Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/562f42100e01c0761e8b470b/80

Evo što je sve napravljenjo u kotaru Žnjan od jeseni 2017. godine

Vijeće gradskog kotara Žnjan, na zadnjoj sjednici, održanoj u srijedu 28. veljače 2018. napravilo je sistematizaciju svega što se u kotaru radilo, od jeseni 2017. od kada su odobrena sredstva za kotareve, i planiranog do proljeća 2018., stoji u priopćenju za medije koje potpisuje predsjednik Vijeća kotara Žnjan Sani Mardešić

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Vijeće kotara Žnjan je u navedenom periodu, što svojim sredstvima, što u dogovoru s Gradom, napravilo ili će napraviti do 1. travnja 2018. godine:

- Rekonstrukcija zelene površine - sjetva trave, sadnja 3 stabla i grmolike ograde površine cca 1000 m2 Biogradska ulica.

- Postavljanje stupića u Makarskoj 2 i zatvaranje ulaza vozilima u unutrašnje dvorište.

- Rekonstrukcija zelene površine - u tom istom dvorištu u kojem smo onemogućili parkiranje - gradnja zidića koji zaustavljaju odron zemlje te sjetva trave cca 200m2.

- Rekonstrukcija nogostupa(kocke) u Biogradskoj, nasuprot okretišta autobusa.

- Rekonstrukcija nogostupa(asfalt) u Žnjanskoj ulici, ispod košarkaškog i balotaškog igrališta.

- Rekonstrukcija nogostupa(asfalt) u Žnjanskoj ulici na strani Mertojaka i postavljanje mobilnog reciklažnog dvorišta - jedino mobilno reciklažno dvorište koje je postavljeno u Splitu.

- Saniranje velike rupe na parkingu između Žnjanske i Biogradske ulice.

- Izrada rukohvata:Stonska-Rovinjska u dužini od 30-ak metara uz stepeništa.

- Bojanje metalne ograde:Stonska-Rovinjska u dužini od 50-ak metara.

- Postavljanje 7 klupa u ulicama Biogradska i Primoštenska.

- Postavljanje niske i visoke ograde iznad provalije, kraj Sv. Lovre u dužini od 80 m.

- Postavljanje ogledala za izlaz s parkinga na križanju Makarske i Tučepske.

- Postavljanje niskih graničnika u Tučepskoj kako bi se zaštitila zelena površina od parkiranja i opskrbnih vozila.

- Formiranje zaustavnog mjesta za opskrbu s okomitom i vodoravnom signalizacijom u Tučepskoj ulici.

- Izgradnja 3-5 uspornika u Tučepskoj.

- Postavljanje bolje signalizacije i zaštitne ograde na dnu Lovrinačke, prije skretanja za OS- 13 zbog povećanog prometa i kretanja djece u školu.

- Izgradnja 40 m nogostupa na nedovršenom i strmom dnu Lovrinačke ulice zbog sigurnijeg kretanja pješaka, a posebno učenika prema školi, zajedno s ugibalištem za zeleni otok i mješovite kontejnere.

- Uređenje nogostupa i pješačkog prijelaza preko Rašeljkine te izrada ugibališta za kontejnere (zeleni otok) na vrhu Pazdigradske od budućeg rotora u dužini 50 m.

- Izgradnja 10 rasvjetnih stupova ispod ulice Put Žnjana prema moru.

- Pronađena je parcela te izrađena projektna dokumentacija za vježbalište u Primoštenskoj.

- Uređenje 40 m nogostupa na Putu Duilova, između skretanja za Vinogradsku ulicu i proširenja za autobusnu stanicu.


Što se društvenog života tiče, organizirali smo božićnu predstavu u atriju nove škole Žnjan – Pazdigrad za djecu predškolske dobi, u dogovoru s ravnateljem škole i kotarskim vrtićima, gdje su djeca pripremila program, a kotar je pripremio poklone za svu djecu. Višak poklona dan poslije donirali smo humanitarnoj akciji prikupljanja poklona za djecu čiji roditelji to nisu bili u mogućnosti sami napraviti.

Početkom proljeća, vjerojatno 21. ožujka, planiramo održati, također u suradnji sa školom Žnjan-Pazdigrad i kotarskim vrtićima, radionicu vezanu uz pravilno odlaganje otpada popraćenu igrom za djecu predškolske dobi i igrom za djecu školske dobi, a koje ćemo napraviti po uzoru na igru „Potraga za blagom“ ,koju redovito organiziramo već niz godina za dane kotara i koja je jako popularna među kotarskom djecom. Očekujemo veliko zanimanje djece i roditelja, obzirom na jako aktualnu temu.

U dogovoru sa Čistoćom i Gradom odredili smo stare i nove lokacije za zelene otoke:

I. PRIJEDLOG NOVIH LOKACIJA:

1. VRH ŽNJANSKE ULICE, zapadno-preko puta broja 12

2. KRIŽANJE MAKARSKE I ROVINJSKE

3. MAKARSKA 16 – južna strana ceste

4. DNO LOVRINAČKE- uz novi dio nogostupa na zapadnoj strani

5. VRH PAZDIGRADSKE ULICE, u produžetku budućeg rotora prema školi

6. SADAŠNJI SLIJEPI ZAVRŠETAK PAZDIGRADSKE ULICE, dogovoreno sa vlasnicima zemlje

7. ISTOČNO OD BEL-ETAGEA, preko puta nove trafostanice

8. KRIŽANJE PUTA ORIŠCA I VRGORAČKE


II. POSTOJEĆE LOKACIJE ZELENIH OTOKA:

1. Put Duilova- zadnja stanica autobusa broj 15

2. Tučepska ulica broj 2(kod dućana Studenac-nedostaje tetrapak)

3. Križanje Žnjanske i Biogradske ulice

4. Žnjanska 2 ( ispod dućana TOMMY (postoji kombinacija kontejnera )

5. Križanje Rovinjske i Biogradske (također kombinacija kontejnera)

6. Ispod O.Š. Pazdigrad (postoji veći broj običnih kontejnera +2plastika +2 papir (maknuti dva za mješoviti otpad i postaviti tetrapak i staklo) )

7. MOBILNO RECIKLAŽNO DVORIŠTE - križanje Žnjanske i Biogradske ulice


Na navedenoj sjednici 28.2.2018. bili su prisutni kotarski vijećnici Renato Čupić, dopredsjednik Dario Fadić, Marijana Puljak, Marin Tičinović, Nino Vela i predsjednik Vijeća, Sani Mardešić. Nadamo se kako je ovaj sastav kotarskog vijeća svim navedenim opravadao povjerenje naših susjeda.

hr Mon Mar 05 2018 09:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ad599b52af47f217f8b46d1/80
Foto: Pixabay

Možemo li danas očekivati novu blokadu prometa zbog cijena goriva, i to na sat vremena?

Najavljen je novi prosvjed protiv visokih cijena goriva koji bi mogao izazvati kolaps na cestama. Naime, dok su prošlog petka vozači koji su se pridružili prosvjedu uglavnom zaustavljali automobile na desetak minuta, sada bi auti trebali stajati čak sat vremena. Gašenje motora najavljeno je za sutra od 15:30 do 16:30.

Nova blokada zbog visokih cijena goriva trajat će čak sat vremena

"Nova akcija dogovorena je za srijedu 20.6.2018. od 15:30 do 16:30 i tada opet gasimo motore u cijeloj Hrvatskoj. Ovaj put bit će to velika akcija, jer nakon petka na stotine građana javlja nam se da se samoorganiziraju po svim hrvatskim gradovima i mjestima. Prema policijskom izvješću, 2572 vozila sudjelovala su u blokadama hrvatskih prometnica u petak, a ovaj put očekujemo barem 10.000 vozila koja će se ugasiti na hrvatskim prometnicama. Iako nam mnogi prigovaraju da je generalna proba bila loša, dobili smo poziv iz Ministarstva financija i rečeno nam je da su spremni za razgovor", priopćili su koordinatori Građanske inicijative Stop rastu cijena goriva.

Poslali su i poruku svima koji razmišljaju o tome da se priključe akciji. 

"Građanska inicijativa ne organizira niti punktove, niti građane. Građani se samoorganiziraju i na vlastitu odgovornost sudjeluju u akciji #ugasimotor. Važno je da osiguraju jedan trak za nesmetano kretanje hitne, vatrogasaca i policije. Osim vozača osobnih automobila pozivaju se i pješaci, biciklisti, motoristi, vozači svih kategorija… Pješaci mogu biti uspješni jednako kao i vozači blokirajući promet na pješačkim prijelazima", poručili su. 

Policija podignula prekršajne prijave zbog prošlog prosvjeda

Evo kako je policija postupila prema onima kojima su blokirali promet u petak i kako se namjeravaju postaviti prema onima koji će danas zaustaviti svoja vozila.

"Možemo reći da smo u petak zaustavljanja zabilježili u polovici od ukupno 20 policijskih uprava, a u pola nismo zabilježili zaustavljanja. U određenom broju bilo je kraćih zaustavljanja, no do dolaska policije su se sudionici razišli. Veće zastoje evidentirali smo na 29 lokacija. Policija je do sada podnijela osam prijava zbog nepropisnog parkiranja vozila u osječko-baranjskoj i šibensko-kninskoj policijskoj upravi. U nekim policijskim upravama su također evidentirani prekršaji za koje još nisu podnijete prijave, ali bit će", rekla nam je glasnogovornica MUP-a Marina Mandić.

Rekla je da je, kao što se moglo i očekivati, prošli prosvjed protiv visokih cijena goriva najveće probleme izazvao u Zagrebu, gdje je i najveći intenzitet prometa te ima najviše automobila. U Zagrebu je policija zabilježila i najviše mjesta na kojima se blokirao promet.

Policija: Kažnjavat ćemo inicijatore!

Evo što policija namjerava poduzeti tijekom prosvjeda kada se automobili zaustave na sat vremena. 

"Što se tiče novog prosvjeda u srijedu, mi i dalje pozivamo na poštovanje prometnih propisa jer to omogućava sigurno i nesmetano odvijanje prometa za sve. Policijski službenici će pratiti stanje na terenu te će postupati i sankcionirati prekršitelje koji će prometnicama inicirati zaustavljanje vozila jer se time ugrožava promet i ometa se normalno odvijanje prometa", rekla je za Index glasnogovornica MUP-a i naglasila da će policijska akcija biti usmjerena upravo protiv inicijatora zaustavljanja vozila, a tko su ti inicijatori utvrđivat će na licu mjesta.

Policija neće imati milosti ni prema onima koji će prilikom blokiranja ceste, kako su organizatori i apelirali, ostaviti jednu traku slobodnu za prolazak hitne pomoći, policije i vatrogasaca. 

Policija će popisivati one koji budu zaustavljali promet

"Pozdravljamo činjenicu da organizatori pozivaju građane na propuštanje hitnih službi, ali moramo shvatiti da je policija tu da osigura i normalni tijek i sigurno odvijanje prometa. Naše će aktivnosti biti usmjerene prema onima koji će svojim vozilima zaustavljati druge", pojasnila je još jednom glasnogovornica.

Pojednostavljeno, dulje trajanje prosvjeda policiji će omogućiti da popiše sve one koji su zaustavili promet, a u policiji su, čini se, vrlo odlučni da kazne upravo one koji će prvi zaustaviti svoja vozila i tako onemogućiti prolazak drugima. Iz MUP-a su jasni, kažnjavat će sve koje sutra uhvate da blokiraju ceste. 

Glasnogovornica policije rekla je da je policiji u ovom trenutku teško procijeniti koliko će se ljudi odazvati sutrašnjem prosvjedu, no da su spremni na sve. Poučeni iskustvom od petka kažu da će posebnu pozornost obratiti na promet u Zagrebu, s obzirom na to da se prosvjedi odvijaju u vrijeme najvećih gužvi, kada se ljudi vraćaju s posla, piše Index


hr Wed Jun 20 2018 10:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a1bc250b9e03e41108b456a/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

HAK: Zbog jakoga vjetra ograničenja na Jadranskoj magistrali

Na Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (II. skupina vozila), izvijestio je u srijedu Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog jakog vjetra na dionici autoceste A1 između južnog portala tunela Svetoga Roka i vijadukta Božići te na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić vozi se uz ograničenja brzine.

Zbog opasnosti od naleta na rasuti teret na autoceste A3 Bregana-Lipovac, poslije čvora Slavonski Brod u smjeru Zagreba, HAK poziva na oprez.

Mokri su i skliski kolnici od kiše mjestimice na cestama u Lici i Slavoniji. Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama, a zastoji su povremeno na dionicama gdje traju radovi.

 Zbog radova vozi se jednom stranom, dvosmjerno, na autocestama: A2 Zagreb-Macelj između čvorova Zabok i Zaprešić, na mostu Krapina (u smjeru Macelja suženim kolnikom), A3 Bregana-Lipovac između čvora Babina Greda i odmorišta Rastovica i autocestom A4 Goričan-Zagreb između čvorova Breznički Hum i Komin.

 Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

 Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe. hr Wed Jun 20 2018 08:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58fd94ecb473980e4c8b45a5/80

Vrijeme danas: Pretežno sunčano

Pretežno sunčano te vrlo toplo i vruće
Djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano te vrlo toplo i vruće. U unutrašnjosti uz prolazno više oblaka, tek rijetko je moguće malo kiše ili lokalni pljusak praćen grmljavinom, uglavnom poslijepodne.

Vjetar većinom slab, povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će umjerena bura s jakim, podno Velebita i olujnim udarima, sredinom dana oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak i zapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka od 26 do 31 °C.
hr Wed Jun 20 2018 08:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2951852af47fe43d8b465f/80
Foto: Screenshot

Facebook profil Alessandra Avenatija prepun negativnih komentara nakon ovrhe

“Umri u mukama”, “Monstrume”,...
Nakon što je Cesare danas odveden iz svoga doma na Pujankama i stigao u Italiju zajedno s ocem, na Facebook profilu Alessandra Avenatija pojavili su se negativni i uvredljivi komentari korisnika koji su nezadovoljnih što je Cesare prisilno napustio Hrvatsku.

Tako se na profilu mogu vidjeti komentari:

“Umri u mukama”, “Monstrume”, “smeče jedno, jesi sretan sada, Nije on životinja, on je fašistički monstrum”... 

Neki su postavljali i slike koje kruže internetom gdje se vidi kao Cesarea ugurava u auto.
hr Tue Jun 19 2018 20:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .