Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58593edd1eea8f44708b4600/80
Foto: Ustavmi sud

Šeparović zadovoljan svim ustavnim sucima, uključujući i Mlakara

Šeparović je na konferenciji za novinare kazao da nemam ni službenih niti neslužbenih informacija da se vodi bilo kakav postupak protiv suca Mlakara te da su sve činjenice bile poznate Saboru kada ga je odabrao za Ustavnog suca

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović izjavio je u utorak da je zadovoljan radom svih sudaca pa i suca Davorina Mlakara zbog čijega je izbora ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić Ustavni sud nazvao prijetnjom nacionalnoj sigurnosti.

Šeparović je na konferenciji za novinare kazao da nemam ni službenih niti neslužbenih informacija da se vodi bilo kakav postupak protiv suca Mlakara te da su sve činjenice bile poznate Saboru kada ga je odabrao za Ustavnog suca.

"Moram kao predsjednik zaštititi dignitet Ustavnog suda u cjelini. Moram reći da sam zadovoljan dosadašnjim radom kako Mlakara tako i svih sudaca", kazao je Šeparović.

Za izjavu ministra Orepića Šeparović je kazao da je taj slučaj za njega završen nakon izjave premijera Andreja Plenkovića koji se ogradio i javno naveo da Orepićeve izjave ne predstavljaju stajalište Vlade.

Dodao je i da je njegovo pismo premijeru postiglo svoj cilj te da više nema potrebe za javnom polemikom. "Što se tiče konkretnog slučaja i suca, svjestan sam da je taj slučaj predstavljao problem sucu i sudu u cjelini. Podsjećam da su svi građani pred zakonom jednaki pa tako i ustavni suci. Ukoliko postoji sumnja, nadležna tijela dužna su reagirati", ustvrdio je Šeparović.

Ustvrdio je i da bi svima s Ustavnog suda na zahtjev skinuli imunitet da za to ima bilo kakvog temelja, ali da nije u redu instituciju nazivati najvećom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti. "To narušava povjerenje u institucije. I ja nastojim smiriti tenzije ne napadam ministra. Nadam se da je i on izvukao pouku", rekao je Šeparović, dodajući da će, ako se takvi napadi nastave, oni biti problem "Vlade i stranke", a ne Ustavnog suda.

Šeparović je najavio i da bi do proljeća trebalo biti odlučeno o Zakonu o pobačaju. "To sam obećao i učinit ću sve da to obećanje ispunim. Na tom zakonu radi jedna radna grupa, a nakon Nove godine nastavit ćemo raspravu na stručnim kolegijima i ponovno obećajem da ću sve učiniti da do proljeća riješimo to pitanje", ustvrdio je predsjednik Ustavnog suda.

Dodao je i da u vezi tog zakona, kao ni ostalih, ne osjećaju pritiske na sud.

"Mi smo pribavili manje-više sve znanstvene članke na tu temu, očitovanja udruga koje su za i protiv. Znamo koji su stavovi, dosta su nepomirljivi. Pribavili smo odluke ostalih ustavnih sudova u Europi, imamo odluku Europskog suda za ljudska prava i suda u Luksemburgu. Ne osjećamo pritiske. Ako mislite na medijske nastupe, to je legitimno pravo svih udruga da se bore za svoje itnerese, ali to neće djelovati na odluke Ustavnog suda", zaključio je Šeparović.

Facebook komentari

hr Tue Dec 20 2016 15:24:55 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/564b1fb0b118e1011e8b4a48/80

Potpisan ugovor o izgradnji stanova u Vukovaru za branitelje i mlade

U Vukovaru je u utorak potpisan ugovor o izgradnji stambene zgrade s 21 stanom namijenjenim pripadnicima braniteljske populacije, ali i socijalno ugroženim osobama i mladim obiteljima, u okviru Nacionalnog programa za stambeno zbrinjavanja osoba s liste prvenstva grada Vukovara.

"Ovo je prvi put nakon Domovinskoga rata da će se u Vukovaru graditi jedna nova višestambena zgrada i to od temelja“, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, nakon što su ugovor o izvođenju radova potpisali državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar i čelnici građevinske tvrtke „WATMONT d.o.o.“, iz Vinkovaca.

Zgrada će se graditi u Ulici Ive Tijardovića, u blizini vukovarske vojarne, u naselju Sajmište.

"Stanovi će biti površine od 35 do 67 kvadrata, a radovi na izgradnji  započinju u idućih desetak dana. Rok za završetak radova je 400 kalendarskih dana, dok  ukupna vrijednost objekta, s PDV-om, iznosi 8,8 milijuna kuna“, rekao je državni tajnik tijekom svečanosti potpisivanja. 

 Mažar je rekao i kako se na listi čekanja za stambeno zbrinjavanje u Vukovaru trenutno nalazi 1018 zahtjeva, dok ukupno u Hrvatskoj na stambeno zbrinjavanje čeka 2.697 osoba.

Ove godine u Vukovaru će biti dodijeljeno 130 stanova među kojima su i 52 stana koja su oduzeta jer su bila prazna ili su korištena protupravno.

Sljedeće godine u planu je dodijeliti 200-ak stanova.

Stambeni fond u Vukovaru ima oko 5500 stanova od kojih je 2500 darovano ili kupljeno. Prema procjenama Ureda, u gradu se trenutno 300-ak stanova ne koristi.

Mažara je rekao i da je Središnji državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje angažiran i na izgradnji novih višestambenih zgrada u Kneževim Vinogradima, Belom Manastiru, Staroj Gradišci, Petrinji, Kninu i Benkovcu.

Facebook komentari

hr Tue Aug 22 2017 18:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/599c299db9e03e2b578b46e4/80
Foto: Absolute Croatia

Početak građevinskih radova na javnoj garaži u Vrazovoj ulici

Grad Split je investitor

Sutra u srijedu 23. kolovoza 2017. godine, u 10.00 sati u ulici Stanka Vraza (GK Visoka) započinju građevinski radovi na javnoj garaži. Za dovršetak započete gradnje bilo je potrebno napraviti izmjenu i dopunu građevinske dozvole po kojoj je započela gradnja krajem 80-ih godina, a u sklopu stambene izgradnje ovog dijela kotara.

 Investitor je Grad Split, izvođač radova je tvrtka „Lavčević“, a vrijednost ugovorenih radova iznosi 4.397.985,66 kuna, odnosno 5.497.482,08 kuna s PDV-om.

 Početku radova će nazočiti zamjenik gradonačelnika Nino Vela, pročelnik Službe za imovinskopravne poslove, izgradnju i geodeziju Anto Krželj, te Ivica Grubišić Gire, savjetnik gradonačelnika za komunalu i javne površine.

 

 

Facebook komentari

hr Tue Aug 22 2017 14:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/56b9db8af864d108008b4c74/80

Zdravko Mamić propucan u Tomislavgradu

Na nekadašnjeg čelnika Dinama pucali su u rodnom mjestu
Savjetnik zagrebačkog Dinama, Zdravko Mamić danas je propucan u Tomislavgradu. Propucan je u mjestu Zidine, rodnom mjestu njegovog oca kojemu je danas godišnjica smrti.

Za sada je poznato da su dvije nepoznate osobe izašle iz šume i Mamića ustrijelile u nogu. Prebačen je u Dom zdravlja u Tomislavgradu, a već se uputio za Zagreb gdje će nastaviti liječenje.

Tomislavgrad je pod policijskom opsadom, a policija traga za počiniteljima.

Mamićevo stanje je stabilno, zadobio je prostrijelnu ranu natkoljenice. 

Očevici kažu da su čuli više pucnjeva, a u GNK Dinamu oštro su osudili napad, piše  bljesak.info

Facebook komentari

hr Tue Aug 22 2017 14:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/599c168eb9e03e385b8b4583/80

180 000 kuna štete zbog požara u Dugom Ratu

Očevidom je utvrđeno da je uzrok požara otvoreni plamen koji je zahvatio odlagalište otpadnog materijala i četiri vozila

Čak 180 tisuća kuna iznosi materijalna šteta u požaru koji je u ponedjeljak buknuo na odlagalištu otpada u Dugom Ratu, doznaje se u utorak u splitskoj policiji.

Policija je priopćila kako su na mjestu događaja na adresi Industrijski put obavili očevid i utvrdili kako je vatra zahvatila odlagalište otpadnog materijala kao i četiri  osobna vozila.

"Utvrđena je sumnja je uzrok požara otvoreni plamen ili žar, a počinjena materijalna šteta se cijeni na oko 180 tisuća kuna", kazali su u Policijskoj upravi Splitsko-dalmatinskoj.Facebook komentari

hr Tue Aug 22 2017 13:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .