Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/53296eab17994284240887ae/80

MUP ide u obračun s ustaškim simbolima?

Zakon od 1977. nije bitnije mijenjan, ne korespondira s vremenom, a kazne su propisane u njemačkim markama
MUP je objavio popis zakona koje namjerava donijeti iduće godine, a među njima je i Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira. Iako donesen još 1977., taj zakon do sada nije bitnije mijenjan, a da ne korespondira s današnjim vremenom, vidljivo je već iz činjenice da su novčane kazne propisane u njemačkim markama. Na to godinama upozorava i struka, posebno zbog nedorečenih odredbi koje su dovele do krajnje neujednačene sudske prakse kada je riječ o isticanju simbola totalitarnih režima.

‘Otkloniti praznine’

U procjeni učinaka koje bi trebao polučiti novi zakon Ministarstvo najavljuje kako će se “sveobuhvatnije utvrditi relevantni pojmovi, pravni instituti i obilježja prekršaja protiv javnog reda i mira” i “propisati kao prekršaj i neka druga ponašanja koja mogu imati izravni štetan utjecaj na stanje javnog reda i mira te otkloniti postojeće praznine i nedorečenosti pojedinih odredbi važećeg zakona i mogućnost njihova različitog tumačenja i primjene”. Odnosi li se taj dio upravo na potrebu preciznijeg definiranja isticanja totalitarnih simbola, posebno ustaškog pozdrava “za dom spremni”, za sada nisu spremni govoriti, piše večernji.hr

No iz Vlade već neko vrijeme dolaze najave izmjena niza zakona kako bi se prilagodili preporukama tzv. Vijeća za suočavanje s prošlošću, koje je još u veljači zaključilo da bi trebalo precizirati zakone kako bi oni kojima je do isticanja ZDS-a znali kakve će posljedice zbog toga trpjeti. A Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira najčešće se i primjenjuje u postupcima vezanim uz uzvikivanje i isticanje ZDS koji je i Ustavni sud protumačio kao pozdrav kojim se manifestira mržnja i rasizam.

Sudska praksa tu je, međutim, vrlo raznolika.

Sud u Slunju, primjerice, oslobodio je Thompsona za uzvikivanje ZDS na koncertu, dok je nogometaš Joe Šimunić za isto nedjelo na utakmici platio kaznu od 25.000 kuna. Navijači u Čakovcu za to su kažnjeni s po tri tisuće kuna, dok je za isti prekršaj u Vukovaru kazna 300 kuna, što samo po sebi dovoljno govori o potrebi preciziranja zakona.

Čišćenje groblja

Preporuke Vijeća prvo je poslušalo Ministarstvo graditeljstva, koje je pokrenulo proceduru izmjene Zakona o grobljima kojima je predvidjelo zabranu veličanja agresije na Hrvatsku i velikosrpskih ideja na nadgrobnim spomenicima i uklanjanje spomenika s takvim natpisima. Procijenili su da će groblja od takvih natpisa “očistiti” do kraja 2020., a iz HNS-a, čiji je Predrag Štromar na čelu tog ministarstva, poručili su kako očekuju da preporuke Vijeća implementiraju i HDZ-ovi resori, i to upravo kada je riječ o ZDS-u.

hr Sun Oct 28 2018 08:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c97ccda29111c861d8b457c/80
Foto: Screenshot/Čitatelj Dalmacija Newsa

Velika gužva zbog radova na brzoj cesti Solin-Klis

U smjeru Splita vozi se samo jednim prometnim trakom


Zbog radova na brzoj cesti Solin-Klis u popodnevnim satima stvorila se velika gužva. 

Nenormalna gužva iza prvog tunela iza Dugopolja u smjeru Splita, skoro se stoji - javljaju čitatelji Dalmacija Newsa.

Razlog gužve su radovi na održavanju 
istočnog kolnika, sanaciji tunela Mravince i vijadukata Majdan i Izvor Jadra. Radovi su započeli krajem siječnja, a trebali bi biti završeni krajem travnja.
hr Sun Mar 24 2019 19:34:56 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c97947429111c3b1b8b45d5/80
Foto: Požeška biskupija

Kuma ministrice Žalac izbačena iz HDZ-a: Nanesena nam je šteta

Zbog nanošenja štete ugledu stranke, zbog vožnje u pijanom stanju i krajnje neciviliziranom postupku bježanja s mjesta nesreće koju je prouzročila i u kojoj je ozlijeđena jedna osoba, zatraženo je da napusti stanku
Marijana Obradović, kuma ministrice Gabrijele Žalac, od petka više nije članica Hrvatske demokratske zajednice. Telegramu je to potvrđeno iz visokog izvora požeškog HDZ-a. 

- Zbog nanošenja štete ugledu stranke, zbog vožnje u pijanom stanju i krajnje neciviliziranom postupku bježanja s mjesta nesreće koju je prouzročila i u kojoj je ozlijeđena jedna osoba, zatraženo je da napusti stanku, što je ona i učinila u petak”, kazali su iz stranke.

Podsjetimo, Nataliju Baričević (35) lani je automobilom u Jakšiću pokraj Požege udarila i pobjegla s mjesta događaja Marijana Obradović (40) koja je bila u alkoholiziranom stanju.

Obradović je inače kuma ministrice Gabrijele Žalac. Obradović je sletjela je s ceste i pokosila Nataliju. Podigla ju je sa zemlje i vozila 30-ak metara na svojoj haubi. Odbacila ju je na travu te se zabila u betonsko-metalnu ogradu koju je udubila. 

U petak je Oćinsko državno odvjetništvo u Požegi  zatražilo od PU požeško-slavonske zaustavljanje optužnog prijedloga i prekršajnog postupka protiv 40-godišnje hrvatske državljanke budući da JE, kako se ističe u priopćenju, ovo državno odvjetništvo poduzelo radnje radi utvrđivanja postojanja elemenata kaznenog djela, piše vecernji.hr
hr Sun Mar 24 2019 15:30:25 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c2c7db10e4938896a8b457b/80
Foto: D.N.

Izbili požari kod Zadvarja, Sinja, Kučića, Broćanca

Vatrogasci su tijekom subote imali pune ruke posla gaseći pet požara koji su izbili na širem splitskom području.

Zadvarje

14:10 sati, požar trave i makije u Žeževici. Opožarena površina  oko 5000 m2. Požar pogašen u 15:00 sati. Na intervenciji sudjelovao DVD Zadvarje 1 vozilom i 5 vatrogasaca.

Sinj – Alebića kula   

14:32 sati, požar trave i niskog raslinja.Teren minsko sumnjiv. DVD Sinj prati razvoj požara s 2 vozila i 6 vatrogasaca.

U 18:20 sati požar je lokaliziran te se i dalje prati. Gasi se samo s asfaltiranih puteva.

Kučiće

15:39 sati, požar suhe trave. Opožarena površina oko 1,5 ha. Na intervenciji sudjelovali DVD Kučiće s 2 vozila i 7 vatrogasaca. Požar lokaliziran u 14:25 sati. Pogašen u 14:50 sati.

Sinj – Otok (Gornja korita-Kamešnica)

19:48 sati, požar otvorenog prostora.Teško pristupačan teren, visoko u planini, nema opasnosti za gospodarske objekte (štale). Požar se nadgleda cijelu noć.

Broćanac Veliki

Požar 600 m2 trave, na intervenciji sudjelovao DVD Zagora s 1 vozilom i 3 vatrogasca, tvrdi Radio Dalmacija.

hr Sun Mar 24 2019 10:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c97382529111c4a1c8b4574/80
Foto: Twitter

Samo u Hrvatskoj: Luka Modrić najbolji na svijetu, ali nije u Obrovcu

Gradsko vijeće Obrovca prednost dala tajkunu
Kapetan Vatrenih Luka Modrić proglašen je za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva u Rusiji, proglašen je najboljim u izborima UEFE, FIFE te France Footballa. Ovaj tjedan primio je nagradu za najboljeg sportaša svijeta u izboru Međunarodnog udruženja sportskih novinara, a Hrvatska pošta posvetila mu je poštansku marku. Sve to nije bilo dovoljno lokalnim vlastima u Obrovcu gdje su lokalni liberali predložili da se Luka proglasi počasnim građaninom. Podsjetimo, Zaton Obrovački odakle potječe Luka Modrić, udaljen je samo 1 km od Obrovca. 

Povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja i Gradsko vijeće Obrovca prijedlog su bez puno razmišljanja odbili. Umjesto Luke, koji je prva violina najpoznatijeg kluba na svijetu, počasnim građaninom imenovan je Ante Jurjević, bivši predsjednik NK Zadra i bivši zastupnik FIAT-a. Jurjević je najpoznatiji što mu se sudi zbog 1.2 milijarde kuna duga. 

hr Sun Mar 24 2019 08:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .