Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5628cc8c0e01c0ea098b4611/80
Foto: Rade Popadić

Japanski fotograf koji već mjesec dana boravi u Splitu: Obožavam pašticadu, možda jednom i doselim tu!

Yuya je u Splitu stekao brojne prijatelje, većinom one koji se bave fotografijom, a Split mu se toliko svidio da kaže da bi mogao tu ostati i živjeti

Yuya Matsuo je 26-godišnjak iz Japana. Do 18. godine je živio u Tokiju, a onda se preselio u SAD. Završio je studij geologije na kalifornijskom Sveučilištu u Los Angelesu 2012. godine. Amaterski se bavi fotografijom, no njegove su fotografije iz Splita i Zagreba naišle na izvrsne komentare internetske publike. U četvrtak navečer Yuya je bio predstavljen na otvorenju klupske izložbe u Fotoklubu Split.

Njegova majka je poslovna žena koja često putuje u Europu, a upravo ga je to potaklo da bolje upozna Stari kontinent. Krenuo je iz Budimpešte, gdje se godinu i pol bavio iznajmljivanjem turistima. Ove jeseni Yuya boravi u Splitu.

Što te dovodi u Split?

- Volim putovati svijetom. Na taj način mnogo učim, širim svoje vidike. Posljednjih mjeseci putujem Europom , a posljednja dva mjeseca sam u Hrvatskoj. Proveo sam mjesec dana u Zagrebu, a posljednja dva tjedna sam u Splitu. Nakon toga posjetit ću Dubrovnik i vjerojatno Crnu Goru, zatim su mi želja Malta i Španjolska. Svakako me zanima topliji dio Europe.

U Splitu ću ukupno biti mjesec dana. Ovo mi je drugi put ove godine da sam u Splitu. To samo dokazuje da mi se jako sviđa tu. Bio sam prvi put usred prošle zime, a sada kada sam se vratio iznenadilo me koliko je grad življi u odnosu na zimu. Gotovo da se radi o dva različita grada! Sada je sve tako puno, mnogo je kruzerskih brodova, a najviše mi se sviđa što dućani radi duže nego zimi.

Jesi li zadovoljan uslugom u Splitu?

- Da! Smještaji su uredni i relativno jeftini. Osobito mi se sviđa splitski mentalitet. Ljudi su vrlo susretljivi, a takav pristup baš i nećete naći na mnogo mjesta u ostatku Europe. Često su znatiželjni, ali u onom pozitivnom smislu.

Japanski je standard znatno iznad hrvatskog, pa su mi cijene ovdje pristupačne.

Koliko dugo se baviš fotografijom?

- Svoj posljednji foto aparat kupio sam u ožujku. Na neki način moj zimski boravak u Splitu potaknuo me da kupim bolji foto aparat. Split je tako "fotogeničan" i pravo je zadovoljstvo snimati kadrove ovog jedinstvenog spoja lijepe prirode, povijesti i arhitekture. Fotografijom se bavim amaterski.

Mnogi te Splićani prate na Instagramu, a već imaš i mnogo lokalnih Facebook prijatelja?

- Tako je. Većinom se radi o ljudima koji se ovako ili onako bave fotografijom. U Splitu ih očito ima mnogo, što i ne iznenađuje s obzirom na ljepotu grada. Neke sam i osobno upoznao, bilo je zadovoljstvo razmijeniti iskustva s njima. Ono što mogu kod ljudi u Hrvatskoj općenito primijetiti je da zaista vole svoju zemlju. Kada ja fotografiram po Hrvatskoj, vidim da je ljudima drago zbog toga. Možda je to moj osobni dojam, no drugdje u Europi i nisu oduševljeni što im fotografiram zemlju.

Može li se zamisliti da živiš u Hrvatskoj?

- Moguće je. Zaista volim ovu zemlju. Kada bi mi se otvorile mogućnosti da tu mogu živjeti duže, vjerojatno bi ih iskoristio.

Kako ti je "sjela" dalmatinska hrana. Ima li nešto što ti je posebno drago?

- Volim dalmatinsku hranu. Na neki način hrana se sprema slično onoj u Japanu. Nije preslana i nije prezačinjena. Primjerice, hrana u Mađarskoj je izrazito slana. Iako sam iz Japana, riba mi nije omiljena hrana. Probao sam i ribu u Splitu, ukusna je, no recimo, oduševila me pašticada. To nigdje još nisam probao!

Što radiš u Splitu kada ne fotografiraš?

- Pa, nisam se još okupao, a to ću napraviti ovaj vikend. Od kada sam došao u Split stalno pada kiša! Sad je konačno stiglo sunce, a za vikend će prestati bura, pa ću se uspjeti okupati, kako čujem, u još uvijek toplom moru. Zanimljivo mi je da tu svaki vjetar ima svoje ime. Sada sam konačno "upoznao" buru. Možda niste ni znali, ali prva znanstvena istraživanja bure na Jadranu radili su japanski znanstvenici još prije nekoliko desetljeća.

Želja mi je obići bolje i splitsku okolicu. Solin i Klis imaju svoje znamenitosti, a možda se popnem i na Mosor.

Znaju li ljudi u Japanu za Hrvatsku?

- Većina zna samo to da je to negdje u Europi. Oni koji prate nogomet malo bolje znaju o Hrvatskoj. U posljednje vrijeme dio Japanaca zna za Hrvatsku po snimanju serije Game of Thrones. Jutros sam vidio veliku skupinu japanskih turista u Splitu. Vjerojatno će broj gostiju iz moje zemlje dodatno porasti u godinama koje dolaze.

***

U priloženoj foto galeriji možete vidjeti našeg sugovornika u obilasku splitskih znamenitosti, ali i njegove fotografije koje su izazvale divljenje u Hrvatskoj i šire!

hr Thu Oct 22 2015 14:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/57fc84ab1eea8fe14f8b45f0/80
Foto: Screenshot YouTube

Trikovi za WhatsApp koje morate isprobati

WhatsApp je jedna od najpopularnijih aplikacija za dopisivanje, a uz ove trikove njeno će vam korištenje biti još bolje.

Otkrijte točan datum slanja poruka

Sive kvačice u grupnim razgovorima poplave samo kada svi pročitaju poruku, a vi možete provjeriti kada su te poruke pročitane. Na Androidu pritisnite poruku koju ste poslali i odaberite opciju Info. Na iOS-u povucite prstom prema lijevo i vidjet ćete informacije o čitanju - vidjet ćete tko je pročitao, kome je dostavljeno i konačno - kada je poruka pročitana.

Utišajte iritantne grupne razgovore (zauvijek ili privremeno)

Grupni razgovori mogu dosta često biti jako naporni - pogotovo kada svi krenu slati poruke. Kako biste ih utišali, odite do razgovora i pritisnite na grupni razgovor i nakon toga na njegovo ime. Tamo ćete moći ugasiti podsjetnike o primljenim porukama.

Riješite problem s pročitanim porukama

Ako zbog nekog razloga pročitate zaprimljenu poruku i ne odgovorite u nekom razumnom roku, vaš sugovornik bi mogao pomisliti da ga ignorirate. Olakšajte si život i isključite podsjetnike za pročitane poruke odlaskom u opcije.

Tamo odaberite stavku za podešavanje sigurnosti profila, odnosno Account > Privacy te tamo isključite plave kvačice smrti gašenjem značajke pritiskom na Read Receipts.

Postanite vrlo tajnoviti

Ako vam kontakti polako idu na živce zato jer vas neprestano pitaju gdje ste, uvijek možete dobiti malo dodatne privatnosti prebacivanjem značajke 'zadnji put viđen' u inkognito mod. Opcija je smještena u izborniku za privatnost pod stavkom 'last seen'. Tamo možete birati hoćete li se skrivati od svih ili samo određenih kontakata.

Odredite kamo idu pohranjene datoteke

Ako imate iOS, odite u Settings > Data and Storage Usage gdje možete podesiti način na koji koristite i raspolažete datotekama. Odaberite Wi-Fi ako ne želite trošiti megabajte tijekom izbivanja iz kuće ili, kao mi, jednostavno odaberite stavku za automatski download i prebacite ga na never, odnosno nikad. Istu stvar možete napraviti i sa spremanjem fotografija na sam uređaj, piše N1.

hr Sat Oct 20 2018 20:25:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/53ff01a01899427c1c00004e/80

Trikovi za kuhanje koje odmah možete zaboraviti

Neki trikovi mogu vam olakšati život u kuhinji. Ali neke – koje mnogi koriste – bolje je odmah zaboraviti
U kuhinji su razni mali trikovi itekako dobrodošli. Oni olakšavaju kuhanje te u većini slučajeva i štede vrijeme. Ali, neki tobožnji savjeti nisu zapravo nimalo korisni. Poput ovih koje smo sakupili…  

1. Zbog soli će voda brže zavrijeti 
To je jedan od najraširenijih mitova u kuhinji. Naime, sol u vodi služi isključivo kao pojačivač okusa. Dapače, kod slane vode je vrelište više nego kod obične, pa je zapravo potrebno više vremena i energije da slana voda zavrije.

2. Bilo koji krumpir dobar je za svako jelo 
Krumpir nije uvijek samo krumpir. Za kuhanje se dijeli u tri sorte: tvrde sorte koje se ne raskuhavaju i dobro se režu; srednje čvrste, još uvijek relativno tvrde te meke koje se raskuhavaju i raspadaju. 

Mekani krumpir dobar je za spravljanje pirea, okruglica, složenaca ili za peći u pećnici. Od srednje čvrstog super se spravlja kuhani krumpir, pečeni, pomfrit, složenci ili krumpir kuhan u kori. Tvrde sorte izvrsne su za pite, salatu od krumpira, ali i pečeni krumpir te kuhani u komadu. 

3. Listovi celera se ne koriste 
Ako koristiš celer, ne moraš samo iskoristiti stapku. I listiće možeš (nasitno nasjeckane) koristiti kao ukusan dodatak juhi. Listići celera su jako zdravi. Sadrže puno vlakana, željezo, magnezij i vitamine B, C i E. 

4. Puna tava štedi vrijeme 
Prepuna tava – na primjer, s mesom – utječe na proces prženja. Kod pune tave se sadržaj više pari nego što se prži. Rezultat: meso neće biti fino hrskavo i smeđe. Najbolje je pržiti jedan do dva komada mesa u isto vrijeme. 

5. Vodu od kuhanja tjestenine treba baciti 
Voda koja ostane od kuhanja tjestenine ima super okus i trebaš je upotrebljavati pri spravljanju umaka. Osim što će dati dodatnu aromu, učinit će umak gušćim i kremastijim. 

6. Rajčice treba držati u hladnjaku 
Rajčice su namirnice koje definitivno ne spadaju u hladnjak. Hladnoća jako utječe na njihovu teksturu i okus. Radije drži rajčice u kuhinji pored radne površine ili u košarici za povrće. Kad su rajčice zrele, treba ih pojesti u roku od 3-5 dana, piše miss7.




hr Sat Oct 20 2018 19:14:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8d962c2af47f80088b45bb/80

Pet stvari koje nikako ne bi smjeli piti dok ste bolesni

Iako vam vjerojatno nije stalo do hrane dok imate gripu ili želučane tegobe, nešto ipak morate piti i jesti. Nažalost, određene namirnice mogu dodatno pogoršati vaše stanje te u nastavku donosimo one koje bi svakako trebali izbjegavati dok ste bolesni.
1. Kava

Kada bi je trebali izbjegavati: Ako imate bilo kakvu vrstu bolesti, naročito neku povezanu sa želucem.  

Zašto ćete se osjećati lošije: Kofein u kavi je diuretik tako da ćete češće morati mokriti, a kod oslabljenog organizma se vrlo lako može javiti dehidracija. 

"To je loša vijest kada se tvoje tijelo bori s virusima ili infekcijama jer pravilna hidratacija pomaže imunološkom sustavu da se učinkovitije izbori s bolesti", kaže Kristine Arthur, doktorica medicine i internistica na Orange Coast Memorial Medical Center u Kaliforniji.

Kofein je još gori izbor kada se pojavi povraćanje ili proljev jer također mogu uzrokovati pojačani gubitak tekućine. Ispijanje kave dok traju navedene probavne tegobe može još više pojačati dehidraciju, a kofein može potaknuti mišiće u probavnom traktu i izazvati još jači proljev.

2. Sok od naranče

Kada bi ga trebali preskočiti: Kada kašljete ili imate grlobolju.

Zašto ćete se osjećati lošije: Sok od naranče je zbog svoje kiselosti prilično osvježavajuć. No, kada kašljete ili vam je nadraženo grlo, naranča može pojačati simptome.   

"Naranča sadrži limunsku kiselinu koja dodatno nadražuje sluznice već upaljenog grla", tvrdi Taz Bhatia, doktor medicine i profesor integrativne medicine na Sveučilištu Emory. 


3. Slatkiši

Kada ih treba izbjegavati: Kada imate bilo koju vrstu bolesti, a posebno kod želučanih tegoba.

Zašto ćete se osjećati lošije: Rafinirani šećer može privremeno potisnuti sposobnost bijelih krvnih stanica da se bore protiv bakterija i infekcije. 

Nekoliko sati nakon što ste navalili na kolačiće, bombone ili druge slatkiše, vaš imunološki sustav će postati slabiji. Samim time, njegova učinkovitost u borbi protiv bakterija i virusa će biti puno manja. 

4. Gazirani sokovi 

Kada ih treba izbjegavati: Ako imate bilo koju vrstu bolesti.

Zašto ćete se osjećati lošije: Kao i kava, gazirani sokovi mogu uzrokovati dehidraciju. Uz to, najčešće sadrže velike količine šećera pa oslabljuju imunitet. 
 
"Gazirani sokovi sadrže umjetna sladila, od kojih su mnoga zapravo velike molekule koje se ne mogu rastaviti i stoga se sporije i teže probavljaju", tvrdi doktorica Arthur. To može izazvati nadutost, grčeve, pa čak i proljev.

5. Alkohol

Kada ga treba izbjegavati: Ako imate bilo koju vrstu bolesti, posebno želučane tegobe.

Zašto ćete se osjećati lošije: Baš kao kava i gazirani sokovi, alkohol može uzrokovati dehidraciju. 

A imajući na umu da dok ste bolesni, organizam je već na granici dehidracije pa će alkohol u krvi rasti puno brže pa ćete se puno brže osjećati pijano.  Alkohol također može ubrzati probavu, što uzrokuje vodenastu stolicu ili proljev, tvrdi dr. Arthur, piše Zdrava krava.



hr Sat Oct 20 2018 19:13:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcb4eca0e49386c098b46c4/80
Foto: Pixabay

Dvije zabranjene haljine koje se ne smiju nositi na svadbi

Mladenci bi na dan svojeg vjenčanja trebali biti glavne zvijezde. Baš zato je preporučljivo da gosti ne pokušavaju (svjesno ili nesvjesno) “ukrasti” pažnju ostatka uzvanika svojim odabirom odjeće, frizure, modnih dodataka ili neprikladnim ponašanjem.
Kada je u pitanju nepoželjni dress code – gošće bi trebale izbjegavati odjeću bijele boje, a pogotovo bijele haljine ukrašene čipkom, tilom, perlicama i drugim detaljima koja se obično može naći na vjenčanici, piše Zadovoljna

No isto tako zabranjene su i haljine jarko crvene boje. Istraživanja su pokazala da je odjeća ove boje preveliki mamac za poglede zbog čega će se mladenka vjerojatno osjećati loše na vlastitoj svadbi. 

Modni znalci naglašavaju da biste se trebali suzdržavati i od nošenja odjevnih predmeta predubokog dekoltea ili od prozirnih materijala. 

Nekoć se smatralo kako su i crne haljine nepoželjne za vjenčanja, no stvari su se značajno promijenile u nekoliko posljednjih desetljeća. Svaka samopouzdana žena zna da je mala crna haljina izvrstan odabir za bilo koju priliku, pa tako i za vjenčanja koja traže eleganciju i nenametljivost.
hr Sat Oct 20 2018 17:52:24 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .