Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58fa3a20b4739807408b466f/80

Održana svečana sjednica splitsko-dalmatinske Županijske skupštine

Na svečanoj sjednici splitsko-dalmatinske Županijske skupštine u petak su u povodu dana te županije dodijeljene nagrade za životno djelo akademiku Davorinu Rudolfu, povratniku iz iseljeništva poduzetniku Ivanu Šimunoviću i psihijatru Borbenu Uglešiću.

Zahvaljujući u ime svih dobitnika, akademik Davorin Rudolf je istaknuo kako mu je drago što je pri nagrađivanju naglasak dan znanosti te kako je iznimno zadovoljan što je među ovogodišnjim dobitnicima skupne nagrade i splitsko Sveučilište.

"Sveučilište je izlog ideja, inovacija i općeg napretka u Splitu", rekao je akademik Rudolf. Po njegovim riječima, u posljednjih 50-ak godina uspješnim i važnim za Split pokazali su se oni projekti za čiju je realizaciju uvažavano mišljenje znanosti i stručnjaka.

Kao primjere takvih uspješnih projekata, istaknuo je bolnice na Križinama i Firulama, Split 3 i cestu Split-Ploče. Izrazio je žaljenje što nije prihvaćeno stajalište stručnjaka i znanosti kad je građena Spaladium arena za potrebe Svjetskoga rukometnog prvenstva 2009. godine.

"Mi smo zagovarali da se novac, umjesto gradnje Spaladium arene, potroši za obnovu Sportskog centra Gripa i popravak krova Hajdukova stadiona Poljuda, ali politika je odlučivala, a nas nije nitko ništa pitao i evo sad od Spaldium arene imamo Obrovac - nešto što je propala investicija", istaknuo je akademik Rudolf.

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine, posljednjoj u ovom sazivu, župan Zlatko Ževrnja je rekao da su dobitnici nagrada "najsvjetliji primjeri naše zajednice na koje se trebamo ugledati".  Govoreći o svojemu četverogodišnjem mandatu župana, istaknuo je da se vodilo računa o ravnomjernom razvoju svih dijelova Splitsko-dalmatinske županije, njezinih otoka, priobalja i Dalmatinske zagore. Također je rekao kako je nužno razvijati gospodarske projekte radi zaustavljanja iseljavanja pučanstva i popravljanja demografske slike.

Predsjednik splitsko-dalmatinske Županijske skupštine Petroslav Sapunar istaknuo je kako je nužno uvijek se sjetiti uloge hrvatskih branitelja.

"Hrvatski branitelji su najzaslužniji za stvaranje samostalne Hrvatske", rekao je Sapunar.

Dobitnici Skupne nagrade su Sveučilište u Splitu, Udruga veterana Domovinskog rata 114. brigade Hrvatske vojske, Sportska sekcija liječnici tenisači Hrvatskoga liječničkog zbora – podružnica Split, Ronilačko-ekološki klub HVIDR-a iz Splita i Kulturno-umjetnička udruga Sv. Kliment – Gornje Sitno.

Pojedinačne nagrade dobili su Marija ŽupanovićStanislav Piplović, Ante Omazić, Ivan Jakšić i Petar Buljević.

hr Fri Apr 21 2017 19:07:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2a95592af47f153d8b4747/80

Zelena katedrala u Prološcu dobiva novo prometno okružje

Započeli su radovi na rekonstrukciji dijela županijske prometnice Proložac – Glavina na području Imotske krajine

Radi se o svojevrsnom prometnom “uskom grlu“ na području oko “Zelene katedrale“ koja je prometno vrlo frekventno područje. Taj dio prometnice će biti proširen, kao i postojeći most koji je na mjestima nagrižen patinom vremena. 

Ujedno, čitavo područje bit će omeđeno nogostupima. Ugovoren rok završetka radova je šest mjeseci, a investitor cijelog projekta je Županijska uprava za ceste. Vozači se pozivaju na oprez i poštivanje znakova prometne regulative.


hr Wed Jun 20 2018 19:57:16 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2a621e2af47f8a368b48bc/80

Splićani se pridružili prosvjedu protiv visine cijene goriva: Promet blokiran na sat vremena

Blokada je najavljena za vrijeme od 15.30 do 16.30 sati
U cijeloj Hrvatskoj krenula je blokada prometa zbog cijena goriva. Prosvjed je najavljen za vrijeme od 15.30 sati do 16.30 sati. Prosvjedu su se odazvali i Splićani. Tako je dio grada od bolnice do centra potpuno blokiran, a slična je situacija i na Poljičkoj cesti u suprotnom smjeru. 

Točno u 16.30 sati promet je dalje normalno krenuo...

Pogledajte u našoj fotogaleriji kako je to izgledalo. 
hr Wed Jun 20 2018 16:20:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0e87052af47f08058b475b/80

"Narod odlučuje" nada se da se provjeravanje potpisa neće koristiti za odugovlačenje raspisivanja referenduma

Predstavnici Građanske inicijative "Narod odlučuje" pozdravili su u srijedu zaključak saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav kojim je pozvana Vlada da provjeri broj potpisa za referendumsku inicijativu za promjenu izbornog zakonodavstva i jesu li potpisi skupljani u skladu sa zakonom, no nadaju se da se detaljna provjera neće koristiti kao opravdanje za odugovlačenje postupka raspisivanja referenduma.

Jedan od koordinatora inicijative "Narod odlučuje" Luka Mlinarić rekao je novinarima pred Hrvatskim saborom kako je zaključak da se potpisi provjere očekivan, ali pritom je Odbor po prvi puta pozvao Vladu da, uz provjeru broja potpisa provjeri i jesu li oni prikupljeni u skladu sa zakonom, na za to prijavljenim mjestima.

"Iako smatramo da se to čini samo kako bi se pokušala diskreditirati inicijativa i dodatno odužiti postupak raspisivanja referenduma, ipak pozdravljamo takav zaključak. Smatramo kako će takav detaljan rad uvjeriti institucije da smo u samo dva tjedna, uz velike napore i opstrukcije, prikupili više od 400.000 potpisa za oba referendumska pitanja, i to u skladu sa zakonom", kazao je Mlinarić.

Referendum u listopadu

Čelnici inicijative očekuju da će procedura provjere potpisa u Ministarstvu uprave bitiobavljena u roku dva tjedna, odnosno do saborske ljetne stanke koja počinje 15. srpnja, kako bi referendum mogao biti raspisan u rujnu, a održan u listopadu.

"Mi smo na volonterskoj osnovi prikupili i prebrojali potpise u roku 15 dana. Vjerujemo da i državne institucije sa svojim aparatom, s puno većim financijama i zaposlenim službenicima, to mogu napraviti u istom roku. Svako odugovlačenje vidimo kao jedan od načina da se demokratski proces uspori, ospori i slično", rekao je koordinator inicijative Dominik Knezović. 

Knezović se osvrnuo i na optužbe SDSS-ova zastupnika Milorada Pupovca o lažnom predstavljanju rezultata preferencijalnih glasova i manipuliranju stvarnim brojkama. 

"Pupovcu nikako ne odgovara da komparativno iznosimo koji broj glasova su dobili određeni zastupnici i to stavljamo u neke suodnose, kako bi se vidjeli tko u saboru ima koliki legitimitet. Zastupnici manjina su izabrani s oko 1000 glasova, a zastupniku na redovnim listama prosječno je potrebno oko 13.000 glasova. Vidimo se da se radi o velikom nesrazmjeru, a zastupnici imaju ista prava", rekao je Knezović.

hr Wed Jun 20 2018 15:49:23 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b1bbae42af47f411c8b47a7/80

Dijete zaraženo ospicama ima upalu pluća

Hrvatski zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije jučer je izvijestilo kako se broj oboljelih od ospica na krajnjem jugu Hrvatske popeo na 17.

Novi pacijenti su, kako je već objavljeno, troje djece; dvoje vrtićke dobi i jedna beba. Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, riječ je o bebi u dobi od osam mjeseci i dvoje djece uzrasta do tri godine. 

Dubrovački dnevnik doznaje kako je dvoje djece pušteno na kućnu njegu dok je jedno hospitalizirano u Općoj bolnici Dubrovnik. Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, kod djeteta se razvila upala pluća, no dijete je bolje i stabilno je. 

hr Wed Jun 20 2018 15:31:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .