalije Orešković ili Ivana Pernara. - piše Dnevnik

Tko su birači vodeća tri kandidata

Kolinda Grabar-Kitarović većinom glasove može dobiti među biračima starijim od 60 godina i tu osvaja 33 posto. Isto tako je i s onima koji imaju osnovnu školu, gdje može dobiti 37 posto, a tu je i Dalmacija gdje vodi s 31 posto.

Zoran Milanović pak veću zastupljenost ima među ženama, gdje može dobiti 27 posto, tu su također birači iznad 60 godina, a kada bi samo oni glasovali, Milanović bi dobio 35 posto glasova i Zagreb je sredina u kojoj Milanović trenutačno vodi s 28 posto.

Birači Miroslava Škore su od 30 do 44 godine i tu bi Škoro dobio 32 posto, isto je i među biračima sa srednjom školom gdje može računati na 25 posto i na kraju vodi u Slavoniji s 30 posto.

Tko će odlučiti izbore

Neodlučni, ali i disciplinirani birači. Vidljivo je kako veću želju za izlaskom na birališta imaju birači HDZ-a i SDP-a.

Veći je interes među starijim biračima, točnije onima iznad 60 godina, ali i visokoobrazovanim biračima. Veću želju za izlaskom na birališta imaju ispitanici u Istri i Primorju, Zagrebu te sjeveru Hrvatske.

NAPOMENA:
Istraživanje je provela agencija IPSOS na uzorku od 1000 građana Republike Hrvatske. Istraživanje je provedeno između 4. i 6. prosinca 2019. godine telefonskom metodom. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,1%, a za rejtinge stranaka +/-3,7%.
Važno je napomenuti kako su testirani samo sigurni birači koji misle izaći na birališta.

hr Fri Dec 06 2019 21:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d5432f629111cd5468b4590/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Opasni za zdravlje ljudi: S tržišta se povlače dva proizvoda!

Oba prozvoda možete vratiti u bilo koju poslovnicu...

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu objavila je da se s tržišta povlače dva proizvoda jer su opasna za zdravlje ljudi.

Prvi proizvod koji se povlači je Tuna komadi u biljnom ulju,  160g, koju na tržište stavlja Mesna industrija Braća Pivac iz Vrgorca, LOT 450243SI2C, proizvedeno dana 05/11/2019, najbolje upotrijebiti do 04/11/2024, podrijetlom iz Turske, zbog povećane količine histamina.

Drugi proizvod su sjemenke lana brenda Alnature, usitnjene 200. g. koje na tržište stavlja Muller. 

- Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda ALNATURA Sjemenke lana, usitnjene 200 g, LOT broja L6908083, najbolje upotrijebiti do 08.05.2020., zbog povećane količine cijanovodične kiseline. - naveli su. 

Oba prozvoda možete vratiti u bilo koju poslovnicu od Pivca i Mullera. 


hr Fri Dec 06 2019 18:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5877fb4e1eea8f46eb8b45ec/80
Foto: Zastita.info

Policajci prijete štrajkom, traže hitan sastanak s premijerom

"Trenutno najveće nezadovoljstvo svih policijskih službenika su mizerne plaće..."

Opći sindikat MUP-a, Sindikat kriminalističke policije i Sindikat policijski službenika poslao je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem traže hitan sastanak.

Također, najavili su prosvjed i štrajk policijskih službenika zbog velikog nezadovoljstva, ponajviše zbog malih plaća.

Navode kako je osnovna plaća policajca koji svakodnevno riskira svoj život i zdravlje iznosi  4.407,72 kuna "dok su osnovne plaće rukovodećih policijskih službenika dvostruko, trostruko, pa čak i četverostruko veće od početne plaće policajca". 

Njihovo pismo prenosimo u nastavku, u cijelosti i autentično:

- Koordinacija Općeg sindikata MUP-a, Sindikata kriminalističke policije i Sindikata policijskih službenika koja zastupa policijske službenike u Ministarstvu unutarnjih poslova (u daljnjem tekstu: MUP) nezadovoljna dosadašnjim načinom zastupanja prava policijskih službenika od strane reprezentativnih sindikata u državnoj službi (SPH, NSD MUP-a i SDLSN RH) i konstantnim ignoriranjem drugih nereprezentativnih sindikata u državnoj službi koji djeluju u MUP-u od strane ministra i njegovih suradnika ovom prilikom od Vas traži hitan prijem i razgovor vezan za sve probleme s kojima se susreću policijski službenici, od onih materijalnih prava koji se tiču najnižih plaća u državnoj službi pa do drugih prava kao što su kaznenopravna zaštita policijskih službenika.

Sastanak s Vama tražimo iz jednostavnog razloga jer čelni ljudi MUP-a, koji su dobili Vaše povjerenje, ostvaruju suradnju samo s gore navedena tri reprezentativna sindikata u državnoj službi, iako to ne bi trebalo biti tako jer je MUP samo jedan segment državne službe i on bi morao uvažavati jednako sve socijalne partnere i s njima ostvarivati dijalog u svim pitanjima koja se tiču prava zaposlenika MUP-a.

S obzirom na nezadovoljstvo velike većine policijskih službenika s načinom zastupanja i pregovaranja od strane navedena tri sindikata koji su svih ovih godina sudjelovali u kolektivnim pregovorima o materijalnim i socijalnim pravima te u izradi svih drugih propisa koji reguliraju prava i obveze policijskih službenika davanjem mišljenja i izravnim sudjelovanjem u radnim skupinama, mišljenja smo da ipak trebate čuti i drugo mišljenje onih koji su nezadovoljni takvim načinom pregovora i zastupanja prava policijskih službenika. Osobito iz razloga jer ova koordinacija sindikata zastupa onu kritičnu masu koja je spremna pokrenuti prosvjede i štrajk, a kojoj će se definitivno priključiti i velika većina drugih policijskih službenika koji su članovi tih reprezentativnih sindikata, koje bi davno napustili da ih ne drže u „dužničkom ropstvu“ kroz kojekakve ugovorne obveze s raznim tvrtkama u kojima im „support“ daje, ni više ni manje, nego MUP obavljajući za njih prisilne naplate s plaća u korist tih sindikata.

Trenutno najveće nezadovoljstvo svih policijskih službenika su mizerne plaće stoga Vam u prilogu dostavljamo izračun osnovne plaće kojeg je Sindikat policijskih službenika izradio za 4 kategorije policijskih službenika. Po njoj osnovna plaća policajca, koji je na „cesti“ i koji svakodnevno riskira svoj život i zdravlje, iznosi sramotnih 4.407,72 kuna dok su osnovne plaće rukovodećih policijskih službenika dvostruko, trostruko, pa čak i četverostruko veće od početne plaće policajca (načelnik policijske postaje, načelnik policijske uprave, zamjenik glavnog ravnatelja policije, s napomenom da su njihove osnovne plaće još i veće jer su u izračunu prikazani minimalni uvjeti za ta radna mjesta po pitanju staža i  policijskog zvanja te u njima nije sadržan zbog toga i dodatak za vjernost poslodavcu od 4, 8 ili 10%).

Takav omjer plaća niti je normalan, niti pošten, a podršku takvom omjeru plaća dali su upravo reprezentativni sindikati koje se itekako pitalo kada se donosila Uredba o plaćama policijskih službenika, kao i sve njene daljnje izmjene i dopune.

Želimo naglasiti da su najniže plaćeni policijski službenici upravo oni koji neposredno primjenjuju policijske ovlasti na terenu i kojima je svakodnevno ugrožen život i zdravlje, osobito u današnje vrijeme migrantske krize, i da zapravo tražimo od Vas povećanje koeficijenta s detaljnom analizom, na način da najniže plaćeni policijski službenik dobije najveće povećanje, a najviše plaćeni policijski službenik najmanje povećanje, čime bi se zapravo postigla ravnoteža u omjeru plaća među samim policijskim službenicima i postigla svrha poželjnog pravičnog povećanja plaća.

Isto tako svjedočimo u više aktualnih slučajeva, kaznenom progonu policijskih službenika koji su prilikom obavljanja policijskih poslova i primjenom policijskih ovlasti pravilno i zakonito te opravdano uporabili sredstva prisile. Može se konstatirati kako je stanje po pitanju kaznenopravne zaštite policijskih službenika i dalje alarmantno i da je žurno potrebno pristupiti izmjenama i dopunama važećih zakonskih i podzakonskih propisa kako bi se stvorio učinkovitiji pravni okvir za zaštitu policijskih službenika, ne samo u kaznenim progonima, već i u zaštiti policijskih službenika od lažnih anonimnih prijava.

Također neki od sindikata iz ove koordinacije podnijeli su tužbe protiv MUP-a, odnosno države, radi konstantne diskriminacije i time izravne i neizravne štete koju čine čelni ljudi MUP-a prema njima te njihovim članovima i vjerujemo da takvo ponašanje ne podržavate jer je Hrvatska država članica Europske unije. Ta diskriminacija može se riješiti vrlo jednostavno sporazumom Vlade RH s nereprezentativnim sindikatima, kao što to imaju riješeno drugi nereprezentativni sindikati u drugim ministarstvima, a koji bi regulirao jednaka prava iz kolektivnog ugovora kako reprezentativnim tako i nereprezentativnim sindikatima, osim prava koje je regulirano Zakonom o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata, a to je pregovaranje o kolektivom ugovoru s Vladom RH. Dokaz toj diskriminaciji su i trenutni pregovori ministra o koeficijentima samo s određenim sindikatima, iako smo na taj problem ukazali prije par godina, pa se postavlja pitanje jesu li policijski službenici koji su članovi koordinacije ovih sindikata manje vrijedni od policijskih službenika tih sindikata s kojima ministar razgovora.

Shodno navedenom tražimo od Vas da primite koordinaciju ovih sindikata na razgovor, jer nas ministar i njegovi suradnici, koji su zaduženi za suradnju sa sindikatima, konstantno ignoriraju, a koja je spremna na dijalog i rješavanje trenutno vro loše situacije u MUP-u mirnim putem bez prosvjeda i štrajka. Isto tako želimo naglasiti da ako ne dođe do dijaloga pozvat ćemo sve policijske službenike, bez obzira na članstvo u sindikatima, na prosvjed i štrajk te druge sindikalne akcije za koje vjerujemo da će se većina policijskih službenika odazvati obzirom na veliko nezadovoljstvo koje trenutno vlada i rezultate provedenih anketa. - stoji u pismu.

hr Fri Dec 06 2019 18:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dea7c1229111cef1e8b456b/80

Ulica u Dubrovniku dobila je ime u čast generalu Janku Bobetku

Ponosan sam što ulica u Dubrovniku nosi ime u u čast generalu Janku Bobetku, ocu moderne Hrvatske vojske, poručuje Krstičević

Svečano obilježavanje Dana dubrovačkih branitelja nastavljeno je danas, 6. prosinca 2019. prigodnim program, te su se u staroj dubrovačkoj gradskoj luci prisjetili svih pomoraca i branitelja stradalih na moru.

Svečanost se nastavila postrojem pripadnika Hrvatske vojske i oružanih snaga u novoimenovanoj ulici "generala Janka Bobetka". Ploču s novim nazivom ulice svečano su otkrili gradonačelnik Mato Franković i sin pokojnog generala, Ivan Bobetko.

"Na ovim drevnim zidinama Dubrovnik je pokazao kako se sloboda brani do posljednjeg atoma snage", kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručivši kako se stožerni general Bobetko svojim djelima i junaštvom uvelike istaknuo u borbi za Dubrovnik i Hrvatsku.

Krstičević: General Janko Bobetko je otac moderne hrvatske vojske i dao je velik doprinos za slobodu Domovine

"General Janko Bobetko je otac moderne Hrvatske vojske, zapovjednik južnog bojišta, jedan od ključnih generala koji su zaslužni za slobodu", poručio je ministar Krstičević, izrazivši zadovoljstvo što od danas ulica u Dubrovniku nosi ime legendarnog generala.

"Drago mi je vidjeti ovdje modernu Hrvatsku vojsku, Hrvatsku vojsku koja će danas s hrvatskim braniteljima napraviti mimohod u čast branitelja Dubrovnika.", rekao je ministar podsjetivši kako je Hrvatska vojska jamac mira i sigurnosti.

Sigurnost našeg prekrasnog juga i bisera Jadrana – Dubrovnika naš je prioritet

Ministar je istaknuo kako je ponosan što je Hrvatska vojska vraćena na jug Hrvatske, u Ploče kako bi bili na raspolaganju narodu na jugu Hrvatske: "Sigurnost našeg prekrasnog juga i bisera Jadrana – Dubrovnika, naš je prioritet.".

"Žrtva svih poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, naših ratnika i heroja, nikada ne smije biti zaboravljena jer oni su nam darovali sebe, a svoje su živote ugradili u temelje slobodne i neovisne Republike Hrvatske", kazao je general Šundov poručivši kako u dugom nizu velikana koji su svojim hrabrim djelima zadužili slobodarski grad Dubrovnik general Janko Bobetko svakako zauzima istaknuto mjesto.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mate Franković pozdravio je okupljene poželivši im dobrodošlicu u grad i zahvalivši se svima koji su omogućili preimenovanje ulice.

Dubrovački trombunjeri ispalili su pucnjeve iz Trombuna, a sa svojim izvedbama svečanost je uveličala klapa Hrvatske izvela je klapa Hrvatske mornarice "Sv. Juraj".

Hrvatska vojska i branitelji zajedno u mimohodu dubrovačkim ulicama

Nakon imenovanja ulice, održan je svečani mimohod postrojbi iz Domovinskog rata gradskim ulicama.

Na mjesnom groblju u Sustjepanu izaslanstvo Hrvatske vojske odat će počast stradalim braniteljima  Sustjepana, a u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Dubrovniku i crkvi  Sv. Nikole u Sustjepanu bit će služene mise zadušnice za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu.

hr Fri Dec 06 2019 17:04:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .