Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5eff6312daf72d1f228b4611/80
Foto: Unsplash

Škola u vrijeme korone: Predsjednica udruge ravnatelja: 'Nadamo se da će spremačice biti u dobroj formi i da neće biti u samoizolaciji'

Na pitanje hoće li biti pravedno vrednovanje znanja online, Hitrec je odgovorila kako smatra da će oko toga biti dosta poteškoća i problema.

Predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec gostovala je u RTL-u Danas

"Dat ćemo sve od sebe da složimo i organiziramo nastavu prema preporukama. To će biti različito u različitim školama sukladno uvjetima i situaciji. Nastojat ćemo upute za roditelje i sve informacije dati što ranije", kazala je Hitrec i dodala da će u njezinoj školi u ponedjeljak objaviti većinu informacija o nastavi. 

Kazala je da su u Zagrebu sve škole koje rade u dvije smjene zatražile skraćivanje školskog sata za 5 minuta. "Tako ćemo dobiti vrijeme za čišćenje i dezinfekciju između smjena. Takve su bile i upute. Svaka škola koja ima takvu situaciju to mora zatražiti od svog osnivača i ministarstva suglasnost", kazala je. 

Na pitanje kako će organizirati čišćenje i dezinfekciju cijele škole između smjena. "To će biti jako veliki izazov s obzirom da imamo manjak tehničkog osoblja i spremačica koje bi trebale očistiti cijelokupne prostorije", kazala je i dodala da prema standardu oni u školama imaju na 800 kvadrata unutrašnjeg prostora jednu spremačicu. 

"Nadamo se da će one biti u dobroj formi i da neće biti u samoizolaciji", kazala je.

Kako će izgledati online nastava?

Polovina učenika će biti u školi, a polovina će biti preko interneta. Na pitanje kako treba izgledati ta online nastava, Hitrec je odgovorila da je "to velika nepoznanica za koju nema unaprijed odgovora". "Očito će to biti niz mogućiš rješenja. Neki će imati tehničku opremu i osposobljene nastavnike pa će moći uživo, ona polovica koja je kod kuće pratiti. Neki će slati snimke, neki matrijale. Savjetnik ministra je kazao da težimo nekim drugim rješenjim, a podjela da je jedan dio razreda od kuće, a drugi u školi je krajnja mjera", kazala je.  

Na pitanje hoće li biti pravedno vrednovanje znanja online, Hitrec je odgovorila kako smatra da će oko toga biti dosta poteškoća i problema. 

"Posebno ako je jedan dio učenika u razredu, a drugi kod kuće. To znači da se taj razred neće imati priliku susresti zajedno i neće imati priliku za pismenu provjeru znanja s istim testom, pod jednakim uvjetima i sa istim pitanjima", kazala je i dodala da tu opciju još treba razraditi. Očekuju da im u tome veliku podršku da Ministarstvo obrazovanja i nadležnih agencija.

Dopunska i dodatna nastava

Objasnila je i kako će izgledati dodatna i dopunska nastava s obzirom da je preporuka da se učenici ne miješaju u školi. "Dodatna i dopunska je predviđena za rad na daljinu. Svi obici nastave gdje se učenici miješaju učenici iz različitih razreda - neće biti zajedno. Grupa koja je sastavljena od dva ili tri razreda će morati raditi svaki razred posebno. Kombinirana nastava. Jedni su u učionici, a drugi kod kuće", kazala je. 

Rekla je da će najveći problemi biti jer se ne može nadzirati što će se događati prije i poslije škole pša je pitanje hoće li se moći održati koncept "mjehurića" u kojem se ne miješaju djeca iz različitih razreda. "To se odnosi i na prijevoz i druge dijelove života učenika", zaključila je u RTL-u Danas.

hr Tue Aug 25 2020 19:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5721bd4c0890d28e008b4729/80

Kraj ljeta donosi i promjenu vremena: slijedi zahlađenje i kiša

Polako i sigurno završava razdoblje pretežno suhog i sunčanog vremena, ali još ne i razmjerno toplog.
Uz većinom oblačnije vrijeme od nedjeljnoga u ponedjeljak će povremene mjestimične kiše najprije biti na sjevernom Jadranu i u  gorju, poslijepodne i još ponegdje u južnim hrvatskim krajevima, a od utorka sasvim suho neće biti ni u sjevernijima, osim možda mjestimice u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Pritom će na Jadranu i područjima uz njega biti i obilnijih pljuskova koje može pratiti i grmljavina. Nevolje će nekima prouzročiti i južina - osobito na Jadranu umjereno i jako jugo, gdjekad vjerojatno i jače, a u kopnenom području i uglavnom malo slabiji jugozapadnjak. 

Od utorka na kopnu promjenjivije, uz povremenu kišu, pa i u obliku pljuskova, češće u gorju. Najmanje kiše past će u istočnim krajevima, gdje se ponegdje čak može zadržati i suho. Uz povremeno umjeren jugozapadnjak jutra će biti toplija, a i dnevna će temperatura biti viša od uobičajene za doba godine.

Uz promjenljivu naoblaku kiša će na Jadranu biti razmjerno česta, a mjestimice će biti i obilnijih pljuskova s grmljavinom. Uz umjereno i jako jugo bit će i dalje razmjerno toplo.", javlja HRT
hr Mon Sep 21 2020 20:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f68ee33daf72d3da38b4592/80

'I tebe se pita': Trogirani, izravno odlučite kako potrošiti 1,3 milijuna kuna iz gradskog proračuna

Građani najbolje znaju što im je prioritet i što treba poboljšati u njihovom mjesnom odboru. Do sada smo realizirali 70 njihovih prijedloga i pozivamo ih da šalju nove, rekao je gradonačelnik

Od ponedjeljka, 21. rujna do nedjelje, 4. listopada, građanke i građani Trogira mogu predložiti male komunalne investicije koje žele da se uvrste u proračun za 2020. godinu. Radi se o projektu participativnog budžetiranja „I tebe se pita!“, kroz koji građani imaju priliku izravno odlučivati o trošenju dijela novca iz proračuna. 

Projekt je Trogir pokrenuo prije tri godine kao prvi grad u Dalmaciji i samo jedan od nekoliko u Hrvatskoj. U prve dvije godine, građani su poslali gotovo 700 prijedloga, od čega ih je 70-ak izglasano na javnim tribinama, uvršteno u proračun i realizirano u idućoj proračunskoj godini.

Kroz ovaj projekt uređene su autobusne stanice, postavljene nadzorne kamere protiv ilegalnog odlaganja otpada u Žednom i kamera za kontrolu brzine u Planom, uređene su plaže na Drvenicima, igralište za pse na Solinama, opremljena i uređena igrališta za djecu...

Projekt „I tebe se pita!“ nama u gradskoj upravi jedan je od najdražih koje smo pokrenuli u zadnje tri godine. Tko će nego sami građani bolje odlučiti što im je prioritet i što treba poboljšati u njihovom mjesnom odboru. Sa zadovoljstvom najavljujem da idemo u treće izdanje projekta i pozivam sve Trogirke i Trogirane da se uključe kao i prošlih godina, pošalju svoje ideje  što treba napraviti i popraviti i tako učine grad ljepšim, a život kvalitetnijim. Vjerujem u sjajan odaziv kao i do sada - poručio je gradonačelnik Ante Bilić. 

Građani prijedloge mogu predati javno i anonimno i to:

Osobno – ubacivanjem ispunjenog obrasca u označene kutije, koje će s obrascima biti postavljene na drugom katu Gradske uprave i u predvorju zgrade Holdinga

Putem e-maila – preuzeti obrazac na službenoj web stranici grada – pod Gradska uprava – Upravni odjeli Obrasci, ispuniti ga i dokument poslati na mail [email protected], s predmetom maila „I tebe se pita”

Putem online obrasca na službenoj web stranici grada koji se može pronaći - OVDJE

Poštom – preuzeti isprintani obrazac na drugom katu Gradske uprave, u predvorju Holdinga (ili na službenoj web stranici grada i isprintati ga), ispuniti i poslati s naznakom „I tebe se pita” na adresu Trg Ivana Pavla II, br.1/II, 21 220 Trogir

Nakon što se zaprime svi prijedlozi, djelatnici Gradske uprave će ih evaluirati i prezentirati građanima na javnim tribinama po mjesnim odborima, gdje će svi prisutni na licu mjesta imati priliku glasati za ono što smatraju prioritetima, sukladno budžetu predviđenom za pojedini mjesni odbor, a koji se određuje proporcionalno broju stanovnika. I ove godine budžet je 1.350.000 kuna. 


Po mjesnim odborima sredstva su podijeljena ovako: Travarica – 330.000 kn, Čiovo – 220.000 kn, Žedno/Mastrinka – 145.000 kn, Grad – 145.000, Plano – 135.000, Arbanija – 125.000, Drvenik Veliki – 125.000, Drvenik Mali – 125.000,00.


Tribine na kojima će građani imati priliku glasovati za projekte koje su prijavili ili one koje smatraju prioritetima održat će se u drugoj polovici listopada i početkom studenog, a bit će organizirane u skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama. 


- Želimo da građani aktivno sudjeluju u političkom životu grada i da sami odlučuju o raspodjeli gradskog novca. Mi ćemo, naravno, i dalje planirati i investirati u one veće kapitalne projekte, a o ovim manjim želimo čuti što građani misle i prepustiti njima odluku. Paralelno s tim mogu koristiti i aplikaciju Gradsko oko za manje popravke tako da uvodimo sve najbolje prakse da učinimo Trogir ljepšim i ugodnijim za život – istaknuo je gradonačelnik Bilić.

hr Mon Sep 21 2020 20:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58086c201eea8f256b8b45f8/80
Foto: EFST

Hrvatske studente u ovoj godini očekuju predavanja pod posebnim mjerama

Nova akademska godina je pred vratima, a još svi fakulteti nisu iznijeli plan kako će se nastava održavati
Za neke studente akademska godina započinje već 28.rujna dok se neki još uvijek pripremaju za nešto kasniji početak.

Zbog cjelokupne situacije, brojne obrazovne institucije, muku su mučile s predavanjima online putem i održavanju nastave na fakultetima, a sada je jasno da se ni na fakultet neće ući bez maske. Tako će se mjeriti i temperatura na ulazu, nositi maske, a govori se da bi se usmeni ispiti mogli održavati vani.

Neki fakulteti kombinirat će nastavu online i uživo ovisno o koliko velikoj grupi se radi i kakvi su kapaciteti fakulteta. Neki od njih razmišljaju i o nastavi subotom.

Velika većina studenata voljela bi da se nastava što više održava uživo posebno onaj praktični dio, no spremni su se prilagoditi i na 'novo normalno' i na fakultetu., javljaju vijesti.hr
hr Mon Sep 21 2020 19:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e70780a29111cc7818b4571/80
Foto: Pixabay

Od ponoći skuplje gorivo: raste cijena za one koji voze automobile na plin

Spremnici goriva tako bi mogli poskupjeti od 2,5 do 7,5 kuna
Od ponoći bi gorivo moglo ponovno poskupjeti kako javlja specijalizirani portal cijenegoriva.info.

Tako bi spremnik benzina od 50 litara mogao biti skuplji za 4,5 kuna. Prosječni spremik dizela mogao bi poskupjeti za 2,5 kuna.

Najveću promijenu cijena mogli bi osjetiti oni koji voze na plin jer bi spremnik LPG plina mogao biti skuplji za 7,5 kuna! 


hr Mon Sep 21 2020 19:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .