Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/562f42100e01c0761e8b470b/80

Evo što je sve napravljenjo u kotaru Žnjan od jeseni 2017. godine

Vijeće gradskog kotara Žnjan, na zadnjoj sjednici, održanoj u srijedu 28. veljače 2018. napravilo je sistematizaciju svega što se u kotaru radilo, od jeseni 2017. od kada su odobrena sredstva za kotareve, i planiranog do proljeća 2018., stoji u priopćenju za medije koje potpisuje predsjednik Vijeća kotara Žnjan Sani Mardešić

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Vijeće kotara Žnjan je u navedenom periodu, što svojim sredstvima, što u dogovoru s Gradom, napravilo ili će napraviti do 1. travnja 2018. godine:

- Rekonstrukcija zelene površine - sjetva trave, sadnja 3 stabla i grmolike ograde površine cca 1000 m2 Biogradska ulica.

- Postavljanje stupića u Makarskoj 2 i zatvaranje ulaza vozilima u unutrašnje dvorište.

- Rekonstrukcija zelene površine - u tom istom dvorištu u kojem smo onemogućili parkiranje - gradnja zidića koji zaustavljaju odron zemlje te sjetva trave cca 200m2.

- Rekonstrukcija nogostupa(kocke) u Biogradskoj, nasuprot okretišta autobusa.

- Rekonstrukcija nogostupa(asfalt) u Žnjanskoj ulici, ispod košarkaškog i balotaškog igrališta.

- Rekonstrukcija nogostupa(asfalt) u Žnjanskoj ulici na strani Mertojaka i postavljanje mobilnog reciklažnog dvorišta - jedino mobilno reciklažno dvorište koje je postavljeno u Splitu.

- Saniranje velike rupe na parkingu između Žnjanske i Biogradske ulice.

- Izrada rukohvata:Stonska-Rovinjska u dužini od 30-ak metara uz stepeništa.

- Bojanje metalne ograde:Stonska-Rovinjska u dužini od 50-ak metara.

- Postavljanje 7 klupa u ulicama Biogradska i Primoštenska.

- Postavljanje niske i visoke ograde iznad provalije, kraj Sv. Lovre u dužini od 80 m.

- Postavljanje ogledala za izlaz s parkinga na križanju Makarske i Tučepske.

- Postavljanje niskih graničnika u Tučepskoj kako bi se zaštitila zelena površina od parkiranja i opskrbnih vozila.

- Formiranje zaustavnog mjesta za opskrbu s okomitom i vodoravnom signalizacijom u Tučepskoj ulici.

- Izgradnja 3-5 uspornika u Tučepskoj.

- Postavljanje bolje signalizacije i zaštitne ograde na dnu Lovrinačke, prije skretanja za OS- 13 zbog povećanog prometa i kretanja djece u školu.

- Izgradnja 40 m nogostupa na nedovršenom i strmom dnu Lovrinačke ulice zbog sigurnijeg kretanja pješaka, a posebno učenika prema školi, zajedno s ugibalištem za zeleni otok i mješovite kontejnere.

- Uređenje nogostupa i pješačkog prijelaza preko Rašeljkine te izrada ugibališta za kontejnere (zeleni otok) na vrhu Pazdigradske od budućeg rotora u dužini 50 m.

- Izgradnja 10 rasvjetnih stupova ispod ulice Put Žnjana prema moru.

- Pronađena je parcela te izrađena projektna dokumentacija za vježbalište u Primoštenskoj.

- Uređenje 40 m nogostupa na Putu Duilova, između skretanja za Vinogradsku ulicu i proširenja za autobusnu stanicu.


Što se društvenog života tiče, organizirali smo božićnu predstavu u atriju nove škole Žnjan – Pazdigrad za djecu predškolske dobi, u dogovoru s ravnateljem škole i kotarskim vrtićima, gdje su djeca pripremila program, a kotar je pripremio poklone za svu djecu. Višak poklona dan poslije donirali smo humanitarnoj akciji prikupljanja poklona za djecu čiji roditelji to nisu bili u mogućnosti sami napraviti.

Početkom proljeća, vjerojatno 21. ožujka, planiramo održati, također u suradnji sa školom Žnjan-Pazdigrad i kotarskim vrtićima, radionicu vezanu uz pravilno odlaganje otpada popraćenu igrom za djecu predškolske dobi i igrom za djecu školske dobi, a koje ćemo napraviti po uzoru na igru „Potraga za blagom“ ,koju redovito organiziramo već niz godina za dane kotara i koja je jako popularna među kotarskom djecom. Očekujemo veliko zanimanje djece i roditelja, obzirom na jako aktualnu temu.

U dogovoru sa Čistoćom i Gradom odredili smo stare i nove lokacije za zelene otoke:

I. PRIJEDLOG NOVIH LOKACIJA:

1. VRH ŽNJANSKE ULICE, zapadno-preko puta broja 12

2. KRIŽANJE MAKARSKE I ROVINJSKE

3. MAKARSKA 16 – južna strana ceste

4. DNO LOVRINAČKE- uz novi dio nogostupa na zapadnoj strani

5. VRH PAZDIGRADSKE ULICE, u produžetku budućeg rotora prema školi

6. SADAŠNJI SLIJEPI ZAVRŠETAK PAZDIGRADSKE ULICE, dogovoreno sa vlasnicima zemlje

7. ISTOČNO OD BEL-ETAGEA, preko puta nove trafostanice

8. KRIŽANJE PUTA ORIŠCA I VRGORAČKE


II. POSTOJEĆE LOKACIJE ZELENIH OTOKA:

1. Put Duilova- zadnja stanica autobusa broj 15

2. Tučepska ulica broj 2(kod dućana Studenac-nedostaje tetrapak)

3. Križanje Žnjanske i Biogradske ulice

4. Žnjanska 2 ( ispod dućana TOMMY (postoji kombinacija kontejnera )

5. Križanje Rovinjske i Biogradske (također kombinacija kontejnera)

6. Ispod O.Š. Pazdigrad (postoji veći broj običnih kontejnera +2plastika +2 papir (maknuti dva za mješoviti otpad i postaviti tetrapak i staklo) )

7. MOBILNO RECIKLAŽNO DVORIŠTE - križanje Žnjanske i Biogradske ulice


Na navedenoj sjednici 28.2.2018. bili su prisutni kotarski vijećnici Renato Čupić, dopredsjednik Dario Fadić, Marijana Puljak, Marin Tičinović, Nino Vela i predsjednik Vijeća, Sani Mardešić. Nadamo se kako je ovaj sastav kotarskog vijeća svim navedenim opravadao povjerenje naših susjeda.

hr Mon Mar 05 2018 09:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58c3d085b4739828b58b45ac/80
Foto: Ilustracija

Bura otežava gašenje: Požar na Pelješcu došao do kuća

Turisti i mještani su evakuirani...

Požar na Pelješcu došao je do samog ulaza u Orebić.

- Bura puše direktno prema gradu. Vatrogasci su razasuti na sve strane jer je požarište ogromno. Brane od vatre benzinsku pumpu, kamp, industrijsku zonu i zgrade. Na terenu su svi vatrogasci s Pelješca i Korčule - rekao je mještanin Orebića.

Evakuirali sela i kampove: 'Gori sa svih strana'

Vlada opći kaos, gori sa svih strana. jaka bura puše i otežava gašenje vatre, rekao je u utorak ujutro za 24 sata Ante Vidulin, dozapovjednik DVD-a Orebić.

Vatra je došla u blizinu sela Mokalo pa je izdana zapovijed za evakuaciju stanovnika Mokala u vilu Antonija u Postupu. Evakuirano je još jedno selo - Jurjevići.

Turisti iz dva obližnja kampa su evakuirani na igralište Orebić.

Vatru trenutno gase vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Dubrovnik s 10 vatrogasaca i 4 vozila, JVP-i Dubrovačko primorje, Mljet i Dubrovački vatrogasci te DVD-i Orebić, Kuna, Putnikovići, Viganj, Korčula i Trpanj, pišu 24 sata.

hr Tue Sep 25 2018 13:46:55 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba09c39cb557a4aa88b480e/80
Foto: PIXABAY

Regionalni dani EU fondova u Solinu

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kao nositelj politike ravnomjernog regionalnoga razvoja u Republici Hrvatskoj i ove godine organizira informativno-edukativna događanja pod nazivom „Regionalni dani EU fondova“.

Putem brojnih događaja, koji će biti organizirani u 30 gradova diljem Hrvatske, šira javnost i svi zainteresirani pojedinci, na razumljiv i pristupačan način, moći će dobiti informacije o svim mogućnostima financiranja iz fondova Europske unije. Nakon uspješno odrađenih događaja u Ivancu, Biogradu na Moru, Bakru, Karlovcu, Požegi i Vinkovcima koji su privukli brojne zainteresirane građane, „Regionalni dani EU fondova“ održat će se ovog rujna u Solinu.

Događanje „Regionalni dani EU fondova“ održat će se 27. rujna 2018. godine u Teatrinu Gradske knjižnice Solin (Ul. kralja Zvonimira 117 D) s početkom u 10 sati. Edukativno-prezentacijski program započet će pozdravnim govorima predstavnika Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te gradonačelnika Solina, Dalibora Ninčevića. Potom će se održati panel diskusija pod nazivom „Razvoj Splitsko-dalmatinske županije kroz EU fondove“ na kojoj će sudjelovati Jelena Pavičić, voditeljica Odjela za odabir projekata i financijsko upravljanje u Ministarstvu turizma, Jozo Sarač, v.d. Ravnatelj pri JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ, Ivica Rakušić, zamjenik gradonačelnika Solina te Marija Stupalo iz tvrtke Salona Var.

Nastavno na panel diskusiju uslijedit će stručna predavanja pod nazivom „EU fondovi kao mogućnost financiranja“ na kojima će Jelena Goričanec Mamić iz Ministarstva turizma predstaviti aktualne i buduće natječaje u području turizma, Ines Ličina iz HAMAG-BICRA nove financijske instrumente za ruralni razvoj, a Rade Dubreta iz HAMAG-BICRA ključne korake provedbe projekata te najčešće pogreške prilikom predaje projektne prijave. Po završetku predavanja, održat će se i interaktivna radionica „Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova?" na kojoj će se prolaziti uvjeti prijave na natječaj te pojasniti priprema potporne dokumentacije i procedura slanja konačne projektne prijave. Zaključno će se ostaviti mjesta za pitanja svih sudionika, a radionicu će voditi Boris Pekić, savjetnik za financije i EU fondove te direktor tvrtke „UHY Savjetovanje“.

Događanje „Regionalni dani EU fondova” namijenjeno je svim građanima zainteresiranima za mogućnosti korištenja fondova Europske unije. Putem interaktivnih radionica, panel diskusija i edukativnih sadržaja, polaznici će uz korisne savjete ujedno imati priliku razmijeniti iskustva i povezati se s predavačima i drugim sudionicima, sa svrhom jačanja suradnje na svim razinama i realizacije što većeg broja projekata.


Više informacija dostupno je na poveznicama: www.danifondova.eu i www.strukturnifondovi.hr ili na tel. 01/63 26 033.


hr Tue Sep 25 2018 13:06:06 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba9ce45cb557a947e8b556c/80
Foto: HGSS Makarska

Noćna akcija na Biokovu: HGSS kod Makarske spasio turistkinju

HGSS Makarska je u ponedjeljak navečer dobio poziv u pomoć. Na Biokovu je ostala iznemogla turistkinja. Njezin prijatelj spustio se do prvih kuća i pozvao u pomoć.

Na teren je izašao 21 spašavatelj i za nešto više od dva sata unesrećena je predana timu Hitne medicinske pomoći. HGSS Makarska je tijek akcije spašavanja opisao na svojem Facebooku.

"Na planinarskoj stazi Kotišina – Vošac brzom intervencijom spašena strana državljanka
Dana 24. rujna u 20,45 sati zatražena je pomoć od stranog državljanina čija je prijateljica zbog iznemoglosti, ostala u planini, a on se spustio do prvih kuća i zatražio pomoć.
U 21,00 sati na teren izlazi 21 spašavatelj HGSS stanice Makarska. Prikupljenim informacijama saznali da se radi o stranoj državljanki staroj 67 godina, koja navodno nije ozlijeđena i nalazi se oko pola sata hoda od asfaltne ceste.
U 21,43 sata prvi spašavatelji dolazi do unesrećene. Pregledom je utvrđeno da nije ozlijeđena već samo iznemogla, dehidrirana i promrzla od jake bure.
Unesrećena se nalazila na markiranoj planinarskoj stazi na oko 560 metara nadmorske visine.
Nakon utopljavanja i okrijepe s UT nosiljkom transportirana je u selo Kotišina gdje je u 23,00 sata preuzima tim Hitne medicinske pomoći.
Akcija je završena u 23,30 sati kada su se spašavatelji vratili u bazu", piše HGSS Stanica Makarska na svojem Facebooku, piše dnevnik.hr.

hr Tue Sep 25 2018 07:58:47 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b1e0fdd2af47f4c1f8b47a4/80
Foto: Pixabay

Danas većinom sunčano, ali relativno hladno i vjetrovito

Nakon svojevrsne mjestimične probe u subotu, ovog ponedjeljka "premijera" u cijeloj zemlji. Jesenskih uvjeta, naravno! Dugonajavljivana promjena vremena dogodila se uz većinom nagli pad temperature, ponegdje obilniju kišu, pa i olujno nevrijeme, te jak i olujni vjetar, mjestimice i s orkanskim udarima.
 Sljedećih će dana kiše biti rijetko gdje. Dapače, prevladavat će sunčano, ali znatno hladnije nego u prošlome tjednu, ujutro ponegdje i uz slab mraz pri tlu, a na Jadranu uz često jaku, gdjegod i olujnu buru, čak i s orkanskim udarima. U četvrtak i petak mirnije i toplije, na kopnu ujutro maglovitije, a za vikend opet...

S 1010 hPa na 1028 hPa, a i s 27 °C na 12 °C

O jačini i naglosti promjene vremena možda su najbolji dokaz podaci mjerenja i motrenja s meteoroloških postaja DHMZ-a. U Zagrebu je, primjerice, na postaji u Maksimiru, tlak zraka izračunat na morski nivo u noći bio 1010 hPa, a poslijepodne čak 1028 hPa. A u Splitu, na Marjanu, temperatura se zraka s 27 °C u 11 sati snizila na samo 12 °C u 13 sati, pri čemu je srednja brzina bure poslijepodne bila čak oko 72 km/h. A podjednako velikih promjena, pa i jačeg vjetra bilo je i drugdje po Hrvatskoj, piše HRT.

Utorak - većinom sunčano, ali relativno hladno i vjetrovito

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
 pretežno sunčano uz povremeno umjerenu naoblaku te i dalje vjetrovito, uz umjeren, mjestimice i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Jutro zamjetno hladnije s temperaturom od 4 do 7 °C, a najviša dnevna između oko 15 °C.

U središnjoj Hrvatskoj danju podjednaka temperatura, a mnogima će se činiti svježije zbog umjerenog, u višim predjelima i jakog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra. Iako sunčana vremena neće nedostajati povremeno treba računati na prolazno umjerenu pa i povećanu naoblaku.

Vrlo vjetrovito bit će u gorju i na sjevernom Jadranu. Bura će biti jaka i vrlo jaka, na udare i olujna, podno Velebita i orkanska. Nakon svježeg jutra uz prevladavajuće sunčano vrijeme temperatura će danju porasti na vrijednosti od 11 do 14 °C u gorju, a duž obale i na otocima te u unutrašnjosti Istre između 17 i 19 °C.

Na srednjem i južnom Jadranu, te u unutrašnjosti Dalmacije također pretežno sunčano i vjetrovito, uz jaku i olujnu buru, s kojom će more biti umjereno valovito i valovito, na otvorenom i jače valovito, te hladnije nego prošlih dana. Jutarnja temperatura zraka od 7 °C u unutrašnjosti do 15 °C na otocima, a najviša dnevna između 17 i 22 °C.

Od srijede do petka pa vjerojatno opet...

Sredinom tjedna u kopnenom području
 prevladavajuće sunčano vrijeme, u srijedu uz umjeren do jak vjetar još uglavnom u gorju. Jutra će biti prohladna, ponegdje pri tlu i uz slab mraz, a od četvrtka, uz pritjecanje sve toplijeg zraka, i sve češću maglu. A za vikend se povećava vjerojatnost za ponovno svježije i oblačnije dane, s  mjestimičnom kišom.

Prvu polovinu tjedna na Jadranu će svakako obilježiti jaka i olujna bura. Pretežno sunčano bit će do petka, ponegdje i za vikend, a uz slabljenje bure od četvrtka će biti i toplije. Za vikend vjerojatno ponovno promjenljivije, mjestimice i uz malo kiše, uglavnom u nedjelju u Dalmaciji, a sve je izglednija i nova epizoda bure s kojom će se temperatura ponovno malo sniziti, i zraka i mora.
hr Tue Sep 25 2018 07:58:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .