Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c834c009c49eefa028b46a1/80
Foto: Ferata.hr

Sinj: Dom zdravlja ostao s jednim pedijatrom, Bulj optužio Županiju i ravnatelja Petrica za nebrigu

Sinj se ponovno našao na udaru previranja. Prije nekoliko dana, zbog odlaska na bolovanje jedne pedijatrice, sinjski Dom zdravlja ostao je na jednom koji dnevno ima i do 200 pregleda. Odmah je na taj problem upozorio Miro Bulj, optužio ravnatelja splitskog Doma zdravlja Dragomira Petrica i županiju, a nije mnogo trebalo niti za obostranu reakciju...
Prije nekoliko dana je pred ispostavom sinjskog Doma zdravlja saborski zastupnik MOST-a, Miro Bulj održao konferenciju za medije na kojoj je za problem jednog pedijatra u Sinju optužio ravnatelja županijskog Doma zdravlja Dragomira Petrica i Splitsko-dalmatinsku županiju koji, po mišljenju Bulja, nisu na vrijeme krenuli u specijalizaciju još jednog pedijatra za Sinj.

"Klupko problema" zapravo se počelo odmotavati kada je jedna pedijatrica otišla na bolovanje, a Sinj ostao na jednom pedijatru koji dnevno ima između 150 i 200 pregleda pa uz najbolju volju dolazi do odgađanja mnogih termina zbog nemogućnosti primanja tolikog broja pacijenata.

Na konferenciji je Bulj istaknuo kako daje rok od tjedan dana Županiji i Domu zdravlja da riješe ovaj veliki problem, a ne dogodi li se to bit će primoran organizirati prosvjed,

Nije mnogo trebalo da ravnatelj Petric odgovori Bulju:
"Stvarno stanje je slijedeće. U Sinju rade dva pedijatra, od toga jedna u DZ. Na žalost pedijatrica koja je privatnica, ali ima ugovor sa HZZO-om i radi u iznajmljenom prostoru u Domu zdravlja se razbolila. Osim zbog kolegijalnih razloga i brige za djecu, ne postoji nikakva obaveza DZ da sudjeluje u rješavanju problema, jer nema nikakve zakonske mogućnosti da DZ preuzme privatnu ordinaciju. Usprkos tome, isti dan po saznavanju pedijatrica doma zdravlja preuzela je skrb za sve hitne slučajeve bolesne kolegice, svjesno žrtvujući svoje vrijeme i oduzimajući vrijeme i svojim pacijentima. Na moju zamolbu uskočio je i prof. Saraga, glavni mentor specijalizantima u KBC Split i naložio da dio staža odrade u Sinju, a ja sam obvezao našu pedijatricu da radi u istoj smjeni i nadzire mlade kolege. Na žalost, zbog administrativnih razloga to je trajalo samo tjedan dana. Sadašnja situacija je takva da pedijatrica DZ SDŽ pokriva sve što je u njenoj moći dok bolesna kolegica koja je, naglašavam, privatnica, ne pronađe zamjenu. Ta zamjena teško da može biti pedijatar, jer ih na Zavodu za zapošljavanje nema, pa će DZ SDŽ i dalje obavljati stručni nadzor i pomagati, u granicama mogućnosti koje ima, obzirom da je preko 70% svih liječnika u Županiji u statusu privatnika nad kojima DZ nema nikakve ovlasti, što Miro Bulj jako dobro zna, jer je i saborski zastupnik.", istaknuo je Petric.


Nije se odgovor svidio Bulju pa je uzvratio Petricu da se narod Cetinskog kraja nema što njemu pravdati jer su oni tu da rade za narod:

"Više od 10 godina borim se protiv politike koju provodite Vi i Splitsko-dalmatinska županija, kao aktivist sam se žestoko borio za opstanak sinjskog rodilišta i stacionara, znajte ne planiram odustati.

Devastiranje sinjskog zdravstva i smanjenje zdravstvenih usluga traje već 16 godina, točnije otkad je ukinut sinjski i formiran županijski Dom zdravlja.

Dr. Petric Vi ste ravnatelj Doma zdravlja SDŽ već 9 godina, odgovorite javnosti zašto niste raspisivali specijalizacije? Zbog Vas i svih dosadašnjih župana imamo zatvorena vrata na sinjskoj radiologiji i pedijatriji. Zbog vas su brojni liječnici otišli u druge krajeve Hrvatske specijalizirati i sada daleko od svoga Cetinskog kraja žive i rade. Vaš rezultat je takav da 50 tisuća stanovnika nema niti jednog radiologa, žene umiru u redovima jer ne mogu napraviti ultrazvuk dojki. Vaš rezultat je takav da 3500 djece zajedno s roditeljima dolazi na zatvorena vrata ispred ambulante gdje ih čeka samo natpis: ”Javite se u Split“. Zašto niste dozvolili da četvero pedijatara dobije koncesiju, iako su deficitaran kadar bili i tada? Nakon svega Vi imate obraza tvrditi i lagati narod da Županija ni za što nije odgovorna. Dr. Petric vi ste grobar Doma zdravlja SDŽ!

Ne tako davno ste davali šokantne izjave: “Specijalizacija iz pedijatrije mogla bi, po meni, trajati i pet mjeseci, a ne pet godina”. Mislim da to dovoljno govori koliko je vas briga za djecu i stanje u zdravstvu.

Mislili Vi da ste odgovorni ili ne, izborit ćemo se za ono šta jamči Ustav Republike Hrvatske, pravo na zdravstvenu zaštitu kao jedno od temeljnih socijalnih prava čovjeka i građana. Kao izabrani predstavnik naroda jamčim Vam da na ovome neće ostati jer su Župan i Ravnatelj odgovorni za funkcioniranje zdravstvenih usluga u Domu zdravlja. I dok Vi koji ste odgovorni pilatovski perete ruke pedeset tisuća stanovnika Sinja i Cetinskog kraja neće dozvoliti da se ponovi slučaj Metković.

Župane Boban i ravnatelju Petric, riješite odmah problem jer narod Sinja, Cetinskog kraja i Zagore Vam neće dozvoliti da se igrate sa životima naše djece!", u priopćenju je napisao Bulj.


Pratimo i dalje situaciju iz Sinja. Do kada će sinjsko zdravstvo biti na čekanju, a Sinjani imati tek jednog pedijatra preostaje nam tek vidjeti. Jedino logično rješenje je nadati se, u ovom trenutku, kako ovakav odnos i stanje neće imati težih posljedica.

hr Sat Mar 09 2019 08:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce0f86429111c008c8b4667/80

Brodosplit isporučuje kruzer, Vladi se vraća jamstvo

Brodosplit nizozemskom naručitelju svečano isporučuje polarni kruzer koji nosi ime Hondius. S istim naručiteljem istodobno će potpisati ugovor za gradnju još jednog broda istih karakteristika.

Ukupna vrijednost obaju brodova iznosi više od 100 milijuna dolara, a odmah nakon isporuke današnjeg - Vladi će biti vraćeno državno jamstvo od 36 milijuna eura kojim je omogućila financiranje gradnje.

Polarni kruzer Hondius, za tvrtku Oceanwide Expeditions - vrijedan je oko 400 milijuna kuna i isplovit će ovog tjedna put Nizozemske gdje će početkom lipnja ukrcati prve goste, piše N1.

Polarni kruzeri i vojni brodovi specijalnost su splitskog škvera - pokazuje knjiga narudžbi. Više od deset brodova ugovoreno je uz pisma namjere, u planu je dvadesetak brodova koji nisu trošak države, već zarada države, istaknuo je Tomislav Debeljak, vlasnik Brodosplita.

hr Thu May 23 2019 09:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce64b5329111cc59d8b459f/80
Foto: PIXABAY

Samo 5 europskih zemalja nemaju kaznu doživotnog zatvora: Treba li je uvesti i Hrvatska?

'Mislim da država mora intervenirati jer se ti pojavni oblici pojavljuju iz dana u dan, sve više i sve češće'
Silovanje i ubojstvo 17-godišnje Antonije Bilić spada u najteža kaznena djela. Njezin ubojica Dragan Paravinja prvobitno je dobio najveću moguću kaznu - 40 godina zatvora ali mu je Vrhovni sud kaznu prepolovio na 20 godina zatvora, što je izazvalo ogorčenje javnosti. 

Isto tako, javnost je smtarala i da su preblage bile presude trostrukom ubojici Srđanu Mlađanu koji je iz čista mira iz automata ubio 16-ogodišnju gimnazijalku Elizabetu Šubić, umirovljenika Petra Jančića a kad su ga nakon tog dvostrukog ubojstva zbog dobrog vladanja pustili na slobodan vikend, ubio je i policajca Milenka Vranjkovića, javlja RTL.

U Srbiji od jučer takve, najteže ubojice, koje siluju i ubijaju djecu drugačije tretiraju. Umjesto najteže kazne od 40 godina zatvora uvedena je kazna doživotnog zatvora. I to upravo zbog jednog slučaja koji je isto tako ogorčio javnost: 15-godišnje djevojčice Tijane Jurić koja je oteta, silovana i brutalno ubijena.

Tijana Jurić danas bi imala 20 godina. Te ljetne večeri 2014., tek što je upisala srednju glazbenu školu, dok se vraćala kući, autom ju je udario Dragan Đurić - mesar od dva metra i 100 kilograma. Strpao ju je u auto, silovao i zadavio, a njezino tijelo zakopao na smetlištu. 

"To ne znam da li je čovjek ili životinja, ne znam kako bih ga nazvao", rekao je 7. kolovoza 2014. Tijanin otac Igor Jurić.

"Mislim da bi i Hrvatska trebala malo razmotriti svoju kaznenu politiku"

Zvjerski zločin šokirao je cijelu Srbiju, ubojica je dobio maksimalnih 40 godina zatvora, no Tijanin otac tu nije stao - pokrenuo je peticiju koju je potpisalo 160 tisuća ljudi. Tražili su da se vrati doživotna kazna za ubojice djece. I zahvaljujući njemu, Srbija je od jučer ponovno uvela doživotni zatvor za najteže zločine.

"Smatram da je ovo izuzetno važan dan za Srbiju i za, prije svega, djecu naše zemlje. Mislim da bi i Hrvatska trebala malo razmotriti svoju kaznenu politiku", kazao je Igor Jurić.

Jer, vjerojatno niste znali, ali doživotnu kaznu zatvora ima većina zemalja svijeta, a u Europi uz Hrvatsku samo njih četiri je nema - BiH, Portugal, Norveška i Island. Ministra pravosuđa pitali smo treba li i nama doživotni zatvor, piše RTL.

"Ako dođemo u okviru i struke i praktičara do varijante da nam je takva jedna mjera potrebna, mi smo otvoreni za takvu raspravu i proceduru. Ali mislim da to u ovom trenutku nije pitanje broj 1 naše kaznene normative. Ja bih puno radije da mi okvire koje sad imamo unutar Kaznenog zakona, kazne od minimuma do maksimuma, da se to snažnije koristi, da kaznena politika bude oštrija nego što jest", kaže ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

S ministrom se ne slaže jedan od naših najiskusnijih odvjetnika, ujedno i bivši sudac. Branko Šerić podsjeća na niz najgorih zločina koje su počinile mlađe osobe. 

"Koji imaju takvo asocijalno ponašanje da predstavljaju latentnu opasnost u budućnosti od recidiva, da smatram da je potrebno da i Hrvatska uvede kaznu doživotnog zatvora", kaže Šerić.

Jer Srđan Mlađan, trostruki ubojica srednjoškolke, umirovljenika i policajca, iz zatvora treba izaći 2027. sa 46 godina. A Dragan Paravinja, ubojica Antonije Bilić, kojem je kazna prepolovljena na 20 godina slobodno će šetati zemljom 2030. 

"Mislim da država mora intervenirati jer se ti pojavni oblici pojavljuju iz dana u dan, sve više i sve češće", tvrdi odvjetnik Šerić.

Tinu Šunjergi, koji je ubio roditelje metkom u potiljak, Vrhovni sud smanjio je kaznu s 40 na 35 godina. A Davidu Komšiću, koji je djevojku Kristinu izbo nožem 88 puta, isti je sud smanjio kaznu s 30 na 25 godina.

Hrvatska do daljnjeg ostaje jedna od zemalja s najblažim kaznama u Europi

"Ja vidim problem u tome što se ne izriču takve visoke kazne, i što je efikasnost daleko na nižoj razini, efikasno pravosuđe je ono koje brzo i kvalitetno donosi odluke", ističe bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

Dakle, da ste danas ministrica, vi ne biste išli putem da se uvodi doživotni zatvor?

"Ja bih u svkaom slučaju poslušala struku", jasno će.

A ministar struku, kako se čini, zasad ne misli pitati za mišljenje.

"Centralno pitanje po meni nije hoćemo li imati doživotnu ili onakvu, jer imamo i kaznu od 50 godina pa nismo bili u prilici takvo nešto izreći", kaže Bošnjaković.

Tako Hrvatska do daljnjeg ostaje jedna od zemalja s najblažim kaznama u Europi.

hr Thu May 23 2019 09:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5734ef09fe96ff2d308b4594/80

Novi zaplet oko Pelješkog mosta: Grci podnijeli upravnu tužbu

Visoki upravni sud ima rok od 30 dana da odluči o Avaxovoj tužbi, a to znači do 16. lipnja
Grčki Avax podnio je tužbu Visokom upravnom sudu (VUS) RH protiv rješenja Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave kojim je poništena odluka Hrvatskih cesta da pristupne ceste Pelješkom mostu, odnosno dionicu Duboka-Sparagovići gradi ta tvrtka.

Na VUS-u su nam potvrdili da su 16. svibnja zaprimili tužbu Avaxa, koji se donedavno zvao J&P Avax. Pojasnili su nam i to da se u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi odluka u upravnom sporu mora donijeti 30 dana od dana podnošenja uredne tužbe, osim u slučaju postojanja izvanredno opravdanih okolnosti.

Kartelski sporazumi

To znači da bi odluka trebala biti donesena najkasnije do 16. lipnja, piše Večernji list.

S ovom Avaxovom tužbom nadmetanje za gradnju pristupnih cesta Pelješkom mostu dobilo je novi zaplet. Ponude na tom nadmetanju otvorene su još lani u lipnju, no Hrvatske ceste su odluku o odabiru donijele tek krajem veljače ove godine. Na odluku da Avax dobije taj posao, čija je procijenjena vrijednost 482 milijuna kuna, žalili su se austrijski Strabag i grčki Aktor. No grčka žalba je odbijena.

Strabag je pak u svojoj žalbi naveo da su Hrvatske ceste trebale isključiti Avax zbog profesionalnog propusta odnosno sudjelovanja te tvrtke u kartelskom sporazumu u Grčkoj između 2005. i 2012. Iz HC-a su, među ostalim, na te navode odgovorili da nisu utvrdili profesionalni propust Avaxa jer nisu imali dokaza za to, a da je i utvrđen taj propust to ne bi imalo utjecaja jer je grčka tvrtka provela mjere samokorigiranja pa je, među ostalim, platila kaznu za kartelski sporazum. Usto, ustvrdili su i da je u tom slučaju nastupila zastara jer je odluka grčkog Povjerenstva za zaštitu tržišnog natjecanja donesena 10. ožujka 2017., a zastara nastupa nakon dvije godine.

U Grčkoj nisu isključeni

J&P Avax u svom je očitovanju naveo da je za kartelski sporazum dobio kaznu od 18,3 milijuna eura i da se posljednji slučaj kršenja tržišnog natjecanja dogodio 2012. te da je, s obzirom na to da je otad prošlo sedam godina, isteklo razdoblje za njegovo isključenje. Naveli su i da u Grčkoj nisu isključeni iz javnih nadmetanja. DKOM je pak naložio HC-u da ponovno razmotri sve pristigle ponude na tom nadmetanju te da u slučaju Avaxa ispita postojanje osnove za isključenje.

Očekuje se da će HC prije donošenja nove odluke pričekati odluku VUS-a o Avaxovoj tužbi. Avax je za gradnju dionice Duboka-Sparagovići ponudio 464,9 milijuna kuna, a Strabag 478,3 milijuna kuna. Ponuda Integral inženjeringa iz BiH iznosila je 321,2 milijuna kuna, a GP-a Krka i Euro-asfalta 444,3 milijuna kuna. Aktor je tražio za taj posao 464,6 milijuna kuna, a Colas 521,9 milijuna kuna. Ponuda China Road and Bridge Corporationa iznosila je 647,8 milijuna kuna.
hr Thu May 23 2019 09:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce6427929111ce99e8b456b/80

Ove subote održava se treći splitski Hod za život, zbog povorke uvedena posebna regulacija prometa

Treći splitski Hod za život održati će se ove subote, 25. svibnja, pod geslom „zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj – nerođenu djecu“. Okupljanje sudionika počinje u 10:30 na Rivi, od 11 sati će povorka krenuti Zapadnom obalom do Zvončaca.

Splićane i njihove goste očekuje druženje uz hranu i piće te zabavno-glazbeni program u sklopu kojega će nastupiti Petar Dragojević i glumac Pere Eranović.

Zbog kretanja povorke, ove subote će za sav promet vozila od 10:45 do 12:00 biti zatvorena sljedeća dionica: Trg Franje Tuđmana - Trumbićeva obala - Obala kneza Branimira - Šetalište Ivana Meštrovića (do rotora kod Banovine).

J.G.P. Promet d.o.o. iz Splita će u razdoblju od 12:30 do 14:00 uvesti privremenu kružnu autobusnu liniju koja će prometovati od Parka Zvončac do Trga dr. Franje Tuđmana.

Građani se mole za razumijevanje i poštivanje uputa policijskih službenika i postavljene prometne signalizacije.


hr Thu May 23 2019 08:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .