Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/57488f3efe96ffef8c8b45e9/80

Djeca koja piju punomasno mlijeko manje su pretila

Mlijeko s više mliječne masti sadrži i više vitamina D zbog čega postoji obrnuto proporcionalan odnos između BMI-ja i rezervi vitamina D

Nedavno provedena studija kanadskih znanstvenika pokazala je da su djeca koja konzumiraju punomasno mlijeko manje sklona pretilosti od one koja piju djelomično obrano ili obrano mlijeko, prenose francuski mediji. 

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni prošli tjedan u časopisu American Journal of Clinical Nutrition otkrilo je i veću razinu vitamina D u organizmu djece kojoj su roditelji davali punomasno mlijeko, najčešće kravlje.

Liječnička ekipa bolnice St. Michael u Torontu analizirala je podatke prikupljene u studiji provedenoj na 2745 djece u dobi od dvije do šest godina. 

Znanstvenici su od roditelja dobili podatke o tome koliko često i kakvo mlijeko piju njihova djeca te podatke o težini i visini da bi izračunali indeks njihove tjelesne mase (BMI). Istodobno su iz krvnih uzoraka izmjerili razinu vitamina D.

Oko 49 posto ispitanih roditelja odgovorilo je da njihovo dijete konzumira punomasno mlijeko, a to je ono koje sadrži najmanje 3,5 posto mliječne masti. U djelomično obranom ga ima između 1,5 do 1,8 posto, a obrano sadrži najviše 0,5 posto mliječne masti.

Oko 35 posto roditelja odgovorilo je da njihovo dijete konzumira djelomično obrano mlijeko s 1,8 posto mliječne masti, njih 12 posto kazalo je da djeci daju djelomično obrano mlijeko s 1,5 posto mliječne masti, a četiri posto roditelja djeci je davalo obrano mlijeko. Manje od jedan posto djece konzumiralo je kombinaciju navedenih vrsta mlijeka. 

Vitamin D, topljiv u mastima

Znanstvenici su istodobno ustanovili je indeks tjelesne mase djece koja su pila punomasno mlijeko bio niži za 0,72 u odnosu na BMI djece koja su konzumirala djelomično obrano mlijeko, kaže autor i voditelj studije, dr. Jonathon Maguire.

Usto je u krvi djece koja su svakodnevno pila šalicu (oko 2,5 decilitra) obranog mlijeka zamijećena viša razina vitamina D nego kod djece koja su dnevno konzumirala gotovo triput veću količinu djelomično obranog mlijeka s 1,5 posto mliječnih masti. 

Znanstvenici su objasnili da se viša razina vitamina D u krvi može objasniti činjenicom da su njegove molekule topljive u mastima. Treba podsjetiti da se vitamini topljivi u mastima -  A, D, E i K nalaze uglavnom u mliječnoj masti, dok su vitamini B kompleksa locirani u vodenoj fazi mlijeka. 

Dakle, mlijeko s više mliječne masti sadrži i više vitamina D zbog čega postoji obrnuto proporcionalan odnos između BMI-ja i rezervi vitamina D. Na taj se način kod deblje djece koja konzumiraju obrano ili djelomično obrano mlijeko može objasniti niža razina spomenutog vitamina u organizmu. 

Suprotno službenim preporukama

Studija ne mora nužno upućivati na izravnu povezanost između konzumiranja punomasnog mlijeka i nižeg indeksa tjelesne mase, ali, po riječima dr. Maguirea, ono će brže zasititi dijete upravo zato što je punomasno mlijeko bogato mliječnim mastima.

Djeca koja nakon konzumiranja djelomično obranog ili obranog mlijeka nisu sita posegnut će za nekom od namirnica koja je kaloričnija i manje dijetetska te u organizam unijeti više kalorija od djeteta koje je konzumiralo punomasno mlijeko.

Aktualne preporuke kanadskoga ministarstva zdravstva i sličnih institucija u Sjedinjenim Državama u suprotnosti su s rezultatima istraživanja, podsjeća Maguire. Po njima se roditeljima savjetuje da djeci starijoj od dvije godine daju djelomično obrano ili obrano mlijeko kako bi se kod njih spriječila opasnost od razvoja pretilosti.

Dr. Maguire smatra da je potrebno ponovno razmotriti službene preporuke zdravstvenih institucija. Pretilost kod djece se, upozorava, utrostručila u posljednjih 30 godina u zemljama Sjeverne Amerike, a konzumacija punomasnog mlijeka se u istome razdoblju udvostručila.

Ranije studije

I druge nedavno provedene studije u SAD-u upućuju na to da punomasno mlijeko i njegove zasićene masti ipak nisu toliko loše kako se ranije vjerovalo te otkrivaju da ni kod odraslih koji konzumiraju punomasno mlijeko nema većeg rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti nego kod onih koji konzumiraju mlijeko s niskom razinom mliječne masti.

Neki dokazi iz prethodnih studija pokazali su i da je mlijeko s niskom razinom masti korisno za osobe koje planiraju izgubiti višak kilograma, dok oni koji žele dobiti na kilaži trebaju konzumirati punomasno mlijeko.

Zbog jedinstvenog sastava mlijeko ima važnu ulogu u prehrani ljudi svih životnih dobi. Sadrži sve potrebne sastojke za život čovjeka i sastavom i količinom, a to se osobito odnosi na organizam u rastu i razvoju. U sastav mlijeka ulaze bjelančevine, ugljikohidrati (laktoza), mliječna mast, minerali, vitamini i enzimi.

Vitamini topljivi u mastima, A, D, E i K nalaze se uglavnom u mliječnoj masti, dok su vitamini B kompleksa locirani u vodenoj fazi mlijeka. Najzastupljeniji minerali u mlijeku su kalcij i fosfor, minerali potrebni u velikim količinama dojenčadi i djeci tijekom rasta za formiranje kosti i razvoj mekih tkiva, a u adolescenciji i zreloj životnoj dobi za postizanje vršne koštane mase i prevenciju osteoporoze.

Facebook komentari

hr Mon Nov 21 2016 12:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5843f1a21eea8fa0188b45c1/80
Foto: Screenshot YouTube

Stavljate li pogrešno WC papir na nosač?

Svaki put kada pustite vodu, a da niste spostili poklopac zahoda, sitne kaplice pune bakterija se rasprše prostorom. Zato nije svejedno kako stavljate WC papir na nosač

Osim što je papir lakše izvlačiti ako je stavljen kao na slici lijevo, i rizik od nakupljanja bakterija je manji. Naime, ako WC papir postavite kao na desnoj fotografiji, tada je njegova površina više u doticaju s pločicama na kojima može biti jako puno bakterija, piše 24sata.

Svaki put kada pustite vodu, a da niste spustili poklopac zahoda, sitne kapljice (u kojima su i čestice izmeta pa tako i bakterije) se rasprše kupaonicom i talože na sve što je u blizini.

Zato, pripazite kako stavljate papir na nosač.


Facebook komentari

hr Sun Dec 04 2016 14:35:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/584348991eea8f63178b45c2/80
Foto: Instagram

Tako lako: Napravite božićni vjenčić od vješalice i starih kuglica

Želite urediti ulaz u svoj dom u prikladnom blagdanskom duhu, ali nemate inspiracije? Evo kako brzo i jednostavno možete napraviti vijenac za vrata
Mnoge je ovih dana ulovila groznica predblagdanskog uređivanja doma. Željeli bismo da božićni ugođaj traje što dulje pa s veseljem biramo predmete kojima ćemo ukrasiti dom.
Njih ne moramo nužno kupovati nego možemo iskoristiti materijal koji već imamo kod kuće. U nastavku saznajte kako brzo i lako možete napraviti vijenac za vrata prema ideji Jennifer Banham s bloga Delightfully Noted.

Za vijenac će vam trebati:
- žičana vješalica
- stare kuglice
- gusto višenamjensko ljepilo


Izrada vijenca za vrata:
1. Uzmite običnu žičanu vješalicu i savijte je u krug kao što je prikazano na slici. Ove vješalice obično dobivamo nakon kemijskog čišćenja, a mogu se i kupiti u specijaliziranim prodajnim centrima.
2. Nanesite malo ljepila ispod svake „kapice“ na pojedinoj kuglici kako biste spriječili da se odvoje od same kuglice nakon postavljanja na živu.
3. Kliještima odvijte vrh vješalice i zatim nižite kuglice na žicu, a boje kuglica odaberite po svojoj želji.
4. Nižite kuglice sve dok ne dođete blizu kraja žice. Mora vam ostati dovoljno žice da biste učvrstili vrh vijenca.
5. Ako želite, možete ukrasiti vijenac umjetnom borovinom, girlandom ili drugim predmetima.

Facebook komentari

hr Sun Dec 04 2016 12:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5843e7861eea8f9f188b4594/80
Foto: Nenad Stanić

Mala Floramye ispunila teatar i sasvim očekivano proizvela različite reakcije

Najizvođenija i najpoznatija Tijardovićeva opereta Mala Floramye sinoć je premijerno izvedena pod ravnanjem maestra Harija Zlodre i u režiji Gorana Golovka
Glavni protagonisti najpopularnije splitske predstave koju je Tijardović ostavio kao trajni identitet Splita sinoć su bili sopranistica Antonija Teskera kao Floramye, u ulozi Mirka tenor Bože Jurić Pešić, glumac Goran Marković u ulozi Šjor Bepa Pegule, Cynthia Hansell Bakić u ulozi Misili Bisili, Elizabeta Tudor Gančević u ulozi Petronile, Zlatko Aurelio Kokeza i Vinko Maroević kao Šjor File i Šjor Dane, te mnogi drugi koji su uz izvrstan zbor, orkestar i balet HNK napravili predstavu zbog koje će publika, priznajmo rado dolaziti u teatar. 

- 
Bila sam doista  silno uzbuđena i vrlo počašćena ulogom koja mi je dodijeljena i želim se zahvaliti publici jer sam pozitivne reakcije osjećala tijekom cijele izvedbe – kazala je sinoć odlična Antonija Teskera.

Najveći aplauz po završetku predstave očekivano je dobio Goran Marković koji je sinoć pored redatelja Golovka ipak imao najveći uteg na svojim mladim leđima.

- Nisam uopće pogledao izvedbu Borisa Dvornika kako  ne bih niti pokušavao biti poput njega. To se ionako ne može.  Napravio sam nekog svog Šjor Bepa, nije bilo nimalo jednostavno plesati, glumiti i pjevati istovremeno pa sam naravno jako radostan zbog reakcije na kraju predstave – kazao nam je Goran Marković.

Za izvrsnu koreografiju i scenski pokret bila je zadužena Jasna Frankić Brkljačić, a scenografiju je napravio naš proslavljeni slikar Zvonimir Mihanović koji je već imao jednu odličnu suradnju sa splitskim teatrom u predstavi ''La Boheme''.

- 
Ne bih davao konkretne ocjene, ali sam zadovoljan jer se umjetnost događa kada se osjeća pojedinačna i zajednička glumačka strast, a to se večeras dogodilo – kazao je Zvonimir Mihanović nakon predstave.

Redatelj Goran Golovko također nije krio zadovoljstvo.

- Ugodno smo iznenađeni reakcijom publike na kraju predstave jer je ona uvijek stroga u svojim prosudbama, ali smo očito uspjeli naći put do njenog srca. ''Floramye'' jest materijal kojem se treba pristupiti s radošću  i uvjeren sam da smo tu radost stvaranja uspjeli prenijeti i do onih koji su nas večeras gledali – rekao je.

Naravno, i ova se izvedba Male Floramye gledala pod povećalom, uspoređivalo se sinoćnju izvedbu sa nekadašnjim redateljskim, vokalnim i scenskim rješenjima, komentiralo se dakako i Golovku omiljene bijele kostime kojih ni u ovoj predstavi nije manjkalo, no u Splitu je to ionako uvijek tako. Svi ''najbolje znaju'' kako sastaviti nogometnu momčad i kako režirati Floramye. Mi smo mišljenja kako ovu poput svih drugih predstava treba pustiti publici. Zbog publike se radi, neka joj ona i presuđuje!

Facebook komentari

hr Sun Dec 04 2016 11:06:22 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5843e5111eea8f9f188b4586/80
Foto: Promo

Spektakl Dine Merlina u rasprodanoj zagrebačkoj Areni

Merlin se na kraju koncerta nekoliko puta vraćao na binu jer mu publika bisom nije dala da ode
Popularni sarajevski kantautor Dino Merlin ponovno je sinoć dokazao zašto suvereno vlada pozornicama diljem svijeta i slovi za jednu od najvećih balkanskih zvijezda svih vremena. U rasprodanoj zagrebačkoj Areni priredio je spektakl za pamćenje za više od 20 tisuća ljudi koji su ga uglas pratili od prve do zadnje pjesme. Sve je prštalo od emocija, a mnoge dirljive poruke koje je Dino poslao obožavateljima, vratili su mu skandiranjem njegova imena. Gromoglasnim ovacijama i aplauzom na kraju koncerta očarana publika nije mu dala da ode s bine pa se Merlin nekoliko puta vraćao na bis. Ukratko, sinoćnji dvosatni koncert u Zagrebu može se doista nazvati glazbeno-scenskom čarolijom. Bila je to kruna Dinine aktualne turneje Hotel Nacional koja već tri godine izaziva senzacije diljem svijeta. 

- Doživjeti ovakav prijem kod publike, moj je veliki blagoslov. Tko ne bi poželio ovakvu noć? Zahvalan sam mojoj publici koja zna što želi. Oni su urednici svojih života, sami određuju koga će slušati i gdje će ići potrošiti svoje vrijeme. Nakon 30 godina karijere i dalje sam iskreno dirnut. Hvala moj Zagrebe, srce će mi eksplodirati od toliko ljubavi koju ste mi iskazali večeras! Volim vas, kazao nam je popularni kantautor nakon koncerta primajući čestitke brojnih prijatelja, suradnika i kolega - kazao je Merlin.

Facebook komentari

hr Sun Dec 04 2016 10:47:38 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .