Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/586ace451eea8ffab78b45dd/80

Za slabo željezo konzumirajte šipak i ciklu

Željezo ima vrlo važnu ulogu u fizičkom i mentalnom razvoju djece

Ako dijete slabije jede, umorno je, bljeđe kože i sluznice (neka djeca su bijele puti, a nisu slabokrvna) i sklonije je infekcijama, osobito respiratornim, može se posumnjati na anemiju, kaže pedijatrica Mirjana Kolarek Karakaš. Djeca koja su često bolesna, dodaje, imaju manje razine željeza u krvi jer se ono u bolesti više troši. Željezo ima vrlo važnu ulogu u fizičkom i mentalnom razvoju djece - pišu 24 sata

Pomaže kod stvaranja hemoglobina koji prenosi kisik stanicama, uključujući stanice mozga. Novorođenče potrebne količine željeza dobiva iz majčina mlijeka, a zalihe su dovoljne za prvih nekoliko mjeseci života. Nakon toga, ako bebe ne dobivaju dovoljno hranjivih namirnica, može se razviti anemija. Ona se može pojaviti i zbog neprestanoga gubitka krvi, genetike, loše apsorpcije željeza... 

Djeca su podložnija anemiji tijekom ubrzanog rasta i trebaju više željeza za povećanje razine hemoglobina u tijelu. Najčešće se javlja između devetog mjeseca i druge godine. Lomljivi nokti, umor, gubitak apetita i razdražljivost neki su od znakova na koje roditelji moraju obratiti pozornost. Anemija se može liječiti, ali i spriječiti na nekoliko načina. Osnovno je povećanje unosa željeza hranom, prije nego što se pribjegne dodacima prehrani i suplementima.

Osim mesa peradi i mahunarki, treba jesti dovoljne količine voća bogatog vitaminom C jer on pomaže boljoj apsorpciji željeza u tijelu. Najviše vitamina C sadrže: guava, kivi, avokado, špinat, mango, naranča, a ne treba zaboraviti niti na zeleno lisnato povrće. Najbolji prirodni lijek za anemiju ipak, ističu nutricionisti, je šipak. Osim što obiluje već spomenutim vitaminom C, bogat je željezom te raznim mineralima. Bebama se može dati već od šestog mjeseca života, na samom početku dohrane. Savjetuje se da se najmanjima šipak daje u obliku soka zbog koštica. 

Druga namirnica koja je prvi vrhu popisa boraca protiv anemije je cikla. Ona čisti tijelo, prenosi kisik i povećava unos željeza u tijelu. Sadrži tvari koje sudjeluju u stvaranju vitamina B12, koji je jedan od glavnih čimbenika u stvaranju crvenih krvnih stanica, eritrocita, u krvi. 

- Dobro je kombinirati povrće i meso uz prirodni voćni sok, zbog vitamina C. Izbjegavati treba kombinaciju povrća i mesa uz žitarice i mlijeko jer te dvije namirnice smanjuju apsorpciju željeza - objašnjava pedijatrica Kolarek Karakaš. Ističe i kako je slabokrvnost često uzrok i slabijeg uspjeha u školi zbog čestog umora i nedostatka energije za izvršavanje brojnih intelektualnih obaveza djeteta. 

- Raznovrsna prehrana uz puno zelenog i crvenog povrća, meso tri do četiri puta na tjedan te izbjegavanje fast fooda i hrane bazirane na tijestu najbolji su način prevencije - savjetuje pedijatrica.

Dijagnoza se postavlja običnim vađenjem krvi.

Bogati željezom- Leća, slanutak, brokula, sjemenke, suhe šljive, marelice, integralna pšenica i ječam imaju visoku razinu željeza. Djeci, prema tablici dohrane, treba davati i žumanjak, mahunarke, tjesteninu i meso peradi. 

Rizična razdoblja - Bebe i mala djeca najugroženija su skupina za anemiju. Drugo rizično razdoblje je pubertet. Ako se problem uoči u ranoj fazi, lakše je liječenje i smanjuje se rizik od drugih zdravstvenih problema povezanih s anemijom. 

Facebook komentari

hr Mon Jan 02 2017 23:09:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59eb113eb9e03e368a8b4588/80

Obožavatelji tjestenine su zdraviji i unose manje masti!

Ljubitelji tjestenine! Novo je istraživanje otkrilo nešto uistinu pozitivno za vas - vaš voljeni ugljikohidrat, često spominjan u negativnom kontekstu od stručnjaka za dijetu, mogao bi vrlo brzo postati dio liste izuzetno zdravih namirnica
Nedavno istraživanje provedeno od strane National Pasta Associationa pokazalo je da redoviti konzumenti tjestenine unose veće količine bitnih vitamina i minerala u svoj organizam od onih koji to manje rade, piše zdrava krava.

Istraživanje

Možda ti se čini da je ova organizacija ljubitelja tjestenine 'namjestila' rezultate u svoju korist, no podaci na kojima se provelo istraživanje su došli iz National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES),  službenog nacionalog programa SAD-a za provođenje anketa povezanih sa zdravstvenim i nutricionističkim tematikama. 

Prilikom prikupljanja podataka, uzimali su u obzir prehrambene navike odraslih Amerikanaca starijih od 19 godina, od 2001. do 2012. godine i zaključili kako oni koji su više jeli tjesteninu u organizmu imali veću razinu folne kiseline, željeza, magnezija i dijetalnih vlakana, dakle svega što je potrebno za zdravu, izbalansiranu prehranu. 

Pored svega ovoga, pokazalo se i da ljubitelji tjestenine unose manji broj zasićenih masti i dodanih šećera, dva najveća faktora u prehrani koja vode debljanju.

Jedino što se nije ponudilo iz istraživanja jest kolike količine ili koliko često bi se trebala tjestenina konzumirati. 

Balansirana prehrana

Treba imati na umu da su ova saznanja u biti pokazatelj toga da bi tjestenina uvijek trebala biti dio dobro balansirane prehrane.

Diane Welland
, registrirana dijetetičarka i menadžer nutricionističke komunikacije za National Pasta Association naglašava da "tjestenina može biti efektivna u izgradnji kvalitetne prehrane jer služi kao savršen sustav 'dostave' voća, povrća, nemasnog mesa, ribe i mahunarki u organizam.

Ova analiza podvlači nutritivnu vrijednost žitarica kao esencijalnu u zdravoj prehrani. Pokazuje kako se njeni ljubitelji vode za kvalitetnijim dijetama od onih koji ju ne jedu (ili izbjegavaju)."

Dodatni dokazi

Uz ovo istraživanje ide i jedno od prošle godine koje je provedeno na, naravno, 2300 Talijana. Njegovi su rezultati pokazali da je konzumacija tjestenine povezana s nižim indeksom tjelesne mase (BMI).  Dapače, studija je tvrdila da oni koji su redovito jeli tjesteninu su čak bili mršaviji od onih koji su ustezali od ugljikohidrata. 

Ako smo te ohrabrili da bez straha pristupiš punom tanjuru tvojih najdražih fusila s pestom, slobodno navali - ali, pripazi na količine jer i najzdravija hrana prestaje to biti kada se prejedaš od nje!


Facebook komentari

hr Sat Oct 21 2017 11:31:23 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59eb12c7b9e03e58898b45ec/80
Foto: Maja Prgomet

Svečano otvoren hotel Marvie u Splitu

Svečanom otvorenju nazočili su brojni Splićani...
Brojni su se Splićani sinoć odlično zabavili na svečanom otvorenju hotela Marvie, prvog specijaliziranog hotela za zdravstveni turizam na području Dalmacije.

Program su vodili Iva Šulentić i Ivo Perkušić, u glazbenom dijelu je nastupila Marija Husar, a potom i Sick Swing bend, dok je posebnu pažnju gostiju privukao iluzionist Adam Keisner koji je oduševio izvodeći doista izvrsne trikove. S

Svečanost je započela u elegantnom tonu ispred hotela nakon čega su gosti uživali u gurmanskim delicijama restorana Da'Mar. Druženje se nastavilo na krovnoj terasi te potrajalo do ranih jutarnji sati na jednoj od podzemnih etaža hotela…

Facebook komentari

hr Sat Oct 21 2017 11:31:01 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/566319a5b118e115518b459e/80
Foto: Ilustracija CROPIX

Ima se, može se: Prodaja skijaških aranžmana ide bolje nego lani

Domaće putničke agencije koje se bave programima skijanja i zimskih odmora za predstojeću su zimsku sezonu pripremile veću ponudu za koju bilježe i veću potražnju nego lani, a kako zadnjih godina s prodajom kreću već krajem ljeta, do listopada se proda velik dio tih programa

Agencije Atlas i zagrebački Kompas su najveći ponuditelji skijaških i zimskih turističkih programa u više zemalja Europe, ali i u Hrvatskoj te bližoj regiji. Unatoč relativno višim cijenama tih programa, pogotovo za skijanje koje je uvijek nešto skuplje u odnosu na ljetne odmore, u obje agencije ističu rast potražnje, piše t portal.

"Trenutno nam je prodaja skijanja u porastu za oko 15 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine, a kako i zimski školski praznici u Hrvatskoj 'padaju' bolje nego lani, od 27. prosinca do 12. siječnja, očekujemo više skijaša nego prošle sezone, pogotovo u hrvatskom ski tjednu na europskim skijalištima od 6. do 13 siječnja, kada su i cijene niže", ističe za Hinu voditeljica korporativnih i marketinških komunikacija Atlasa Nikolina Frklić.

S obzirom da je Atlas jedna od najjačih domaćih destinacijskih menadžment kompanija, osim samog skijanja u zimskom katalogu nudi i različite programe obilaska i boravka u brojnim domaćim i europskim odredištima, pogotovo za advent i Novu godinu, za što također u Atlasu procjenjuju da će ove godine u agencijskom smislu biti jače od prošle godine.

"U potražnji skijanja najprije odu aranžmani sa smještajem u apartmanskim kućama i hotelima u blizini žičara i skijališta, koji su do kraja listopada već gotovo popunjeni. Cijene su ove godine slične lanjskima na većini odredišta, a domaći skijaši se i dalje najviše odlučuju za plaćanje u najčešće 12 rata", kaže Frklić.

Dodaje da je Atlas ove godine prvi puta na hrvatskom tržištu uveo izravne charter letove do francuskih skijališta, povezujući u programima skijanje i francusku gastronomiju.

Inače, u Atlasovom novom zimskom katalogu je više od 60 ski destinacija s više od 320 objekata u Austriji, Italiji, Francuskoj i Sloveniji.

Ponudu za skijališta u tim zemljama ima i zagrebački Kompas, iz kojeg ističu da se ove godine na zimskim odredištima sve više traže kraći boravci s tri do pet noćenja, te aranžmani koji uključuju škole skijanja na hrvatskom jeziku.

"Prema aktualnim pokazateljima prodaje vidljiv je trend rasta iznad 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine", otkrivaju iz Kompasa, dodajući da se najviše traže aranžmani na destinacijama poput Silliana, Matreia,  Passo Tonalea, Nassfelda, Katschberga, Bad Kleinkirchheima, Kronplatza, Zermatta i drugima.

"Cijene aranžmana ovise o vrsti i kvaliteti smještaja, te o samoj destinaciji, pri čemu zlatnu sredinu čine aranžmani sa sedam polupansiona u hotelu s tri zvjezdice na skijalištima u Austriji, koji se u prosjeku kreću od 2.400 kuna na više po osobi", iznose iz Kompasa.

Facebook komentari

hr Sat Oct 21 2017 11:21:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59eb0841b9e03e9b888b464c/80

Pablo Neruda nije umro od raka

Skupina od 16 međunarodnih stručnjaka koje je angažiralo čileansko pravosuđe zaključila je u petak da dobitnik Nobelove nagrade za književnost Pablo Neruda, preminuo ubrzo nakon Pinochetovog državnog udara 1973., nije umro od raka kao što piše u njegovoj smrtovnici.

"Sigurno je, kategorički sigurno 100 posto, da smrtovnica ne odražava stvarno stanje", izjavio je na konferenciji za tisak liječnik Aurelio Luna u ime stručnjaka zaduženih da utvrde je li čileanskog pjesnika usmrtila diktatura generala Augusta Pinocheta.

Stručnjaci iz Kanade, Danske, SAD-a, Španjolske i Čilea nisu ipak uspjeli odrediti stvaran uzrok smrti Pabla Nerude.

Otkrili su novu nekancerogenu bakteriju. Ona se proučava u laboratorijima u Kanadi i Danskoj što bi trebalo omogućiti bolje razumijevanje uzroka Nerudine smrti, objasnio je Luna.

Obitelj Pabla Nerude sumnja na trovanje pod diktaturom (1973.-1990.).

Posmrtni ostaci pjesnika i nobelovca, preminula u klinici u Santiagu 1973., nekoliko dana nakon državnog udara protiv socijalističkog predsjednika Salvadora Allendea s kojim je bio blizak, zadnjih su godina bili predmetom brojnih ekspertiza.

Ekshumirani 2013., konačno su vraćeni u zemlju u travnju 2016. a da misterij nije otkriven.

Po smrtovnici koju je izdala vladajuća vojna hunta, pjesnik je preminuo u 69. godini od raka prostate.

Facebook komentari

hr Sat Oct 21 2017 11:02:42 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .