Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/53279e7f179942ed0c0887eb/80
Foto: Ilustracija D.N.

Studentski život: Kako sam zaboravila okrenuti stranicu ispita

Neobična priča mlade studentice
Za vrijeme ispitnih rokova, studenti su pod velikim stresom. Velika količina ispita i gradiva, a nekima nedovoljno rokova. Bez obzira na učenje ponekad se znaju "potrefiti"pitanja koja baš studenti ne znaju ili dio knjige koji baš nisu pročitali. 

Ponekad se ne posveti dovoljno vremena učenju, a ponekad se dogodi najbanalnija, a u jednu ruku i najkardinalnija greška koja se može dogoditi na ispitu- zaboraviti okrenuti stranicu.

Naša mlada čitetateljica, koja kako kaže ima novo prezime Pegula, podijelila je s nama priču o tome kako je zaboravila okrenuti ispit unatoč tome što je danonoćno učila i nadala se prolasku.

Kratka pripovijest o tome kako sam zaboravila okrenuti stranicu na ispitu i zavrijedila prezivati se Pegula (nesretnica)

"Za sebe sa sigurnošću mogu reći da sam pegula. Još nisam čula da je punoljetna, doduše neobavezno i zrela osoba, zaboravila okrenuti stranu ispita. Ponavljam: Osoba koja studira, ne govorim o srednjoj i osnovnoj školi. Al' j*** ga, 100 ljudi, 100 ćudi. I eto mene- 101. divokoza. 

Već 5 dana neumorno spremam ispit  i od svih mogućih grešaka počinim najbanalniju, dakako i najkardinalniju- zaboravim okrenuti j***** stranicu. A da i ne govorim o tome kako mi je profesorica dala test baš s one strane gdje se kreće od 6. zadatka i gdje ne stoji crtica za cijenjeno prezime Pegula. 

Ali Pegula ni na temelju ovih banalnosti nije shvatila da treba okrenuti list. Štoviše, Pegula se čudila kako je ispit lagan, a kad je profesorica rekla kako je preostalo još 10 minuta, Pegula je pomislila: "Bože, što oni toliko dugo rješavaju, a ja odavno gotova. Mogla bi ja proć ovo." Zadnje dvije minute Pegula se sjeti okrenuti papir s druge strane. To je bio još jedan od onih filmskih trenutaka kad vam se diže kosa na glavi. Potpuno teatralno i dramatizirano, a ne igra se i nećeš se probuditi nego se ovo stvarno događa. 

Nisam se niti potpisala jer sam znala da mi test ispraviti neće. Naime, ukoliko postoje 4 greške u jednom zadatku to je automatski pad, a kamoli ostavite pola stranice praznom. Sad žalim što se nisam potpisala kao Pegula i započela svoj novi identitet. Eh, a pazi sad ovo: To sam jutro išla na faks Uberom da se tobože ne stresiram prije ispita i da dođem ranije. I naravno, dogodila se još jedna od onih okolnosti koje prate samo pegule- Uber se pokvario nasred Vukovarske. Da sve bude efektinije počeo je padati i snijeg. Izletila sam iz auta i čekla tramvaj koji naravno nije dolazio. Kad je napokon stigao prvo crveno bilo je njegovo i moje naravno. Uletjela sam u učionicu zadnji sekund- baš kad je prozivalo. 

 Nasmijala sam se prijateljici i rekla joj: "Ej, koja sam ja pegula. Uber mi se pokvari prije ispita." Nisam ni slutila kakvom ću pegulom tek postati. 

I tako, sve što mogu reći je: Ljudi, ne živcirajte se. Džaba je učiti, džaba je poći na vrijeme ako nemaš smirenu glavu i malo fortune da ti okrene put ne možeš nikako naprijed. A eto, ne sramim se reći da imam skoro 19 godina i da ne znam okrenuti stranicu na ispitu. Događa se i najgorima.."


Zato dragi studenti, polako i sretno..

hr Fri Feb 16 2018 16:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c12c4f30e4938b8468b4605/80
Foto: Pixabay

Kod gripe nemojte odmah uzimati lijekove za temperaturu, savjetuje liječnik

Epidemija gripe samo što nije krenula. Iako se očekuju i nove doze cjepiva, liječnici kažu kako masovnija oboljenja tek slijede

Gripu treba preležati, jer riječ je o ozbiljnoj bolesti kod koje se mogu razviti komplikacije.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo navodi kako su se prvi slučajevi gripe pojavili krajem studenog, a očekuju da će u sljedećih nekoliko tjedana broj oboljelih znatnije porasti. Iako je mnogi tako ne doživljavaju, gripa može biti opasna.

Odmah se treba javiti liječniku u slučaju ozbiljnijih simptoma poput teškog disanja, bolova u prsima ili u slučaju dezorijentiranosti, konfuznosti, svakako treba otići liječniku.

Iako je epidemija već krenula to ne utječe na učinkovitost cjepiva.

Ove godine u Hrvatskoj je nabavljeno 320.000 doza, a s obzirom da je ove godine interes za cijepljenjem jako velik, bit će potrebno nabaviti još doza.

Kako liječiti gripu?

Kod gripe ne trebaju odmah uzimati lijekove za skidanje povišene temperature, koji opterećuju organizam. Njih je najbolje uzeti prije spavanja. Tijekom dana pomažu i druge metode.

"Preko dana svakako, pet, šest, deset puta ako treba koristit tuš ili kadu, znači tuširat se i namjestit si temperaturu vode kako nam odgovara, jer kako god da je namjestite uvijek će ona biti pet do šest stupnjeva hladnija nego koža. Tako da će se izvući ogromne količine topline iz tijela", kaže liječnik Leonardo Bressan.

Uz disciplinirano ponašanje u većini će slučajeva, poručuje, sve proći bez većih problema, piše zivotistil.hr

hr Thu Dec 13 2018 21:46:17 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c12a3be0e4938e6478b45c1/80
Foto: Stipan Ujdur

Antička 3D Narona konačno gotova: Pogledajte kako je izgledala Dalmacija prije 1500 godina

Izrada kompletnog 3D modela i video renderiranje sveukupno je trajalo 18 mjeseci.

Pri izradi ovoga 3D modela korištena je stručna literatura iz Austrijskog arhiva za istraživanje Narone, istraživača, Karl Patscha, “ZUR GESCHICHTE UND TOPOGRAPHIE VON NARONA“ iz 1907. (Povijest i topografija Narone).

Korišteno je i deset knjiga o antičkoj arhitekturi od Vitruvija, prvog rimskog arhitekta, koji je stručno napisao kao se organizira i gradi.

Autentičnosti 3D modela mnogo su doprinijele skice, ilustracije i snimci rekonstrukcija antičke rimske arhitekture, korišteno je i mnogo izvora na internetu, pretežno za mediteranske geo lokalitete.

Dio foruma i hrama su autentični pronađenim antičkim ostacima, ostali dio 3D modela je pretpostavka kako je mogao izgledati u antici, za ovo su korištene Vtruvijeve knjige o antičkoj arhitekturi. 

Sve 3D modele je moguće mijenjati, odnosno dograđivati ovisno o novim otkrićima na geo lokalitetu Narone u Vidu.


Animacija za Dioklecijanovu palaču je rađena devet mjeseci.


hr Thu Dec 13 2018 19:24:55 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0542c60e493850368b458e/80
Foto: Pixabay

Nećete vjerovati koliko se kukaca nalazi u jednom prosječnom božićnom drvcu

Prema istraživanju organizacije Safer Brand, koja se bavi organskim vrtlarenjem i kontroliranjem nametnika, moguće je da se na vašem božićnom drvcu nalazi nešto više od ukrasa
Pauci, biljne uši, pa čak i bogomoljke, nisu dobrodošli gosti u vašem božićnom drvcu, ali ako je vjerovati nedavnom istraživanju, u prosječnom drvcu nalazi se do 25 tisuća različitih insekata! 

Većina njih mikroskopske su veličine, pa ih vjerojatno nećete primijetiti (srećom!), a vjerojatno će ostati unutar krošnje drvca. "Iako će mnogi insekti ostati unutar drvca, neke će možda privući svjetlo, pa i prozori", piše u istraživanju.  

Ne brinite, oni vam nikako ne prijete jer će se oslanjati samo na drvce kako bi preživjeli.  

North Carolina Christmas Tree Association kaže da je vjerojatnost vrlo mala da će broj insekata biti toliki da ćete ih primijetiti i da su pretpostavke Safe Branda vrlo ekstremne, piše vecernji.hr
hr Thu Dec 13 2018 17:39:38 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b54b686cb557ad2408b456f/80
Foto: Pixabay

Imate pojačanu želju za slanim? Ovo može biti razlog

Bez soli gotovo je nezamisliva priprema ijednog jela, a ako osjećate posebnu jaku želju za nečim slanim, ovo mogu biti razlozi...
Znate ono kada imate želju za nečim slatkim? Ili slanim? 

Preporučena doza soli na dan je do 2,300 miligrama, idealno bi bilo manje od 1,500 miligrama, preporuka je to Američkog udruženja za zdravlje srce, a upravo Amerikanci konzumiraju i do 50 posto više od preporučene dnevne doze. 

Bez soli gotovo je nezamisliva priprema ijednog jela, a ako osjećate posebnu jaku želju za nečim slanim, ovo mogu biti razlozi...

Intenzivna tjelovježba

Osobe koje se bave tjelovježbom, gube elektrolite iz svog tijela kroz pojačano znojenje. Stoga ih je bitno nadoknaditi. 

Upravo nedostatne količine elektrolita u organizmu daju vam osjećaj želje za slanim, pojasnio je kardiokirurg dr. David A. Greuner.

Energetski napici mogu biti dobar izbor u nadoknadi eletrolita, ali možete i sami pripremiti napitak od limuna i limete, đumbira i prstohvata soli. 

Dehidrirani ste

Ako je vaše tijelo u stanju dehidracije, imat ćete potrebu za nečim slanim, a slana jela "traže" i da pijete više vode. To je jedan od načina kako tijelo traži da pijete više vode. 

Ovo se događa i trudnicama, posebice u vrijeme kada imaju mučnine. 

U PMS-u ste

Iako je češće da ćete posegnuti za slatkim, ako ste u PMS-u možete osjećati i jaču želju za slanim, posebice u tjednu prije menstruacije. Pokušajte izbjegavati konzumirati slano za vrijeme PMS-a jer može uzrokovati nadutost.

Pod stresom ste

Težak dan je iza vas i tijelo vas "traži" čips. Neki će posezati za ovakvim grickalicama iz dosade ili zbog stresa.

Niste se naspavali

Nedostatak sna i umor potaknut će u vama želju za brzom i nezdravom hranom, pokazalo je istraživanje provedeno 2013. godine, piše vecernji.hr


hr Thu Dec 13 2018 16:26:49 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .