Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/54201b481899429575000025/80
Foto: CROPIX

Dalić: Zatražit ću povratak u HDZ

Dalić je podsjetila kako je HDZ napustila zbog neslaganja s tadašnjim stranačkim "rukovodstvom" oko ekonomske politike, odnosno oko načina upravljanja ekonomijom

Buduća potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić potvrdila je u srijedu da će podnijeti zahtjev za povratak u HDZ, koji je napustila nezadovoljna kako je stranku vodio bivši čelnik Tomislav Karamarko.
 

 "Da, ja ću sukladno proceduri podnijeti zahtjev za povratak u HDZ", potvrdila je Dalić novinarima prije sjednice Hrvatskoga sabora, koji će u srijedu odlučivati o potvrđivanju 14. hrvatske Vlade mandatara Andreja Plenkovića.

 Dalić je podsjetila kako je HDZ napustila zbog neslaganja s tadašnjim stranačkim "rukovodstvom" oko ekonomske politike, odnosno oko načina upravljanja ekonomijom.

 "HDZ nikada nije bio moj target, HDZ je uvijek bila moja stranka, podnijet ću zahtjev za ponovno članstvo", rekla je Dalić, napominjući da za povratak postoji određena procedura koju treba ispoštovati.

 Buduća ministrica gospodarstva ističe kako joj je želja, odnosno cilj da u ministarstvu oformi takav tim da on bude mjesto "jasne i djelotvorne komunikacije s poduzetnicima", mjesto poduzimanja mjera koje će Hrvatsku stvarno učiniti zemljom u kojoj se vrednuje i poštuje marljiv rad i uspjeh na temelju rada.

Facebook komentari

hr Wed Oct 19 2016 11:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57272b520890d258218b4682/80
Foto: Hina

HZZO: Udruga koncesionara sudjelovala je na sastancima o mobilnoj aplikaciji za pacijente

Kako bi dodatno upoznali liječnike primarne zdravstvene zaštite s novom mobilnim portalom za pacijente i ostalim pogodnostima koje oni nose za osiguranike, HZZO će u slijedećih mjesec dana u deset najvećih gradova organizirati predstavljanje tih novina

Na tvrdnje čelnika Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite da nisu upoznati s pokretanjem mobilne aplikacije za pacijente već da za nju saznaju iz medija, v.d. ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Fedor Dorčića odgovorio je u četvrtak kako su u Zavodu u posljednji mjesec dana svaki tjedan održavani sastanci sa predstavnicama liječnika primarne zdravstvene zaštite na kojima su bili prisutni i predstavnici te udruge.

 - Na sastancima su se mogli upoznati s implementacijom novih sustava koji će biti dostupni osiguranim osobama HZZO-a,  pa tako i mobilne aplikacije za pacijente te s portalom zdravlja za pacijente koji je već od 20. rujna dostupnog putem E-građana - istaknuo je Dorčić. 

 Kako bi dodatno upoznali liječnike primarne zdravstvene zaštite s novom mobilnim portalom za pacijente i ostalim pogodnostima koje oni nose za osiguranike, HZZO će u slijedećih mjesec dana u deset najvećih gradova organizirati predstavljanje tih novina, najavio je.

 Pristup mobilnom portalu/aplikaciji za pacijente je dobrovoljan i moći će ga koristiti zainteresirani osiguranici kojima će njihov izabrani doktor omogućiti pristup putem lozinke za ulaz u mobilni portal.

 - Očekujemo da će početak rada mobilnog portala i dostupnost aplikacije biti tijekom prosinca, no o datumu njegovog pokretanja pravodobno ćemo obavijestiti javnost - kazao je Dorčić.

 Nakon što je početkom tjedna objavljena vijest o skoroj aktivaciji mobilne aplikacije za naručivanje pacijenata, iz Hrvatske udruge  koncesionara primarne zdravstvene zaštite zatražili su zaustavljanje tog projekta o kojemu se, kažu, nitko s njima nije konzultirao.

 - Tražimo zaustavljanje ovog i sličnih projekata do pronalaženja racionalnih rješenja, a sve u dogovoru sa strukom - poručila je predsjednica udruge Josipa Rodić na konferenciji za novinare.

Facebook komentari

hr Thu Oct 27 2016 17:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/581228f71eea8f16848b45f7/80
Foto: Božidar Vukičević / CROPIX

Splitske studentske udruge dobile prostor u negdašnjem Pomorskom fakultetu

U tim će prostorijama svoje mjesto imati i Klub internacionalnih studenata

U preuređenoj zgradi negdašnjega Pomorskog fakulteta u Splitu u četvrtak su otvorene nove prostorije površine tisuću metara četvornih u koje će se useliti mnoge studentske udruge, sedam savjetovališta i Ured za studente s invaliditetom.

U tim će prostorijama svoje mjesto imati i Klub internacionalnih studenata.Objekt su otvorili rektor splitskog Sveučilišta i predsjednik Rektorskog zbora Hrvatske Šimun Anđelinović te predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu  i predsjednik Hrvatskoga studentskog zbora Petar Ramljak.

- Najvažnije je da je prostor kvalitetan, da ima parkiralište i da je u dijelu grada odakle se do centra može prošetati - rekao je te dodao da će pod jednim krovom doći do izražaja kreativnost mnogih studenata.Studenti se, rekao je, moraju bolje upoznati, zajedno raditi interdisciplinarne projekte te tako splitsko Sveučilište može postati prepoznatljivo.

Anđelinović je izvijestio da je Studentski zbor u uređenje uložio 300 tisuća kuna, od čega je jedan dio uložilo Sveučilište.Prorektor za sport Boris Maleš rekao je kako ih zanima interdisciplinarnost i integracija u lokalnu zajednicu, a Petar Ramljak pozvao je i predstavnike s drugih sveučilišta da zastupaju svoje studente i pokušaju se izboriti za nešto slično.

Na Sveučilištu vjeruju da će objekt poboljšati kakvoću studiranja u Splitu. To je prvi put da su na površini od tisuću metara četvornih sadržaji koji će studentima sustavno pružati podršku kako bi ih se osnažilo za djelovanje kroz udruge i pružila pomoć za uspješno studiranje te svladavanje akademskih obveza.U negdašnjoj zgradi Pomorskog fakulteta bit će Studentski zbor Sveučilišta u Splitu, krovna alumni udruga ASUS, strani studenti, Centar za savjetovanje studenata sa Savjetovalištem za upravljanje karijerama, Savjetovalište za studente s invaliditetom, medicinsko, psihološko, kineziološko i pravno savjetovalište, Savjetovalište za međureligijski dijalog i studentski pastoral.

Tu će biti i mnoge studentske udruge registrirane pri Sveučilištu, među kojima su: SKAC, Split misli, Invictus mare, Udruga Studenti za studente, Debatna unija, Oceanus, Sekcija za neuroznanost, ESN.Za potrebe Ureda za studente s invaliditetom prilagođen je prilaz i sanitarni čvor. Uređene su i zajedničke društvene prostorije koje će služiti za održavanje sastanaka i radionica.

Facebook komentari

hr Thu Oct 27 2016 16:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/536b6934179942f612868d0b/80
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Božinović imenovan predstojnikom Ureda premijera, Tena Mišetić zamjenica predstojnika

Dužnosti predstojnika Ureda premijera Vlada je razriješila Nevena Zelića, a dužnosti zamjenika predstojnika Ureda Tomislava Pokaza

Vlada je u četvrtak na zatvorenom dijelu sjednice Davora Božinovića imenovala novim predstojnikom Ureda predsjednika Vlade, a zamjenicom predstojnika Tenu Mišetić, priopćeno je iz Banskih dvora.

Dužnosti predstojnika Ureda premijera Vlada je razriješila Nevena Zelića, a dužnosti zamjenika predstojnika Ureda Tomislava Pokaza.

Glavnom tajnicom Vlade imenovana je Andreja Gabrijel, koja je do sada bila zamjenica glavnog tajnika Vlade.

Sanji Palčić, državnoj službenici koju je Vlada ovlastila za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva rada i mirovinskoga sustava ali joj istječe rok od šest mjeseci, ponovno je dana ovlast za obavljanje tih poslova, s danom 10. studenoga, do imenovanja glavnog tajnika Ministarstva, a najduže na vrijeme od šest mjeseci, navode iz Vlade.

Državnoj službenici Loreti Bertoša-Kušen do imenovanja glavnog tajnika dana je ovlast za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova, najduže na vrijeme od šest mjeseci, a ta je ovlast povučena Damiru Sabljaku.

Razriješen je i dio dosadašnjih članova Savjeta za nacionalne manjine - Milorad Pupovac, Mile Horvat, Mirko Rašković, Furio Radin, Šandor Juhas, Vladimir Bilek, Ermina Lekaj Prljaskaj i Veljko Kajtazi. S danom 14. listopada imenovan je dio novih članova, koji su po položaju izabrani zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru - Milorad Pupovac, Mile Horvat, Boris Milošević, Furio Radin, Vladimir Bilek, Robert Jankovics, Ermina Lekaj Prljaskaj i Veljko Kajtazi.

Damir Krstičević određen je članom Vlade zaduženim za nacionalnu sigurnost, koji je po položaju član Vijeća za nacionalnu sigurnost i po položaju obavlja dužnost predsjednika Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih službi.

Opozvani su dosadašnji predstavnici Vlade u Gospodarsko-socijalnom vijeću Bernardica Juretić, Tomislav Tolušić, Nada Šikić, Tomislav Panenić, Zdravko Marić i Dario Nakić.

Razriješeni su dosadašnji predsjednik i član Upravnog vijeća Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Davor Romić i Tomislav Tolušić, a Tolušić je imenovan predsjednikom Upravnog vijeća, koji je po položaju ministar nadležan za poljoprivredu.

Također, Davor Romić razriješen je dužnosti predsjednika Upravnog vijeća Agencije za poljoprivredno zemljište, a Tomislav Tolušić imenovan je novim predsjednikom, koji je po položaju ministar nadležan za poljoprivredu.

Radi podnošenja ostavki sadašnjeg općinskog načelnika i zamjenice općinskog načelnika Općine Jelenje, Zdenko Holenko imenovan je povjerenikom Vlade za obavljanje poslova općinskog načelnika Općine Jelenje.

Facebook komentari

hr Thu Oct 27 2016 16:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58120c941eea8f5d858b458d/80
Foto: D.N.

Nisam se bojao umrijeti: Film o tome kako je Antun Kikaš pokušao naoružati Hrvatsku

Jakova Sedlara i Antuna Kikaša u četvrtak je primio splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja
U velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu večeras će se održati projekcija filma "Nisam se bojao umrijeti" autora Jakova Sedlara. Film iznosi detalje domoljubne misije hrvatskog iseljenika Antuna Kikaša koji je 1991. pokušao naoružati Hrvatsku. Tim povodom, Antuna Kikaša i Jakova Sedlara primio je splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja. 

- Neću moći biti na projekciji jer sam u Bolu, na Danima turizma, pa sam na ovaj način htio izraziti zahvalnost Antunu Kikašu. Svi se sjećamo vremena kada je naša domovina bila napadnuta. Bili smo nenaoružani, a on je svojim sredstvima i sredstvima drugih iseljenika htio pomoći Hrvatskoj da se naoruža. Nažalost, zbog veleizdaje je bio uhićen i nekoliko mjeseci maltretiran. Zajednica to mora valorizirati, a mlađe generacije se trebaju ugledati na te primjere jer ih nema baš puno u Hrvatskoj - kazao je Ževrnja.

Kikaš je ispričao kako je cijela njegova domoljubna misija počela u srpnju 1991. godine kada je saznao da hrvatski policajci oružje moraju nabavljati na crno. 

- Odmah mi je bilo jasno da kao hrvatska zajednica u Torontu moramo nešto učiniti. Šteta je da pilot, kojeg smo ja i Jakov nakon 24 godine pronašli, pogriješio. Letjeli smo iz Južne Afrike, let je bio najavljen za Trst, a morali smo imati hitno slijetanje u Ljubljani. Javila se kontrola leta iz Beograda i pitala pilota gdje leti i on umjesto da kaže Trst kaže Ljubljana i tada sve počinje ići naopako. JNA je poslala dva pilota koji su dobili naredbu da prisile avion da sleti u Zagreb ili ako ne poslušamo da djeluju bojovno. Šteta što je pilot pogriješio jer su šleperi u organizaciji MUP-a Hrvatske, koji je blagoslovio misiju, čekali u Ljubljani i bili spremni preuzeti oružje. Sletjeli smo u Zagreb, a kakav je bio doček vidjet će se na filmu - opisuje Kikaš koji je u Toronto otišao nakon završetka fakulteta, 1968. godine.

Nakon nekoliko je godine uspio otvoriti projektni biro i više od 40 godina je od farmi projektirao naselja. Prije tri godine je posao prodao.

- Tada sam saznao da će se ugasiti hrvatski TV program u Torontu, pa sam ga u zadnji čas otkupio i svaki tjedan uređujem program Croatica TV kroz koji promoviram Hrvatsku - ističe Kikaš.

Fil se radio zadnje četiri godine, a Sedlar kaže kako se nada da će publika u Splitu uživati kao što je uživala i publika u Zagrebu, Vukovaru, Osijeku i Slavonskom Brodu.

- Neka ljudi dođu, neka vide i to će mi biti najveće priznanje - zaključuje Sedlar.

Facebook komentari

hr Thu Oct 27 2016 16:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .