Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ee7a3806f2ab8fd6a8b45b0/80

Obljetnica osnutka splitskog Sveučilišta, Beroš brucošima medicine: 'Idućih pet do šest godine bit će vam ključno!'

Ovom su prigodom tradicionalno dodijeljene plakete i počasna zvanja zaslužnim profesorima te Rektorove nagrade za proteklu akademsku godinu dok je počasni doktorat pripao Matku Trebotiću.
Uz brojne uzvanike i studente danas je na Medicinskom fakultetu upriličena proslava 46. obljetnice osnutka Sveučilišta u Splitu.

U ime Grada Splita, čestitke i osvrt na trajnu važnost ove ključne splitske institucije za cjelokupnu zajednicu u svom je govoru uputio gradonačelnik Andro Krstulović Opara.
- Čestitam i zahvaljujem svima koji su našem, splitskom sveučilištu posvetili svoje studentske i profesionalne živote, u njega uložili svoje znanje i strast, zaista je blagoslovljen grad koji vas ima, koji ima Sveučilište koje je uistinu identitet ovoga grada. Ponosni smo na vas, kazao je gradonačelnik Krstulović Opara podvukavši ulogu znanja i stručnosti u okolnostima pandemije i čestitavši nacionalnom zdravstvenom i sigurnosnom sustavu, poglavito Kriznom stožeru na besprijekorno odrađenom poslu u zaštiti zdravlja svih naših građana.

Istaknuo je uvjerenje kako ćemo jednako kompetentno i brzo odgovoriti i gospodarskim izazovima i nastaviti razvojni ciklus započet prije krize uzrokovane koronavirusom.

Podvukavši snažnu podršku Sveučilištu od strane aktualne gradske uprave i usku suradnju na kojoj će inzistirati, gradonačelnik Krstulović Opara istaknuo je ponos zbog uspješnog rješavanja dugova i tužbe koju je Grad podigao prema Sveučilištu 2015. Također, javno se ispričao što Gradsko vijeće Grada Splita nije podržalo osnivanje Inkubatorskog centra.
- Prema svom Sveučilištu Grad se mora ponašati kao prema svojoj desnoj ruci, jasno je poručio gradonačelnik Krstulović Opara čestitavši na kraju svim laureatima na današnjoj svečanosti.


Među brojnim visokim uzvanicima i gostima današnju svečanost uveličao je i ministar zdravstva Vili Beroš, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske.
U svom obraćanju ministar Beroš istaknuo je podršku Vlade u daljnjim naporima kojima se Hrvatska u potpunosti afirmira u 'zemlju znanja' , a koja su jamac ostanka naših mladih u domovini. Brucošima medicine u svom je prepoznatljivom stilu duhovito poručio da će za njih idućih 'pet do šest godina biti ključno'.

Prigodnim i biranim riječima domaćinima i uzvanicima obratili su se još i zamjenik predsjednika Rektorskog zbora Marin Milković, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, akademci Zvonko Kusić i Radoslav Tomić, nadbiskup splitsko-makarski msgr. Marin Barišić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban te državna tajnica Ivana Franić.

Rektor Splitskog sveučilišta tradicionalno je podnio izvješće o radu istaknuvši visoke standarde izvrsnosti Sveučilišta u europskim i svjetskim razmjerima, brzu i uspješnu prilagodbu krizi te najavivši niz novih studijskih programa i projekata s kojima Sveučilište u Splitu kani i dalje zauzimati vodeće ljestvice akademske izvrsnosti u međunarodnim razmjerima.

Ovom su prigodom tradicionalno dodijeljene plakete i počasna zvanja zaslužnim profesorima te Rektorove nagrade za proteklu akademsku godinu dok je počasni doktorat pripao Matku Trebotiću.
hr Mon Jun 15 2020 18:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ab201b12af47f82388b4785/80

Na ovom hrvatskom otoku ne postoje izbori: Zadnji put stanovnici su glasali 1991. godine!

Do prvog biračkog mjesta morali bi ploviti, a država im ne želi platiti prijevoz od 1991.

Stanovnici Biševa zadnji put su na birališta izašli kad su odlučivali žele li neovisnost Hrvatske, odnosno, 1991. godine. U samostalnoj Republici Hrvatskoj glasačka kutija nikad nije doplovila do otoka, prenosi 24sata.

A to znači da 29 godina na naseljenom otoku nisu održani ni referendumi ni izbori ni ostali praznici demokracije. Ti otočani nisu birali između Kolinde Grabar Kitarović i Zrana Milanovića, nisu birali nove vlade, nisu birali ni europske predstavnike.  

Kao da nikog nije briga što oni misle

Na Biševu nema jumbo plakata, letaka, signal je slab pa ni ne gledaju toliko reklame na televiziji. Najbliže glasačko mjesto je na Visu, a država im nije platila prijevoz. 

Na Visu ih je čak 8, na Biševu nijedno. Da je slična situacija i u Komiži, tvrdi Stjepan Tafra, pokretač inicijative "Spasimo Biševo": 

"Smatram da su zakinuta temeljna ustavna prava stanovnika otoka Biševa. U gradu Komiži na otoku Visu postoje dva glasačka mjesta na pedeset metara jedno od drugog, a na našem se otoku zadnji put glasalo 1991. godine. Od tada - niti je organiziran prijevoz do biračkog mjesta na Komiži niti mi na Biševu imamo svoju glasačku kutiju", svjedoči Tafra. 

Gradonačelnica Biševa Tonka Ivčević rekla je za 24sata da je na Biševu, navodno 16 registriranih glasača, te da se oduvijek glasa u Komiži, na Visu. Slaže se da je činjenica da se na Biševu ne glasa uskraćivanje prava, ali ona tu ne može napraviti ništa. Iz DIP-a se ne javljaju. 

Tafra je pokazao da na Biševu živi 40 osoba, a za usporedbu je uzeo Murvicu na Braču koja ima 27 glasača i ima jedno biračko mjesto. Na Hvaru, u Poljicima, prema popisu ih je 59, pa i oni dobiju uvjete da glasaju....

hr Wed Jul 08 2020 11:48:16 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed2b6786f2ab8744a8b461f/80
Foto: Vlada RH

Marić odmah reže poreze, plaće će rasti od 100 do 800 kuna

Izvršni potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo kaže da su gospodarske posljedice ograničenja kretanja zbog koronavirusa teže od očekivanja
Budući da se ukidanje mjera ograničenja kretanja odvija sporije nego što se očekivalo prema proljetnoj prognozi, posljedice za gospodarsku aktivnost u 2020. bit će veće od očekivanih pa je Europska komisija u svojim ljetnim prognozama objavila da očekuje oštriji pad u odnosu na ranija predviđanja, i to za gotovo 9 posto u europodručju te oko osam posto na razini EU. Hrvatska je među četiri zemlje s očekivanim padom BDP-a u ovoj godini od blizu 11 posto. Italija, Španjolska, Hrvatska i Francuska mogu očekivati pad gospodarstva od 10,6 do 11,2 posto.

Brzi oporavak u obliku slova V, kako se ranije mislilo da će nakon oštrog pada uslijediti brzi uzlet, ne očekuje ni ministar financija Zdravko Marić, koji je jučer izjavio da bi se potpuni oporavak mogao preliti na 2022. godinu. Nova će Vlada, kaže Marić, odmah krenuti s dodatnim poreznim rasterećenjima, prije svega smanjenjem poreza na dobit i poreza na dohodak. Plaće se oporezuju s dvije stope, a izborni program HDZ-a predvidio je smanjivanje stopa poreza na dohodak s 36 na 30 posto i s 24 na 20 posto.

Marić kaže da smanjenje stopa neće vezati uz početak iduće godine, već će s njime ići odmah te će se učinak tog poteza osjetiti na prvim plaćama nakon što Sabor prihvati zakonske promjene. Zaposlenima koji mjesečno zarađuju oko 8000 kuna bruto, odnosno 5700 neto, plaća bi trebala porasti 100 kuna, a ljudima čija je mjesečna bruto plaća oko 15.000 kuna neto bi porastao oko 300 kuna, s 9700 na 10.000 kuna neto.

Radnicima čija je bruto plaća 5000 kuna smanjenje tih poreznih stopa neće donijeti nikakvu povišicu jer oni ni sad ne plaćaju porez na dohodak. Ministarske i plaće saborskih zastupnika spomenutim smanjenjem poreznih stopa trebale bi porasti 800 kuna. U lipnju je, kaže ministar financija, pad iznosa fiskaliziranih računa u odnosu na lipanj prošle godine bio oko 16,5 posto. Naplata PDV-a se popravlja, ali od početka godine porezni prihodi pali su ukupno između 13 i 15 posto.

Objašnjavajući zašto je Komisija danas pesimističnija nego što je bila na proljeće, Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo, kaže da su gospodarske posljedice ograničenja kretanja teže od očekivanja.

Osvrćući se na stanje u Hrvatskoj, Komisija navodi da je uoči epidemije gospodarstvo bilo u boljem položaju nego na početku svjetske financijske krize 2008. Međutim, BDP je u prvom tromjesečju pao 1,2% u odnosu na prethodno razdoblje zbog niže domaće i vanjske potražnje te se očekuje da će pad BDP-a u drugom tromjesečju biti još izraženiji, piše Vecernji.
hr Wed Jul 08 2020 11:38:27 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ee1f33f6f2ab8a3608b45dc/80
Foto: Pixabay

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 6 novoobljelih: 4 osobe iz Splita, jedna iz Sinja te jedna iz Kaštela

Jedna osoba nalazi se na bolničkom liječenju.
Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 201 obrađenog testa sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 6 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju.

Četiri osobe su iz Splita, jedna osoba iz Kaštela i jedna osoba iz Sinja. 

Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba dvije osobe su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli nalaze u obradi kao i njihovi kontakti.

257 osoba nalazi se u samoizolaciji. Jedna covid pozitivna osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC u Split.
hr Wed Jul 08 2020 10:21:01 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f05763cdaf72d8e2c8b4580/80
Foto: Pixabay

Produljenje posjeta roditelja djeci u bolnicama: Nakon peticije, bolnice stvaraju uvjete za posjete

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je u srijedu da se razgovara o produljenju vremena posjeta roditelja djeci u bolnicama sa dosadašnjih 15 minuta te kako rade na tome da bolnice za to stvore uvjete.

- Neka roditelji razmišljaju u tom smjeru da mi već razgovaramo o tome da tu situaciju promijenimo, da bolnice stvore uvjete da je to moguće napraviti bez nekog velikog rizika ulaza virusa u zdravstvenu ustanovu", rekao je Capak u HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro Hrvatska".

Naime, nedavna odluka Ministarstva zdravstva da posjete djeci u bolnicama treba ograničiti na svega 15 minuta digla je na noge roditelje i udruge koje su zbog svega pokrenule i peticiju.

Kada je riječ o početku nove školske godine, Capak je rekao da se za sada razmišlja na način da se stvore uvjeti kako bi se škole od jeseni otvorile.


hr Wed Jul 08 2020 09:31:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .