Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5825c4891eea8f97af8b45f7/80
Foto: Vlada RH

'Sve rizike koji su prijetili u Agrokoru uspjeli smo svladati'

Hrvatski sabor u srijedu započinje novu sjednicu koja će, bez prestanka, trajati do 13. srpnja. U četvrtak bi se trebalo raspravljati o opozivu potpredsjednice Vlade Martine Dalić...

10.35 - Ines Strenja Linić (Most) tražila je odgovore na stanje u Uljaniku, odnosno 3. maju. Navela je kako je podignuta kaznena prijava protiv odgovornih u brodogradilištu. Podsjetila je da je da tu situaciju upozoravala u studenom 2017. - Kaznena prijava govori o zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, odnosno malverzacijama u poslovanju. Brodogradnja je pitanje nacionalnog interesa i svima nam treba biti bitno što se događa - kazala je Strenja Linić. 

Premijer joj je uzvratio kako nema saznanja o prijavi o kojoj govori, piše 24sata.hr

- Država proteklih godina ulaže sredstva i znanje kako bi riješili pitanje brodogradnje. Ključno je da Uljanik u procesu restrukturiranja pronađe strateškog partnera, jer to znači opstanak radnih mjesta i gradnju brodova u Puli - odgovorio je Plenković. 

Kazao je i da će Vlada pomoći u procesu pronalaženja strateškog partnera.

10.21 - Mariju Puh (HNS) imala je pitanje za stranačkog kolegu, potpredsjednika Vlade i ministra Predraga Štromara. Zanimalo ju je koliko je novca osigurani za saniranje štete od klizišta, a tražila je da ministar izvijesti zastupnike koje se mjere provode. Štromar je uzvratio da je ova Vlada prva reagirala na probleme klizišta. Kada je u pitanju Hrvatska Kostajnica izvijestio je da je Vlada reagirala u roku od 48 sati te ustvrdio da su sva stambena pitanja građana s tog područja riješena. 

- U sljedeće dvije godine morat ćemo uložiti 150 milijuna kuna. To je deset puta više nego što je ijedna Vlada do sada uložila. Moram reći da ćemo sanirati sva klizišta poručio je Štromar.

10.15 - Marija Jelkovac (HDZ) imala je pitanje za potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić koje se odnosilo na situaciju u Agrokoru i postupak izvanredne uprave, koji kaže, daje rezultate i ide svojim tijekom. Jelkovac nije uspjela do kraja postaviti pitanje, jer joj je isteklo vrijeme. Potpredsjednica i ministrica Dalić navela je kako načelan dogovor o nagodbi, koji je postignut, predstavlja kapitalan korak prema dovršetku cjelokupnog postupka i prema vraćanju sustava Agrokor u normalno poslovanje". Navela je i kako sporazum sadrži dio, koji osigurava da će ostati sva postojeća radna mjesta. 

- Ovo je treći kamen temeljac u ovom procesu, a četvrti će biti kraj izvanredne uprave - rekla je Dalić. 

Ponovila je i kako su svi rizici, koji su zbog krize u koncernu prijetili, savladani. 

9.45 - Zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi otvorio je saborski aktualac, a premijera je upozorio da njegova podrška Vladi ovisi o operativnom programu, posebno koji se tiče romske nacionalne manjine te da su svi rokovi probijeni kao i da nije predviđen novac za provedbu većine aktivnosti. Premijera je upitao što planira učiniti da se krene s punom provedbom dogovorenog te da se osigura zakonski i financijski okvir. 

- Cijenim potporu manjina u Saboru našoj Vladi i vladajućoj većini. Mislim da ste time dali važan politički signal da manjine čine važnu sastavnicu društva - kazao je premijer. 

Naveo je podatak da je za aktivnosti romske manjine lani isplaćeno nešto manje od milijun kuna, dok ove godine taj iznos ide iznad milijun kuna te ga pozvao na daljnji dijalog.  

- Naša politička privrženost za rješavanje svih pitanja ostaje čvrsta i nepromijenjena - poručio je Plenković. 

Kajtazi je uzvratio kako ne može reći da je zadovoljan odgovorom. 

- Sve što kažete ili i potvrdite u dokumentima Vlade, ministarstva i ministri ne prihvaćaju dovoljno ozbiljno. Očekujem da ministre dodatno potaknete da se za provedbu aktivnosti pravovremeno osiguraju sredstva - uzvratio je Kajtazi. 

Sabor zasjeda do 13. srpnja

Aktualnim prijepodnevom, u kojem će članovi hrvatske Vlade odgovarati na pitanja zastupnika, Hrvatski sabor započeo je novu sjednicu koja će, bez prestanka, trajati do 13. srpnja.

Prvi tjedan rada bit će jedan od najdinamičnijih u posljednjih nekoliko godina: nakon Aktualnog prijepodneva, Sabor će raspravljati o ratifikaciji Istanbulske konvencije, dokumentu koji je podijelio hrvatsku javnost, ali i vladajući HDZ.

U četvrtak bi se, pak, trebalo raspravljati o opozivu potpredsjednice Vlade Martine Dalić, a u petak o premijerovu izvješću o sastancima Europskog vijeća.


hr Wed Apr 11 2018 10:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c2c7db10e4938896a8b457b/80
Foto: D.N.

Izbili požari kod Zadvarja, Sinja, Kučića, Broćanca

Vatrogasci su tijekom subote imali pune ruke posla gaseći pet požara koji su izbili na širem splitskom području.

Zadvarje

14:10 sati, požar trave i makije u Žeževici. Opožarena površina  oko 5000 m2. Požar pogašen u 15:00 sati. Na intervenciji sudjelovao DVD Zadvarje 1 vozilom i 5 vatrogasaca.

Sinj – Alebića kula   

14:32 sati, požar trave i niskog raslinja.Teren minsko sumnjiv. DVD Sinj prati razvoj požara s 2 vozila i 6 vatrogasaca.

U 18:20 sati požar je lokaliziran te se i dalje prati. Gasi se samo s asfaltiranih puteva.

Kučiće

15:39 sati, požar suhe trave. Opožarena površina oko 1,5 ha. Na intervenciji sudjelovali DVD Kučiće s 2 vozila i 7 vatrogasaca. Požar lokaliziran u 14:25 sati. Pogašen u 14:50 sati.

Sinj – Otok (Gornja korita-Kamešnica)

19:48 sati, požar otvorenog prostora.Teško pristupačan teren, visoko u planini, nema opasnosti za gospodarske objekte (štale). Požar se nadgleda cijelu noć.

Broćanac Veliki

Požar 600 m2 trave, na intervenciji sudjelovao DVD Zagora s 1 vozilom i 3 vatrogasca, tvrdi Radio Dalmacija.

hr Sun Mar 24 2019 10:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c97382529111c4a1c8b4574/80
Foto: Twitter

Samo u Hrvatskoj: Luka Modrić najbolji na svijetu, ali nije u Obrovcu

Gradsko vijeće Obrovca prednost dala tajkunu
Kapetan Vatrenih Luka Modrić proglašen je za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva u Rusiji, proglašen je najboljim u izborima UEFE, FIFE te France Footballa. Ovaj tjedan primio je nagradu za najboljeg sportaša svijeta u izboru Međunarodnog udruženja sportskih novinara, a Hrvatska pošta posvetila mu je poštansku marku. Sve to nije bilo dovoljno lokalnim vlastima u Obrovcu gdje su lokalni liberali predložili da se Luka proglasi počasnim građaninom. Podsjetimo, Zaton Obrovački odakle potječe Luka Modrić, udaljen je samo 1 km od Obrovca. 

Povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja i Gradsko vijeće Obrovca prijedlog su bez puno razmišljanja odbili. Umjesto Luke, koji je prva violina najpoznatijeg kluba na svijetu, počasnim građaninom imenovan je Ante Jurjević, bivši predsjednik NK Zadra i bivši zastupnik FIAT-a. Jurjević je najpoznatiji što mu se sudi zbog 1.2 milijarde kuna duga. 

hr Sun Mar 24 2019 08:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c972ee329111c901b8b459c/80
Foto: PIXABAY

Nedjelja stvorena za uživanje na otvorenom: Bit će iznadprosječno toplo i sunčano

S obzirom na temperature svima bi mogao goditi boravak na otvorenom
Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda poručuju kako će danas vrijeme u Hrvatskoj biti sunčano i iznadprosječno toplo. Vjetar na kopnu slab. Na Jadranu ujutro slaba do umjerena bura, od sredine dana zapadni i sjeverozapadni vjetar, a navečer na sjevernom dijelu jugoistočni. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 18 do 23 °C.

Sjeverni Jadran

Pretežno sunčano. Još u noći slaba do umjerena bura, samo podno Velebieta još prolazno i jaka, potom umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak. Jutarnja temperatura od 8 do 12, najviša dnevna od 19 do 22.

Dalmacija

Pretežno sunčano. Još u noći slaba do umjerena bura, potom sjeverozapadnjak i zapadnjak. Jutarnja temperatura od 9 do 13, najviša dnevna od 20 do 23.

Većini će ljudi povoljne biometeorološke prilike omogućiti dobar san i odmor noću, te doprinositi dobrom raspoloženju danju. I dalje će kroničnim bolesnicima olakšavati podnošenje njihovih bolesti. Boravak na otvorenom sredinom dana bi mogao svima biti ugodan u unutrašnjosti Hrvatske, a uz zaštitu od bure i na Jadranu.
hr Sun Mar 24 2019 08:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58373f651eea8f3fea8b45d1/80
Foto: Facebook

Plenković: Vraćanje investicijskog rejtinga bila je ambicija naše Vlade

Govoreći o povišenom kreditnom rejtingu, prema agenciji S&P, premijer Andrej Plenković kazao je da je nakon 6,5 godina, zahvaljujući naporima i rezultatima Vlade RH, Hrvatska je opet na invensticijskom kreditnom rejtingu.
- To je sjajna vijest za Hrvatsku. Za razliku od prije nekoliko godina kada je rast prosječno bio 4-5%, a tada smo se zaduživali za oko 10%, danas rastemo oko 3%, ali i smanjujemo dug za 3%. To je taj zdravi rast koji se događa bez zaduženja, a uz porezno rasterećenje. S&P posebno je pohvalio poreznu reformu, ali i mirovinsku reformu. Meni je posebno važno, jer je to bilo jedno od ključnih pitanja o našem mandatu bilo je rješavanja pitanja Agrokora, kazao je premijer Plenković. 

Plenković o Uljaniku: Treba naći put koji će voditi računa i o hrvatskom gospodarstvu, brodogradnji i zaposlenicima

- Agencija S&P je rekla da su smanjeni rizici eventualnih problema s restrukturiranjem brodogradilišta Uljanik. Vlada je početkom 2018., na zamolbu Uljanika, dali sanacijsko jamstvo kao pripremu za restrutkuriranje od 716 mil. kn. Skoro 100 mil. eura se potrošilo. Restrukturiranje, odnosno plan koji su dali, nije ga naše ministarstvo odobrilo, niti ga je EK ocijenila dobrim. Izašli smo u susret i našli sredstva za još dvije plaće, a zatim Agencija za potraživanje radničkih tražbina još tri plaće. Činimo sve da uzmemo u obzir i socijalne efekte i financijske i ekonomske i regionalne i političke. To nije nimalo jednostavna odluka. Osim toga, želimo da sve skupa bude u skladu s europskim smjernicama. Zato sam vodio nekoliko razgovora s kolegama na margini Europskog vijeća u Europskoj komisiji. Čekamo njihove signale i idućih dana ćemo pristupiti onomu što trebamo - naći put koji će biti takav da vodi računa i o široj slici hrvatskog gospodarstva, ali i o brodogradnji i zaposlenicima. Meni je najbliža odgovorna odluka koja će uzeti u obzir sve te parametre, dodao je premijer. 

"HDZ će sastaviti još jednu pobjedničku listu za Europski parlament" 

Premijer Plenković kazao je da namjerava u roku objaviti listu HDZ-a za izbore za Europski parlament. 

- Rokovi će početi teći od 26. ožujka. Predsjednica Republike raspisat će tada izbore za EP. Nakon toga mislim da svi imaju dva tjedna da prijave svoje liste. HDZ će sastaviti još jednu pobjedničku listu kao i 2013. i 2014. godine. Drago mi je da je Hrvatski sabor jučer prihvatio zakon o financiranju političkih aktivnosti, dodaje., piše HRT
hr Sat Mar 23 2019 20:43:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .