Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58e9d585b473986b0d8b4576/80
Foto: Hina

Splitska vatrogaskinja Tanja gasi požare i vozi kamion od 20 tona

Split broji mnoštvo vatrogasaca, no malo je među njima žena i to još onih koje osim što se bore s požarima voze i navalna vatrogasna vozila, a jedina takva u gradu pod Marjanom je samozatajna 39-godišnja Tanja Crljen, članica DVD-a Split

Ona je jedinstvena i po tome što je prije nego je naučila pisati slova odlučila da će jednog dana postati vatrogaskinja, baš kao njena mama i tata koji su bili dugogodišnji članovi DVD Mladost iz Kaštel Sućurca. Upravo je u tom DVD-u napravila i svoje prve vatrogasne korake, učila kako pravilno gasiti požar, kako na terenu pomoći kolegi u nevolji, ali i mnoštvo drugih pravila koja su za vatrogasce iznimno bitna.

Još kao mala s roditeljima se često vozila u velikom vatrogasnom vozilu i vrlo brzo shvatila da i sama jednoga dana želi njime upravljati. Uz vozačku B kategoriju 1996. je položila i C kategoriju za kamione nakon čega je imala namjeru polagati i za šlepere, ali je ocu za ljubav odustala jer se, kako je ispričala za Hinu, pobojao da se nikada neće udati i imati djecu, ako bude po cijeli dan na cesti.

Dok su njene prijateljice provodile sate i sate u noćnim izlascima i duga vruća ljeta na gradskim plažama Tanja je uporno gasila požare diljem Dalmacije i u svemu tome uspjela uživati. Nakon svakog povratka s terena u DVD znala je da je to jedino što želi raditi jer vatrogastvo je njena prva ljubav. Druga joj je ljubav suprug vatrogasac s kojim dijeli isto vatrogasno društvo te njihove dvije kćeri od kojih starija već sada pokazuje interes za taj poziv.

Kada je pitate koji joj je požar najviše ostao u sjećanju reći će vam da ne može zaboraviti požare na Braču i u Makarskoj koji su bili aktivni nekoliko dana i koje su gasile sve raspoložive županijske snage. Vatrogasci su tih dana doslovno s vodenim šmrkovima živjeli na terenu i srećom sve uspjeli pogasiti bez da je netko stradao.

Na dojavu pozivnog centra 193 iz društva smještenog u samom središtu Splita, u Starčevićevoj ulici, izlazi teškim vatrogasnim vozilom nosivosti veće od 20 tona, starim 33 godine, pa brojnim šetačima ne promiče u čudu zagledati se u mladu ženu za volanom te crvene grdosije. Iako na prvi pogled krhka ta stamena žena tako vješto upravlja kamionom da bi se i mnogi iskusni muškarci mogli posramiti. U prolazu joj mašu šetači, muškarci udjeljuju zanosne osmjehe, a žene u nevjerici promatraju gdje to juri pod rotirkom i sirenom.

To veliko navalno vozilo Tanja zna u dušu, jer kakva bi ona vozačica bila kada ne bi znala koje sve vrste cijevi stoje u njegovoj utrobi, kao i da se istovremeno na njeno vozilo može priključiti nekoliko cijevi. U vozilo stane čak 8000 litara vode, puno je tu cijevi - malih, velikih. Običan čovjek nevješt vatrogastvu teško da bi se tu snašao.

Vozilo se nakon svakog povratka s terena sređuje. Puni se voda u spremniku, mijenjaju se cijevi, one uprljane vade se i peru nakon čega "veliki crveni" spreman za sljedeći poziv ulazi u garažu.

Tanja priznaje da im najviše muke na terenu zadaje zakrčenost prilaza stambenim zgradama i poslovnim prostorima koje moraju gasiti i dodaje kako su pojedini gradski hidranti potpuno suhi. Hvali svoje kolege koji joj uvijek pomognu ako nešto treba i kaže da su kao jedna velika obitelj.

hr Sun Apr 09 2017 08:40:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adb27042af47f78888b46c7/80
Foto: Instagram/Anasplate

Kako je to biti vegan: "Veganizam podrazumijeva način života, a ne samo izbor prehrane"

Ana je veganka već tri godine, a svakodnevno sprema različitu hranu koju dijeli sa svojim pratiteljima na Instagramu
Ljeto se polako bliži, a velika većina krenula je vježbati i hvataju "zadnju slamku spasa" prije nego dođu na plažu. Na putu do teretane često odustanemo pa tražimo alterativnu zamjenu, a to ponekad može biti i prehrana. Što se tiče zdrave prehrane nije ju lako održavati, a par savjeta odlučili smo potražiti od Ane Jagarinec, koja je već tri godine veganka i sama priprema užinu i ručak. Posjetite profil na Instagramu, Anasplategdje možete pronaći različite recepte. 

Prvo smo Anu pitali da nam objasni što to znači biti vegan

Definiciju ''veganizma'' vrlo je lako pronaći i ona se danas koristi češće nego ikada, a podrazumijeva način života, a ne samo izbor prehrane, kao što mnogi danas misle. Veganizam je, stoga, životni stil kojim se teži isključiti i smanjiti eksploataciju i iskorištavanje životinja u svrhe ishrane, odijevanja, testiranja ili zabave. Vegani ne jedu meso niti ostale proizvode životinjskog podrijetla poput mlijeka i mliječnih proizvoda, ribe, jaja i slično.

Koliko je teško raditi užinu, ručak svaki dan i je li skupo biti vegan? 

- Već tri godine svako jelo većinom pripremam sama. To je bio potpuno moj izbor i stvorio je kod mene jednu dobru naviku i pripremu za život. Isprobala sam brojne recepte, koristila i pokušala dijete i na kraju došla do spoznaje o namirnicama koje mi najviše odgovaraju, a njih je stvarno puno!

Biti vegan nije teško, ali u početku je izazov, posebice ako se prije toga vaša prehrana temeljila isključivo na bjelančevinama iz namirnica životinjskog podrijetla.


- Mislim da je sve stvar navike pa tako i ovo. Veganska prehrana je skupa ako ju želite učiniti skupom, to jest ako odabirete proizvode koji nisu neophodni za uravnotežen i zdrav život. Ako odlučite kupovati organsko ili ako kupujete dodatke prehrani bez kojih zaista možete – platit ćete više. Također, bitno je istaknuti da su ustrajnost i priprema ključ - dok ta promjena ne postane navika. Ne uspjeti se pripremiti znači pripremiti se za neuspjeh - upravo to me vraća na put kada se osjećam demotivirano u bilo kojoj situaciji, a ne samo u prehrambenim i životnim navikama. Priznajem da biti vegan, iako ne volim nikakva etiketiranja, zahtjeva trud i ustrajnost, ali svaki dan sam zahvalna što činim to za sebe i za one oko sebe.

I za kraju, možete li s nama podijeliti dva recepta koja bi se svima mogla svidjeti..

Ljubičasta superfood smoothie zdjelica

U blender stavimo:

1/2 banane
1 žlicu chia sjemenki
1 žlicu praha sjemenki konoplje
2 žlice zobenih pahuljica
1 šalicu sojinog mlijeka
2 velike jagode
1/2 šalice zamrznutih borovnica

Na kraju ukrasimo s drugom polovinom banane, još jagoda, orašastim plodovima (orasima, indijskim oraščićima, lješnjacima i bademima), malo sjemenki suncokreta i chia sjemenkama i, na kraju, goji bobicama! 

Tahini dressing

1 žlica tahinija
1 žličica jabučnog octa
1 žličica soka od limuna
1 žličica maslinovog ulja
1 žličica prehrambenog kvasca
Prstohvat češnjaka u prahu
Prstohvat soli i papra (dodajte ako želite)
Po želji: možete dodati i druge začine kao što su kumin, origano itd.

Kako napraviti:
U maloj zdjeli kombinirati tahini s toplom vodom da ga razrijedi (smjesa će se zgušnjavati s vremenom) i dobro promiješati. Dodajte sve ostale sastojke i začine i kombinirajte dok se ne formira glatka smjesa. Moja je bila gusta u ovom trenutku pa sam dodala još tople vode dok nisam dobila pravi dressing. Savršen za preliti po hrani ili kombinirati u salatama. Uživajte! 

hr Sat Apr 21 2018 15:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adaef602af47fb68d8b4569/80
Foto: PIXABAY

Predstavljen priručnik ‘Kako pronaći posao i pobijediti nezaposlenost?’

U Gradskoj knjižnici Sinj splitski pravnik Marlon Macanović jučer, 20. travnja predstavio je svoj motivacijsko – pravni priručnik ‘Kako pronaći posao i pobijediti nezaposlenost?’.

Autor knjige i sam je prošao kroz dugotrajni period nezaposlenosti, nešto više od dvije godine, pa je koristeći vlastita iskustva i znanja prikazao brojne načine za pronalazak zaposlenja te pojasnio metode za osiguranje nužne egzistencije tijekom perioda nezaposlenosti, piše ferata.hr

"U knjizi sam objavio koje su metode nužne za osiguranje egzistencije tijekom tog perioda nezaposlenosti. Ja sam pokazao opseg prava obveza radnika za vrijeme trajanja nezaposlenosti i sve one stvari na koje treba paziti (otkazni rok, javne natječaje, molbe, životopise…). Pojasnio sam kako osnovati vlastitu firmu ili obrt, ako osoba ide putem samozaposlenja te ukazao na neke mjere koje daje Hrvatski zavod za zapošljvanje", kazao nam je Marlon Macanović.

Ovaj priručnik je, kaže, pisao oko 3 mjeseca.

"Svjesno sam išao na jedan mali format. Knjiga ima 50 stranica jer sam htio da bude brza, protočna i da ljudi imaju informacije na jednom mjestu."

hr Sat Apr 21 2018 09:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5603bc833bb0d94f0c8b45be/80

Veliki spektakl: Joksimović u Splitu proslavio rođendan s osam tisuća obožavatelja

U Spaladium Areni, 46-godišnji Željko Joksimović izveo je svoje hitove, koje je publika otpjevala s njim.
Svoj 46. rođendan koji je proslavio 20. travnja, Joksimović je proveo zajedno sa svojim fanovima u Spaladium Areni. Jedan od najpopularnijih glazbenika u regiji rođendan je proslavio velikim koncertom okružen s osam tisuća ljudi, a u dvoranu mu je stigla i rođendanska torta.

Joksimović je pjevao pred tisuće obožavatelja, a oni su zajedno s njim pjevali njegove najveće hitove.

Ovo je drugi put da nastupa u najvećoj splitskoj dvorani, prvi put to je bilo 2014. godine na Dan žena.
hr Sat Apr 21 2018 09:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8fd3b92af47f640b8b4580/80
Foto: Pixabay

Đir po gradu: Gdje izaći ovaj vikend?

U nastavku vam donosimo pregršt različitih mjesta, a na vama je da odaberete ono koje je po vašem ukusu.
SUBOTA

NEXT Day & Night Club - ROYAL PARTY

Vanilla Club Split - Saturday night fever

Central the Club - Music Therapy

Velvet Club - DOUBLE TROUBLE

Judino Drvo Club - SIT DOWN RECORDINGS PRES. SASCHA DIVE

Klub Quasimodo - LOLLIPOP (OPROŠTAJNA)

Labirint Club (ex. Kameleon) - Solin - Best of balkan music

Moon bar - MOONDANCE

Jazzbina - MALO WHISKEY MALO COCA COLA

Kavana-Disco Kauri - SHOWTIME BY GALLARDO

Zenta Club - UBIJMO DOSADU - RADIONICA FACE PAINTING

Kocka - METAL QWIZ + SLUŠAONA

Split Circus - BEZDAN I GOSTI: 20 GODINA POSTOJANJA

Pivarij Burger&Beer - SUBOTA u #PIVARIJ-u

Adriatic Social Club - PROLJEĆE

Michel - SMILE BEND

Wine & Cheese Bar Paradox - BRUNO MIČETIĆ TRIO
 

NEDJELJA
 

NEXT Day & Night Club - Tombola

Kavana ProCaffe - Acoustic večer
hr Sat Apr 21 2018 09:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .