Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5836a04c1eea8f3fe48b45ef/80
Foto: D.N.

Mladi pijanist Ivan Galić u usponu: Klavir je moja najveća strast

U ovoj akademskoj godini postao je korepetitor na prestižnom fakultetu HfM Franz Liszt Weimar, i to kao najmlađi ikada
Ivan Galić (22) je mladi, talentirani i perspektivni pijanist s nizom, kako državnih tako i međunarodnih nagrada. Osnovnu i srednju Glazbenu školu Dr. fra Ivan Glibotić završio je u Imotskom. Nakon srednje škole upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu te nakon tri godine provedene na tom studiju odlazi na razmjenu u Njemačku na prestižni fakultet Hochschule für Musik Franz Liszt u Weimar kojeg su pohađali jedni od najboljih svjetskih pijanista i pijanistica. Ivan je trenutno u Hrvatskoj pa smo iskoristili priliku i porazgovarali o njegovim počecima, uspjesima te planovima...

- Sve je počelo kad sam kao šestogodišnjak s majkom išao na probe crkvenog zbora te i sam pjevao u njemu. Uvidjevši posjedovanje talenta za glazbu, roditelji me upisuju u glazbenu skolu.  Klavir učim svirati u klasi pokojnog prof Roberta Gubaydullina, osobe zbog koje se danas nalazim tu gdje jesam. Taj profesor je osim razvijanja tehničkih sposobnosti, puno radio na mojoj individualnosti i muzikalnosti, stvarima zbog kojih sam danas prepoznatljiv - kazao je Galić. 

Na prijemnom ispitu za osnovnu glazbenu školu profesori imotske škole smještaju ga na klavir, i izgleda da zaista nisu pogriješili, kao ni Ivan koji se istinski zaljubio u klavir te je postao njegova najveća strast.

Kroz djetinjstvo mu nije bilo lako te su postojale određene krize. Dok su se ostala djeca igrala loptom i uživala u bezbrižnosti koje pruža djetinjstvo, Ivan je morao vježbati svoj program i pripremati se za natjecaja, no kako kaže nikad mu nije palo na pamet da ostavi glazbu.

Paralelno sa srednjom glazbenom školom pohađao je i Prirodoslovnu-matematičku gimnaziju Dr. Mate Ujević u Imotskom koju nije bilo lako uskladiti, ali voljom, željom i radom to mu je uspjelo te nastavlja svoju muzičku karijeru graditi na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi red. prof. Ljubomira Gašparevića. Nakon treće godine u Zagrebu odlazi u Weimar na Hochschule für Musik Franz Liszt dobivši stipendiju Sveučilišta.

- Na jednom seminaru upoznao sam prof Grigoriya Gruzmana, renomiranog svjetskog profesore, čiji studenti osvajaju najveća klavirska natjecanja. Kroz rad s njim, shvatio sam da želim intenzivno raditi s njim, te na njegov pristanak, otišao sam u Weimar - kazao je.

O tome kakva je hrvatska klavirska škola te kakva je njemačka rekao je:"iz prve ruke mogu reći da hrvatska klavirska škola još uvijek nosi ruske korijene te ruski način pijanističkog odgoja, dok je njemačka škola u potpunosti drugačija, u svakom slučaju mislim da je trenutno Njemačka najpogodnija zemlja u Europi za pijaniste, što u koncertnoj, što u pedagoškoj karijeri".

Galić je održao koncerte diljem Europe: Hrvatska, BiH, Italija, Slovenija, Austrija, Češka, Njemačka. Trenutno u svojoj karijeri ima široku lepezu državnih i međunarodnih nagrada na koje je posebno ponosan.

- Prva nagrada te pobjednik kategorije na međunarodnom natjecanju Daleki akordi u Splitu; Prva nagrada na međunarodnom natjecanju Chopinov zlatni prsten u Sloveniji, apsolutni pobjednik natjecanja te dobitnik nagrade za najbolju izvedbu skladbe slovenskog autora; Druga nagrada na međunarodnom natjecanju "Mladi Virtuozi" u Zagrebu te nagrada za najbolju izvedbu skladbe iz Bečke klasike - kao najbolje plasirani student zagrebačke akademije na tom natjecanju, izabran sam kao predstavnik Muzičke akademije u Zagrebu na DanubeFestu (Festivalu zemalja Dunava) - kazao je ponosno Galić. 

Ove godine postao je korepetitor na HfM Franz Liszt Weimar, i to kao najmlađi ikada. 

Što ga čeka u budućnosti, ni sam još ne zna, no ipak bi volio ostati u Njemačkoj, upisati postdiplomski studij te se boriti za solo karijeru koja mu je san od malih nogu. 


Facebook komentari

hr Thu Nov 24 2016 09:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/592c6350b9e03e3f208b457c/80
Foto: Pixabay

Ne biste vjerovali: Evo do kada voda može može stajati neotvorena u boci

Na bocama vode obično piše da je rok upotrebe godinu do dvije. Ali sve dok je boca neotvorena, voda će biti sigurna za piće

 Iako mineralna voda ima oznaku "najbolje upotrijebiti do", baš kao i sve druge namirnice, njezin vijek trajanja u boci je beskonačan, kažu stručnjaci. 

Na bocama vode obično piše da je rok upotrebe godinu do dvije. Ali sve dok je boca neotvorena, voda će biti sigurna za piće.

Naravno, pod uvjetom da je 'flaširana' higijenski, kažu u njemačkom institutu SGS Fresnius koji se bavi laboratorijskim analizama.

Međutim, kada se boca otvori, vodu treba popiti u nekoliko dana.

U otvorenu bocu mogu ući mikroorganizmi i brzo se razmnožiti. Naročito ako je ostavljena izvan hladnjaka, kažu u institutu. 

Facebook komentari

hr Mon May 29 2017 20:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/573102f1fe96ff5b198b45ab/80
Foto: Ilustracija Google

5 neočekivanih namirnica koje biste trebali čuvati u hladnjaku

Pravila u čuvanju namirnica postoji puno, ali jedno je sigurno – neke namirnice definitivno se mogu pokvariti ako ih ne držite u hladnjaku, a druge će zbog toga izgubiti na okusu. Provjerite koje su to grupe namirnica koje biste iz ta dva razloga ipak trebale čuvati u hladnjaku
1. Kupovni umaci. Soja sos, razni ljuti ili riblji umaci i kečap neće se pokvariti ako ih ne držite u hladnjaku nakon otvaranja, ali će izgubiti na kvaliteti okusa. Stoga ih radije spremite na niske temperature ako želite dulje uživati u njihovom originalnom okusu.

Međutim, većina stručnjaka suglasna je u mišljenju da bi se jaja uvijek trebala čuvati u hladnjaku jer se na temperaturi do 4 stupnjeva Celzijusa bakterije poput salmonele koja se često nalazi u njima ne mogu rasti, piše zadovoljna.hr.

2. Kupovni voćni sokovi. Mnogi ignoriraju upozorenja koja se nalaze na njima, a koja govore da se sok nakon otvaranja mora obavezno držati u hladnjaku. Također obratite pažnju na rok trajanja, većina voćnih sokova smije se konzumirati samo tri dana nakon otvaranja.

3. Voćke s košticama. Šljive, breskve, nektarine, marelice, trešnje i sve ostale voćke s košticama jako brzo dozrijevaju i naposljetku omekšaju. Niske temperature zaustavljaju taj proces. 

Ako ste kupili šljive koje su još uvijek malo zelene, prvo ih ostavite na sobnoj temperaturi 2-3 dana, a zatim spremite u hladnjak. Produljit ćete im vijek trajanja za tjedan dana.

4 Orašasti plodovi. Puni su prirodnih ulja zbog čega se lako mogu pokvariti na sobnoj temperaturi ili na toplom te postati gorki. Stoga ih radije držite u hladnjaku. Možete ih staviti i u zamrzivač, a s obzirom na to da sadrže jako malo vode zapravo se neće smrznuti i možete ih koristiti odmah nakon vađenja iz zamrzivača.

5. Svježi začini. 'Tvrde' začine koji imaju drvenaste stabljike poput ružmarina, origana, mažurana i majčine dušice treba prvo zamotati u vlažni papirnati ručnik i onda ih staviti u plastičnu vrećicu. 

"Mekane" začine poput peršina ili korijandera s nježnijim stabljikama tretirajte poput buketa. Odrežite dno stabljike, stavite stručak začina u čašu svježe vode i smjestite u hladnjak. Svaki dan mijenjajte vodu.

Savjet plus:
U nekim dijelovima svijeta poput Velike Britanije jaja ćete u dućanima pronaći na policama, a ne u hladnjacima. Britanci jaja ne peru prije prodaje i time ne oštećuju njihov zaštitni sloj pa zbog toga njihovi sanitarni propisi to dozvoljavaju.

Međutim, većina stručnjaka suglasna je u mišljenju da bi se jaja uvijek trebala čuvati u hladnjaku jer se na temperaturi do 4 stupnjeva Celzijusa bakterije poput salmonele koja se često nalazi u njima ne mogu rasti.
 

Facebook komentari

hr Mon May 29 2017 14:11:32 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/592c049db9e03e231f8b457e/80

Iris Rajčić u novoj ljetnoj kampanji za Moniku Sablić!

Najnovija kolekcija splitske dizajnerice ženstvena je, baš kao i prijašnje kolekcije

Nakon snimanja mini božićne kolekcije s Miss Europe 1993. godine Fani Čapalijom, još jedna missica postala je zaštitno lice splitskoj modnoj dizajnerici Moniki Sablić. Ovaj put riječ je o Iris Rajčić, prvoj pratilji Miss Hrvatske 1997. godine, koja je zbog snimanja kampanje došla u rodni Split iz Španjolske gdje živi s obitelji. 

Kao kulisa za kolekciju ljeto 2017. poslužio je suncem okupan splitski Sustipan. Kolekcija "Dancing Queen" sastoji se od zlatne haljine, bijelog šljokičastog kombinezona, srebrenih šljokičastih hlača i tirkizne čipkaste haljine. Kolekcija je rađena od šljokičastog sjajnog lame materijala, koji ističe ženske obline što je Monikin zaštitni znak - ženstveno i seksi. Iris u zlatnoj haljini izgleda kao da ide u Cannes ili Monte Carlo te sa svojom krhkom siluetom i bijelom puti neodoljivo podsjeća na Nicole Kidman

- Kolekcija je jako svečana i bogata jer upravo su takvi materijali. Ovaj put skroz je drugačija. Haljine i kombinezoni rezani su na jedno rame kao u vremena osamdesetih i devedesetih. No opet ostala sam dosljedna svom ženstvenom potpisu - rekla je Monika.

Za šminku je bila zadužena Mia Josipović Zekić, a fotografije potpisuje Biljana Gaurina.


Facebook komentari

hr Mon May 29 2017 14:02:08 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/592bf952b9e03efe1e8b457e/80

Cijena prava sitnica: Bijela kava i cappuccino u Dubrovniku skoro sto kuna

Što bi bilo da su naručili kakav sok ili pivo?!
Općepoznato je da u vrijeme turističke sezone cijene u ugostiteljskim objektima na hrvatskoj obali idu u nebo. Iznimka nije ni Dubrovnik, štoviše redovito prednjači u tome. Tako nam je čitatelj poslao sliku računa jednog dubrovačkog kafića gdje su cappuccino i bijela kava naplaćeni 46 kuna, točnije po 46 kuna. Ukupno 92 kune. 

Malo je reći da im je prisjela!

Facebook komentari

hr Mon May 29 2017 12:37:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .