Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5825c4891eea8f97af8b45f7/80
Foto: Vlada RH

'Sve rizike koji su prijetili u Agrokoru uspjeli smo svladati'

Hrvatski sabor u srijedu započinje novu sjednicu koja će, bez prestanka, trajati do 13. srpnja. U četvrtak bi se trebalo raspravljati o opozivu potpredsjednice Vlade Martine Dalić...

10.35 - Ines Strenja Linić (Most) tražila je odgovore na stanje u Uljaniku, odnosno 3. maju. Navela je kako je podignuta kaznena prijava protiv odgovornih u brodogradilištu. Podsjetila je da je da tu situaciju upozoravala u studenom 2017. - Kaznena prijava govori o zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, odnosno malverzacijama u poslovanju. Brodogradnja je pitanje nacionalnog interesa i svima nam treba biti bitno što se događa - kazala je Strenja Linić. 

Premijer joj je uzvratio kako nema saznanja o prijavi o kojoj govori, piše 24sata.hr

- Država proteklih godina ulaže sredstva i znanje kako bi riješili pitanje brodogradnje. Ključno je da Uljanik u procesu restrukturiranja pronađe strateškog partnera, jer to znači opstanak radnih mjesta i gradnju brodova u Puli - odgovorio je Plenković. 

Kazao je i da će Vlada pomoći u procesu pronalaženja strateškog partnera.

10.21 - Mariju Puh (HNS) imala je pitanje za stranačkog kolegu, potpredsjednika Vlade i ministra Predraga Štromara. Zanimalo ju je koliko je novca osigurani za saniranje štete od klizišta, a tražila je da ministar izvijesti zastupnike koje se mjere provode. Štromar je uzvratio da je ova Vlada prva reagirala na probleme klizišta. Kada je u pitanju Hrvatska Kostajnica izvijestio je da je Vlada reagirala u roku od 48 sati te ustvrdio da su sva stambena pitanja građana s tog područja riješena. 

- U sljedeće dvije godine morat ćemo uložiti 150 milijuna kuna. To je deset puta više nego što je ijedna Vlada do sada uložila. Moram reći da ćemo sanirati sva klizišta poručio je Štromar.

10.15 - Marija Jelkovac (HDZ) imala je pitanje za potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić koje se odnosilo na situaciju u Agrokoru i postupak izvanredne uprave, koji kaže, daje rezultate i ide svojim tijekom. Jelkovac nije uspjela do kraja postaviti pitanje, jer joj je isteklo vrijeme. Potpredsjednica i ministrica Dalić navela je kako načelan dogovor o nagodbi, koji je postignut, predstavlja kapitalan korak prema dovršetku cjelokupnog postupka i prema vraćanju sustava Agrokor u normalno poslovanje". Navela je i kako sporazum sadrži dio, koji osigurava da će ostati sva postojeća radna mjesta. 

- Ovo je treći kamen temeljac u ovom procesu, a četvrti će biti kraj izvanredne uprave - rekla je Dalić. 

Ponovila je i kako su svi rizici, koji su zbog krize u koncernu prijetili, savladani. 

9.45 - Zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi otvorio je saborski aktualac, a premijera je upozorio da njegova podrška Vladi ovisi o operativnom programu, posebno koji se tiče romske nacionalne manjine te da su svi rokovi probijeni kao i da nije predviđen novac za provedbu većine aktivnosti. Premijera je upitao što planira učiniti da se krene s punom provedbom dogovorenog te da se osigura zakonski i financijski okvir. 

- Cijenim potporu manjina u Saboru našoj Vladi i vladajućoj većini. Mislim da ste time dali važan politički signal da manjine čine važnu sastavnicu društva - kazao je premijer. 

Naveo je podatak da je za aktivnosti romske manjine lani isplaćeno nešto manje od milijun kuna, dok ove godine taj iznos ide iznad milijun kuna te ga pozvao na daljnji dijalog.  

- Naša politička privrženost za rješavanje svih pitanja ostaje čvrsta i nepromijenjena - poručio je Plenković. 

Kajtazi je uzvratio kako ne može reći da je zadovoljan odgovorom. 

- Sve što kažete ili i potvrdite u dokumentima Vlade, ministarstva i ministri ne prihvaćaju dovoljno ozbiljno. Očekujem da ministre dodatno potaknete da se za provedbu aktivnosti pravovremeno osiguraju sredstva - uzvratio je Kajtazi. 

Sabor zasjeda do 13. srpnja

Aktualnim prijepodnevom, u kojem će članovi hrvatske Vlade odgovarati na pitanja zastupnika, Hrvatski sabor započeo je novu sjednicu koja će, bez prestanka, trajati do 13. srpnja.

Prvi tjedan rada bit će jedan od najdinamičnijih u posljednjih nekoliko godina: nakon Aktualnog prijepodneva, Sabor će raspravljati o ratifikaciji Istanbulske konvencije, dokumentu koji je podijelio hrvatsku javnost, ali i vladajući HDZ.

U četvrtak bi se, pak, trebalo raspravljati o opozivu potpredsjednice Vlade Martine Dalić, a u petak o premijerovu izvješću o sastancima Europskog vijeća.


hr Wed Apr 11 2018 10:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bd57ceb0e4938de168b4687/80
Foto: PIXABAY

Zamjenik predsjednika Vrhovnog suda o slučaju Daruvarac: "Razumijem da je javnost ogorčena, razumijem da je dojam o pravosuđu loš, ali..."

Niz je reakcija na slučaj puštanja na slobodu Darka Kovačevića koji je prijetio i teško ozlijedio 18-godišnju Zadranku. Pušten je na slobodu zbog isteka maksimalnog pritvorskog roka od šest mjeseci. U nizu reakcija, o ovom se slučaju oglasila i Udruga hrvatskih sudaca. U vrhu te Udruge je i sudac i zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela.

U Dnevniku Nove TV gostovao je zamjenik predsjednika Vrhovnog suda koji se osvrnuo na slučaj Daruvarac i kazao sljedeće:

Je li ovo što se dogodilo u Zadru normalno?

Ne znam je li normalno, ali je zakonito. Sud tu nije imao nikakve druge mogućnosti, nego postupiti po zakonu. Točno da to nije popularno, ali sudovi nisu tu da donose popularne odluke, nego da postupaju po zakonu.


Sud kaže obrana je odugovlačila postupak, odvjetnik okrivljenog tvrdi - sud nije poštovao zakonski rok za zakazivanje rasprave. Kome vjerovati?

To su stvari gdje bi ja donosio ocjenu za konkretan predmet, a to nije primjereno. Točno je da zakon ima procesne ovlasti koje se koriste, a sud to može spriječiti. Tu treba napraviti značajnu promjenu i te procesne mogućnosti svesti na mjeru gdje se uspostavlja ravnoteža između dvije strane, a sudu omogućiti da postoje djelotvorna procesna sredstva, da se onemogući odugovlačenje. To sada nije tako.


Jeste li nekome sugerirali takve zakonske izmjene?

Bilo je davno, ali to nije naišlo na plodno tlo. Meni je žao što je situacija takva, da je do toga došlo i da to služi kao povod za promjene. To se moglo napraviti prije.


Čekale su se i odluke Vrhovnog suda o izuzeću suca i delegaciji spisa gotovo 20 dana. Je li se moglo brže?

Spis je na Općinskom sudu u Zadru bio više od 4 mjeseca. U tom vremenu je bilo raznih procesnih radnji i to se nije moglo raditi brže. Meni je žao što je kolega koji je vodio spis završio u bolnici. Da to nije bilo tako mi o ovome ne bismo ragovarali. Ali na to doista nitko nije mogao utjecati.


Je li posjet ministra pravosuđa Zadru primjeren?

Mene je zanimalo zašto je ministar tamo išao, jer kontrolirati rad u konkretnom spisu nema nitko pravo, pa ni ministar, ali mi je drago da je išao da dobije informaciju iz prve ruke, a vezano za promjenu zakona. I sad ćemo vidjeti što će od toga biti. Znam da je Ministarstvo u postupku formiranja radne skupine za izmjenu zakona o kaznenom postupku i o tome će sigurno biti riječi.


Reagirala je i Predsjednica. Kako ste vi to doživjeli?

Mislim da predsjednica nije oštro napala pravosuđe, mislim da je samo rekla da država nije pružila okvir da se ovakve stvari ne dese. A okvir je zakonodavni okvir, a ne postupanje u konkretnom predmetu.


Čuli smo, ministar najavljuje izmjene Zakona o kaznenom postupku. Taj zakon stalno se nešto mijenja i dorađuje, a nitko s njim nije zadovoljan?

Nikad sa zakonom neće biti svi zadovoljni, ali zakon se treba napraviti sustavno. Prvo bi trebalo vidjeti platformu što se točno želi. I onda kada se donese zakon, onda ga ostaviti nekoliko godina. Stalno mijenjanje zakona nije dobro za nikoga.


Javnost je ogorčena. Povjerenje u pravosuđe je dodatno narušeno. Kako da vam građani vjeruju?

Razumijem da je javnost ogorčena, razumijem da je dojam o pravosuđu loš, ali ovo sigurno nije primjer koji bi taj dojam trebao pogoršati. Ovdje se ništa sudu ne može prigovoriti, jer je Sud radio po zakonu. Zakon nikada ne ubija čovjeka. Čovjek ubija čovjeka, stoji na portalu Dnevnik.hr

hr Sun Dec 16 2018 21:24:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1687fe0e49387a4e8b4612/80
Foto: Facebook/ Dobrovoljno vatrogasno društvo Vodice

Veliko srce vatrogasaca: Malene sportaše kojima su zapaljeni kombiji odvest će kući

'Srce vatrogasaca je veće i jače od ijednog zla!'

“Srce vatrogasca je veće i jače od ijednog zla! Vatrogasci Zagreb (JVP i VZGZ) ponudilI su pomoć u prijevozu naše dice doma!”, stoji na Facebook stranici vodičkih vatrogasaca.


Naime, kako smo ranije izvijestili dva vozila zapaljena su u zagrebačkom naselju Savski Gaj, a sumnja se da su za nedjelo krivi članovi navijačke skupine Bad Blue Boys koji su mislili da pale kombije Torcidi. 

Kombijima šibenskih registracija su djeca u dobi od 6 do 12 godina došla na sportski turnir.

hr Sun Dec 16 2018 18:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5aa4071c2af47f45248b4870/80

Navijači se tukli uoči utakmice Dinamo-Hajduk: Privedena desetorica

Od 10.856 gledatelja, 1800 je bilo gostujućih
Uoči početka utakmice Dinamo-Hajduk, zbog pijanstva su privedena devetorica Hrvata u dobi od 18 do 26 godina, te 25- godišnji Slovenac.

Do 16 sati privedeno je 20 ljudi, 10 zbog tučnjave, a 10 zbog alkoholiziranosti.

U 14 sati u Ulici Divka Budaka u Zagrebu sukobili su se navijači dviju suprotstavljenih frakcija te je ukupno njih 10, slijedom brze reakcije policije, privedeno u službene prostorije Policijske uprave zagrebačke. Privedeni su starosti od 26 do 37 godina - objavila je policija.

S vanjske strane južnog ulaza u stadion nalazilo se oko 500 ljudi te se skupina od njih 50-ak počela naguravati Policajci su reagirali te ih upozorili da prestanu s takvim ponašanjem, na što su se oni oglušili zbog čega su nad njima upotrebljena sredstva prisile pa se skupina smirila. Policija nije nikoga privela, niti je itko uslijed te situacije ozlijeđen.

Od 10.856 gledatelja, gostujućih je bilo 1800 koji su došli s oko 270 vozila, bilo osobnih, kombija ili autobusa, te onih koji su došli organizirano pod pratnjom policije.
 

hr Sun Dec 16 2018 17:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c166f630e49389f4e8b4611/80
Foto: Ilustracija/ Pixabay

Vatrogasci i HGSS tragali za dvoje mladih na omiškom području

Pronađeni su živi i zdravi..

"Službeno je potraga počela oko dva sata iza ponoći 16.12.2018. nakon poziva od centra 112 upućenom našem zapovjedniku, vatrogasci su pokušali locirati izgubljeni par, no to je potrajalo zbog njihove dezorjentiranosti te nepoznavanja terena na koji su zalutali, te naravno, zbog noći. 

Oko 6 sati ujutro pridružio nam se član GSS-a te su skupa s policijom nastavili potragu koja je uspješno završena, te su izvukli automobil", rekao je zamjenik zapovjednika DVD-a Gata, Mario Fistanić


hr Sun Dec 16 2018 16:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .