Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae1b98b2af47ff7968b45eb/80
Foto: Pixabay

Koliko se često zaista trebamo tuširati?

Tuširanje svaki drugi dan pomaže u održavanju razina prirodnih ulja u koži zbog čega ona postaje mekša.

Većina ljudi u prosjeku se tušira jednom dnevno. Nova istraživanja, pak, idu u smjeru da je bolje biti nešto "prljaviji" kako bi se održala prirodna ravnoteža i vlažnost kože.

Tuširanje ovisi o razini aktivnosti pojedinca, ističe dr. David E. Bank iz njujorškog Centra za dermatologiju, te dodaje ako radite fizički posao ili svaki dan provodite barem sat vremena vježbajući, onda bi se svakako trebali tuširati jednom dnevno.'

Ako ne pripadate ovoj grupi ljudi, stručnjak savjetuje da se možete tuširati i svaki drugi dan i svejedno ostati čisti. Izbjegavanje svakodnevnog tuširanja ima svoje prednosti, jer pretjerano izlaganje kože vodi može narušiti njezinu ravnotežu vlažnosti te dovesti do pretjeranog isušivanja kože.

Tuširanje svaki drugi dan pomaže u održavanju razina prirodnih ulja u koži zbog čega ona postaje mekša. Također, na ovaj način izbjegnut ćete iritaciju kože izazvanu vrućom vodom prilikom tuširanja, tvrdi dr. Bank.

Ipak ne treba pretjerivati s pauzama u tuširanju, jer izbjegavanje ovog čina može dovesti i do problema s kožom.

Potrebno se tuširati barem dva do tri puta tjedno kako bi izbjegli neugodne mirise, ali i isprali mrtve stanice kože, te eventualne bakterije i gljivice koje mogu dovesti do infekcija kože, akni i slično, zaključuje slavni dermatolog. - piše zadovoljna.hr.

hr Thu Apr 26 2018 13:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b5373bdcb557afa2e8b491e/80
Foto: Instagram

Vatreni mladoženja: Oženili se Vedran Ćorluka i Franka Batelić

Danas su se u crkvi Pohođenja Blažene Djevice Marije Sv. Elizabeti u Balama vjenčali Vedran Ćorluka i Franka Batelić. Vedran je u crkvu došao oko 16:40, a Franku se čekalo gotovo sat vremena.

Vedran je za kuma odabrao svog brata Hrvoja, iako se šuškalo da će ta čast pripasti Luki Modriću.

Franka je za najvažniji dan odabrala vjenčanicu modne kuće eNVy room, čije kreacije inače rado nosi.


Franka i Vedran nisu mogli odabrati bolji tajming za vjenčanje. Ovu godinu će oboje pamtiti po najvažnijem danu u životu, ali i najvećem uspjehu hrvatske nogometne reprezentacije u povijesti.

Mještani Bala su se već oko 16 sati počeli skupljati kod crkve ne bi li vidjeli kako izgledaju poznati mladenci.

Slavlje će se nastaviti u luksuznoj vili Meneghetti, u kojoj su se vjenčale i Nina BadrićSeverina, a goste će zabavljati Tony Cetinski, piše index.hr


hr Sat Jul 21 2018 19:57:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a734cf59e313310008b45e2/80

Najbolji recept za limunadu

Za pravu limunadu, onu kakvu su pile naše prabake, treba se malo više potruditi, ali rezultat vrijedi svake utrošene minute. Donosimo vam recept za recept za ultimativno vintage piće koje se upravo ovako radilo još prije dvjesto godina.

Kada sam vidjela stari recept za limunadu u kuharici moje bake, priznajem da me uhvatio smijeh. Koliko teško može biti iscijediti nekoliko limuna, dodati im šećer i vodu te sve skupa dobro rashladiti, da vam za to trebaju posebne upute. No čim sam ih počela čitati, shvatila sam da se za pravu limunadu, kakvu su pile naše prabake, ipak treba malo više potruditi, ali rezultat vrijedi svake utrošene minute.

Za ovu vintage limunadu potrebni su vam neprskani limuni (jedino takve su naše prabake imale) jer ćete od njih iskoristiti baš sve. Dobra limunada dovoljno je osvježenje za tople ljetne dane, no s vremenom je postala zanimljivija uz razne dodatke.

Limunastu bazu sada mnogi rado upotpunjuju začinskim biljem poput mente ili ružmarina, đumbirom, bobičastim voćem ili je pak "pojačavaju" nekim alkoholnim pićem. No krenimo od osnova, klasične limunade pune okusa kakvu su radili još početkom 19.stoljeća, stoga vam donosimo recept za ultimativno vintage piće.

Vintage limunada

Sastojci: 
5 limuna
4 i pol šalice vode
1 i pol šalica šećera

Priprema: 
1. Limunima ogulite koru i odrežite ih na trakice te ih pospite šećerom. Ostavite tako oko sat vremena kako bi šećer upio sva mirisna ulja tog agruma.

2. Zatim kipućom vodom prelijte ušećerene limunove korice. Pustite neka se ohladi oko 20 minuta, a zatim iz mješavine izvadite koru.

3. Iscijedite ''ogoljene'' limune i limunov sok ulijte u mješavinu sa šećerom. Dobro promiješajte, ulijte u bokal te stavite u hladnjak. Poslužite uz nekoliko kockica leda. Živjeli sto godina, piše punkufer.hr

hr Sat Jul 21 2018 18:35:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b534598cb557ad62e8b48f2/80

Frka zapalila Sinj: 16. S.A.R.S. Music and beer festival

Završio je i prvi dan 16. S.A.R.S. Music and beer festivala u ugodnoj pivskoj i glazbenoj atmosferi pred više od 800 gostiju iz svih dijelova Hrvatske i BIH.
Festival su imali prilike otvoriti sinjski bend Simbola, sa svojom svirkom uveli su goste u festivalsku atmosferu. Nakon njihovog nastupa na scenu festivala popeo se iskusni splitski bend Ekskurzija Poljoprivredne škole sa svojim starim hitovima probudili su cijeli Sinj te su imali priliku biti uvod za turbo senzaciju Nipplepeople.

Kada se na scenu pojavio maskirani dvojac publika je bila u deliriju i doživjela spektakl koji samo oni mogu napraviti. Po prvi puta elektropop senzacija nastupila je na sceni S.A.R.S. Festivala. Frka je zapalila Sinj! Osim svima već poznate pjesme, bend je izvodio stare i nove hitove, koji su rasplesali publiku.

BRKOVI SU SINOĆ DOBRO ZASUKALI BRKOVE!

Ili ih volite ili ne, oni su tu i rasturaju! Pred razgaljenom publikom Brkovi su napravili atmosferu jedinstvenu njima. U dobroj glazbi i craft pivi uživala je i starija i mlađa publika, što nam daje za pravo vjerovati da alternativna scena neće nestati.

SVJETSKI MEGACAR ZATVARA DRUGI DAN FESTIVALA

Danas s početkom u 20:30 započinje drugi dan glazbenog dijela festivala. Otvaraju ga mladi sinjski bend The Countess, Seviter i Mind ZOO koji su uvod za zagrebačke dečke iz punk sastava Šank. Za kraj nastupa mega car Rambo Amadeus, koji zatvara glazbeni line up festivala.
hr Sat Jul 21 2018 16:39:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5904383bb47398fd5e8b462c/80

Plač bebe otkriva kakav će glas imati kasnije u životu

Iako plač bebe nije glazba za uši roditelja, prema provedenom istraživanju je vrlo zanimljiv jer može pokazati kakav će glas dijete imati u predškolskoj, pa čak i odrasloj dobi.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Biology Letters i otkrivaju da visina tona 4-mjesečne bebe koja plače predviđa visinu tona glasa petogodišnjaka i punoljetnog čovjeka, piše Index.

U okviru istraživanja su snimane bebe koje plaču stare između dva i pet mjeseci. Pet godina kasnije stručnjaci su preslušali snimke i razgovarali s tom djecom. Otkrili su da je moguće znati kako će beba zvučati kasnije u životu, a visina tona glasa odrasle osobe može se pratiti do vremena provedenog u maternici. To je zapravo razlog zbog kojeg bebe po rođenju imaju različit ‘vrisak’, odnosno kod svake drugačije zvuči prvi plač.

“Još tijekom razvoja u maternici puno je stvari koje mogu imati utjecaja kasnije u životu. Ne samo na dijete, nego i na odraslu osobu”, rekao je za Nicolas Mathevon jedan od autora studije.

Asistentica antropologije Sveučilišta u Bostonu, Carolyn Hodges, rekla je kako su znanstvenici dokazali da visina tona glasa ima utjecaja na naš doživljaj osobe. Prema glasu procjenjujemo nečiju atraktivnost i pouzdanost.

“Ne postoji puno istraživanja na ovu temu i zbog toga je ovo otkriće zanimljivo”, izjavila je Hodges i dodala da razlike u glasu mogu imati svoje podrijetlo u vrlo ranom razvoju.

Iako su potrebna daljnja istraživanja, znanstvenici kažu kako je zanimljivo otkriće da čimbenici prije rođenja mogu utjecati na čovjeka desetljećima kasnije.

hr Sat Jul 21 2018 12:30:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .