Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/57488f3efe96ffef8c8b45e9/80

Djeca koja piju punomasno mlijeko manje su pretila

Mlijeko s više mliječne masti sadrži i više vitamina D zbog čega postoji obrnuto proporcionalan odnos između BMI-ja i rezervi vitamina D

Nedavno provedena studija kanadskih znanstvenika pokazala je da su djeca koja konzumiraju punomasno mlijeko manje sklona pretilosti od one koja piju djelomično obrano ili obrano mlijeko, prenose francuski mediji. 

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni prošli tjedan u časopisu American Journal of Clinical Nutrition otkrilo je i veću razinu vitamina D u organizmu djece kojoj su roditelji davali punomasno mlijeko, najčešće kravlje.

Liječnička ekipa bolnice St. Michael u Torontu analizirala je podatke prikupljene u studiji provedenoj na 2745 djece u dobi od dvije do šest godina. 

Znanstvenici su od roditelja dobili podatke o tome koliko često i kakvo mlijeko piju njihova djeca te podatke o težini i visini da bi izračunali indeks njihove tjelesne mase (BMI). Istodobno su iz krvnih uzoraka izmjerili razinu vitamina D.

Oko 49 posto ispitanih roditelja odgovorilo je da njihovo dijete konzumira punomasno mlijeko, a to je ono koje sadrži najmanje 3,5 posto mliječne masti. U djelomično obranom ga ima između 1,5 do 1,8 posto, a obrano sadrži najviše 0,5 posto mliječne masti.

Oko 35 posto roditelja odgovorilo je da njihovo dijete konzumira djelomično obrano mlijeko s 1,8 posto mliječne masti, njih 12 posto kazalo je da djeci daju djelomično obrano mlijeko s 1,5 posto mliječne masti, a četiri posto roditelja djeci je davalo obrano mlijeko. Manje od jedan posto djece konzumiralo je kombinaciju navedenih vrsta mlijeka. 

Vitamin D, topljiv u mastima

Znanstvenici su istodobno ustanovili je indeks tjelesne mase djece koja su pila punomasno mlijeko bio niži za 0,72 u odnosu na BMI djece koja su konzumirala djelomično obrano mlijeko, kaže autor i voditelj studije, dr. Jonathon Maguire.

Usto je u krvi djece koja su svakodnevno pila šalicu (oko 2,5 decilitra) obranog mlijeka zamijećena viša razina vitamina D nego kod djece koja su dnevno konzumirala gotovo triput veću količinu djelomično obranog mlijeka s 1,5 posto mliječnih masti. 

Znanstvenici su objasnili da se viša razina vitamina D u krvi može objasniti činjenicom da su njegove molekule topljive u mastima. Treba podsjetiti da se vitamini topljivi u mastima -  A, D, E i K nalaze uglavnom u mliječnoj masti, dok su vitamini B kompleksa locirani u vodenoj fazi mlijeka. 

Dakle, mlijeko s više mliječne masti sadrži i više vitamina D zbog čega postoji obrnuto proporcionalan odnos između BMI-ja i rezervi vitamina D. Na taj se način kod deblje djece koja konzumiraju obrano ili djelomično obrano mlijeko može objasniti niža razina spomenutog vitamina u organizmu. 

Suprotno službenim preporukama

Studija ne mora nužno upućivati na izravnu povezanost između konzumiranja punomasnog mlijeka i nižeg indeksa tjelesne mase, ali, po riječima dr. Maguirea, ono će brže zasititi dijete upravo zato što je punomasno mlijeko bogato mliječnim mastima.

Djeca koja nakon konzumiranja djelomično obranog ili obranog mlijeka nisu sita posegnut će za nekom od namirnica koja je kaloričnija i manje dijetetska te u organizam unijeti više kalorija od djeteta koje je konzumiralo punomasno mlijeko.

Aktualne preporuke kanadskoga ministarstva zdravstva i sličnih institucija u Sjedinjenim Državama u suprotnosti su s rezultatima istraživanja, podsjeća Maguire. Po njima se roditeljima savjetuje da djeci starijoj od dvije godine daju djelomično obrano ili obrano mlijeko kako bi se kod njih spriječila opasnost od razvoja pretilosti.

Dr. Maguire smatra da je potrebno ponovno razmotriti službene preporuke zdravstvenih institucija. Pretilost kod djece se, upozorava, utrostručila u posljednjih 30 godina u zemljama Sjeverne Amerike, a konzumacija punomasnog mlijeka se u istome razdoblju udvostručila.

Ranije studije

I druge nedavno provedene studije u SAD-u upućuju na to da punomasno mlijeko i njegove zasićene masti ipak nisu toliko loše kako se ranije vjerovalo te otkrivaju da ni kod odraslih koji konzumiraju punomasno mlijeko nema većeg rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti nego kod onih koji konzumiraju mlijeko s niskom razinom mliječne masti.

Neki dokazi iz prethodnih studija pokazali su i da je mlijeko s niskom razinom masti korisno za osobe koje planiraju izgubiti višak kilograma, dok oni koji žele dobiti na kilaži trebaju konzumirati punomasno mlijeko.

Zbog jedinstvenog sastava mlijeko ima važnu ulogu u prehrani ljudi svih životnih dobi. Sadrži sve potrebne sastojke za život čovjeka i sastavom i količinom, a to se osobito odnosi na organizam u rastu i razvoju. U sastav mlijeka ulaze bjelančevine, ugljikohidrati (laktoza), mliječna mast, minerali, vitamini i enzimi.

Vitamini topljivi u mastima, A, D, E i K nalaze se uglavnom u mliječnoj masti, dok su vitamini B kompleksa locirani u vodenoj fazi mlijeka. Najzastupljeniji minerali u mlijeku su kalcij i fosfor, minerali potrebni u velikim količinama dojenčadi i djeci tijekom rasta za formiranje kosti i razvoj mekih tkiva, a u adolescenciji i zreloj životnoj dobi za postizanje vršne koštane mase i prevenciju osteoporoze.

Facebook komentari

hr Mon Nov 21 2016 12:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/594d5217b9e03e45308b45d7/80
Foto: Facebook

Facebook predstavio novi alat koji će spriječiti krađu profilnih fotografija

Predstavili su dva noviteta koji će spriječiti krađu i iskorištavanje profilnih fotografija

Facebook i dalje ima problema s lažnim profilima na svojoj mreži te je zaista jednostavno ukrasti nečiju fotografiju s Fejsa ili interneta i otvoriti (lažni) profil predstavljajući se kao ta osoba. Krađa i iskorištavanje tuđih profilnih fotografija naročito su rasprostranjeni u Indiji, zbog čega dio žena ne želi stavljati svoje profilne fotografije jer su u strahu da će ih netko zloupotrebljavati. - prenosi zimo.hr

Zuckerberg i ekipa pronašli su rješenje i za taj problem te su predstavili dva noviteta koji će spriječiti krađu i iskorištavanje profilnih fotografija. 

Prva opcija, tzv. čuvar profilne fotografije, onemogućit će druge korisnike ove mreže u preuzimanju, dijeljenju ili slanju profilne fotografije putem Facebookovih poruka. Ovakve zaštićene fotografije imat će plavi okvir kao obavijest da je riječ o fotografiji za koju ne želite da ju drugi skidaju i dijele putem interneta. Također, posljednja verzija Facebookove aplikacije za Android onemogućuje čak i screenshot profilnih fotografija tako da korisnici neće moći "prevariti" ovu opciju i umjesto downloada fotografije, napraviti screenshot.

Druga opcija koju korisnici mogu upotrijebiti kako bi zaštitili svoje fotografije jest korištenje dizajnerskih uzoraka na profilnim slikama – Facebook je omogućio nekoliko različitih uzoraka koji se mogu postaviti na fotografiju, a na ovaj potez odlučili su se na temelju rezultata jednog istraživanja koje je pokazalo da je šansa da će netko iskoristiti vašu profilnu fotografiju 75 posto manja ako na njoj imate nekih dodatnih elemenata. Cijeli članak pogledajte ovdje.

Facebook komentari

hr Fri Jun 23 2017 19:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/594ced8fb9e03ef22e8b4635/80

Kalifornijac posjetio Disneyland 2000 dana zaredom

Disneyjevu zabavnom parku ne nedostaje posjetitelja, ni malih ni velikih, ali jedan nadmašuje sve: Amerikanac koji je posjetio Disneyland 2000 dana zaredom.

Jeff Reitz proslavio je u četvrtak tu obljetnicu upotrijebivši još jednom svoju godišnju propusnicu koja mu omogućuje dnevni posjet parku od 1. siječnja 2012.

"Kad sam ga pitao što mu se tako sviđa u parku, odgovorio je da voli predstave i sve atrakcije ali naročito voli ondje slušati glazbu. Pretpostavljam da ga to opušta", prokomentirao je John McClintock, glasnogovornik Disneylanda.

Ističe da Disney nije nikada imao tako žarkog posjetitelja parka poput Jeffa Reitza, nekadašnjeg pripadnika zračnih snaga od četrdesetak godina koji dolazi nakon radnog dana na nekoliko sati.

McClintock kaže da "njegova djevojka često dolazi s njim, ali ne uvijek". Kad bi to bio slučaj, "bila bi to stvarno luda ljubav, zar ne?", dodao je on.


Facebook komentari

hr Fri Jun 23 2017 12:31:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/594ccf93b9e03e312f8b45fc/80

Splitske mažoretkinje na regionalnom prvenstvu Dalmacije pokupile brojna odličja

Na natjecanju su sudjelovali mažoret timovi iz Sinja, Kaštela, Splita, Solina, Orebića, Korčule, Vele luke, Blata i Segeta.
Splitske mažoretkinje na osmom regionalnom prvenstvu Dalmacije u mažoret plesu koje se održalo u Solinu u četvrtak (22.lipnja 2017.) osvojile su osam zlatnih, jednu srebrnu i jednu brončanu medalju. Samim tim rezultatom apsolutne su pobjednice regionalnog natjecanja s najviše osvojenih zlatnih medalja.  

Evo u kojim su disciplinama osvojile medalje zlatne medalje: Tradicionalni mažoret ples (8 do 10 godina), Tradicionalni mažoret ples  (12 godina), Exibition grupa (12 god.), Grupa s rekvizitima (8 do 10  godina), Solo s rekvizitima Barbara Jerončić  (8 do 10 godina), Antea Kalinić (10 do 12 godina), Duet s rekvizitima (10 do 12 godina) Ana Lovrinčević i Marijela Guć, Drugo mjesto osvojila je Ivona Petričević (12 godina), dok je brončano odličje zaslužila Grupa s rekvizitima (6 do 8 godina).

Entuzijazam i trud trenerica Marine Milinović i Bjanke Bubica Šarić se višestruko isplatio te su cure  još jednom pokazale izuzetno umijeće  baratanja štapom i promovirale Split i kulturu mažoret plesa.

Splitske mažoretkinje, s ovom generacijom uz kontinuirani rad i trud, imaju i svijetlu budućnost  na državnim te ujedno i europskim natjecanjima.



Facebook komentari

hr Fri Jun 23 2017 10:27:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58eff3c1b473983b228b4579/80
Foto: Pixabay

Korisni trikovi: Jaja zamrznite bez ljuske, a sir prije zamrzavanja naribajte

Sačuvaj pa uštedi - višak vina zamrznite u kalupima za led pa ih iskoristite za bolju aromu gulaša i rižota, a ledene kockice kave ubacite u smoothie ili napitke s mlijekom
Kava, jaja, svježe začinsko bilje, pa čak i sir samo su neke od namirnica koje možete zamrznuti i na taj način im produljiti rok trajanja. Ako se zamrzava povrće, potrebno ga je najprije očistiti, oprati, prema potrebi narezati i potom kratko obraditi kipućom vodom, tj. blanširati. Nakon blanširanja slijedi hlađenje pod mlazom što hladnije vode, temeljito sušenje i pakiranje, kaže Vesna Bosanac, nutricionistica i koautorica računalnog programa za izradu jelovnika “Program prehrane”. Jednom odmrznute namirnice upotrijebite u roku od 24 sata, pišu 24 sata.

Zamrznuti se mogu i jaja, ali bez ljuske koja će se raspuknuti na niskim temperaturama u zamrzivaču. Jaja pospremite u vrećice ili plastične posude te koristite za omlet i kajganu. 

Na hermetički zatvorenu posudu stavite naljepnicu s datumom i brojem jaja, a u zamrzivaču mogu izdržati do osam mjeseci. Jaja možete i zamrznuti tako da ih umutite sa soli ili šećerom. Tako ćete biti sigurni da će zadržati lijepu strukturu nakon odleđivanja.
 

Na svakih pet velikih jaja dodajte žličicu i pol šećera ili pola žličice soli. Na isti način možete zamrznuti samo žumanjke, a bjelanjke najprije propustite kroz cjedilo i zamrznite bez dodataka, u prikladnoj posudi. Tijesto za pizzu razvaljajte u mini pizze i zaledite. Nije ga potrebno odmrzavati, nego samo dodati nadjev i ispeći. Kruh prethodno zamotajte u foliju i stavite u vrećicu za zamrzavanje. 

Odledite ga u zagrijanoj pećnici na 150°C. Pecite ga oko deset minuta i dobit ćete svjež kruh, s hrskavom koricom i mekom sredinom. Svježi đumbir se često presuši u hladnjaku, ali sitno nasjeckanom i zamrznutom produljit ćete vijek trajanja. Bez imalo grižnje savjesti možete pospremiti u hladnjak i humus, namaz od slanutka te bilo koji drugi povrtni namaz.
 

Orašastim plodovima će zamrzivač produljiti rok trajanja, a hladnoća spriječiti da ulja u njima užegnu. Očišćene bademe, orahe ili lješnjake pospremite u plastične vrećice ili posude.
 

Orahe čuvajte do šest mjeseci, a lješnjake i do godinu dana. Tvrde sorte sireva mogu se zamrzavati, najbolje naribani i pospremljeni u plastičnim vrećicama. Sir naribajte jer ga tako možete bez odmrzavanja posipati po pizzi, tjestenini ili gratiniranim jelima. 

Ostatke vina i kave zamrznite u kalupe za led pa aromatizirajte gulaše, rague i umake ili iskoristite za druge napitke, koktele i slastice od kave.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Facebook komentari

hr Thu Jun 22 2017 21:30:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .