Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc40d2029111c1c5d8b460f/80
Foto: PIXABAY

Sočan i hrskav: Evo kako možete pripremiti krumpir s neodoljivom koricom

Krumpir je jedna od onih namirnica koje obožavamo, s kojom eksperimentiramo i kojoj se uvijek vraćamo. Nekad nam uspije, nekad ne, a onda smo pronašli recept pomoću kojeg krumpir iz pećnice baš uvijek izlazi savršeno hrskav...
Iako će vam priprema super hrskavog krumpira na ovaj način oduzeti nešto više vremena nego što vam oduzima klasično pečenje u pećnici, vjerujte, ovakvom ćete se načinu poželjeti vratiti kada jednom okusite super hrskave zalogaje čiste sreće.

Zaboravite na previše začina i komplicirano sjeckanje, pripremite vodu i zagrijte pećnicu, pa se bacite na pripremu.

Pripremite željenu količinu krumpira, dovoljno soli maslinovo i suncokretovo ulje, žlicu brašna, nekoliko režnjeva češnjaka i začinsko bilje po želji. S krumpirom se posebno dobro slažu timijan i ružmarin, tvrdi Gastro.hr. Sve što vam preostaje jest zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva, pa na štednjaku zagrijati vodu.

Pustite da voda zagrije, posolite ju i u njoj kuhajte krumpir u kori. Neka se kuha desetak minuta, tek da omekša.  Vodu u kojoj se kuhao krumpir izbacite iz lonca, pa dodajte malo brašna i protresite krumpir laganim pokretima kako bi se brašno uhvatilo za krumpir.

Za to vrijeme, u posudu za pečenje ubacite obje vrste ulja, pa posudu s uljem ubacite u pećnicu na 10 minuta pustite da se zagrije. Izvadite posudu za pečenje, dodajte krumpir i vratite u pećnicu. Pecite oko 30 minuta, a nakon 15 minuta krumpir okrenite.

Nekoliko minuta prije samog kraja pečenja, krumpiru dodajte češnjak i začinsko bilje. Kada krumpir poprimi zlatnu koricu, izvadite ga iz pećnice i poslužite uz omiljeni umak, mesno ili riblje jelo ili pak osvježavajuću sezonsku salatu, piše Gastro.hr
hr Sat Apr 27 2019 10:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5df66ea129111c3f2f8b456e/80
Foto: Pixabay

Evo kako produžiti svježinu božićnog drvca i izbjeći ispadanje borovih iglica

Samo nekoliko dana zanemarivanja dovoljno je da se božićno drvce osuši, a iglice počnu ispadati...
Budući da je posljednja stvar koju želite tijekom blagdana sasušene borove iglice na podu dnevne sobe i ružan, sasušeb bor dok vam u kuću ulaze gosti, pronašli smo nekoliko savjeta koji će vam osigurati svježinu božićnog drvca dugo nakon badnje večeri.

Većina božićnih drvca može trajati najmanje pet tjedana ili više, sve dok se o njima dobro brinete.

Evo kako održati božićno drvce:

1. Odaberite zdravo božićno drvce.

Bilo kako bilo, bitno je znati odabrati najbolje božićno drvce. Potražite zdravo, zeleno stablo s najmanjom količinom smeđih iglica. Bor pregledavajte na sjenovitom mjestu. Izbjegavajte pregledavanje božićnog drvca ondje gdje je jako osunčano. Prođite rukom kroz nekoliko grana. Igle bi trebale ostajati i ne otpadati, pojašnjava GH.


2. Drvce odmah stavite u kantu s vodom.

Kad kupujete božićno drvce, pobrinite se da prodavatelj napravi svježi rez kako bi se poboljšala apsorpcija vode. Kada dođete kući, ako svoje drvce nećete postavljati odmah, stavite ga u kantu s vodom. (Imajte na umu da stabla bora uvijek trebate čuvati u nezagrijanoj garaži ili u prostoru zaštićenom od vjetra i smrzavanja.)

Kad ste spremni unijeti ga unutra, napravite još jedan svježi rez, stavite ga u čvrsto postolje u kojem se nalazi najmanje jedan litar vode.

3. Provjeravajte ima li vaše božićno drvce uvijek dovoljno vode.

Ne zaboravite redovito zaljevati božićno drvce - premalo vode može uzrokovati stvaranje smole, što znači da drvo neće upiti vodu i brzo će se osušiti.

Evo jednostavnog načina da shvatite koliko vode treba vašem drvetu: na svaki centimetar promjera debla napunite postolje jednom četvrtinom vode.

Iako ste čuli kako ljudi pričaju o dodavanju stvari poput izbjeljivača, kukuruznog sirupa, aspirina i šećera u vodu, konzervansi za drveće i aditivi vjerojatno nisu potrebni. Većina stručnjaka se slaže da je puno obične vode sve što je potrebno da bi drvo ostalo svježe. 

Ako snizite temperaturu u sobi, to može usporiti proces sušenja.

4. Držite ga dalje od izvora topline.

Naravno, nema ništa ljepše od lijepo ukrašenog božićnog drvca pored kamina koji je vruč - ali, uz radijatore i peći, vaš bor bi se mogao osušiti znatno bržim tempom.

hr Sun Dec 15 2019 18:34:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0386520e49383d328b4569/80
Foto: PIXABAY

Dvaput razmislite ako rublje mislite sušiti u zatvorenom prostoru

Zimi obični sušimo rublje u kući ili stanu, ali iako dulje traje i nekad se zamrzne
Kad god možete oprano rublje sušite na svježem zraku u suprotnom povećavate rizik od stvaranja previše vlage, pojave astme i drugih problema s dišnim sustavom.

Kancerogene tvari iz deterdženta

Sušenje rublja zimi u zatvorenom prostoru podiže razinu vlage za 30 posto, a uz to iz rublja se u malim količinama ispuštaju i kemikalije deterdženta i omekšivača, koje prema nekim istraživanjima u sebi imaju i kancerogene tvari, prenosi Ordinacija

Vlaga uzrokuje stvaranje preko deset vrsta opasnih gljivica, plijesan, a to sve dovodi do bronhitisa, problema sa sinusima... Prijašnje su studije pokazale da ljudi koji borave u prostorijama u kojima se suši rublje imaju češće glavobolje i probleme s disanjem.  Osim toga, vlaga spušta toplinu u prostoriji, pa ni radijatori zimi ne mogu dobro odraditi svoj posao. 


hr Sun Dec 15 2019 13:26:04 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cd6f94f29111ca4808b4568/80
Foto: Pixabay

Danas se slave Materice, tradicionalni ženski dan u godini i crkveni blagdan

Unatoč tome što neki narodni običaji polako odlaze u zaborav, poneka područja, kao što su cetinski kraj i cijela Dalmatinska zagora, još uvijek čuvaju lijepe običaje obiteljske prisnosti. Takav slučaj je i za Materice.

Ovaj narodni običaj ujedno je crkveni blagdan i slavi se na početku treće nedjelje došašća, odnosno kada se pali treća adventska svijeća. Običaj je da djeca čestitaju majkama, a nakon čestitanja majke djecu i čestitare darivaju suhim smokvama, keksima i slatkišima, dok starije daruju i rakijom.

Ovaj običaj, ovisno o mjestima, slavi se na različite načine. Međutim, svim proslavama je zajedničko to što na Materice majke daruju djecu, kako svoju tako i tuđu.

Uz čestitanje i darove ovaj dan sa sobom nosi i prigodne pjesme, kao neizostavni dio vremena došašća u našem kraju. Tako su, na primjer, čestitari za Materice znali zapjevati ‘Hvaljen Isus, gazdarice! Čestitatam ti Materice!’


hr Sun Dec 15 2019 12:51:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce2aa6829111c69948b4585/80
Foto: Pixabay

​Iznenađujući načini na koje štetite plućima! I ne, nije riječ samo o cigaretama

Iako se smatra da je duhanski dim iznimno štetan za zdravlje pluća, ne nalazi se sam na listi uzročnika respiratornih problema.

PLIJESAN

Radi se o tipu gljivice koje u zrak puštaju sitne čestice spora koje mogu uzrokovati ozbiljne infekcije pluća ako ste alergični na plijesan. Jedna od opasnih bolesti je KOPB. Ako ste osjetljivi na plijesan, zaštite svoj dom od gljivica.

RADON

Radon je bezbojan i bezmirisan plin koji, ako ste njemu dugo izloženi, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica, poput pada imuniteta i alergija, no i do mnogo ozbiljnijih oboljenja, poput podizanja rizika od upala pluća. Radon se slobodno širi u gotovo svim kućama, a lako prolazi kroz pijesak i većinu poroznih materijala, kroz pukotine u stambenim objektima...

TEPISI

Plijesan, izmet glodavaca, grinje, toksični plinovi... Sve se to može sakrivati u vašem tepisi​onu ​i utjecati negativno na vaša pluća. Ono što ne znate jest da vjerojatno i kemikalije koje se koriste pri postavljanju tepiha mogu štetiti zdravlju pluća. Ako ste osjetljivi, bilo bi dobro razmisliti o tome da postavite parket ili minimalno tri puta na tjedan usisavate podove.

PESTICIDI

Ove kemikalije drže bube podalje, ali ako ih dirate, udišete ili jedete, one bi mogle uzrokovati probleme sa respiratornim i živčanim sustavim, hormonima, vidom, kožom...

VATROMET

Boje koje se nalaze u petardama i prskalicama složene su od raznih vrsti metala koje se pretvore u prah kad eksplodiraju, a ako ih udahnete mogu pogoršati astm​u​ ili ostale respiratorne probleme te utjecati na zdravlje srca.

ZRAČNI JASTUCI

Iako su bijeli i nemaju mirisa, kemikalija koja se zove natrijev azid pomaže ih aktivirati kako bi vas se zaštitilo u automobilu. Pri toj se aktivnosti po zraku raspršuju sitne čestice koje bi mogle utjecati na zdravlje pluća.

BRAŠNO

Pekari će često udahnuti brašno kad pripremaju proizvode, a zbog toga se mogu pojaviti simptomi poput otežanog disanja i zvuka "pištanja" pri disanju. Ako se ne obrati pažnja na vrijeme, mogu se pogoršati stanja poput astme, ali i uzrokovati ozbiljna oštećenja pluća.

PLIN

​Ploče za kuhanje, pećnice, grijači zraka mogu uzrokovati bolesti pluća. Kako plin izgara, proizvodi kemikaliju naziva dušikov(I) oksid koji može uzrokovati upale te izazvati kašalj ili astmu.

OVLAŽIVAČ ZRAKA

Iako ovlaživanjem zraka oni olakšavaju disanje, mogu i našteiti zdravlju pluća. I u njemu se mogu razviti gljivice koje ovlaživać zraka samo raspršuje po prostoriji, isti se problem može pojaviti s korištenjem klima uređaja. Kako biste izbjegli probleme, redovite ih čistite, piše ordinacija.hr

hr Sun Dec 15 2019 12:02:07 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .