Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5edfda876f2ab8295f8b45b1/80
Foto: Unsplash

Stari Grad: Iz grada se očitovali o gradnji stambene zgrade na Obali Hrvatskih branitelja

Ovaj objekt izaziva dvojbe tek stoga što je prvi u nizu, neposredno uz obalu, te se tako u ovom trenutku ističe od objekata u njegovom neposrednom susjedstvu, koji ni na koji način nisu reprezentativni, niti trebaju biti uzor za bilo kakvu buduću gradnju, zaključili su iz Grada

- U interesu javnosti, posebno naših sugrađana, a vezano za izgradnju zgrade koja je niknula na području Obale hrvatskih branitelja, neposredno uz šetnicu pokraj Spomenika, želimo ukazati na sve činjenice koje su bitne u ovom kontekstu, poručili su iz grada pa nastavili:

Naime, gradnja više-stambene zgrade omogućena je Prostornim planom iz 2007. te izmjenama Plana iz 2012. godine, a prošla je i sve ostale potrebne instance (*kronologija u nastavku).

U zatečenim okolnostima, sadašnje vodstvo Gradske uprave moglo je zakonski, jedino i isključivo, što je i učinjeno, u postupku ishođenja građevinske dozvole uložiti prigovor i ukazati na gabarite građevine. Dodajmo kako osim od Grada, pritužbi u postupku nije bilo od niti jedne druge strane.

Također, Grad je uz pomoć stručnih službi u više navrata s investitorom nastojao dogovorno postići prihvatljivo rješenje vezano za gabarite, što investitor nije prihvatio.

Upravo kako bi spriječila slične situacije u budućnosti, aktualna Gradska uprava uvrstila je u Prostorni plan Grada donesen 2018. godine odredbu zabrane gradnje više-stambenih zgrada 100 m od obalne crte.
Za potpuni uvid donosimo kronologiju koja je prethodila gradnji:

Gradnja više-stambene građevine na predmetnoj lokaciji omogućena je Prostornim planom uređenja Starog Grada iz 2007. godine, te izmjenama Plana iz 2012.
Nadalje, Ministarstvo kulture, putem Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Splitu, dalo je mišljenje kako investitor nije u obvezi ishoditi posebne uvjete građenja niti Potvrdu kod nadležnog Konzervatorskog odjela u Splitu za izgradnju na predmetnoj čestici.


Temeljem istog Prostornog plana investitor je u srpnju 2017. godine od Ureda za graditeljstvo i prostorno uređenje, Ispostava Hvar, zatražio izdavanje građevinske dozvole za izgradnju više-stambene zgrade. Nadležna služba je u listopadu 2017. odbila zahtjev, a temeljni razlog za odbijanje bio je neusklađenost glavnog projekta (kao projekta izmijenjenog po nalogu Službe), s odredbama Prostornog plana Grada Staroga Grada iz članka 37. koji govori o gabaritima građevine, oblikovanju pročelja i krovišta i usklađenosti s okolnim građevinama, na što je upravo svojim očitovanjem ukazao Grad Stari Grad.
Investitor protiv ovog rješenja podnosi žalbu nadležnom Ministarstvu, te navodi da je tražena gradnja u skladu s člankom 37. , te predlaže da se rješenje poništiti i predmet vratiti tijelu prvog stupnja na ponovni postupak.


Na temelju dostavljene žalbe nadležno Ministarstvo je rješenjem iz veljače 2018. godine, predmetno rješenje poništilo i vratilo tijelu prvog stupnja na ponovni postupak. Ministarstvo u bitnome kao razlog navodi da se iz podataka u spisu ne može sa sigurnošću utvrditi je li predmetna građevina usklađena s okolnim građevinama, a u pogledu gabarita. Odlučnu činjenicu u pogledu te usklađenosti potrebno je utvrditi na terenu uz prisustvo podnositelja zahtjeva, a po potrebi koristiti i druga dokazana sredstava predviđena ZUP-om.


Postupanje po navedenom predmetu preuzeo je Ured za graditeljstvo i prostorno uređenje Split.
Sukladno uputi Ministarstva zatraženo je mišljenje sudskog vještaka. Odabrana vještakinja u svom očitovanju iz rujna 2018. godine potvrđuje da su oblikovanje građevine i ugrađeni materijali u skladu s odredbama PPU Stari Grad. Što se tiče usklađenosti gabarita predmetne građevine, mišljenje vještakinje je da ista nije usklađena s okolnim građevinama, te predlaže spuštanje za jedan metar. 

Također napominje kako je njeno mišljenje ipak subjektivno. Ovdje napominjemo da su drugi ovlašteni vještaci s kojima smo prethodno razgovarali odbili obaviti vještačenje uz jednako objašnjenje.


Sukladno naputku iz drugostupanjskog rješenja iz studenog 2018. godine obavljen je terenski očevid predmetne lokacije uz nazočnost investitora, pročelnika ureda za graditeljstvo i prostorno uređenje iz Splita i predstavnika Grada.


Nakon svih prikupljenih činjenica nadležno Ministarstvo, te Ured za graditeljstvo i prostorno uređenje Split donosi sljedeću odluku: Projektirana građevina je u pogledu oblikovanja pročelja i krovišta, te ugrađenih materijala i svojih gabarita, usklađena s okolnim građevinama i tradicionalnim načinom izgradnje prilagođenom ovom podneblju, a poglavito imajući u vidu odredbe članka 72. PPUGSG-a. Ova odluka se temelji na činjenici da se kao okolni objekti ne mogu promatrati samo objekti u neposrednoj blizini, nego i objekti u široj vizuri, neposredno uz more, također i ostali objekti koji zaokružuju starogradsku uvalu, koji su redom visine jednake ili veće od predmetnog objekta. 

Ovaj objekt izaziva dvojbe tek stoga što je prvi u nizu, neposredno uz obalu, te se tako u ovom trenutku ističe od objekata u njegovom neposrednom susjedstvu, koji ni na koji način nisu reprezentativni, niti trebaju biti uzor za bilo kakvu buduću gradnju, zaključili su iz Grada.

hr Tue Jun 09 2020 20:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5efcfab0daf72d701e8b4574/80
Foto: DalmacijaNews

Joško Markić o 15-minutnom ograničenju u bolnicama: 'Hoće se ograničiti i posjet noćnim klubovima?'

Podsjetimo, aktualni ministar zdravstva i čelni čovjek HDZ-a u X. izbornoj jedinici odluku je donio po preporuci Ekspertne skupine.

Joško Markić, splitski gradski vijećnik, istaknuti SDP-ovac i pedijatar u splitskom KBC-u komentirao je odluku Vilija Beroša kako će roditelji moći djecu posjetiti u bolnici na 15 minuta

- Postignuto je mnogo u unapređenju sustava zdravstva s ciljem veće humanizacije. Rodilišta i bolnice prijatelji djece te Rodilišta prijatelji majki postali su naš standard. Cilj odgovorne politike nije “a priori” zabrana, već promišljena prilagodba situaciji da se postignuti standardi olako ne snize, rekao je Markić i dodao kako on takav način trenutno ne vidi.

- Nadam se da će nam Upute koje bolnice tek moraju dobiti razjasniti koji su to argumenti za 15-minutnu posjetu npr. trogodišnjem djetetu? Hoće li ga to uznemiriti i dodatno rasplakati? Ako se posjeta produži na 17 minuta, kako to utječe na epidemiološki okvir i daljnje mjere? Ako je roditelj već ušao na Odjel i pridržava se svih mjera, zašto ne može ostati dulje? Je li ovo najava i da će se i u noćnim klubovima ograničiti posjeta na 15 minuta?, pita se istaknuti splitski SDP-ovac.

Podsjetimo, aktualni ministar zdravstva i čelni čovjek HDZ-a u X. izbornoj jedinici odluku je donio po preporuci Ekspertne skupine.

Kasnije je Beroš dodao još jedan dio.
- Za teško oboljelu djecu i najmlađe cijelo vrijeme epidemije, pa i sad, u većini bolnica omogućen je BORAVAK roditelja što znači i 24 sata. 

hr Wed Jul 01 2020 23:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5efcf8acdaf72d3d188b4791/80

NE ODUSTAJU Na Zrću zabranjeni festivali, a u Biogradu na moru spremaju megakoncert

Koncert je kao 'mega koncert sezone' najavljen za petak 3. srpnja u Pattaya Beach Baru u Biogradu na moru, a karte su u prodaju puštene danas.

Dok je sa Zrća danas stigla obavijest da se zbog situacije s koronavirusom otkazuje BHS Island, jedini festival koji je bio najavljen za ovu godinu, u Biogradu na moru sprema se koncert bosanskohercegovačkih repera Jale Brata i Bube Corellija.

Koncert je kao 'mega koncert sezone' najavljen za petak 3. srpnja u Pattaya Beach Baru u Biogradu na moru, a karte su u prodaju puštene danas, što je objavljeno na Instagram i Facebook profilu Pattaye.

Index je zvao Pattayu i javio se njihov voditelj koji se predstavio kao Ivan te je rekao kako će se koncert održati. Kad su ga pitali jesu li dobili dozvolu lokalnog Stožera civilne zaštite, rekao je da se za to trebaju obratiti vlasniku, no nije im dao njegov kontakt ni ime, nego je samo rekao da će mu proslijediti broj.

Iako smo rekli da informacija treba odmah, ni nakon nekoliko sati nisu primili povratni poziv vlasnika. Još su nekoliko puta zvali voditelja Pattaye i slali mu poruke, no ni on se više nije javio. Tek je navečer poslao sms da mu proslijedimo pitanja na mail što su i učinili.

S obzirom na to da situacija s koronavirusom eskalira u Hrvatskoj, ali i u okolnim zemljama, a valja podsjetiti i da je upravo Biograd krajem ožujka bio žarište zaraze koronavirusom, kontaktirali su njihov Stožer civilne zaštite.

- Dozvolu za održavanje koncerata i događanja ne može dobiti nitko osim noćnog kluba, ali uz strogo praćenje mjera Zavoda za javno zdravstvo. Što se tiče kafića, oni neće dobiti dozvolu, a istu nije dobila ni Pattaya. No oni nisu ni prvi ni zadnji koji rade nešto bez dozvole, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Biograda i dogradonačelnik Marijan Stopfer.

hr Wed Jul 01 2020 22:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5efcf766daf72d2d1d8b45d7/80
Foto: DalmacijaNews

Osnovnoškolci krenuli na odmor iz Slavonskog Broda na Hvar, djevojčica bila u kontaktu sa zaraženom osobom

Bilo je to dio organizirane ture djece iz jedne Osnovne škole u Slavonskom Brodu, a testiranjem je tek stigla potvrda kako nema razloga za brigu.

Hitna reakcija Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dala je odličan rezultat. Naime, iz Slavonskog Broda na ljetovanje je krenula skupina osoba, a tamošnji stožer izvijestio je kako je jedna od njih bila u kontaktu sa zaraženom osobom.

Lokacija za odmor bila je u Starom Gradu na Hvaru, a test na koronavirus, za spornu djevojčicu, ispostavio se negativan.

Bilo je to dio organizirane ture djece iz jedne Osnovne škole u Slavonskom Brodu, a testiranjem je tek stigla potvrda kako nema razloga za brigu.  


hr Wed Jul 01 2020 22:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5425ac81189942e929000032/80

Mladić iz Splita lažirao dvije diplome kako bi ostvario prava iz mirovinskog osiguranja

Lažnu dokumentaciju predao je u rujnu 2018. godine ispostavi Zavoda za mirovinsko osiguranje u dva navrata.
Nesvakidašnji slučaj dogodio se u Splitu. Naime, 31-godišnjak je u razdoblju od početka 2016. do kraja rujna 2018. godine u najmanje dva navrata napravio lažnu dokumentaciju, diplomu fakulteta u Zagrebu i potvrdu o završenom sveučilišnom studiju u Splitu.

Mladić je pomoću dokumentacije želio ostvariti prava iz mirovinskog osiguranja. Neslužbeno smo doznali kako se radi o naknadi zbog tjelesnog oštećenja.

Spomenutom 31-godišnjaku na teret se stavlja da je 4. rujna 2018. predao nadležnoj ispostavi područne službe Zavoda za mirovinsko osiguranje diplomu te da je isto učinio tjedan dana kasnije te kako je zatražio upis u evidenciju.


hr Wed Jul 01 2020 22:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .