Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a0dd622b9e03e0b008b4596/80
Foto: Facebook

HZZO nije briga: Lorena jedina u Hrvatskoj ima sraslu čeljust, ne može otvoriti usta i treba na operaciju u Austriju

Lorena Amidžić prekrasna je malena, nježna četveromjesečna beba. Mezimica svojih roditelja Anamarije i Almira te šest godina starijeg brata Dina.
Lorena je rođena sa sraslim čeljustima. Službeno dijagnoza ove anomalije glasi kongenitalna fuzija maksile i mandibule desno – singnatija. Prevedeno, Lorena ne može otvoriti čeljust, odnosno da budemo do kraja precizni, iako to ne mijenja apsolutno ništa bitno, može je otvoriti maksimalno 2 mm, a to znači da je njezini roditelji ne mogu hraniti na usta ili da joj se primjerice ne može pregledati grlo, piše Jutarnji list.

U svijetu je poznato svega 25 ovakvih slučajeva i to u Indiji, Turskoj te nekim afričkim i azijskim zemljama.

Jednako kao i roditelji, šokirani su bili i liječnici u požeškoj bolnici gdje je Lorena rođena 3. srpnja. U početku su mislili da je možda čeljust samo jako otekla, no RTG snimak pokazao je da joj je čeljust srasla. Anamarija je odmah znala da od tog trenutka za nju i njezinu obitelj počinje jedan drugačiji život. Uslijedio je premještaj u Zagreb.

- Pratili su njezino stanje, a mene obučavali kako da joj stavim sondu, kako da je hranim, jer prilikom hranjenja mora biti u povišenom položaju na boku i sve to mora ići polako zbog opasnosti od aspiracije. Nakon mjesec dana su nas otpustili kazavši da će joj operativni zahvat razdvajanja čeljusti obaviti kada joj bude 10 tjedana - kazala je hrabra mlada majka.

No, u rujnu ih je dočekao novi šok. Maksilofacijalni kirurg iz bolnice Dubrava rekao im je da bi on samo nastavio pratiti stanje, a operaciju bi obavio u djetetovoj dobi od 3. do 6. godine.

- Otišli smo u KBC Osijek, gdje smo naišli na veliko razumijevanje i pomoć dr. Vedrana Zubčića, koji nam je na kraju napisao i preporuku za što hitnijom operacijom u Austriji u Klinik fur Mund, Kiefer unf Gesichtchirurgie kod prim. dr. Michaela Maleka. Ni oni to nisu nikad radili, ali su nam odgovorili da su spremni operirati našu kćer. Dogovorili smo i termin operacije za 1. prosinca, no još nemamo potrebnih 30.000 eura koliko moramo platiti kompletnu uslugu, kazala je Lorenina majka.

Iz HZZO-a, u kojem su tražili pokrivanje inozemnih troškova liječenja, odgovoreno im je kako će po zahtjevu postupiti žurno, ali i da nisu “u obvezi poštovanja termina liječenja u inozemstvu koji je stranka sama dogovorila mimo odluke HZZO-a o odobrenom liječenju”.

- Svjesni smo da će joj možda trebati još poneka operacija, no želimo joj maksimalno olakšati svaki sljedeći dan života. Konačno, od poznatih primjera ove bolesti ima i jedan da je djevojčica izliječena do 3. godine života. A mi bismo do tada trebali čekati na prvu operaciju. To ne možemo prihvatiti, posebno jer se Lorena dobro razvija. Ona se i nasmije i zaplače i guguće, kao i svaka zdrava beba, a mi samo želimo da uskoro i progovori - poželjela je Anamarija.

U prikupljanje pomoći već su krenule i tvrtke u kojoj su zaposleni ona i suprug – Moj dom Majdenić i Osijek-Koteks, a svatko tko može i želi donaciju može uplatiti na Lorenin račun HR4625000093106415890 otvoren u Addiko banci.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

hr Thu Nov 16 2017 19:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcc684f0e4938a50e8b45c7/80
Foto: Čitateljica

Požar kod City Centra pod kontrolom

Vatrogasci su izašli na teren.
14:29 - Požar je pod kontrolom i nema veće opasnosti. Na teren su izašla 24 vatrogasca JVP-a Split, DVD-a Split, DVD-a Žrnovnica i DVD-a Podstrana.

Na terenu je ukupno osam vozila.

13:35 - Čitatelji tvrde da je opožareno veće područje, a vatrogasci i dalje gase vatru.

13:30 - Kod City Centra u Splitu izbio je požar na otvorenom, javljaju iz vatrogasne postaje te tvrde kako je na teren izašlo nekoliko vozila koja rade na njegovom gašenju.
hr Sun Oct 21 2018 13:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcc5f6f0e4938610b8b468d/80
Foto: PIXABAY

Komentar tragične nesreće u Splitu: Radarskim kamerama obuzdajmo gradsku jurnjavu

Krajnje je vrijeme da počnemo učinkovito kontrolirati, kažnjavati te iz prometa uklanjati vozače kojima gradske prometnice služe za utrkivanje i iživljavanje, komentirao je Željko Marušić.

Jeziva nesreća u Splitu, u kojoj je sinoć, u sudaru BMW-a Serije 3 (E46; 1998. - 2006.), Mercedes-Benza B-klase (W246, 2012. - 2018.) i Fiat Punta (2005. - 2018.) smrtno stradao 19-godišnjak, a teško su stradale dvije osobe, zbog nedostatka bitnih informacija teško je precizno rekonstruirati, no tragičan ishod te deformacije i položaj vozila ukazuje na sljedeće, protivno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama:

- gradsku jurnjavu (čl. 51. i čl. 53.)

- protupropisno pretjecanje (čl. 66. do čl. 75.)

- korištenje mobilnog uređaja (čl. 196.)

- nevezivanje sigurnosnim pojasom (čl. 163.)

- brzu vožnju na lošim ili nedovoljno dobrim gumama

Tragičan ishod, uz veliko oštećenje, razmjerno sigurnog, premda u drugoj polovici 1990-ih  konstruiranog BMW-a Serije 3, ali koje ipak nije bilo toliko da je morao biti smrtonosan, ukazuju na nedopustivu, svima poznatu realnost, da se osobe na stražnjim sjedalima uglavnom ne vezuju, a česti su slučajevi lažnog, 'frajerskog' vezivanja na prednjim sjedalima iza leđa, kako bi se utišao sigurnosni zvučni signal!

No prije svega, ovdje je bila riječ o pogibeljno prebrzoj vožnji po skliskom splitskom asfaltu, prometnicom koja mnogima izgleda 'kao stvorena' za gradsku jurnjavu, jer ima geometriju trkaće staze.

Najbolji lijek za to je postavljanje radarskih kamera visoke razlučivosti na svim brzim gradskim prometnicama te opasnim raskrižjima, kojima bi se uz brzinu, nepropisno pretjecanje, prolaske kroz crveno, nezaustavljanje na pješačkim prijelazima..., učinkovito kontroliralo i sankcioniralo nepropisno korištenje 'pametnih telefona' i nevezivanje. 

A pred svim nesemaforiziranim pješačkim prijelazima treba postavljati vibracijske trake i 'ležeće policajce'!

Nažalost, oštećenja BMW-a Serije 3 nisu bila baš brutalna, vidjeli smo stotine neusporedivo težih gdje su svi preživjeli. Ali udar u masivniji i sigurniji Mercedes-Benz B-klase, očito je bio najopasniji, poput udara šakom u sljepoočnicu, jer vozač i putnici nisu mogli računati na zaštitu prednjom 'deformacijskom zonom' vozila.

BMW-serije 3, od 'nultog', pa do nedavno predstavljenog sedme generacije koncipira se tehnikom lovačkog zrakoplova - kako bi bio okretan, dinamičan i pružao užitak vožnja izvorno, hardverski je dinamički nestabilan, sklon preupravljivosti (oversteer), bočnom zanošenju stražnjeg dijela ('pirueti', najopasnijem ishodu na kolniku), nakon čega pogibeljno, polubočno ili bočno udara u drugi auto ili prepreku (ne može koristiti prednju deformacijsku zonu i posljedice su teške), a softverski se, sustavima dinamičke stabilnosti, prvenstveno ESP-om, naravno ABS-om, a u novije vrijeme i vektoriranjem snage na stražnjoj pogonskoj osi (aktivnim mehaničkim diferencijalom) dovodi u dinamički stabilno i samostabilizirajuće stanje. To podrazumijeva važnu 'sitnicu' - vožnju s dobrim gumama. 

Zbog toga, za snažna vozila sa stražnjim pogonom, starije generacije, pogotovo bez sustava ESP, koja su znatno rizičnija za izazivanje teških nesreća, od običnih s prednjim pogonom (izvorno dinamički stabilnih) trebalo bi uvesti skuplje osiguranje od autoodgovornosti.

hr Sun Oct 21 2018 13:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a268e16b9e03e611a8b458f/80
Foto: HŽ

Brzi vlak sa 68 putnika iskočio iz tračnica, promet obustavljen

Prometovao je na relaciji Zagreb - Osijek. U nezgodi nema ozlijeđenih.
Jutros oko 7.30 sati u Prikraju kod Vrbovca brzi putnički vlak iskočio je iz tračnica, javila je zagrebačka policija.

Oštećene su dvije prednje osovine, a promet na toj željezničkoj trasi je u prekidu.

Vlak je sa zagrebačkog Glavnog kolodvora krenuo jutros u 6.54 i nije vozio prebrzo. Uzrok nesreće navodno je bila tračnica ostavljena preblizu pruge. 

- Ovo je samo kulminacija u užasnog poslovanja i pružanja usluga HŽ-a prema putnicima. Vlakovi skoro svakodnevno kasne i putnici su konstantno frustrirani. Vjerujte mi to jako dobro znam, jer svakodnevno vlakom iz Koprivnice putujem u Zagreb, tvrdi jedna od osoba koja je bila u vlaku.

Policijski očevid je u tijeku, a prijevoz putnika na dionici između Dugog Sela i Vrbovca organizirali su autobusima, stoji u priopćenju HŽ Infrastrukture, javlja 24sata.hr

hr Sun Oct 21 2018 11:11:50 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcc40ff0e4938f1048b487d/80
Foto: PIXABAY

Magla i skliski kolnici danas vam mogu stvarati probleme u prometu, kod Pirovca oštećena ograda na autocesti

Iz hrvatskog autokluba javljaju kako bi vozači zbog uvjeta na cestama trebali voziti s upaljenim kratkim svjetlima.

Kolnici su mjestimice mokri i skliski u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji, Lici, Gorskom kotaru i Dalmaciji. Također, iz HAK-a poručuju kako su mogući odroni. Naglašavaju da vozači motornih vozila i tijekom dana u uvjetima smanjene vidljivosti (magla, oblačno vrijeme, jaki pljuskovi, itd.) voze s upaljenim kratkim svjetlima, bez obzira na ljetno računanje vremena.

Zbog vjetra, na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene postavljena je dodatna zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Jak vjetar puše na dionicama autocesta: A1 između vijadukta Božići i južnog ulaza u tunel Sv. Rok te A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić. Vozi se uz ograničenja brzine, no autoceste su otvorene za sve skupine vozila, tvrdi HAK.

Zbog oštećene centralne zaštitne ograde na čvoru Pirovac u oba smjera, vozi se usporeno uz ograničenje brzine 80 km/h.
hr Sun Oct 21 2018 11:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .