Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/585ead5c1eea8fb08e8b4587/80
Foto: Miroslav Lelas

Evo kako održati kilažu za vrijeme božićnog "prežderavanja"

Slavni liječnik osmislio je vodič kroz blagdane koji će vam osigurati uživanje bez velikih posljedica za zdravlje i novčanik...

Ako već dugo pokušavate smršavjeti, blagdani nisu pravo doba da se time opterećujete. Mnogo je realnije usredotočiti se na to da održite postojeću težinu, savjetuje dr. Mehmet Oz. Slavni liječnik osmislio je vodič kroz blagdane koji će vam osigurati uživanje bez velikih posljedica za zdravlje i novčanik - pišu 24 sata

Da biste uspjeli u tome, Oz predlaže da između dana kad jedete kaloričnije obroke imate dane tijekom kojih jedete samo lagana jela. Tako ćete moći  uživati u blagodatima blagdana, a opet spriječiti da vam ostane trajna uspomena na njih u obliku suvišnih kilograma i loših nalaza liječničkih pretraga. Samo se potrudite da tijekom kaloričnijih dana ne prijeđete 2000 kalorija, a  posnijih 1200 kalorija na dan.

No ako i niste na dijeti, tijekom blagdana dobro je pojačati unos vlakana, savjetuje dr. Oz. Dodavanjem vlakana u dnevni jelovnik produljit  ćete osjećaj sitosti, pa nećete doći u napast da izgubite kontrolu i pokleknete pred obiljem blagdanskih specijaliteta.

Pojedete li 30 grama više hrane bogate vlaknima svaki dan, nećete moći pojesti toliko nezdrave hrane, a vlakna će pomoći pri čišćenju organizma od kaloričnih obroka. Pri svakoj kupnji namirnica kupite neke bogate vlaknima.

Slavni liječnik otkriva i neke trikove koji mogu pomoći da discipliniranije provedete blagdane. Nakon obroka, koji su tijekom blagdana uvijek višestruko obiljniji, odmah maknite ostatke, tako da vas ne ponukaju da ponovno počnete jesti i prije nego što ste ogladnjeli. Nemojte ih bacati nego ih pospremite u posudice za čuvanje hrane u količini za jedan obrok i zamrznite. Ne samo da ćete tako imati gotov obrok kad ga zatrebate nego će biti u količini koja je optimalna za jednu osobu.

Umjesto da rastežete kućni budžet, pokušajte uštedjeti planiranjem, kaž Oz. Iako nije financijski stručnjak, napominje da se pažljivim planiranjem možemo poštedjeti mnogo štetnog stresa i napetosti. Zapišete li u planer izdatke za svaki tjedan i uskladite ih s prihodima, neće biti neočekivanih iznenađenja.

Napisani brojevi mnogo su konkretniji i lakše je pratiti gdje smo s troškovima nego ako ih samo nosimo u glavi. Također, ne idite u kupnju bez popisa namirnica i strogo ga se držite, ne samo zbog troškova nego i da biste izbjegli kupnju pretjerano kalorične hrane. Koristite kupone i pratite akcije u obližnjim trgovinama. Tako možete uštedjeti začuđujuće mnogo, a opet kupiti sve što ste naumili. 

Uz sve navedeno, poznati televizijski liječnik podsjeća da se ne zaboravite opuštati. Nakon stresnog dana ispunjenog mnogim obvezama priuštite si tretman opuštanja tijela i uma. Ne trebaju vam pritom skupe pjenušave kupke i soli, za jednak je učinak dovoljno posuditi ponešto iz kuhinjskog ormarića. 

- Dodajte u kadu punu tople vode malo sode bikarbone i mlijeka u prahu. To je jednostavan i jeftin način za opuštanje i očuvanje zdravlja - savjetuje slavni liječnik. 

Slijedite li ove savjete, osim svih pozitivnih učinaka, izostat će još jedna neugodna pojava koju iz stare prenosimo u novu godinu, a to je grižnja savjesti zbog previše potrošenog novca, previše pojedenog, previše kilograma i previše aktivnosti koje su nas iscrpile, a nisu donijele čaroliju blagdana. 

Na dan masnih obroka

a dan kad vas očekuju obilniji i masni obroci, važno ja kako ćete započeti dan i pripremiti tijelo za njih.  Priuštite si doručak bogat makronutrijentima, i to prije 10 sati.  Naše tijelo treba primiti masnoće, ugljikohidrate i proteine  ranije u danu kako bi se pripremilo za izgaranje kalorija poslije.

Pijte bijeli čaj s limunom

Antioksidans u bijelom čaju pomoći će da se stabilizira odgovor vašeg tijela na šećer, a limun poboljšava sposobnost tijela da koristi te antioksidanse. Pijenje te kombinacije dva puta na dan u tjednu uoči blagdana pripremit će tijelo za omiljene sezonske poslastice.

Povećajte unos vlakana svaki dan 

Osim što nas čine sitijima, vlakna čiste organizam, normaliziraju razine šećer u krvi,  snižavaju razinu kolesterola, a pojačavaju metabolizam energije, pa su idealne za sve one koji su na dijeti.

Vlaknima su posebno bogate chia sjemenke (34,4%), lanene sjemenke (27%), bademi (12,5%), tamna čokolada (10,9%), zobene žitarice (10,6%),  leća (7,9%), slanutak (7,6%),   grah (6,4%), artičoke (5,4%), prokulica (3,8%), jabuke (3,3%), kruške (3,1%), kvinoja (2,8%)...

Trik dr. Oza: Pojedi kreker 15 minuta prije zabave

Kako biste spriječili prejedanje, 15 minuta prije zabave jedite grickalice i krekere bogate vlaknima. Vlakna će usporiti apsorpciju  masnoća, a grickalice (s barem šest grama vlakana po obroku) mogu “proširiti”  želudac i učiniti da se osjećate sito, pa  ćete pojesti manje za sam obrok. Pijte barem osam  čaša vode tijekom dana i uz krekere kako biste još više popunili trbuh.

Izbjegavajte biskvite od običnog brašna

Na popisu Ozovih najzdravijih kolača su zobeni keksi s brusnicama ili bademima. No tijekom blagdana teško se odreći bakine pite - preskočite tijesto i pojedite samo nadjev od jabuka, savjetuje Oz. Jednako vrijedi za tortu od kestena i onu od sira. Tako ćete pojesti barem 125 kalorija manje i oko sedam grama manje masnoća. Cijeli članak pročitajte ovdje.


Facebook komentari

hr Sat Dec 24 2016 18:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58b29b1fb47398fa7d8b461f/80
Foto: Pixabay

Simbol poklada: Ovo su trikovi na najfinije krafne

Ovaj recept garantira najsočnije krafne bez upijanja masnoća
Slatki simbol poklada su krafne, slastica za koje originalni recept ne postoji jer svaka domaćica ljubomorno čuva trikove koje njihove čine najboljima. Ipak do razotkrivenih sastojaka i postupka prilikom pripreme došli smo zahvaljujući našim mamama. Zadovoljna.hr donosi recept koji garantira najsočnije krafne bez upijanja masnoća.

Sastojci za krafne: 
- 1 kg glatkog brašna
- 2 cijela jaja i 2 žumanjka
- 1/2 šalice šećera
- 1 čajna žlica soli (puna do rubova)
- 2 vanilin šećera
- ½ vrećice praška za pecivo
- malo ribane korice limuna
- 1 čajna žlica rakije
- 1 dcl ulja
- 5 dcl mlijeka
- 1 kocka svježeg kvasca

Priprema krafni:

1. U posudi zagrijte 1 dcl mlijeka (ne smije biti prevruće) dodajte 1 čajnu žlicu šećera i 1 čajnu žlicu brašna, promiješajte i dodajte svježi kvasac. Ostavite da se sve diže. 

2. Jaja tucite sa šećerom i malom žlicom soli dok ne dobijete pjenastu smjesu, potom je dodajte u toplo brašno pomiješano s praškom za pecivo.

Dodajte potom toplo ulje, žlicu rakije, izmiješajte i dodajte kvasac i naposljetku toplo mlijeko (preostala 4 dcl-a koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dcl-a za smjesu kvasca).

3.
Dobivenu smjesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči, potom je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu 1 cm. Okruglim kalupom izrezujte oblike i kada ste iskoristili cijelu smjesu, ostavite da se dobiveni oblici uzdignu. Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže.

4.
Lonac napunite uljem i zagrijte (ulje treba biti vrelo, nikako pregrijano na takvo će vas upozoriti stvaranje mjehurića). Krafne sada stavljajte u zagrijano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta prema gore.

Smanjite vatru i poklopite poklopcem, nakon 20-ak sekundi uklonite poklopac i okrenite krafnu na drugu stranu da se prži, ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj načina po sredini krafne nastaje bijela crta baš poput originalnog izgleda).

5.
Špricaljku za kreme napunite pekmezom i punite krafne nakon što ste ih složili na papirnate kuhinjske ubruse.

Savjet

1. Pola vrećice praška za pecivo je važno dodati, jer ono će spriječiti nastajanje rupica u krafnama.

2. Mala žličica rakije dodana u smjesu spriječit će upijanje masnoća, baš kao i povoljna temperatura ulja. Prilikom stavljanja krafni na prženje pazite da ne pretjerate s količinom komada zbog čega će temperatura ulja pasti, a krafne se neće ispeći i upiti će više masnoće.

3. Kako bi vam krafne uspjele važno je da su svi sastojci topli, tako brašno prije nego ga umijesite zagrijte u pećnici oko 3 minute na temperaturi od 20 °C.

Dobar tek!

Facebook komentari

hr Sun Feb 26 2017 10:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/55d89d93bd0b090b008b4c5a/80
Foto: Screenshot YouTube

Danas je taj dan!: Stiže nova Nokia 3310

Procjenjuje se da će reizdanje Nokije 3310 stajati oko 60 eura

Svjetski kongres mobilne industrije (Mobile World Congress) u Barceloni donosi nam niz najnovijih pametnih telefona. No, veliku pozornost privlači jedan mobitel koji se uopće ne može nazvati smartphone. Već tjednima prije Barcelone svijet bruji o zanimljivom projektu Nokije, odnosno finske kompanije HMD Global, za oživljavanjem legendarne Nokije 3310. Originalna Nokia 3310 izašla je na tržište ‘davne’ 2000. godine, a prodala se u čak 126 milijuna primjeraka, što je čini jednim od najprodavanijim mobitelom u povijesti. Stekla je kultni status zbog dugotrajnog trajanja baterije, izdržljivosti, kao i zarazne igrice Zmija, u svojoj drugoj verziji. - piše Večernji list

Procjenjuje se da će reizdanje Nokije 3310 stajati oko 60 eura (što je i više nego duplo jeftinije od cijene originalnog izdanja 2000. godine).  

Uoči predstavljanja procjenjivalo se da novo izdanje neće imati tehnologiju touchscreena (tako je bilo i na originalu), a umnogome bi trebala podsjećati na stari model. No, nova Nokia 3310 bit će tanja i lakša od originala, a i plastično kućište zamijenit će polimeri ili metal. Također, zaslon ne bi trebao ostati crno-bijeli, nego će vjerojatno stići u boji. No, neće to biti zaslon visoke rezolucije poput najnovijih modela Applea ili Samsunga. Novo izdanje također bi trebalo imati odličnu bateriju, a po tom pitanju očekuje se da i nadmaši original. No, svi očekuje da oživi i igra Zmija.  

Osim retro Nokije 3310, HMD bi trebao predstaviti i svoj novi smartphone Nokia P1, što bi trebala biti najjača Nokia dosad. - piše Večernji list.

Facebook komentari

hr Sun Feb 26 2017 09:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58b28d7db47398fa7d8b4606/80
Foto: Wikipedija

Blaca na otoku Braču: Pustinja do koje mogu doći samo najuporniji

Pustinja Blaca smjestila se na južnoj strani otoka Brača, između mjesta Bol i Milna. Osnovana je u 16. stoljeću kada ovdje dolaze poljički svećenici glagoljaši
Hrvatska obala skriva mnoge povijesne spomenike koji svjedoče o prošlim vremenima. No, ni otoci nisu izuzeti od ove činjenice. Tako mnogi od naših otoka skrivaju povijesne bisere koji bi nam mogli ispričati puno priča, a sam otok Brač krije spomenik koji je jedinstven na cijeloj obali. - piše punkufer.hr

Iako bi na prvu pomislili da se ovdje radi o nepreglednim poljima pijeska i suhog područja, to zapravo nije tako. Sam naziv Pustinja, odnosno eremitorij, dolazi od skupine stanovnika koji su živjeli na jednom području. S prvom pojavom kršćanstva pojavili su se i pojedinci koji su živjeli u potpunoj samoći, tzv. pustinjaci. Iako su se odlučili na život u samoći, udaljeni od mjesta i sela prepuna ljudi, s vremenom su razvijali zajednice u kojima su živjeli sa svojim istomišljenicima te svoj život posvetili molitvi i duhovnom životu.

Pustinja Blaca smjestila se na južnoj strani otoka Brača, između mjesta Bol i Milna. Osnovana je u 16. stoljeću kada ovdje dolaze poljički svećenici glagoljaši. Naime, oni su bježali pred osmanskom vojskom koja je tijekom tog vremena pokušavala osvojiti što veći dio dalmatinske obale. Izbjegli svećenici svoje su sklonište pronašli u kamenjem pregrađenoj pećini. Prvo su se bavili obrađivanjem zemlje od koje su živjeli, a s vremenom su dobili i dozvolu za izgradnju samostana i crkve. Prvotnoj pećini prvo su dodavani osnovni objekti kao što su podrum, kuhinja i razne peći. Crkvica je izgrađena 1588. godine, a kasnije je izgrađen i samostan ali i, za ono vrijeme, velebne višekatnice.

Pustinjaci su bili vrsni poljoprivrednici koji su iskorištavali svaki metar obradive i plodne zemlje. Stoga ne treba čuditi činjenica da je na ovom području nastala poljoprivredna zadruga koja je funkcionirala na podjeli ostvarenih dobitaka i zajedničkom vlasništvu. Većim angažmanom pustinjaka, ali i dolaskom novih učenjaka, ovaj dio otoka gospodarski se jako razvijao. Uz poljoprivrednu proizvodnju, prvenstveno vino i med, svećenici su se bavili i tiskanjem knjiga i astronomijom, u Pustinji se nalazio nadaleko poznati opservatorij.

Kako im je poljoprivreda dobro išla te su dugo godina bili najjači privrednici na otoku, svećenici su s vremenom razvili i dobru trgovinu. Stoga ne treba čuditi što su u svom vlasništvu imali čak tri trgovačka jedrenjaka. Njihovi brodovi plovili su cijelim Sredozemnim morem, a zanimljivo je da su korišteni i u borbi s britanskom mornaricom u splitskoj luci 1809. godine.

Pustinja je funkcionirala kao samostan, ali oni službeno nisu bili pripadnici nikakvog reda. Hvarsko-brački biskup dao im je dozvolu da u svoje redove primaju koga žele, bez utjecaja crkvenih ili svjetovnih institucija.

Subraća, kako im je glasio službeni naziv, zajedno su birali starješinu koji je vodio brigu o svim članovima i zajedničkim poslovima. Iako je život pustinjaka bio zamišljen kao skroman život pojedinaca, Blaćanski pustinjaci imali su i poslugu, ali i težake koji su obrađivali zemlju. To ne treba čuditi obzirom da su uspjeli razviti veliko gospodarstvo koje je bilo na dobrom glasu na cijelom Mediteranu.

Posljednji koji su upravljali Pustinjom Blace bili su svećenici Miličević. Članovi ove obitelji u svijetu su bili poznati kao strastveni astronomi, o čemu svjedoče i dva asteroida koji nose naziv Miličević i Brač, upravo njima u čast. Smrću posljednjeg pustinjaka, don Nikole Miličevića, koji je umro 1963. godine, Pustinja prestaje s djelovanjem te se u njoj otvara muzej.

Kako je Pustinja izgrađena od kamenja iz obližnjeg kamenoloma, ne treba čuditi da se s godinama savršeno sklopila s okolinom i bojom okolnih stijena. Danas je ovdje smješten muzej u kojem je izložen stari namještaj, kuhinja, blagovaonice i različito stilsko pokućstvo po sobama. No posebnost muzejske zbirke čine razne astronomske sprave, bogata zbirka starinskog oružja i satova te bogata knjižnica s djelima pisanima hrvatskom ćirilicom, poljičicom.

Samoj Blaci može se pristupiti na dva načina. Prvi je automobilom kojim se dolazi do sjeverne strane. Cesta ide prema Vidovoj gori, ali može biti teško prohodna za niska vozila, zbog čega se preporuča ostavljanje vozila i šetnja preko napuštenog sela Dragovode do Pustinje. Drugi način je brodom, s južne strane. Dolaskom u Popovu valu trebat će vam još nekih 45 minuta pješačenja kako biste stigli do Pustinje. Cijeli članak pogledajte ovdje.


Facebook komentari

hr Sun Feb 26 2017 09:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58b2815bb473983e7d8b4641/80
Foto: D.N.

Matko Jelavić priprema prvi solistički koncert u Lisinskom

Gosti na koncertu bit će splitska klapa Iskon s mojom pjesmom Dobra večer prijatelji, Danijela Pintarić, Marko Jelavić, Jasna Zlokić
Matko Jelavić, poznati splitski pjevač, tekstopisac i skladatelj, 29. ožujka imat će prvi solistički koncert u Lisinskom u Zagrebu gdje će otpjevati svoje najveće hitove uz pratnju orkestra vrhunskih glazbenika iz Splita.  

- Ovo je moj prvi solistički koncert u Lisinskom, događa je na moj 59 rođendan, 29. ožujka 2017. nakon 29 godina pjevačke karijere. Naslov je Majko stara, po mojoj ultra popularnoj pjesmi, u Hrvatskoj i inozemstvu. Na koncertu će biti izvedeno 30-tak mojih dobro znanih pjesama – Ta divna splitska noć, Rodija se sin, Ti, samo ti, Na plavom Jadranu, Jedne noći pokraj Save, Pianino... Gosti na koncertu bit će splitska klapa Iskon s mojom pjesmom Dobra večer prijatelji, Danijela Pintarić, Marko Jelavić, Jasna Zlokić.

Ovaj koncert je moj skromni doprinos budućem oporavku hrvatske glazbe, koji je nužan! - rekao je Jelavić

Facebook komentari

hr Sun Feb 26 2017 08:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .