“Sigurnosni problem na granici sa Slovenijom samo je ‘igrokaz’ i poluga pritiska na Hrvatsku”

– Glavni je problem, odnosno primarni, zloćudni tumor, u Piranskom zaljevu!

Kad je teška bolest u pitanju, treba se postaviti odgovorno i stručno: uspostaviti dobru dijagnozu i odmah započeti intenzivno liječenje. Nikako zanemariti činjenično stanje, odnosno gurnuti ga pod tepih. Nužni su dakle i stručnost i odgovornost, a krajnje nepoželjni, opasni, diletantizam i neodgovornost.

Kad je u pitanju tzv. sigurnosni problem na graničnim prijelazima sa Slovenijom i najava slovenske strane, da će ovisno o vlastitim prosudbama, temeljem sigurnosnih preporuka EU-a, provoditi detaljne kontrole i tako, izvjesno, napraviti kaos i teško naštetiti hrvatskim turističkim interesima, odgovorni u našoj Vladi postavljaju se diletantski i neodgovorno za nacionalne interese.

Treba odmah dijagnosticirati da ono što većina građana zaključuje, da će se temeljem diskrecijskog prava slovenske strane na ocjenu što je gužva, a što nije, i vremenu potrebnom za obradu jednog vozila, što je jako rastezljivo, na nesnosnim vrućinama stvoriti nepregledne kolone uz velike neugodnosti za turiste, samo metastaza našeg odnosa sa Slovenijom. Primarni, zloćudni tumor je u Piranskom zaljevu, a navedeni ‘igrokaz’ poluga je pritiska na hrvatsku stranu.

Premda sigurnosna kontrola na granicama, uz skeniranje putovnica, ima opravdanje, te u odlukama EU-a ništa nije sporno, ključ je u činjenici da se ona može provoditi tako da bitno ne prigušuje promet, i na dugi, nažalost svima poznati način.

Zbog toga odmah treba upaliti glasni alarm, da ne ugrozimo predstojeću turističku sezonu, jer vrag je odnio šalu. Problematiku Piranskog zaljeva treba izvući ispod tepiha i staviti na tepih te početi stručno i odgovorno rješavati. Nema nam druge nego inicirati i otvoriti pregovore sa slovenskom stranom, o krucijalnom problemu, na najvišoj razini.

Koliko su god logika i temeljna prava o granicama na moru, pa i faktičko stanje 1991., koje su Slovenci zloupotrijebili, na našoj strani, koliko god smo izašli iz Arbitražnog procesa, a on se ipak nastavlja, ova je situacija štetna i potencijalno opasna za obje strane. Školski primjer ‘lose-lose’ opcije.

Nikako nam ne odgovara da Slovenci pod navedenom izlikom, od 10. svibnja, počnu ‘temeljito’ provoditi tu mjeru, neprave nam nemjerljivu štetu za turizam i gospodarstvo te da potom mi krenemo prema njima ‘tuk na utuk’.

Nema nam druge, nego vodeći računa o temeljnim nacionalnim interesima osmisliti našu poziciju u strategiji ‘win-win’ te na najvišoj razini sjesti i razgovarati s Ljubljanom. Zgodan uvod u nužan ozbiljan razgovor bio bi: ‘Nismo djeca, svi znamo da nije problem u sigurnosti i mjerama protiv terorizma na graničnim prijelazima, problem je u Piranskom zaljevu’.

Nema puno vremena za odgađanje, jer šteta zbog najavljenog blokiranja najvažnijih turističkih prometnih tokova mogla bi se mjeriti stotinama milijuna eura.

POSLJEDNJE DODANO: