Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5608f89c3bb0d907148b45e6/80
Foto: Tomislav Krišto / CROPIX

Ivo Sanader mora hitno na operaciju, odgađa se suđenje

Zbog bolesti i operacije bivšeg premijera Ive Sanadera ponovljeno suđenje u slučaju Fimi media odgođeno je barem do prosinca, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu

Sutkinja Irena Kvaternik zakazala je za 21. prosinca novo ročište na kojem će se odlučiti je li Sanader sposoban pratiti suđenje s obzirom da je medicinski vještak u utorak potvrdio da boluje od karcinoma prostate.

Vještak urolog Tomislav Dujmenović kazao je na sudu da Sanader nakon operacije 10 dana mora biti u bolnici te da najmanje iduća dva mjeseca neće biti sposoban za suđenje. Sanader je u bolnicu zaprimljen u ponedjeljak, a danas bi trebao biti operiran.

Zbog Sanaderove bolesti suđenje u slučaju Fimi media odgođeno je još sredinom rujna, kada je njegova obrana zatražila prekid do daljnjega. Današnje ročište stoga je zakazano tek kako bi obrana mogla dostaviti novu medicinsku dokumentaciju.

Zbog izvlačenja preko 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki uz Sanadera i HDZ na optuženičkoj klupi su i bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić, stranačka blagajnica Branka Pavošević, vlasnica marketinške agencije Fimi media Nevenka Jurak te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček.

Svi su na početku ponovljenog suđenja odbacili optužbe za izvlačenje novca i punjenje "crnog stranačkog fonda" preko marketinške agencije Fimi media po kojoj je slučaj postao poznat u javnosti.

Suđenje je u lipnju krenulo iz početka pred izmijenjenim vijećem zagrebačkog Županijskog suda nakon što je Vrhovni sud lani srušio nepravomoćnu presudu kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora i povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna.

HDZ je u prvostupanjskom postupku bio kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna. Barišić je, unatoč priznanju, kažnjen s tri godine zatvora, Branka Pavošević s godinu i pol, a Nevenka Jurak s dvije godine zatvora i oduzimanjem 2,5 milijuna kuna koristi. Uvjetnu kaznu dobio je jedino Maček koji se jedini nije žalio na presudu.

Facebook komentari

hr Tue Oct 18 2016 12:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/580fc1da1eea8f95808b456a/80
Foto: Ilustracija

Europski parlament podržao uključivanje luke Rijeka u koridor Baltik-Jadran

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Jozo Radoš i Ivan Jakovčić izrazili su u utorak zadovoljstvo što je Europski parlament na plenarnoj sjednici u Strasbourgu podržao uključivanje luke Rijeka u prometni koridor Baltik-Jadran, priopćio je njihov ured

- Prihvaćanjem Izvješća o povezanosti i dostupnosti prometne infrastrukture u srednjoj i istočnoj Europi, u koje je ušao i moj amandman, napravljen je važan korak prema uključenju luke Rijeka u koridor Baltik-Jadran. Sljedeći korak je odluka Europske komisije - rekao je Radoš.

Radoš je pozvao Vladu RH da se, kroz Vijeće EU-a, aktivno uključi u proces proširenja TEN-T mreže na luku Rijeka.

- Uključivanje luke Rijeka u koridor Baltik-Jadran izravno bi povećalo konkurentnost riječke luke. Bila bi to dobit za grad Rijeku i njegovu luku, ali i za europsko gospodarstvo u cjelini - naglasio je Radoš.

Danas, podsjeća Radoš, roba iz luke Rijeka putuje preko Zagreba u EU. Taj obilazni put je za nekoliko stotina kilometara duži nego u slučaju uključivanja riječke luke u koridor Baltik-Jadran.

Radoš je zahvalio kolegi Ivanu Jakovčiću, koji je supotpisnik amandmana te kolegicama Dubravki Šuici i Ruži Tomašić na potpori u prihvaćanju amandmana o Riječkoj luci.

-Ovo je konkretan primjer kako politika može biti u službi gospodarstva. Prije nekoliko mjeseci predstavnici luke Rijeka zatražili su našu pomoć u priključenju riječke luke na važan europski željeznički koridor. Prihvaćanjem ovog amandmana uspješno smo pokrenuli realizaciju te ideje na korist riječkog i hrvatskog gospodarstva ali i zemalja srednje i istočne Europe. Luka Rijeka ima strateški važan položaj na sjeveru Jadrana.

Facebook komentari

hr Tue Oct 25 2016 23:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57bf50eb0234c3fb388b45b2/80
Foto: Denis Jerković / CROPIX

Plenković: Goran Marić nije povlašten u odnosu na druge ministre

Premijer Andrej Plenković objasnio je u utorak kako će se novo ministarstvo, na čijem će čelu biti Goran Marić, dobiti preustrojem sadašnjeg Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), a odbacio je tumačenja da je Marić povlašten u odnosu na druge ministre.

To nije mega-ministarstvo. DUUDI ima 130 ljudi, umjesto da na čelu tog tijela imamo državnog tajnika, sada ćemo imati ministra i političara koji će svojim velikim iskustvom pomoći radu Vlade i nastaviti raditi ono što je bilo dobro u radu prethodne vlade te pokušati pridonijeti koordinaciji te teme između državne i lokalne razine, gdje smo identificirali problem", rekao je Plenković u Dnevniku Nove tv.

Novinar je podsjetio da takvo ministarstvo nije bilo ranije predviđeno te upitao Plenkovića što duguje Mariću.

"Upravljanje državnom imovinom je jedan od bitnih aspekata za gospodarski rast i za punjenje prihodovne strane državnog proračuna. Hrvatska je u proteklih 25 godina imala različite institucije i modele koji su se bavili državnom imovinom. Marić kao doktor ekonomskih znanosti ima veliko iskustvo i u tom području. Nakon temeljne analize rada protekle vlade Tihomira Oreškovića, uvidjeli smo da je upravljanje državnom imovinom bilo jedno od tri temeljne političke stvari koje je ta vlada radila. Odlučili smo zbog toga aktualni Državni ured za upravljanje državnom imovinom transformirati putem budućeg prijedloga Ministarstva uprave u posebno ministarstvo koje bi se time bavilo, a na njegovom čelu će biti Marić", uzvratio je Plenković.

Tvrdi kako Marić zbog toga nema povlašten status u Vladi. "Marić ima veliko iskustvo u Saboru i na taj će način pridonijeti koordinaciji te teme s ministrima koji također u svojoj nadležnosti imaju te portfelje", kazao je.

U Vladi neće biti 'duplih pasova' ni iskakanja

Plenković tumači i kako će osobno kao premijer koordinirati gospodarsku politiku Vlade i ne očekuje nesuglasice između četvoro članova Vlade koji se bave gospodarskim pitanjima. "Očekujem koherentan pristup u provedbi našeg programa", poručio je Plenković, a na pitanje što će učiniti bude li "iskakanja" uzvratio je: "Neće biti duplih pasova i iskakanja".

Potvrdio je da donedavni ministar kulture Zlatko Hasanbegović nije prihvatio ponuđeno mjesto na čelu saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.

Ističe, međutim, kako s Hasanbegovićem kvalitetno komunicira i ne očekuje probleme u suradnji. Podsjetio je da je bivši vladu, pa i ministre u toj vladi, srušila saborska većina, među ostalima i HDZ-ovi zastupnici. "U trenutku kad sam najavio kandidaturu za predsjednika HDZ-a, rejting stranke bio je oko 20 posto, da bi na parlamentarnim izborima u rujnu osvojili "sjajan rezultat".

Istaknuo je i kako je, za razliku od Hasanbegovića, dosadašnji ministar vanjskih poslova Miro Kovač prihvatio čelništvo u Odboru za vanjsku politiku.

Kad je riječ o aferama koje se vežu uz ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića i optužbama za plagiranje, Plenković je kazao kako je s Barišićem razgovarao u više navrata proteklih dana te kako je ministar otklonio sve optužbe. "Praktički o svakoj toj temi postoji ili odluka suda ili odluka etičkog povjerenstva koja, prema onome što sam ja vidio, ide njemu u prilog", rekao je Plenković i potvrdio kako stoji iza Barišića, kao i iza ostalih svojih ministara.

Premijer je najavio da će ministar financija Zdravko Marić u četvrtak na sjednici Vlade predstaviti cjelovitu poreznu reformu, nakon čega će izradi zakona pristupiti ministarstva, radne skupine i koordinacije. Reforma će potom na javnu raspravu, pa u Sabor, kazao je.

Zbog novog izbjegličkog vala, pojačana kontrola na granici 

Na pitanje o mogućem zatvaranju granica zbog novog izbjegličkog vala, Plenković je izvijestio kako se time prošlog tjedna bavilo Europsko vijeće te da je stav europskih čelnika zajednička zaštita vanjske granice EU.

Ključ zaštite u kontekstu zapadnobalkanske rute je granica Turska-Grčka, rekao je Plenković te podsjetio da se dogovor s Turskom temelji na financijskoj potpori EU i daljnjem nastavku pregovora o pristupanju Turske Uniji. "Taj aspekt je kapitalno važan", rekao je.

 Vezano uz hrvatsku granicu, istaknuo je da ju policija pojačano kontrolira, posebno zelenu granicu prema Srbiji.

"Ljudstvo je dignuto na najvišu razinu, koja vrlo učinkovito može kontrolirati ilegalne prelaske, tako da do sada većih incidenata i prelazaka nije bilo. Ako se okolnosti promijene, postoje druge mjere koje mogu biti malo čvršće od ovih trenutno", istaknuo je premijer.

Facebook komentari

hr Tue Oct 25 2016 21:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5807d9d01eea8fff6c8b457e/80
Foto: Tomislav Krišto / CROPIX

Plenković: Hasanbegović nije prihvatio ponudu, meni je žao

Goran Marić i dalje je ministar u Vladi i imat će svoje ministarstvo. DUUDI će biti transformiran u ministarstvo, a do kojega on, kaže, nije došao prijetnjama ostavkom, ucjenama... Andrej Plenković dao je u utorak u poslijepodnevnim satima izjavu za medije, nakon što je imao sastanak sa svim ministrima i predstavnicima stranke

- Mi smo danas raspravljali, Hasanbegoviću je bilo ponuđeno mjesto predsjednika Odbora za kulturu i znanost, nije prihvatio, žao mi je. Ministarstvo uprave će predložiti modifikaciju zakona, napravili smo temeljitu analizu prošle Vlade. Jedan od ključnih prioriteta je bilo upravljanje državnom imovinom, i učinci upravljanja. Smatramo da jedno čvršće upravljanje imovinom može pridonijeti rješavanju niza problema s vlasništvom i državnim proračunom - kazao je o Goranu Mariću.

Bivši ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač bit će na čelu saborskog Odbora za vanjsku politiku, Jasen Mesić će voditi Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, a bivši ministar kultureZlatko Hasanbegović odbio je ponudu da vodi Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu, izvijestio je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Kada je Plenković ranije danas upitan o "slučaju Marić", samo je kazao da tog slučaja nema. No, podsjetimo da je Marić još od sastavljanja nove Vlade bio sporno pitanje, budući da je najprije objavljeno da će biti ministar bez portfelja, a kasnije se moglo čuti i da mu to ne odgovara.

U utorak je Marić kazao da nije htio biti ministar bez portfelja jer mu titula ništa ne znači, već želi urediti situaciju s državnom imovinom. Njegovu cijelu izjavu pronađite OVDJE.

Facebook komentari

hr Tue Oct 25 2016 20:59:06 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57a1ed58b3c7cc87308b4631/80
Foto: Denis Jerković / CROPIX

Petrov: Kodeks o etičnom ponašanju zastupnika za dva do tri mjeseca

Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov izjavio je u utorak, nakon sjednice saborskog Predsjedništva, kako je dogovoreno da će se napraviti nacrt kodeksa o etičnom ponašanju zastupnika, a cijeli bi posao, rekao je, ako se bude radilo kako treba, trebao biti dovršen za dva do tri mjeseca

- Danas je samo dogovoreno da će se napraviti nacrt samoga kodeksa o etičnom ponašanju koji će onda biti dan potpredsjednicima, a nakon toga će se formirati radna skupina sastavljena od svih predstavnika klubova saborskih zastupnika - rekao je Petrov novinarima nakon sastanka.

Kodeks je, objasnio je, više uputa saborskim zastupnicima. 

- To nisu penalizacije i to nije poslovnik To su upute saborskim zastupnicima kako bi se oni trebali ponašati, kakav bi trebao biti njihov kodeks dok su u sabornici, dok su u odborima, uopće u Hrvatskome saboru dok su saborski zastupnici - rekao je Petrov.

Bitan je konsenzus, a mogu reći da su svi potpredsjednici s odobravanjem prihvatili priču oko kodeksa o etičnom ponašanju, tako da ne vidim da će to biti problem, pogotovo ne ovih klubova, odnosno njihovih predstavnika koji su danas ovdje bili kao potpredsjednici. Vjerujem - ako budemo radili kako treba - da će unutar dva do tri mjeseca priča oko kodeksa o etičnom ponašanju biti završena", rekao je Petrov.


Na pitanje da komentira rasprave zastupnika Živog zida Ivana Pernara rekao je kako podupire sve saborske zastupnike koji su izrazito aktivni, pri čemu je pozvao zastupnike da nauče Poslovnik i Ustav te da se ih se pridržavaju.

- Određeno razdoblje sam dao blagu lepršavost i mogućnost čak da ne bude sve u skladu s Poslovnikom jer smatram da nekim saborskim zastupnicima koji su prvi put saborski zastupnici treba vrijeme u kojem će naučiti kako stvari funkcioniraju u Hrvatskom saboru. Samo sam prvi put pokazao kako to može izgledati ako se saborski zastupnik ne drži Poslovnika i Ustava. Vjerujem da će i saborski zastupnici unutar ova dva-tri tjedna što im je dana malo veća sloboda naučiti da sve stvari koje žele prokomentirati, sve informacije koje žele iznijeti mogu ih iznijeti i bez kršenja Ustava i Poslovnika, samo to trebaju znati. Očekujem da će u ta dva-tri tjedna svladati osnove - rekao je Petrov.

Na pitanje o mogućnosti proširenja Vlade te da se Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) transformira u ministarstvo odgovorio je kako se "ne radi samo o još jednom ministarstvu".

- Time bismo ministarstva vratili na identični broj koliko je bilo prije, ali smatram da bi način na koji se upravljalo državnom imovinom do sada mogao biti puno bolji i zbog toga, ako će to biti Goran Marić, taj dio podržavam. Mislim da se jako veliki benefiti mogu izvući u trenutku kada se stvari postave onako kako bi trebale - rekao je predsjednik Sabora.


Plenković će u Saboru obrazložiti zaključke s Europskog vijeća

Petrov je najavio i kako će sutra u sabornici predsjednik Vlade Andrej Plenković obrazložiti zaključke s Europskog vijeća.

- Sutra će predsjednik Vlade na poziv predsjednika Sabora doći u sabornicu obrazložiti zaključke s Europskog vijeća, tako da i sa strane Vlade postoji intencija da se sada češće dolazi u Hrvatski sabor i da se građanima pošalje poruka što je ono što se danas stvarno događa u izvršnoj vlasti - objasnio je Petrov.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković (HDZ) objasnio je novinarima nakon sjednice da je Plenkovićev sutrašnji dolazak u Sabor nova praksa. 

- Do sada je bilo tako da je predsjednik Vlade radio onu najmanje zahtjevnu varijantu" da jedanput na godinu predstavi što su raspravljali i koji su zaključci sa sastanaka Europskog vijeća na kojima je sudjelovao, rekao je, dodajući da će ovaj put u dogovoru predsjednika Sabora i Vlade predsjednik Vlade doći izvijestiti o prošlotjednom sastanku. "o bi trebala biti praksa, više informacija i zastupnicima, ali i hrvatskim građanima o tome koje su to važne teme o kojima se razgovaralo na razini Europske unije - rekao je Jandroković.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, koji je također bio na sjednici saborskog Predsjedništva, objasnio je kako je dosad bila praksa da jedan od potpredsjednika Vlade bude zadužen za odnose sa Saborom. 

- Bit će dodatna točka na tragu dosadašnjih najava da želimo maksimalno koristiti mogućnosti koje daje zakon o suradnji vlade sa Saborom o pitanju europskih poslova. To je intenziviranje naše komunikacije sa saborskim zastupnicima i mislim da je to jedna od ključnih stvari koje želimo s našim parlamentom ostvariti - poručio je Stier.

Potpredsjednica Hrvatskoga sabora i SDP-a Milanka Opačić rekla je novinarima: "Možemo mi donijeti kodeks, ali neodgovorni zastupnici i dalje će se tako ponašati. Mislim da svaka stranka mora voditi računa da su zastupnici njihovo ogledalo prema javnosti. Dakle, to je posao stranaka, ali nemamo ništa protiv ni da se donese etički kodeks."

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak poručio je da je kao liberal osjetljiv na limitiranje prava. 

- Ja sam liberal i strašno sam osjetljiv kad netko limitira bilo kakva prava. Zastupnici trebaju poštovati instituciju u kojoj sjede, ali ne vjerujem da se to može napraviti kodeksom. Ne znamo kakav će biti prijedlog, ali bitniji je kodeks u glavama zastupnika nego na papiru - poručio je.

Facebook komentari

hr Tue Oct 25 2016 19:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .