Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/585ead5c1eea8fb08e8b4587/80
Foto: Miroslav Lelas

Evo kako održati kilažu za vrijeme božićnog "prežderavanja"

Slavni liječnik osmislio je vodič kroz blagdane koji će vam osigurati uživanje bez velikih posljedica za zdravlje i novčanik...

Ako već dugo pokušavate smršavjeti, blagdani nisu pravo doba da se time opterećujete. Mnogo je realnije usredotočiti se na to da održite postojeću težinu, savjetuje dr. Mehmet Oz. Slavni liječnik osmislio je vodič kroz blagdane koji će vam osigurati uživanje bez velikih posljedica za zdravlje i novčanik - pišu 24 sata

Da biste uspjeli u tome, Oz predlaže da između dana kad jedete kaloričnije obroke imate dane tijekom kojih jedete samo lagana jela. Tako ćete moći  uživati u blagodatima blagdana, a opet spriječiti da vam ostane trajna uspomena na njih u obliku suvišnih kilograma i loših nalaza liječničkih pretraga. Samo se potrudite da tijekom kaloričnijih dana ne prijeđete 2000 kalorija, a  posnijih 1200 kalorija na dan.

No ako i niste na dijeti, tijekom blagdana dobro je pojačati unos vlakana, savjetuje dr. Oz. Dodavanjem vlakana u dnevni jelovnik produljit  ćete osjećaj sitosti, pa nećete doći u napast da izgubite kontrolu i pokleknete pred obiljem blagdanskih specijaliteta.

Pojedete li 30 grama više hrane bogate vlaknima svaki dan, nećete moći pojesti toliko nezdrave hrane, a vlakna će pomoći pri čišćenju organizma od kaloričnih obroka. Pri svakoj kupnji namirnica kupite neke bogate vlaknima.

Slavni liječnik otkriva i neke trikove koji mogu pomoći da discipliniranije provedete blagdane. Nakon obroka, koji su tijekom blagdana uvijek višestruko obiljniji, odmah maknite ostatke, tako da vas ne ponukaju da ponovno počnete jesti i prije nego što ste ogladnjeli. Nemojte ih bacati nego ih pospremite u posudice za čuvanje hrane u količini za jedan obrok i zamrznite. Ne samo da ćete tako imati gotov obrok kad ga zatrebate nego će biti u količini koja je optimalna za jednu osobu.

Umjesto da rastežete kućni budžet, pokušajte uštedjeti planiranjem, kaž Oz. Iako nije financijski stručnjak, napominje da se pažljivim planiranjem možemo poštedjeti mnogo štetnog stresa i napetosti. Zapišete li u planer izdatke za svaki tjedan i uskladite ih s prihodima, neće biti neočekivanih iznenađenja.

Napisani brojevi mnogo su konkretniji i lakše je pratiti gdje smo s troškovima nego ako ih samo nosimo u glavi. Također, ne idite u kupnju bez popisa namirnica i strogo ga se držite, ne samo zbog troškova nego i da biste izbjegli kupnju pretjerano kalorične hrane. Koristite kupone i pratite akcije u obližnjim trgovinama. Tako možete uštedjeti začuđujuće mnogo, a opet kupiti sve što ste naumili. 

Uz sve navedeno, poznati televizijski liječnik podsjeća da se ne zaboravite opuštati. Nakon stresnog dana ispunjenog mnogim obvezama priuštite si tretman opuštanja tijela i uma. Ne trebaju vam pritom skupe pjenušave kupke i soli, za jednak je učinak dovoljno posuditi ponešto iz kuhinjskog ormarića. 

- Dodajte u kadu punu tople vode malo sode bikarbone i mlijeka u prahu. To je jednostavan i jeftin način za opuštanje i očuvanje zdravlja - savjetuje slavni liječnik. 

Slijedite li ove savjete, osim svih pozitivnih učinaka, izostat će još jedna neugodna pojava koju iz stare prenosimo u novu godinu, a to je grižnja savjesti zbog previše potrošenog novca, previše pojedenog, previše kilograma i previše aktivnosti koje su nas iscrpile, a nisu donijele čaroliju blagdana. 

Na dan masnih obroka

a dan kad vas očekuju obilniji i masni obroci, važno ja kako ćete započeti dan i pripremiti tijelo za njih.  Priuštite si doručak bogat makronutrijentima, i to prije 10 sati.  Naše tijelo treba primiti masnoće, ugljikohidrate i proteine  ranije u danu kako bi se pripremilo za izgaranje kalorija poslije.

Pijte bijeli čaj s limunom

Antioksidans u bijelom čaju pomoći će da se stabilizira odgovor vašeg tijela na šećer, a limun poboljšava sposobnost tijela da koristi te antioksidanse. Pijenje te kombinacije dva puta na dan u tjednu uoči blagdana pripremit će tijelo za omiljene sezonske poslastice.

Povećajte unos vlakana svaki dan 

Osim što nas čine sitijima, vlakna čiste organizam, normaliziraju razine šećer u krvi,  snižavaju razinu kolesterola, a pojačavaju metabolizam energije, pa su idealne za sve one koji su na dijeti.

Vlaknima su posebno bogate chia sjemenke (34,4%), lanene sjemenke (27%), bademi (12,5%), tamna čokolada (10,9%), zobene žitarice (10,6%),  leća (7,9%), slanutak (7,6%),   grah (6,4%), artičoke (5,4%), prokulica (3,8%), jabuke (3,3%), kruške (3,1%), kvinoja (2,8%)...

Trik dr. Oza: Pojedi kreker 15 minuta prije zabave

Kako biste spriječili prejedanje, 15 minuta prije zabave jedite grickalice i krekere bogate vlaknima. Vlakna će usporiti apsorpciju  masnoća, a grickalice (s barem šest grama vlakana po obroku) mogu “proširiti”  želudac i učiniti da se osjećate sito, pa  ćete pojesti manje za sam obrok. Pijte barem osam  čaša vode tijekom dana i uz krekere kako biste još više popunili trbuh.

Izbjegavajte biskvite od običnog brašna

Na popisu Ozovih najzdravijih kolača su zobeni keksi s brusnicama ili bademima. No tijekom blagdana teško se odreći bakine pite - preskočite tijesto i pojedite samo nadjev od jabuka, savjetuje Oz. Jednako vrijedi za tortu od kestena i onu od sira. Tako ćete pojesti barem 125 kalorija manje i oko sedam grama manje masnoća. Cijeli članak pročitajte ovdje.


Facebook komentari

hr Sat Dec 24 2016 18:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5436d16f1899425f0a0001d7/80
Foto: Screenshot YouTube

Imaju rok trajanja: Kada je vrijeme za novi grudnjak?

Razlog zašto omiljeni grudnjak više ne stoji kako bi trebao ponekad nema veze s fizičkim promjenama, mršavljenjem, debljanjem. Oni jednostavno nisu osmišljeni kako bi trajali vječno
Za neke odjevne komade mislimo kako ih možemo nositi dokle nam god pristaju. I možemo, ali ponekad razlozi zbog kojih u njima više ne izgledamo tako dobro nemaju veze s kilogramom viška, nadutosti ili nečim trećim, piše Zadovoljna.hr.

Oni jednostavno imaju vijek trajanja.

Stručnjaci iz Blue Guarda koji svakodnevno ispituju izdržljivost materijala i kreiraju nove formule pa su tako nedavno lansirali i nepoderive čarape, govore kako bi grudnjake trebalo zamijeniti novima puno češće nego što mislimo.

Točnije, svakih šest do osam mjeseci. A hoće li biti više ili manje ovisi o načinu na koji se o njima brinete. 

Perilice rublja uništavaju punjenje u grudnjacima zbog kojih ono gubi prvotni oblik, a nosite li neki grudnjak često, elastičnost u naramenicama sigurno će se opustiti nakon pola godine. Važno ih je mijenjati i prati u hladnoj vodi kako bi se naramenice oporavile.

Facebook komentari

hr Sat Oct 21 2017 17:08:43 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59eb5e6ab9e03e9b888b46b1/80

Jeste li vi dosadna osoba? Da, ako imate ove osobine!

Bojimo se dosade, kao i da bi nama netko mogao dosađivati, ali i da smo mi nekome dosadni. Na Sveučilištu Virginia 2014. napravljena je psihološka studija koja se bavila istraživanjem "Što je to što pojedine ljude čini dosadnim?" Izdvojili smo najznačajnije osobine koje će ti pomoći da izbjegneš dosadnjakoviće, ali i da ne postaneš jedna od njih.

Ili previše pričaju ili stalno šute - dosadni sugovornici ne mogu naći balans između pričanja i slušanja, s njima je slučaj da su uvijek na jednoj strani ta dva ekstrema, piše Zdrava krava.

Ne mogu procijeniti koliko iskreno sugovornik sudjeluje u razgovoru - dosadne osobe obično ne obraćaju pažnju na govor tijela. Ono što neku osobu čini dosadnim sugovornikom je kad kontinuirano ignorira govor tijela i signale koji mu se tako upućuju jer sugovornik mu govorom tijela poručuje: "Ne zanima me to što govoriš i slušam te i kimam glavom samo iz pristojnosti". Da bi se to izbjeglo treba znati čitati i govor tijela, a ne samo sadržaj riječi.

Dosadne osobe ne mogu nasmijati druge ljude - humor je odraz misaone fleksibilnosti, sposobnost da se neki događaj ili ideja razmotre iz različitih perspektiva. Dosadni ljudi to nisu u stanju.

Dosadne osobe uvijek rade iste stvari - ne rade iskorak iz svoje rutine, pa onda i nemaju što zanimljivo podijeliti sa sugovornicima.

Nikad nemaju ništa za reći - obično su dosadni oni koji su uvijek najglasniji i oni su naravno uvjereni da su jako zanimljivi. Međutim, postoje i oni dosadnjakovići koji uvijek šute i na pitanja uglanom odgovaraju s "pretpostavljam" bez da ikad iznose svoje mišljenje. Smatraju da je bolje da ništa ne govore jer misle da ih nitko ne želi slušati.

Nemaju svoje mišljenje - tko nema svoje mišljenje ili ga nije spreman iznijeti, zapravo nema što ponuditi u razgovoru.

Ne znaju dobro prepričati neki događaj - kad netko zna zanimljivo pričati privlači i zadržava pozornost drugih ljudi.

Sagledavaju stvari samo iz svoje perspektive - kad netko ima sposobnost da se "stavi u tuđe cipele" postaje zanimljiv sugovornik, a dosadni ljudi ne mogu zamisliti niti se trude kako se druga osoba osjeća.

Od njih se nikad nema što za naučiti - ako se ne nadovezuješ na ono što sugovornik govori, razgovor jednostavno zamire jer se tema ne širi.

Dosadne osobe ne uključuju druge u razgovor - jer uglavnom iznose previše nevažnih detalja. Ako se netko u krugu u kojem se vodi dijalog osjeća izostavljeno, to ti je znak da si dosadan/na.

Facebook komentari

hr Sat Oct 21 2017 17:08:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59eb113eb9e03e368a8b4588/80

Obožavatelji tjestenine su zdraviji i unose manje masti!

Ljubitelji tjestenine! Novo je istraživanje otkrilo nešto uistinu pozitivno za vas - vaš voljeni ugljikohidrat, često spominjan u negativnom kontekstu od stručnjaka za dijetu, mogao bi vrlo brzo postati dio liste izuzetno zdravih namirnica
Nedavno istraživanje provedeno od strane National Pasta Associationa pokazalo je da redoviti konzumenti tjestenine unose veće količine bitnih vitamina i minerala u svoj organizam od onih koji to manje rade, piše zdrava krava.

Istraživanje

Možda ti se čini da je ova organizacija ljubitelja tjestenine 'namjestila' rezultate u svoju korist, no podaci na kojima se provelo istraživanje su došli iz National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES),  službenog nacionalog programa SAD-a za provođenje anketa povezanih sa zdravstvenim i nutricionističkim tematikama. 

Prilikom prikupljanja podataka, uzimali su u obzir prehrambene navike odraslih Amerikanaca starijih od 19 godina, od 2001. do 2012. godine i zaključili kako oni koji su više jeli tjesteninu u organizmu imali veću razinu folne kiseline, željeza, magnezija i dijetalnih vlakana, dakle svega što je potrebno za zdravu, izbalansiranu prehranu. 

Pored svega ovoga, pokazalo se i da ljubitelji tjestenine unose manji broj zasićenih masti i dodanih šećera, dva najveća faktora u prehrani koja vode debljanju.

Jedino što se nije ponudilo iz istraživanja jest kolike količine ili koliko često bi se trebala tjestenina konzumirati. 

Balansirana prehrana

Treba imati na umu da su ova saznanja u biti pokazatelj toga da bi tjestenina uvijek trebala biti dio dobro balansirane prehrane.

Diane Welland
, registrirana dijetetičarka i menadžer nutricionističke komunikacije za National Pasta Association naglašava da "tjestenina može biti efektivna u izgradnji kvalitetne prehrane jer služi kao savršen sustav 'dostave' voća, povrća, nemasnog mesa, ribe i mahunarki u organizam.

Ova analiza podvlači nutritivnu vrijednost žitarica kao esencijalnu u zdravoj prehrani. Pokazuje kako se njeni ljubitelji vode za kvalitetnijim dijetama od onih koji ju ne jedu (ili izbjegavaju)."

Dodatni dokazi

Uz ovo istraživanje ide i jedno od prošle godine koje je provedeno na, naravno, 2300 Talijana. Njegovi su rezultati pokazali da je konzumacija tjestenine povezana s nižim indeksom tjelesne mase (BMI).  Dapače, studija je tvrdila da oni koji su redovito jeli tjesteninu su čak bili mršaviji od onih koji su ustezali od ugljikohidrata. 

Ako smo te ohrabrili da bez straha pristupiš punom tanjuru tvojih najdražih fusila s pestom, slobodno navali - ali, pripazi na količine jer i najzdravija hrana prestaje to biti kada se prejedaš od nje!


Facebook komentari

hr Sat Oct 21 2017 11:31:23 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59eb12c7b9e03e58898b45ec/80
Foto: Maja Prgomet

Svečano otvoren hotel Marvie u Splitu

Svečanom otvorenju nazočili su brojni Splićani...
Brojni su se Splićani sinoć odlično zabavili na svečanom otvorenju hotela Marvie, prvog specijaliziranog hotela za zdravstveni turizam na području Dalmacije.

Program su vodili Iva Šulentić i Ivo Perkušić, u glazbenom dijelu je nastupila Marija Husar, a potom i Sick Swing bend, dok je posebnu pažnju gostiju privukao iluzionist Adam Keisner koji je oduševio izvodeći doista izvrsne trikove. S

Svečanost je započela u elegantnom tonu ispred hotela nakon čega su gosti uživali u gurmanskim delicijama restorana Da'Mar. Druženje se nastavilo na krovnoj terasi te potrajalo do ranih jutarnji sati na jednoj od podzemnih etaža hotela…

Facebook komentari

hr Sat Oct 21 2017 11:31:01 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .