Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bbeef56cb557adcdc8b45fd/80
Foto: PIXABAY

Nezdrav doručak može vas koštati koncentracije

Istraživanje pokazuje da nakon samo četiri dana nezdravog doručka opadaju koncentracija i brzina pamćenja, a smanjena je i sposobnost da se prisjetimo nekih, već prije naučenih informacija.
Na Sveučilištu Macquarie u Australiji tim znanstvenika istražio je koliko je za nas bitno što jedemo za doručak, a pokušali su i naći odgovor na pitanje 'Kako taj obrok utječe na stanje cijelog organizma?'. Rezultati su iznenadili i voditelje 'studije o doručku' koji su shvatili da su posljedice započinjanja dana 'lošom', tj. nezdravom, hranom gotovo pa katastrofalne za svakog pojedinca. 

Naime, otkriveno je da doručak s velikim udjelom masnoća i/ili šećera, nakon samo četiri dana konzumacije, na ljudskom mozgu može prouzročiti ozbiljne promjene. Te se promjene odnose na sposobnost učenja novih činjenica i pamćenja općenito; sposobnosti nakon samo četiri dana nezdravog doručka rapidno opadaju, a mozak propada slično kako s vremenom propada kod npr. pretilih ljudi.

Istraživanje je napravljeno na uzorku od 102 zdrave osobe normalne kilaže; pola njih je četiri dana uzastopno doručkovalo hranu bogatu lošim masnoćama i šećerom, dok je druga polovica kroz isti vremenski period za doručak jela nešto zdravije namirnice, manje zasićene šećerom i mastima. Konkretno, prva je grupa doručkovala tostirani sendvič i čokoladni milkshake, a druga hranjiviju i zdraviju verziju istog doručka, ili samo pola porcije nezdravog. 

Obje su grupe prvi i zadnji, četvrti dan, rješavale testove da im se provjere sposobnosti pamćenja i učenja. Rezultati su pokazali da je prva skupina, koja je doručkovala puno masnoća i šećera, na testovima nakon četiri dana pokazala značajno gore rezultate od druge grupe - a slične su testove pojedinci iz prve grupe riješili i znatno lošije nego samo četiri dana prije. Krvnim je pretragama dokazano i da je kod ljudi iz prve grupe nezdravi doručak doveo do značajnog porasta glukoze u krvi, što je utjecalo na opadanje kognitivnih funkcija. "Promjena razine glukoze u krvi može ugroziti cijeli metabolizam.

Tada mozak često počinje primati pogrešne signale o razini inzulina u krvi", objasnio je voditelj istraživanja pri Sveučilištu u Sidneyu, Dominic Tran.

Druga zanimljivost koja je proizašla iz ove studije, inače objavljene i u znanstvenim časopisima 'PLOS One' i 'The American Journal of Clinical Nutrition', je spoznaja da se kod onih koji su doručkovali nezdravo smanjila i sposobnost da uopće razlikuju stanje gladi i sitosti. 

Pretpostavlja se da to ima veze s hipokampusom, dijelom mozga u temporalnom režnju koji kontrolira i nivo šećera u krvi, a koji, kako je već prije pokazalo jedno istraživanje sa Sveučilišta u Oxfordu, očito djeluje i na apetit.  Ukratko, ovim je istraživanjem potvrđeno da, inače zdravim odraslim osobama koje za doručak jedu hranu s visokim udjelom masnoća, nakon samo pet dana 'lošeg' doručka pažnja, koncentracija i pamćenje drastično počinju slabiti, piše zdravakrava.hr

Dio ove studije je bio usmjeren na 16 muškaraca u dobi od 19 do 28  godina, koji su se pet dana držali propisane dijete; jedni su jeli premasnu hranu siromašnu ugljikohidratima, a drugi su se hranili zdravo prema preporuci nutricionista.

Plan prehrane je bio prilagođen za svakog pojedinačno, a osmislili su ga nutricionisti koji su nadgledali i samu pripremu obroka.

Porcije za njih osam su sadržavale 70% masnoća, svega 4% ugljikohidrata, i 26% proteina. S druge je strane preostala osmorica muškaraca dobila porcije hrane sa zdravijim i boljim omjerima namirnica; s 50% ugljikohidrata, 24% masti i 26% proteina.

Svi su muškarci svako jutro davali krv i rješavali kognitivne testove. Rezultati su pokazali da su osmorica koji su jeli nezdravo imali čak 44% više masnoća u krvi nego oni koji su jeli dobro ujednačene obroke. Također, kod muškaraca koji su jeli nezdravo uočen je pad koncentracije, slabija brzina pamćenja te smanjena sposobnost da se prisjete nekih prije naučenih informacija. 
hr Thu Oct 11 2018 08:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf6987e0e49386b1f8b4638/80

Koncert Miše Kovača u Splitu ima humanitarnu notu

Humanitarna akcija za kupnju defibrilatora splitskom KBC-u

Najiščekivaniji koncert godine u Splitu, onaj Miše Kovača, koji će se održati u Spaladium Areni 22. prosinca, ima humanitarnu notu. Naime, organizatori su odlučili dio prihoda od prodanih ulaznica kojih je za ovaj koncert ostalo još jako malo, preusmjeriti u kupnju za defibrilatora koji je potreban odjelu hitne pomoći KBC-a Split.

Organizatori, ali i Mišo Kovač svjesni su činjenice da je ljudski život neprocjenjiv te da su liječnici i ostalo medicinsko osoblje u KBC-u Split onemogućeni pružiti pravovremeno oživljavanje bolesnika ukoliko dođe do iznenadnog srčanog zastoja jer su u nedostaku adekvatne opreme.

 Mišo je uoči svog velikog splitsko koncerta ''Samo nas nebo rastavit može' povodom ove geste organizatora izjavio: „Hvala organizatorima, ravnatelju bolnice i gradu Splitu. Sretan sam što će se pomoći splitskom KBC-u tako što će im se kupiti defibrilator. Bolnicama treba pomagati i to ne samo od ovog koncerta nego od svih koncerata koji se održavaju u Hrvatskoj.“

Ulaznice za koncert koji ne smijete propustiti su u prodaji  putem sustava Eventim i Croatia Tickets i to po cijeni: 99 kuna za parter, te 129 kuna za tribine.


hr Fri Dec 14 2018 12:33:04 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/544ca3e21899420d0e00003a/80
Foto: Screenshot

Probajte ovu zimu malo drugačiji 'lijek' protiv gripe: donosimo jednostavan recept s viskijem

Moramo naglasiti da se ovaj sirup smatra učinkovitim sredstvom protiv bolova, ali dokazi nisu potkrijepljeni
Probajte na minutu zaboraviti sve što ste ikada znali o modernoj medicini i pročitajte jedan novi, stari recept za borbu protiv gripe.

The Kitchnn je objavio članak u kojem predstavlja Bourbon sirup za kašalj za odrasle. Drugačiji je od ostalih sirupa za kašalj za odrasle na koje smo navikli i njega možete napraviti sami. Jednostavan recept zahtijeva četiri sastojka: 60 ml viskija ili bourbona, pola limuna, 120 ml vode i jedna žlica meda. Moramo naglasiti da se ovaj sirup smatra učinkovitim sredstvom protiv bolova, ali dokazi nisu potkrijepljeni, piše Život i stil.

TIME magazin iz 1941. godine je pak objavio članak u kojemu viski nazivaju "jednim od najjeftinijih i najboljih sredstava protiv bolova koji su poznati čovjeku". U članku naziva Whisky for Pain, dva su liječnika izvijestila "da je oko 60 ml viskija podiglo njihov "prag" boli za 45% tijekom dva sata. "

The Kitchnn je objavio ovaj "recept" istodobno ističući da je ustvari med zaslužan za njegove "dobrobiti", jer smanjuje bol u prsima. Previše viskija dovesti će do dehidracije, što nikako nije dobro. Naravno da ovaj recept neće zamijeniti najvažnije stvari za vrijeme gripe: dovoljno vode i odmor.
hr Fri Dec 14 2018 08:55:38 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0a17c10e49389b388b467d/80

Počastite se ovog vikenda u restoranu Rus u Žrnovnici

Dobra spiza je zagarantirana!
Počastite se ovog vikenda u restoranu Rus u Žrnovnici. Nude se domaći specijaliteti po povoljnim cijenama. Tako je na meniju divljač s njokama za 50 kuna, te mesna plata za 100 kuna. 

Restoran Rus, smješten uz Rijeku Žrnovnicu, mjesto je koje možete rezervirati i za domjenke, obiteljske svečanost, poput krštenja i svadbi. Također možete dogovoriti i catering! Dobra spiza je zagarantirana!

Rezervirajte svoje mjesto na broj  091 472 0080! Osoblje restorana Rus vas čeka!
hr Fri Dec 14 2018 08:19:53 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c130c150e4938394a8b456a/80
Foto: Hrvoje Baković

Matan i Nuša od sada i na bočicama parfema: u nedjelju ih možete isprobati u Imotskom!

Matan i Nuša, par koji nam je poznat iz knjige i televizijske serije "Prosjaci i sinovi" sada su dobili i parfeme koji će u nedjelju biti predstavljeni u Imotskom
Velika ljubav, najljepša priča, najsrčanija krajina. Par svima poznat iz Raosove knjige "Prosjaci i sinovi", Nuša i Matan, dobio je novo ruho. Inspirirani njihovom ljubavnom pričom na suvremeni način i mirisima Imotske krajine došlo je i do stvaranja prvih parfema koji predstavljaju Imotski, a i nose ova kultna imena.

Mirisi Imote, njenog ljekovitog bilja, zraka i svega što je čini posebnim utkani su u ove parfeme. 

Muški miris je decentan, muževan i otmjen dok je ženski senzualan, zavodljiv i egzotičan.

Parfeme čini 28 sastojaka, a posebno dominiraju mirisine note Imotske krajine kao što su: vrba, jasen, list ljubičice, smilje, mahovina, vinova loza, ruža, đurđica i jasmin..



Ako ste iz Imotskog i zanima vas kako mirišu parfemi, možete doći u nedjelju (16.12.2018.) u dvoranu Pučkog učilišta s početkom u 19 sati gdje će se održati predstavljanje ovih zanimljivih parfema. 

Parfemi su kreirani u suradnji s hrvatskim parfumerom Tomislavom Vrbancem

Program ima i humanitarni karakter. Dio sredstava bit će namijenjen za Centar "Slava Raškaj" koji je nedavno otvoren na Kamenmostu. 



hr Fri Dec 14 2018 07:59:03 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .