Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5628cc8c0e01c0ea098b4611/80
Foto: Rade Popadić

Japanski fotograf koji već mjesec dana boravi u Splitu: Obožavam pašticadu, možda jednom i doselim tu!

Yuya je u Splitu stekao brojne prijatelje, većinom one koji se bave fotografijom, a Split mu se toliko svidio da kaže da bi mogao tu ostati i živjeti

Yuya Matsuo je 26-godišnjak iz Japana. Do 18. godine je živio u Tokiju, a onda se preselio u SAD. Završio je studij geologije na kalifornijskom Sveučilištu u Los Angelesu 2012. godine. Amaterski se bavi fotografijom, no njegove su fotografije iz Splita i Zagreba naišle na izvrsne komentare internetske publike. U četvrtak navečer Yuya je bio predstavljen na otvorenju klupske izložbe u Fotoklubu Split.

Njegova majka je poslovna žena koja često putuje u Europu, a upravo ga je to potaklo da bolje upozna Stari kontinent. Krenuo je iz Budimpešte, gdje se godinu i pol bavio iznajmljivanjem turistima. Ove jeseni Yuya boravi u Splitu.

Što te dovodi u Split?

- Volim putovati svijetom. Na taj način mnogo učim, širim svoje vidike. Posljednjih mjeseci putujem Europom , a posljednja dva mjeseca sam u Hrvatskoj. Proveo sam mjesec dana u Zagrebu, a posljednja dva tjedna sam u Splitu. Nakon toga posjetit ću Dubrovnik i vjerojatno Crnu Goru, zatim su mi želja Malta i Španjolska. Svakako me zanima topliji dio Europe.

U Splitu ću ukupno biti mjesec dana. Ovo mi je drugi put ove godine da sam u Splitu. To samo dokazuje da mi se jako sviđa tu. Bio sam prvi put usred prošle zime, a sada kada sam se vratio iznenadilo me koliko je grad življi u odnosu na zimu. Gotovo da se radi o dva različita grada! Sada je sve tako puno, mnogo je kruzerskih brodova, a najviše mi se sviđa što dućani radi duže nego zimi.

Jesi li zadovoljan uslugom u Splitu?

- Da! Smještaji su uredni i relativno jeftini. Osobito mi se sviđa splitski mentalitet. Ljudi su vrlo susretljivi, a takav pristup baš i nećete naći na mnogo mjesta u ostatku Europe. Često su znatiželjni, ali u onom pozitivnom smislu.

Japanski je standard znatno iznad hrvatskog, pa su mi cijene ovdje pristupačne.

Koliko dugo se baviš fotografijom?

- Svoj posljednji foto aparat kupio sam u ožujku. Na neki način moj zimski boravak u Splitu potaknuo me da kupim bolji foto aparat. Split je tako "fotogeničan" i pravo je zadovoljstvo snimati kadrove ovog jedinstvenog spoja lijepe prirode, povijesti i arhitekture. Fotografijom se bavim amaterski.

Mnogi te Splićani prate na Instagramu, a već imaš i mnogo lokalnih Facebook prijatelja?

- Tako je. Većinom se radi o ljudima koji se ovako ili onako bave fotografijom. U Splitu ih očito ima mnogo, što i ne iznenađuje s obzirom na ljepotu grada. Neke sam i osobno upoznao, bilo je zadovoljstvo razmijeniti iskustva s njima. Ono što mogu kod ljudi u Hrvatskoj općenito primijetiti je da zaista vole svoju zemlju. Kada ja fotografiram po Hrvatskoj, vidim da je ljudima drago zbog toga. Možda je to moj osobni dojam, no drugdje u Europi i nisu oduševljeni što im fotografiram zemlju.

Može li se zamisliti da živiš u Hrvatskoj?

- Moguće je. Zaista volim ovu zemlju. Kada bi mi se otvorile mogućnosti da tu mogu živjeti duže, vjerojatno bi ih iskoristio.

Kako ti je "sjela" dalmatinska hrana. Ima li nešto što ti je posebno drago?

- Volim dalmatinsku hranu. Na neki način hrana se sprema slično onoj u Japanu. Nije preslana i nije prezačinjena. Primjerice, hrana u Mađarskoj je izrazito slana. Iako sam iz Japana, riba mi nije omiljena hrana. Probao sam i ribu u Splitu, ukusna je, no recimo, oduševila me pašticada. To nigdje još nisam probao!

Što radiš u Splitu kada ne fotografiraš?

- Pa, nisam se još okupao, a to ću napraviti ovaj vikend. Od kada sam došao u Split stalno pada kiša! Sad je konačno stiglo sunce, a za vikend će prestati bura, pa ću se uspjeti okupati, kako čujem, u još uvijek toplom moru. Zanimljivo mi je da tu svaki vjetar ima svoje ime. Sada sam konačno "upoznao" buru. Možda niste ni znali, ali prva znanstvena istraživanja bure na Jadranu radili su japanski znanstvenici još prije nekoliko desetljeća.

Želja mi je obići bolje i splitsku okolicu. Solin i Klis imaju svoje znamenitosti, a možda se popnem i na Mosor.

Znaju li ljudi u Japanu za Hrvatsku?

- Većina zna samo to da je to negdje u Europi. Oni koji prate nogomet malo bolje znaju o Hrvatskoj. U posljednje vrijeme dio Japanaca zna za Hrvatsku po snimanju serije Game of Thrones. Jutros sam vidio veliku skupinu japanskih turista u Splitu. Vjerojatno će broj gostiju iz moje zemlje dodatno porasti u godinama koje dolaze.

***

U priloženoj foto galeriji možete vidjeti našeg sugovornika u obilasku splitskih znamenitosti, ali i njegove fotografije koje su izazvale divljenje u Hrvatskoj i šire!

hr Thu Oct 22 2015 14:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/56f94b7b0890d2ff368b5bab/80

Svjetski dan glazbe u Splitu: Bogat i zanimljiv program na nekoliko lokacija

Prvi dan ljeta ponovno će se glazbom obilježiti na nekoliko lokacija u Dioklecijanovom mjestu

U organizaciji Hrvatske glazbene unije, podružnice u Splitu, 21. će lipnja glazba se čuti diljem Splita. Od ranih jutarnjih sati do noćnih Splićani i njihovi gosti imat će priliku uživati u taktovima glazbe povodom Svjetskog dana glazbe.

Tako će od 8:30 sati na Bačvicama odzvanjati svjetski pop evergreenovi u akustičnoj verziji, a 15 minuta prije 11 sati svoju promenadu od Voćnog trga započeti će Orkestar HRM-a.

Na Zlatnim vratima će od 19 sati svoju pop rock priču pričati splitski glazbeni entuzijasti, a sve prisutne će na Rivi zabavljati Noa & Funkbalsters te Jukebox live band.  Za one koji će potegnuti do Voćnog trga zabava je zagarantirana uz swing, rock i countri u izvedbi klape Friži, Šetača, Combo projecta, Swingin’4 i grupe 058.


PROMENADA Orkestra HRM
10,45 - 12,00 h
Voćni trg, Pjaca, Peristil

BAČVICE PLAŽA (kod Žbirca)
08,30 – 10,30 h
HDD trio Magic wish 

ZLATNA VRATA
19,00 - 22,30h
G & A quitar duo,  Rock band, Cortez Afterfire, Fortuna band, Grupa Poludi

RIVA
20,00 - 23,00n h
Noa & Funkbalsters, Jukebox live band

VOĆNI TRG
20,00 – 24,00 h
klapa Friži, Šetači, Combo project, Swingin’4,  058

 

hr Wed Jun 19 2019 18:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a040d9fb9e03e439d8b4744/80
Foto: Pixabay

Kako ponovno uživati u čokoladi nakon dijete, a da se ne udebljate

Ako ste postigli željenu težinu i ne želite se ponovno ugojiti, postoji način da uvedete čokoladu u svoju ishranu, a da ne pokvarite postignuti rezultat

Postići idealnu težinu mnogima nije lako, pa se zbog toga odriču slatkog, ali i drugih nezdravih ugljikohidrata. Ako ste postigli željenu težinu i ne želite se ponovno ugojiti, postoji način da uvedete čokoladu u svoju ishranu, a da ne pokvarite postignuti rezultat.

Kada završite s dijetom, nemojte odmah skočiti na čokoladu. Ili pak, ako to i učinite, nemojte ju pojesti baš cijelu. Potrebno je polako povećavati unos kalorija do normalnog unosa, odnosno oko 100 do 200 kalorija tjedno. Ako ste do sada unosili 1000 kalorija dnevno, bit će vam potrebno najmanje pet tjedana da dođete do dnevnog unosa od 2000 kalorija.

Zbog povratka na uobičajeni ržim prehrane mogli bi ste imati probavne smetnje. Jedite đumbir, jogurt i drugu hranu bogatu vlaknima.

Vježbajte i kada završite s dijetom, jer je tjelovježba svakako kjuč zdravlja. Ako počnete jesti više, što vjerojatno hoćete nakon dijete na kojoj ste smanjili obroke, a ne budete se kretali kao tijekom dijete, brzo će vam se vratiti izgubljeno. Brzo hodanje i bicikl dobre su opcije, i uz njih vam redić čokolade neće smetati.

Proteine jedite u svakom obroku, jer suzbijaju apetit. Oni smanjuju hormon odgovoran za glad, zbog čega ćete se osjećati siti mnogo duže. Pri svakom obroku uzimajte najmanje 20 grama proteina, a birajte one manje masne, poput ribe. peradi i mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti.

Kada osjetite glas nemojte posezati za grickalicama, jer ćete tako brzo vratiti neželjene kilograme. Umijesto sladoleda, na primjer, uzmite smrznuti jogurt s bananom. 

Na koncu, ako vam se jedna od pet skinutih kila i vrati, nije panika. Pripazite dodatno na to što jedete, kao i koliko jedete, i druga se neželjena kila neće vratiti. - piše Večernji list.

hr Wed Jun 19 2019 14:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d091a5f29111c4cd58b4583/80
Foto: Pixabay

Objavljen program ovogodišnjih “Imotskih sila”

Pučko otvoreno učilište Imotski objavilo je program ovogodišnjih, 43. “Imotskih sila”, koja počinju 5. srpnja 2019. godine u 21 sat, predstavom Hasanaginica, na tvrđavi Topana.
Ovogodišnja sila traje do 8. kolovoza, a svih 10 programa za publiku je besplatno. U slučaju vremenskih neprilika, svi programi predviđeni na otvorenom, održat će se u kino dvorani. Kompletan program nalazi se na priloženom plakatu, javlja Radio Imotski


hr Tue Jun 18 2019 19:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d090c9629111c49d58b4575/80
Foto: PIXABAY

Ovo je pet namirnica koje ljeti trebate uvrstiti u jelovnik

Teška, pržena hrana rijetko će kome sada dobro sjedati na želudac, pa je najbolje iskoristiti ove vruće dane za lagane obroke od lokalnih namirica koje će nas zasititi.

Nakon kišnog svibnja konačno je stiglo pravo ljeto pa je vrijeme da uživamo u njemu i u pogledu hrane. Teška, pržena hrana rijetko će kome sada dobro sjedati na želudac, pa je najbolje iskoristiti ove vruće dane za lagane obroke od lokalnih namirica, koje će nas zasititi, a od kojih nećemo brojati kile viška.

1. Borovnice

Na tržnicama, a i u centrima plave se bobice koje mnogi vole. Spadaju u kategoriju superhrane jer su pune antioksidansa i stoga pomažu u borbi s upalama. Ako ih ne volite same, ubacite ih u kolač, tvrdi punkufer.hr

2. Rajčice

Još jedna superhrana u kojoj uživamo svakog ljeta, od cherry rajčica koje idealno odgovaraju kao mali zalogaj uz svaki obrok, preko slasnog volovskog srca, do šljivara koji najbolje paše za domaći paradajz sos. Bogate su antioksidansima, a čuvaju zdravlje kože i kose.

3. Tikvice

Možemo ih pripremiti na bezbroj načina, od pohanih, preko popečaka od tikvice do punjenih tikvica zapečenih u rolu. Nemaju mnogo kalorija, a pune su vitamina C.

4. Krastavci

Idealna namirnica za ljetno osvježenje, a nama najviše odgovara uz vrhnje i kopar. Sadrži silicij, kalij, magnezij, vitamin C, zahvaljujući čemu je dobar za kožu, a posebno se preporučuje osobama s visokim krvnim tlakom.

5. Mladi grah

Sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline, lecitin, kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, cink i natrij. Odličan je izvor bjelančevina, folne kiseline, vitamina B6, K, B2 i B3. Ako vam se ne jede varivo, iskoristite ga za gravče na tavče, sa svježim domaćim rajčicama, paprikom i mrkvom.

hr Tue Jun 18 2019 18:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .