Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5628cc8c0e01c0ea098b4611/80
Foto: Rade Popadić

Japanski fotograf koji već mjesec dana boravi u Splitu: Obožavam pašticadu, možda jednom i doselim tu!

Yuya je u Splitu stekao brojne prijatelje, većinom one koji se bave fotografijom, a Split mu se toliko svidio da kaže da bi mogao tu ostati i živjeti

Yuya Matsuo je 26-godišnjak iz Japana. Do 18. godine je živio u Tokiju, a onda se preselio u SAD. Završio je studij geologije na kalifornijskom Sveučilištu u Los Angelesu 2012. godine. Amaterski se bavi fotografijom, no njegove su fotografije iz Splita i Zagreba naišle na izvrsne komentare internetske publike. U četvrtak navečer Yuya je bio predstavljen na otvorenju klupske izložbe u Fotoklubu Split.

Njegova majka je poslovna žena koja često putuje u Europu, a upravo ga je to potaklo da bolje upozna Stari kontinent. Krenuo je iz Budimpešte, gdje se godinu i pol bavio iznajmljivanjem turistima. Ove jeseni Yuya boravi u Splitu.

Što te dovodi u Split?

- Volim putovati svijetom. Na taj način mnogo učim, širim svoje vidike. Posljednjih mjeseci putujem Europom , a posljednja dva mjeseca sam u Hrvatskoj. Proveo sam mjesec dana u Zagrebu, a posljednja dva tjedna sam u Splitu. Nakon toga posjetit ću Dubrovnik i vjerojatno Crnu Goru, zatim su mi želja Malta i Španjolska. Svakako me zanima topliji dio Europe.

U Splitu ću ukupno biti mjesec dana. Ovo mi je drugi put ove godine da sam u Splitu. To samo dokazuje da mi se jako sviđa tu. Bio sam prvi put usred prošle zime, a sada kada sam se vratio iznenadilo me koliko je grad življi u odnosu na zimu. Gotovo da se radi o dva različita grada! Sada je sve tako puno, mnogo je kruzerskih brodova, a najviše mi se sviđa što dućani radi duže nego zimi.

Jesi li zadovoljan uslugom u Splitu?

- Da! Smještaji su uredni i relativno jeftini. Osobito mi se sviđa splitski mentalitet. Ljudi su vrlo susretljivi, a takav pristup baš i nećete naći na mnogo mjesta u ostatku Europe. Često su znatiželjni, ali u onom pozitivnom smislu.

Japanski je standard znatno iznad hrvatskog, pa su mi cijene ovdje pristupačne.

Koliko dugo se baviš fotografijom?

- Svoj posljednji foto aparat kupio sam u ožujku. Na neki način moj zimski boravak u Splitu potaknuo me da kupim bolji foto aparat. Split je tako "fotogeničan" i pravo je zadovoljstvo snimati kadrove ovog jedinstvenog spoja lijepe prirode, povijesti i arhitekture. Fotografijom se bavim amaterski.

Mnogi te Splićani prate na Instagramu, a već imaš i mnogo lokalnih Facebook prijatelja?

- Tako je. Većinom se radi o ljudima koji se ovako ili onako bave fotografijom. U Splitu ih očito ima mnogo, što i ne iznenađuje s obzirom na ljepotu grada. Neke sam i osobno upoznao, bilo je zadovoljstvo razmijeniti iskustva s njima. Ono što mogu kod ljudi u Hrvatskoj općenito primijetiti je da zaista vole svoju zemlju. Kada ja fotografiram po Hrvatskoj, vidim da je ljudima drago zbog toga. Možda je to moj osobni dojam, no drugdje u Europi i nisu oduševljeni što im fotografiram zemlju.

Može li se zamisliti da živiš u Hrvatskoj?

- Moguće je. Zaista volim ovu zemlju. Kada bi mi se otvorile mogućnosti da tu mogu živjeti duže, vjerojatno bi ih iskoristio.

Kako ti je "sjela" dalmatinska hrana. Ima li nešto što ti je posebno drago?

- Volim dalmatinsku hranu. Na neki način hrana se sprema slično onoj u Japanu. Nije preslana i nije prezačinjena. Primjerice, hrana u Mađarskoj je izrazito slana. Iako sam iz Japana, riba mi nije omiljena hrana. Probao sam i ribu u Splitu, ukusna je, no recimo, oduševila me pašticada. To nigdje još nisam probao!

Što radiš u Splitu kada ne fotografiraš?

- Pa, nisam se još okupao, a to ću napraviti ovaj vikend. Od kada sam došao u Split stalno pada kiša! Sad je konačno stiglo sunce, a za vikend će prestati bura, pa ću se uspjeti okupati, kako čujem, u još uvijek toplom moru. Zanimljivo mi je da tu svaki vjetar ima svoje ime. Sada sam konačno "upoznao" buru. Možda niste ni znali, ali prva znanstvena istraživanja bure na Jadranu radili su japanski znanstvenici još prije nekoliko desetljeća.

Želja mi je obići bolje i splitsku okolicu. Solin i Klis imaju svoje znamenitosti, a možda se popnem i na Mosor.

Znaju li ljudi u Japanu za Hrvatsku?

- Većina zna samo to da je to negdje u Europi. Oni koji prate nogomet malo bolje znaju o Hrvatskoj. U posljednje vrijeme dio Japanaca zna za Hrvatsku po snimanju serije Game of Thrones. Jutros sam vidio veliku skupinu japanskih turista u Splitu. Vjerojatno će broj gostiju iz moje zemlje dodatno porasti u godinama koje dolaze.

***

U priloženoj foto galeriji možete vidjeti našeg sugovornika u obilasku splitskih znamenitosti, ali i njegove fotografije koje su izazvale divljenje u Hrvatskoj i šire!

hr Thu Oct 22 2015 14:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0d44ce0e49385c408b45cb/80
Foto: PIXABAY

Tri su dokaza da s vama netko manipulira

Neke osobe će uvijek pokušati ostvariti svoje ciljeve, koristeći se svim mogućim sredstvima.

Neke osobe će uvijek pokušati ostvariti svoje ciljeve, koristeći se svim mogućim sredstvima. Oni se zovu manipulatori, a možete ih pronaći u obliku prijatelja, poznanika, partnera ili kolega. Doznajte kako prepoznati "opasnog" emocionalnog manipulatora.


1. Manipulirali su i druge prije vas

Jeste li ikada blisku osobu uhvatili u laži koja se ticala nekog drugog? Imali li ta osoba često negativan stav o mnogočemu? Je li vam ta osoba širila teške tračeve o nekome, bez obzira jesu li istiniti ili ne?

Ovo su samo neka od osnovnih pitanja koja si morate postaviti ako sumnjate da prijatelj, kolega ili partner manipulira s vašim osjećajima, piše Zadovoljna.hr

Manipulatori su individualisti. Oni često misle da su pametniji i bolji od drugih te zbog toga imaju potrebu uzdizati sebe. Ako primijetite da u razgovoru s takvom osobom stalno dolazi u pitanje nečija sposobnost, inteligencija ili karakter, znajte kako su velike šanse da će takav manipulator takvo nešto učiniti i vama iza leđa.

2. Brzi su na riječima i djelima

Manipulator će pokušati na najbrži mogući način utjecati na vaše emocije i to uz pomoć laskanja, slatkih riječi i lažnog zanimanja za vas. Na taj način oni grade povjerenje i grade vezu.

Jedan od lakših načina da otkrijete maniulatora je da pročitate znakove koji otkrivaju da ta osoba postaje zabrinuta jedino kada ako netko ili nešto utječe na ostvarivanje njihovog završnog cilja.

U tim situacijama manipulatori se teško kontroliraju jer, ako se vi ne slažete s njihovim ciljevima, to znači da vas ne mogu kontrolirati te će se svim silama potruditi da vas uvjere kako su oni dobri i za vas.

Sljedeći puta kada prijatelju, kolegi ili partneru, na kojeg sumnjate da je manipilator, predložite nešto drugačije, pratite njihovu reakciju. Pravi manipulatori, ako im nešto ne odgovara ili ako su izloženi kritici reagiraju naglo i snažno.

3. Igraju na vaše emocije

Emocionalno, duhovno ili psihičko zavođenje najjače je oružje manipulatora. Oni igraju na vaše najjače emocije koje će, na kraju, ići samo njima u korist. Oko sebe okupljaju osobe s kojima mogu kontrolirati, bilo kroz romantičnu vezu, blisko prijateljstvo ili pak poslovno partnerstvo.

Takve osobe reći će vam sve što želite čuti, a o drugima koji im stoje na putu prema cilju će pričati lukave negativne stvari s kojima ćete se složiti i vi, a da, na kraju, nećete niti znati zašto. Njihov je cilj vezu usmjeriti u svoju korist i prilagoditi je isključivo svojim potrebama.

Isto tako, osobe ovog tipa u trenu će učiniti da vi na kraju svake rasprave ispadnete negativac. U tim situacijama njihove 'žrtve' počinju vjerovati u to i preispitivati svoje postupke, čak se i ispričavati za svoja djela, dok u realnosti nisu učinile ništa pogrešno, već su postale dio njihove vješte shematske manipulacije. 

hr Sun Dec 09 2018 17:37:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0d3e080e4938f0408b45a6/80
Foto: PIXABAY

Stručnjak za hranu i otrove: Nemojte jesti ovih 6 stvari

Već i četvrtu najgoru kaže da "izbjegava poput kuge", a neku hranu apsolutno nikad ne jede
Bill Marlel je odvjetnik i BottomLineInc nikada ga ne bi pitao za savjet oko hrane koja je najrizičnija za njom se otrovati, da nije proveo 20 godina utjerujući parnice zbog trovanja hranom.

On neku hranu apsolutno nikad ne jede. Čuven je po tome što je u karijeri izborio 600 milijuna dolara odšteta u koristi klijenata koji su blaže ili teže ili i fatalno stradali od neispravne hrane. Pa kad on kaže da se određeni rizik ne isplati, onda mu treba vjerovati, piše Express.hr.

Slijedi popis šest stvari s kojima se nije za zafrkavati:

6. Sirove kamenice


Marlel kaže da je u posljednjih pet godina vidio više trovanja školjkama nego u posljednja dva desetljeća. Razlog je način na koji se školjke hrane. One filtriraju vodu, pa ako se u njoj nalazi neka bakterija, filtrirat će i nju. A ako ona u njoj i ostane, pa ako je školjka sirova i još se bakterija probije u probavni sustav čovjeka, onda... Uz klimatske promjene i sve toplije vode ovakvi su slučajevi sve češći.

5. Sirova ili nedovoljno kuhana jaja


Svaki put kad god dođe do epidemije salmonele, prizori su gadni, ljudi se jezivo muče, neki ne prežive. U epidemiji iz 2010. oboljelo je prijavljenih 2000 ljudi. Marlel smatra da je opasnost danas puno manja nego u 90-ima. Ali on jaja jede isključivo dobro pečena ili dobro kuhana.

4. Unaprijed oprana ili rezana salata ili voće


Ovu kategoriju Marlel "izbjegava poput kuge". I to zato što god se hrana više obrađuje, reže, što god prolazi kroz više ruku, postrojenja, veća je šansa da će usput nešto pokupiti. On kupuje neoprano, nedirnuto voće i povrće, u malim količinama, koje će pojesti za tri ili četiri dana najviše. Sve kako bi smanjio rizik od listerije, smrtonosne bakterije koja se razvija na temperaturama frižidera.

3. Krvavo meso


Svi njegovi odresci koje je objedovao u posljednjih 20 godina bili su dobro pečeni. I to zato što svaka bakterija koja se inače nađe na površini, pa je ubije i pripremanje odreska koji je iznutra krvav, vrlo je vjerojatno da je prodrla i dublje. Nemoj pripremiti meso kako treba i riskiraš E. Coli salmonelu, a potom i svu silu drugih, manje popularnih bakterija.

2. Sirove klice iz sjemenki


Nekuhane ili lako kuhane registrirane su kao uzrok nešto više od 30 velikih bakterijskih epidemija u SAD-u od sredine 90-ih. Prije nekoliko godina jednu zbilja veliku i gadnu doživjela je i Europa. Uglavnom je riječ opet o salmoneli i E. Coli. I svaki put je bilo sasvim dovoljno ako su već i sjemenke, koje god bile, bivale zaražene bakterijama.

1. Nepasterizirano mlijeko


U SAD-u samo od 1998. do 2011. bilo je 148 epidemija trovanja povezanih s upotrebom nepasteriziranog mlijeka i proizvoda od njega. O kakvom je velikom riziku riječ pokazuje i to što zapravo jako malo ljudi pije takvo mlijeko, a istodobno je oboljelih bilo tako puno u tako relativno kratkom vremenu. Možda tek nešto malo manji rizik leži u nepasteriziranom soku. Za Marlela u obzir ne dolazi niti jedno niti drugo.

Pročitajte više na: https://www.express.hr/znanost/strucnjak-za-hranu-i-otrove-nemojte-jesti-ovih-6-stvari-19010 - www.express.hr
hr Sun Dec 09 2018 17:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0d383f0e49380d3f8b461e/80
Foto: PIXABAY

Advent u Sinju: Klapska pisma u čast svetom Nikoli i božićnim blagdanima

Misnim slavljima i kulturno umjetničkim programom Župa Bajagić – Obrovac proslavila je blagdan svog zaštinika svetog Nikole.

Nakon slavljenja trodnevnice koju je predvodio župnik fra Ivan Dotur, u prepunoj župskoj crkvi u Bajagiću sinoć je održan koncert  muške klape KUD Vrilo i njihovih gostiju. Okupljeni župljani, među kojima su bili saborski zastupnik Petar Škorić, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac i potpredsjednik sinjskog Gradskog vijeća Anđelko Bilandžić, uživali su prelijepim božićnim i drugim klapskim pjesmama. Pored domaćina, na koncertu su nastupili Ženska klapa Ventula Split, Aspalatos Split i Zagora Trilj – Dicmo, piše ferata.hr

I najmlađi su na kraju koncerta došli na svoje. Naime,  članovi KUD-a Vrilo podijelili su im prigodne poklone za svetog Nikolu. Za dugogodišnju uspješnu suradnju KUD Vrilo je dodijelio plaketu OŠ Ivana Mažuranića Han. Koncert je održan pod pokroviteljstvom  Splitsko-dalmatinske županije i dio je programa ‘Advent u Sinju 2018.’

hr Sun Dec 09 2018 16:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a50b7bdb9e03e76438b4571/80
Foto: PIXABAY

U susret Božiću Gradska glazba Zadar priređuje tradicionalni božićni koncert u HNK

Gradska glazba Zadar nastupit će u srijedu, 19. prosinca 2018., u 20 sati i tako održati svoj već tradicionalni božićni koncert u HNK Zadar.

Koncert nosi naziv "U susret Božiću s Gradskom glazbom Zadar", a kao dirigent zadužen je Dražen Habuš.

 Koncertom će odjekivati i dobro poznati evergreenovi, a osim ovog orkestra - nastupit će i gosti.

hr Sun Dec 09 2018 16:34:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .