Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/562f42100e01c0761e8b470b/80

Evo što je sve napravljenjo u kotaru Žnjan od jeseni 2017. godine

Vijeće gradskog kotara Žnjan, na zadnjoj sjednici, održanoj u srijedu 28. veljače 2018. napravilo je sistematizaciju svega što se u kotaru radilo, od jeseni 2017. od kada su odobrena sredstva za kotareve, i planiranog do proljeća 2018., stoji u priopćenju za medije koje potpisuje predsjednik Vijeća kotara Žnjan Sani Mardešić

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Vijeće kotara Žnjan je u navedenom periodu, što svojim sredstvima, što u dogovoru s Gradom, napravilo ili će napraviti do 1. travnja 2018. godine:

- Rekonstrukcija zelene površine - sjetva trave, sadnja 3 stabla i grmolike ograde površine cca 1000 m2 Biogradska ulica.

- Postavljanje stupića u Makarskoj 2 i zatvaranje ulaza vozilima u unutrašnje dvorište.

- Rekonstrukcija zelene površine - u tom istom dvorištu u kojem smo onemogućili parkiranje - gradnja zidića koji zaustavljaju odron zemlje te sjetva trave cca 200m2.

- Rekonstrukcija nogostupa(kocke) u Biogradskoj, nasuprot okretišta autobusa.

- Rekonstrukcija nogostupa(asfalt) u Žnjanskoj ulici, ispod košarkaškog i balotaškog igrališta.

- Rekonstrukcija nogostupa(asfalt) u Žnjanskoj ulici na strani Mertojaka i postavljanje mobilnog reciklažnog dvorišta - jedino mobilno reciklažno dvorište koje je postavljeno u Splitu.

- Saniranje velike rupe na parkingu između Žnjanske i Biogradske ulice.

- Izrada rukohvata:Stonska-Rovinjska u dužini od 30-ak metara uz stepeništa.

- Bojanje metalne ograde:Stonska-Rovinjska u dužini od 50-ak metara.

- Postavljanje 7 klupa u ulicama Biogradska i Primoštenska.

- Postavljanje niske i visoke ograde iznad provalije, kraj Sv. Lovre u dužini od 80 m.

- Postavljanje ogledala za izlaz s parkinga na križanju Makarske i Tučepske.

- Postavljanje niskih graničnika u Tučepskoj kako bi se zaštitila zelena površina od parkiranja i opskrbnih vozila.

- Formiranje zaustavnog mjesta za opskrbu s okomitom i vodoravnom signalizacijom u Tučepskoj ulici.

- Izgradnja 3-5 uspornika u Tučepskoj.

- Postavljanje bolje signalizacije i zaštitne ograde na dnu Lovrinačke, prije skretanja za OS- 13 zbog povećanog prometa i kretanja djece u školu.

- Izgradnja 40 m nogostupa na nedovršenom i strmom dnu Lovrinačke ulice zbog sigurnijeg kretanja pješaka, a posebno učenika prema školi, zajedno s ugibalištem za zeleni otok i mješovite kontejnere.

- Uređenje nogostupa i pješačkog prijelaza preko Rašeljkine te izrada ugibališta za kontejnere (zeleni otok) na vrhu Pazdigradske od budućeg rotora u dužini 50 m.

- Izgradnja 10 rasvjetnih stupova ispod ulice Put Žnjana prema moru.

- Pronađena je parcela te izrađena projektna dokumentacija za vježbalište u Primoštenskoj.

- Uređenje 40 m nogostupa na Putu Duilova, između skretanja za Vinogradsku ulicu i proširenja za autobusnu stanicu.


Što se društvenog života tiče, organizirali smo božićnu predstavu u atriju nove škole Žnjan – Pazdigrad za djecu predškolske dobi, u dogovoru s ravnateljem škole i kotarskim vrtićima, gdje su djeca pripremila program, a kotar je pripremio poklone za svu djecu. Višak poklona dan poslije donirali smo humanitarnoj akciji prikupljanja poklona za djecu čiji roditelji to nisu bili u mogućnosti sami napraviti.

Početkom proljeća, vjerojatno 21. ožujka, planiramo održati, također u suradnji sa školom Žnjan-Pazdigrad i kotarskim vrtićima, radionicu vezanu uz pravilno odlaganje otpada popraćenu igrom za djecu predškolske dobi i igrom za djecu školske dobi, a koje ćemo napraviti po uzoru na igru „Potraga za blagom“ ,koju redovito organiziramo već niz godina za dane kotara i koja je jako popularna među kotarskom djecom. Očekujemo veliko zanimanje djece i roditelja, obzirom na jako aktualnu temu.

U dogovoru sa Čistoćom i Gradom odredili smo stare i nove lokacije za zelene otoke:

I. PRIJEDLOG NOVIH LOKACIJA:

1. VRH ŽNJANSKE ULICE, zapadno-preko puta broja 12

2. KRIŽANJE MAKARSKE I ROVINJSKE

3. MAKARSKA 16 – južna strana ceste

4. DNO LOVRINAČKE- uz novi dio nogostupa na zapadnoj strani

5. VRH PAZDIGRADSKE ULICE, u produžetku budućeg rotora prema školi

6. SADAŠNJI SLIJEPI ZAVRŠETAK PAZDIGRADSKE ULICE, dogovoreno sa vlasnicima zemlje

7. ISTOČNO OD BEL-ETAGEA, preko puta nove trafostanice

8. KRIŽANJE PUTA ORIŠCA I VRGORAČKE


II. POSTOJEĆE LOKACIJE ZELENIH OTOKA:

1. Put Duilova- zadnja stanica autobusa broj 15

2. Tučepska ulica broj 2(kod dućana Studenac-nedostaje tetrapak)

3. Križanje Žnjanske i Biogradske ulice

4. Žnjanska 2 ( ispod dućana TOMMY (postoji kombinacija kontejnera )

5. Križanje Rovinjske i Biogradske (također kombinacija kontejnera)

6. Ispod O.Š. Pazdigrad (postoji veći broj običnih kontejnera +2plastika +2 papir (maknuti dva za mješoviti otpad i postaviti tetrapak i staklo) )

7. MOBILNO RECIKLAŽNO DVORIŠTE - križanje Žnjanske i Biogradske ulice


Na navedenoj sjednici 28.2.2018. bili su prisutni kotarski vijećnici Renato Čupić, dopredsjednik Dario Fadić, Marijana Puljak, Marin Tičinović, Nino Vela i predsjednik Vijeća, Sani Mardešić. Nadamo se kako je ovaj sastav kotarskog vijeća svim navedenim opravadao povjerenje naših susjeda.

hr Mon Mar 05 2018 09:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c18f8100e493897538b45b4/80

Skauti donijeli Betlehemsko svjetlo u Banovinu

Uz poruke dobrote, blagosti, mira i blagostanja, koje simbolizira Betlehemsko svjetlo, splitski su skauti gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari i njegovom zamjeniku Ninu Veli uputili iskrene čestitke za nadolazeće blagdane i izrazili zahvalnost na dosadašnjoj suradnji.

- Svjetlo koje ste donijeli sutra ću odnijeti u gradsku vijećnicu u nadi da će unijeti mir i staloženost u strastvenu radnu atmosferu Gradskog vijeća. Svima nam je nekada potrebna tišina i mir, okretanje sebi i bližnjima. Kao skauti vrlo dobro znate da mir u sebi, sklad s prirodom i zajednički duh mogu sve i pokreću sve.  Kazao je gradonačelnik Opara, zahvalivši se skautima što godinama promiču i šire univerzalne ljudske vrijednosti i njeguju ovu lijepu tradiciju.

Nakon što je zamjenik gradonačelnika Nino Vela u nedjelju dočekao Betlehemsko svjetlo u katedrali svetog Duje, ono je danas stiglo u Banovinu, kao simbol i podsjetnik na istinske vrijednosti Božića i univerzalne poruke svjetla koje nadvladava tamu, mira, dobrote, ljubavi i zajedništva. Te vrijednosti glavne su niti vodilje skautske organizacije koja u svojim aktivnostima ustrajno i uspješno oplemenjuje naš grad i zajednicu.

Grupa od 10-ak mladih skauta predvođenih predsjednikom Splitskog skautskog zbora Edijem Perićem iskoristila je ovu svečanu prigodu i za najavu svojih idućih aktivnosti u kojima će, kao i do sada, imati aktivnu potporu ove gradske administracije.


hr Tue Dec 18 2018 14:40:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58482e871eea8f172f8b4575/80
Foto: Facebook Milan Kujundžić

Inspekcija završila nadzor u Metkoviću: 'Otišao je dječak koji je do prije 10 dana bio zdrav'

Nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva očekuje se do kraja tjedna

Inspekcija Ministarstva zdravstva, koja je poslana u Metković zbog smrti devetogodišnjeg dječaka, u ponedjeljak je završila nadzor u tamošnjem domu zdravlja i hitnoj pomoći, a u utorak su ga nastavili u KBC-u Split gdje je dječak dovezen u teškom stanju i preminuo, pišu Vijesti.hr.

Potvrdio je to ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je u utorak bio u Koprivnici. 

"Mislim da je ovdje prvenstveno riječ o tragičnom događaju. Otišao je dječak koji je do prije deset dana bio zdrav. Izjave pojedinaca ne mogu komentirati", rekao je ministar. 

Nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva očekuje se do kraja tjedna. Najvjerojatnije će se čekati i nalaz obdukcije, a te analize traju 2-3 tjedna. 

Ako se utvrdi da postoji elemenata krivičnog djela, odnosno propusta u liječenju ili organizacijskih propusta, slučaj će biti proslijeđen DORH-u.

hr Tue Dec 18 2018 13:58:41 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf2e88e0e49383d1b8b45db/80

Donijeli ste nam radost: Splitski mališani čestitali Božić u Banovini

Nek' vam je svima sretan Božić!, orilo se iz dječjih glasova danas u atriju Banovine na tradicionalnom božićno-novogodišnjem druženju uz program koji su za gradonačelnika, gradske vijećnike i zaposlenike gradske uprave pripremila djeca, tete i odgojitelji splitskih dječjih vrtića.

Pjesmom i plesom prenijeli su najmlađi radost nadolazećih blagdana uz lijepe želje barbi Andi i Igoru, koji su na trenutak ostavili po strani svakodnevne poslovne brige i posvetili se svojim najmlađim sugrađanima.

- Ja sam vam baš poput dječaka koji je dirigirao vašim zborom. On usmjerava, ali ne može ništa sam. Baš zato je važno da radimo skupa, pa vas molim da slušate mame i tate, tete u vrtiću. Važno je da se svi skupa trudimo, međusobno slušamo i poštujemo, jedni drugima pomažemo, pa onda rezultat bude ovakva sreća i veselje kakvu ste nama danas donijeli, rekao im je gradonačelnik Andro Krstulović Opara. I Igor Stanišić, predsjednik Gradskog vijeća zahvalio je djeci na pozitivnoj energiji, poželjevši svima puno lijepih darova pod borovima.

Radosno jutro u Banovini završilo je podjelom slatkih paketića i zajedničkim fotografiranjem pred velikim borom koje svake godine svojim rukotvorinama uljepšavaju upravo djeca splitskih vrtića.


hr Tue Dec 18 2018 13:33:03 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0fa5260e493801448b4580/80
Foto: D.N.

USKOK-u predana imena i prezimena liječnika za koje pacijenti tvrde da su primali mito

Liječnik iz Splita koji je pod istragom, prijavljen je 22 puta , a uz njega, deset je puta prijavljeni liječnik iz zagrebačke bolnice

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata upravo je predala USKOK-u anketu s prijavama imenom i prezimenom liječnika za koje pacijenti tvrde da su primali mito, pišu Vijesti.hr.

Naime, kao što smo ranije pisali, Udruga za promicanje prava pacijenata jučer je objavila rezultate ankete iz kampanje "Antikorupcija u zdravstvu" u kojoj su pacijenti, koji su davali mito ili koje su liječnici tražili mito, mogli anonimno prijaviti svoje slučajeve. 

Liječnik iz Splita koji je pod istragom, prijavljen je 22 puta , a uz njega, deset je puta prijavljeni liječnik iz zagrebačke bolnice, a među onima koji su primali mito su i dvojica liječnika koji su istodobno i političari.

"Dobili smo 3 imena koja su se istakla, prednjači ime koji je osumnjičeni u KBC Split, zatim ga slijedi jedan drugi iz zagrebačke bolnice s 10 prijava i još jedan iz KBC Split s 3 prijave", rekla je ranije za RTL Jasna Karačić, predsjednica hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Liječnika s najviše prijava iz Zagreba, kako doznajemo, pacijenti ne terete i za nesavjesno liječenje, drugim riječima - nije pustio pacijente da čekaju dok ne plate. 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kazao je kako osuđuje svaku korupciju, a "poglavito u zdravstvu gdje su zdravlje i životi u pitanju i mislim da to treba policija sve istražiti i onda postupiti prema zakonu. Ne znam koga se spominje, treba provjeriti"

hr Tue Dec 18 2018 13:08:30 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .