Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cab2af929111c4d378b4688/80
Foto: Majda Rožić

Još dva tjedna javne rasprave o nacrtu Masterplana Istočne obale i Kopilice

Javna rasprava o nacrtu Masterplan studije Istočne obale i Kopilice ušla je u završna dva tjedna

U showroomu projekta postavljena je i izložba fotografija „Istočna obala i Kopilica – trenutno stanje i perspektiva“

Javna rasprava o nacrtu Masterplan studije Istočne obale i Kopilice ušla je u završna dva tjedna. Nakon službenog predstavljanja projekta, koje je održano 18. ožujka u amfiteatru Sveučilišnog odjela za stručne studije Sveučilišta u Splitu, otvoren je i showroom projekta (na adresi Kopilica 5) u kojem se svi zainteresirani do 19. travnja mogu detaljnije upoznati sa prijedlogom studije, a kako bi informirano mogli sudjelovati u javnoj raspravi.

U showroomu je do sada, nakon radionica koje su konzultanti koji su pripremili nacrt Masterplana održali sa predstavnicima svih dioničkih skupina, održan i niz predavanja za širu javnost. Tako je Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) predstavio studiju „Predviđanja budućih potreba u sektorima demografije, turizma i ekonomije“, arhitektica Miranda Veljačić održala je radionicu „Urbanistička početnica“, studenti arhitekture sa Sveučilišta u Bathu predstavili su svoju viziju razvoja Splita, a Bojan Ivošević prošli je tjedan sve zainteresirane naučio kako pravilno „žugati“ odnosno kako aktivizam s društvenih mreža pretočiti u konkretan i pisani oblik.

Showroom projekta Split United otvoren je do petka, 19. travnja svakog radnog dana od 16 do 20 sati, a u sklopu javne rasprave o nacrtu Masterplan studije u njemu će se održati još i predstavljanje prijedloga za revitalizaciju Kopilice od strane privatnih vlasnika (ponedjeljak, 8. travnja u 18 sati), predstavljanje projekta luke za teretne trajekte na Stinicama od strane Lučke uprave (srijeda, 10. travnja u 18 sati) te prezentacija Studije izvodljivosti povezivanja Zračne luke Split s trajektnom lukom Split od strane tvrtke Ernst&Young (ponedjeljak, 15. travnja u 18 sati).

Osim toga, u sklopu showrooma može se pogledati i izložba fotografija nastalih u sklopu natječaja Istočna obala i Kopilica – trenutno stanje i perspektiva. Uz pobjedničku fotografiju Majde Rožić, drugonagrađenu fotografiju Žakline Antonijević te trećeplasiranu fotografiju Janka Bauka, u showroomu je izloženo još 12 fotografija koje su po mišljenju stručnog žirija najbolje dočarala temu natječaja.

Grad Split poziva sve građane, dionike i stručnu javnost da do 19. travnja dođu u showroom, informiraju se o prijedlogu Masterplan studije te se aktivno uključe u javnu raspravu. Sve informacije o postupku javne rasprave dostupne su na internetskoj stranici Grada Splita

 

hr Mon Apr 08 2019 13:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da5ba5029111c9fb48b462b/80

Osumnjičeni za silovanje u Zadru uložili žalbu na mjere opreza

O žalbama odlučuje Izvanraspravno vijeće suda koje se sastoji od tri suca, među kojima ne smije biti sudac istrage

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru prije dva dana je podnijelo žalbu Županijskom sudu u Zadru protiv rješenja suca istrage Ivana Markovića jer osumnjičenima za silovanje 15-godišnjakinje iz okolice Zadra nije odredio istražni zatvor, nego ih je pustio na slobodu uz mjere opreza.

Glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković za Index je danas rekao kako je rok za žalbe tri dana od primitka prvostupanjskog rješenja, ali je i potvrdio da su žalbe uložili i neki od branitelja osumnjičenih i to na mjere opreza koje im je odredio sudac Ivan Marković kad ih je pustio da se brane sa slobode.

Dodajmo kako mjere opreza uključuju zabranu približavanja žrtvi, zabranu komuniciranja sa žrtvom te javljanje u policijsku postaju dva puta mjesečno, a neki od osumnjičenih su uložili žalbu na to rješenje koje uključuje ove navedene mjere.

- Neki su tek u ponedjeljak i utorak primili rješenje, a neki će tek u subotu pa se to prebacuje za ponedjeljak, tako da je ponedjeljak zadnji rok za žalbu. Također, neki branitelji osumnjičenih su već podnijeli žalbu na rješenje suda - rekao je glasnogovornik Visković.

Navodi kako o žalbama odlučuje Izvanraspravno vijeće suda koje se sastoji od tri suca, među kojima ne smije biti sudac istrage.


hr Thu Oct 17 2019 12:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d9df03729111c78a98b456b/80

Sutra se štrajka u Gorskom kotaru i Lici: U ponedjeljak štrajka cijela Hrvatska

Danas se štrajka u Zadarskoj županiji

Sindikati u prosvjeti ne posustaju sa svojim zahtjevima pa je posljednjeg dana cirkularnog štrajka najavljena podrška u četiri županije: Brodsko-posavska, Ličko-senjska, Primorsko-goranska i Požeško-slavonska.

Danas se štrajka u Zadarskoj županiji.

Do petka će trajati prvi ciklus cirkularnog štrajka u školama, a novi ciklus započinje u ponedjeljak 21. listopada, ako Vlada i sindikalisti prije toga ne postignu dogovor. Kako poručuju predstavnici sindikata, oni više neće tražiti sastanak s Vladom, nego će čekati poziv iz Vlade.

U ponedjeljak bi, tako, trebala štrajkati cijela Hrvatska.

hr Thu Oct 17 2019 12:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da8378929111cfab88b4593/80

Jeziv hobi: Muškarac u Šibeniku skida osmrtnice, nakon tri mjeseca sinoć je opet ‘udario’

Misteriozni kradljivac osmrtnica očito je nakon nekog vremena svladao strah od policije
Nakon što se tri mjeseca primirio, misteriozni Šibenčanin, koji skoro već 40 godina skida osmrtnice s panoa kod autobusne stanice iznad pijace, opet je ‘udario’. U noći s ponedjeljka na utorak i s utorka na srijedu ‘počistio’ je pano i time u nezavidan položaj po tko zna koji put doveo Zorana Mikulandru, vlasnika obrta Noa, koji ima koncesiju Grada Šibenika za postavljanje šoneta.

- Prije tri mjeseca o svemu sam obavijestio policiju pa se taj što skida šonete malo primirio. Međutim, očito je kako ne misli ili ne može odustati od svog morbidnog hobija. Skinuo je te dvije noći sve osmrtnice, a mene obitelji i prijatelji pokojnika prozivaju da ih nisam ni postavio -  kaže Zoran Mikulandra.

Glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske Marica Kosor rekla je za ŠibenikIN ovog ljeta da je kontakt policajac već jednom uočio muškaraca koji skida osmrtnice.
- Kontakt policajac ga je upozorio da to više ne radi pa jedno vrijeme nije bilo problema. Ako se to nastavi, poduzet ćemo daljnja postupanja – rekla je polovicom srpnja Kosor.

Međutim, misteriozni kradljivac osmrtnica očito je nakon nekog vremena svladao strah od policije.

- Ovaj put me baš iznervirao pa sam mu sam napisao i na pano zalijepio poruku. Malo je oštra, ali ne znam više što raditi. Čini mi se da je barem nakratko urodila plodom, jer prošlu noć nije skinuo niti jednu šonetu – zaključuje MIkulandra.

hr Thu Oct 17 2019 12:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da82e3929111c9eb98b456f/80

Stigle murve: Uređenje Šperuna koštat će pola milijuna kuna više od predviđenog

Uređenje Šperuna koštat će više od pola milijuna kuna više od predviđenog iznosa. Uređenje radi Cestar za cijenu od 1.664.167,50 kuna
Na Šperun, koji je u fazi uređenja i rekonstrukcije, stigla su stabla koja će krasiti jedan od najljepše uređenih dijelova Splita. 
U planu je sadnja šest stabala od čega su četiri muške murve, one koje nemaju plodove, te dvije pelegrinke ispred fontane koja će biti vraćena u izvornu formu iz 1880. godine. 
Pod Šperuna popločat će se bračkim kamenom i mosorskim dolitom, a bit će postavljeno ukupno i osam klupa te dva kamena rasvjetna stupa.

Uređenje Šperuna koštat će više od pola milijuna kuna više od predviđenog iznosa. Uređenje radi Cestar za cijenu od 1.664.167,50 kuna, a nakon njega ovaj dio grada Splita postat će jedan od najljepših.

hr Thu Oct 17 2019 11:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .