Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5be7fd900e49389a088b463d/80

Obitelj osmero djece kupila kuću na Viru, a onda ostali bez nje zbog dugova vlasnika

Na jučerašnjem ročištu svoju stanu priče iznijela je vlasnica njemačke i hrvatske agencije za prodaju nekretnina Miroslava Nowak. Ispričala je kako ona nikada ne bi oglasila prodaju kuće na Viru da je znala da nešto s papirima nije u redu
Na Općinskom sudu u Zadru jučer je pred sutkinjom Katjom  Morić Arambašić nastavljena privatna parnica njemačkoga bračnog para Schumacher zbog gubitka kuće koju su prije 12 godina kupili na otoku  Viru protiv odvjetničkoga ureda Papić te agencija za nekretnine - njemačke Nowak und partner immobilien i hrvatske Novak i partneri nekretnine, te prodavatelja. 

Nijemci Erna i Ernst Schumacher jučer se nisu pojavili na sudu zbog  zdravstvenih poteškoća, pa je njihove interese zastupao odvjetnik Mile  Milovac kojeg je pred sam početak postupka sutkinja upoznala s novim  momentom - postupkom likvidacije koji je pokrenut nad agencijom Novak i partneri nekretnine.

Ovaj postupak od samog početka ne ide glatko,  što zbog učestalih odgoda, što zbog smrti odvjetnika koji je Schumacherima sročio kupoprodajni ugovor te potom i prodavatelja nekretnine,  zbog čega je njihov odvjetnik morao preinačiti tužbu kad se utvrdilo tko  su njihovi nasljednici.  Na jučerašnjem ročištu svoju stanu priče iznijela je vlasnica njemačke  i hrvatske agencije za prodaju nekretnina Miroslava Nowak. Ispričala je  kako ona nikada ne bi oglasila prodaju kuće na Viru da je znala da nešto  s papirima nije u redu. 

- To se u Njemačkoj ne može dogoditi. Nije moguće da kuća nema  građevinsku dozvolu i da se nalazi izvan građevinske zone, a da bude  sklopljen kupoprodajni ugovor i da se ona proda. Meni se godinu dana  nakon prodaje javila gđa. Schumacher i požalila da nešto nije u redu s  papirima, ali ja joj to nisam rješavala, već odvjetnik Miše Papić (ovaj odvjetnik u međuvremenu je preminuo, op.a.). Nisam znala da je ugovor  bio raskinut i slopljen novi. U Hrvatskoj je za mene sve oko nekretnina  koje sam oglašavala odrađivao Slavko Tresoglavić kojeg sam upoznala u  jednoj pizzeriji, nakon što sam na Dugom otoku kupila za sebe nekretninu. U razgovoru smo došli na ideju o suradnji. Sve papire prije oglašavanja provjeravao je odvjetnik Miše Papić koji je kasnije odrađivao sve do  potpisivanja ugovora i kad je bio ugovor potpisan, on je za to bio plaćen,  na upite sutkinje i odvjetnika svih strana u postupku odgovorila je Nowak uz pomoć sudskog tumača za njemački jezik. Ispričala je kako joj  prodaja kuće Schumacherima nije bila prva nekretnina u kojoj je bio angažiran Tresoglavić, ali i da nema nikakav pisani trag iz kojeg bi se vidjelo  da je Papić provjeravao dokumentaciju prije oglašavanja prodaje.


Što se  provizije tiče, kazala je kako je ona dobila tri tisuće eura, a nije mogla reći  koliko su zaradili Papić i Tresoglavić. Naglasila je kako je ona bila samo  posrednik u prodaji te da nije bila obavezna provjeravati ništa drugo  osim vlasništva. 

- Moje je uz to još bilo da što bolje prezentiram nekretninu u smislu   površine, okućnice, prostorija i slično. U Njemačkoj sam dužna pet godina nakon prodaje čuvati račun i ugovor, odgovorila je vlasnica agencije  preko koje su Schumacheri kupili kuću za koju su vjerovali da će biti  njihov dom pod stare dane. Platili su je 47.000 eura, a prodavatelj je bio  danas također pokojni Josip Gržeta iz Vira. Novi vlasnici njegovo ime godinama nisu uspjeli ukloniti iz zemljišnih knjiga,  ni uz odvjetničku pomoć, a onda je, kad je on upao u financijske probleme, upravo ta kuća na  javnoj dražbi prodana u ovršnom postupku. Za svega 74.000 kuna kupio  ju je Branimir Petravić iz Kutine. 
Suđenje se nastavlja. 

Potpora Udruge Veronika Vera

Bračni par iz njemačkog grada Ulma Erna i Ernst Schumacher bili su uvjereni da  su pravno zaštićeni kad su preko agencije i odvjetničkog ureda krenuli kupovati kuću  na otoku Viru 2006. godine.

No ubrzo su saznali da su prevareni. U ovršnom postupku ostali su bez kuće, nakon čega su i deložirani.  Od prvog dana ovi Nijemci imaju potporu i pomoć Udruge za zaštitu žrtava hrvatskog pravosuđa Veronika Vere, a Nada Landeka iz ove udruge pojasnila je jučer  predstavnicima medija kako je problem nastao jer Schumacheri  nisu u zemljišnim  knjigama bili upisani kao vlasnici, već je kuća i dalje glasila na bivšeg vlasnika, nad  kojim je sud zbog dugova pokrenuo ovrhu.  

- Postojala je procedura koju su oni morali riješiti, a dok su ishodili rješenje o legalizaciji, nekim je čudom istog dana bila zabilježena i plomba da se provodi ovrha i  provedba legalizacije objekta, koji se legalizirao u zemljišnim knjigama. Znači to je  bilo jedno brzopotezno rješenje, kojim su oni proveli ovrhu nad nekretninom u kojoj  su Schumaheri živjeli i prodali je na dražbi, pojasnila je Landeka, novinarka i jedan  od osnivača Udruge Veronika Vere dodajući kako je ovim nesretnim ljudima preostalo samo da pravdu i naknadu štete potraže na sudu. No postupak predugo traje,  ponajviše radi odgoda na zahtjev suprotne strane.  

- Mi gospođu nećemo ostaviti nijednoga trenutka. Uz nju smo nesebično, bez obzira na poteškoće na tom putu. Čak smo se u postupku u drugoj parnici uključili kao  umješači u postupak i nastupili kao tužitelji, kako bi joj olakšali da ne mora svaki put  dolaziti na sud jer je to za nju skupo, a i lošeg je zdravstvenog stanja. Pratit ćemo je  do najviših sudskih instanci u Hrvatskoj i izvan, poručila je Landeka, piše Zadarski list
hr Sun Nov 11 2018 10:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c69a61d0e49389bac8b471a/80
Foto: zaspinut.com

Gradski kotar Spinut: "Sastanak s građanima" u srijedu

Svatko će moći iznijeti prijedlog za poboljšanje

Vijeće gradskog kotara Spinut organizira "Sastanak za Program rada za 2019. godinu" s građanima Spinuta koji će se održati u prostorijama kotara 20. veljače 2019.(srijeda) s početkom u 17:30 sati.

 Na sastanku će građani poslušati druge i dati svoje prijedloge za Plan društvenih aktivnosti i Plan manjih komunalnih zahvata te popuniti papirnatu anketu.

 Uslijed ograničenog vremena sastanka, molimo građane da pripreme konkretne prijedloge i/ili ih pošalju na email vijeća vijecegkspinut@gmail.com ili na adresu GK Spinut, Matoševa 29, 21000 Split.

 Također, elektroničku anketu moguće je popuniti na poveznici

hr Sun Feb 17 2019 19:21:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c2c7db10e4938896a8b457b/80
Foto: D.N.

Izbio požar na Mosoru: Gori na nepristupačnom terenu, vatra ne prijeti kućama

Požar na Mosoru iznad Sitna Gornjeg, desetak kilometra zračne linije istočno od Splita izbio je u nedjelju u predvečernjim satima, ali ne prijeti stambenim objektima, doznaje se u DVD Žrnovnica.

"Požar je izbio na nepristupačnom terenu i zahvatio je oko 7000 četvornih metara niskog raslinja i trave", rekao je za Hinu zapovjednik DVD Žrnovnica Branimir Roguljić.

Rekao je da ga gasi skupina vatrogasaca iz Žrnovnice i da bi mogao biti ugašen u prvim večernjim satima. "Tijekom noći očekuje se hladnije vrijeme što također pridonosi onemogućavanju širenja požara", dodao je Roguljić. 


Požar je ugašen, a izgorjelo je oko 7.000 kvadrata trave i niskog raslinja. 
hr Sun Feb 17 2019 19:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c697c3a0e4938b1b08b45ca/80
Foto: HRT

Sudac Vrhovnog suda: "Sloboda govora je temelj demokracije, ali ni ona nije apsolutna"

Marin Mrčela, sudac Vrhovnog suda dotaknuo se aktualnih tema
Za Mrčelu kažu da je ozbiljan sudac, on kaže da dojam često vara i da je to dojam iz sudnice, s rasprave. 

Sudske slučajeve ne komentira, posebice nepravomoćne, ali za onu zbog remećenja radnog reda i mira da se čovjek godinu dana ne smije približavati spomeniku kaže da to zvuči malo čudno, ali vidjet ćemo što će reći drugostupanjski sud. Prvi put čuje za takvu presudu. 

Na pitanje da li se takvim presudama suzbija sloboda govora, kaže da treba odvagnuti slobodu govora i da li je ta osuda bila nužna u demokratskom 
društvu. 

- Tu treba vidjeti pisani otpravak, što će pisati - je li on osuđen zato što je vikao ili zbog sadržaja koji je vikao. Tu treba postojati ujednačena praksa, vidjet ćemo što će reći drugostupanjski sud. Sloboda govora je jedna od sloboda koja je temelj demokracije, ali ni ona nije apsolutna, dodao je. 

Javnost postavlja pitanje zašto se zabranjuje približavanje spomeniku, a zlostavljačima se ne zabranjuje približavanje žrtvi, Mrčela kaže da je vrijeme trajanja zabrane približavanja određeno zakonom i kada prođe zakonski rok, onda ta mjera opreza više ne postoji. 

Osvrnuo se na slučaj Horvatinčić, kaže da je taj postupak trebao već biti okončan, volio bi da sudski procesi ne traju toliko dugo, ali uvijek ima iznimaka. 

Tvrdi da je kriva percepcija u javnosi da je sudstvo korumpirano, a korumpirani sudac najgori sudac. 

- Ako je igdje korupcija loša, onda je to u pravosuđu, dodaje. 

Govorio je o hrvatskoj sudskoj vlasti, smatra da je ona u stanju nositi se s time. Kaže da u RH postoje oni koji ne zaslužuju biti suci, a ako su primili mito, na to treba reagirati. Dodao je da je u posljednjih 9 godina je 7 sudaca primilo mito, kazne su bile od 1 do 10 godina. 

Komentirao je dugotrajnost sudskih postupaka, rekao je da se posljednjih 8 godina za redom smanjuju i postupci su sve kraći - sada traju 132 dana. Dodao je da se trenutno rješava 1 800 000 predmeta. 

- Neki predmeti se i dalje ne rješavaju kako bi trebali i mediji na njih paze, naglasio je. 

Što se tiče velikih procesa (Sanader, Lovrić Merzel, Vidošević, Bandić...), predmeti se vuku po 10 godina i nema pravomoćne presude, kaže da to nije dobro za nikoga osim za okrivljeno i treba poboljšati način rada, a i zakonodavni okvir. 

Smatra da se u medijima pojavljuju stalno isti predmeti, njih 20-ak od kojih je pola nepravomoćno, ali se ne govori o osudama kojih je bilo, za primjer je naveo bivše ministre, gradonačelnike. 

Govorio je o tome kako ubrzati velike sudske predmete, smatra da treba poraditi na zakonima i vidjeti što treba mijenjati. Kaže da ima i sudaca koji se dobro ne snalaze kada stranke manevrima nastoje odugovlačiti postupak, DSV ne može sankcionirati takve suce. Oni mogu sankcionirati one koji nisu dobro obnašali svoj posao, kaže da je u zadnjih 10 godina pokrenuto 149 disciplinska postupka protiv sudaca, 103 suca su proglašena odgovornima, 12 ih je razriješeno. Dodao je da je u RH 1700 sudaca. 

Mrčela je sudac već 30 godina, smatra da suci u RH, obzirom na ekonomsku situaciju, imaju dobre plaće. Suci smiju raditi i honorarno, rijač je o predavanjima i pisanju knjiga. 

On je protiv imovinskih kartica sudaca, smatra da je to populistička mjera koja nema argument, ali oni su se pomirili s time. 

Govorio je o slučaju "Franak" kaže da su suci upozoreni da odluke moraju donijeti u što kraćem roku. Kaže da to nije jednostavan predmet, mnogi sudovi u EU ga još nisu riješili. 

Za javne prosvjede gdje se govori da se nešto i kako treba donijeti, smatra da javna prozivanja neće pridonijeti brzini i kvaliteti odluke. 

Vezano za pozdrav "Za dom spremni", sudovi o tom pozdravu ne sude jednako. Mrčela kaže da je za njega osobno to prekršaj, što pokazuje praksa Visokog prekršajnog suda. 

Komentirajući otežavaju li mediji rad sudova, drži da mediji ne vode dovoljno računa o pretpostavci "nedužnosti". Osvrnuo se na slučaj "Daruvarac" i medijsko izvještavanje o tome, kazao je da treba voditi više računa i o pravima druge strane u postupku. Svjestan je da je javnost osjetljiva, ali postoje i dvije strane i tu treba postići ravnotežu koja bi olakšala rad svima. 

- Nije lako raditi ako o predmetu koji vodite svaki dan pročitate pet članaka. To nije jednostavno, sudac se od toga treba odmaknuti i ne smije na to boraćati pozornost. Naši suci su za to sposobni, ali to nije lako, dodao je. 

Na pitanje treba li donositi novi zakon o govoru mržnje, kazao je da treba raditi razliku između onoga što se objavljuje na portalima i onoga što se objavljuje na društvenim mrežama. Smatra da je veći problem prekršaji koji su razbacani po raznim zakonima. Čini mu se da treba podići društvenu svijest jer mnogi komentari su posljedica nepristojnosti, neznanja, neobrazovanosti. 
Kaže da treba postojati neka regulacija za neprimjerene ili uvredljive istupe. Govorio je o govoru mržnje na društvenim mjerama, rekao je da nakladnik o tome treba voditi računa. Smatra da policija treba reagirati ako postoji osnovana sumnja da bi kazneno djelo moglo biti učinjeno. 

Govorio je o gospđi koja je bila osuđena zbog tračanja susjeda, kaže da zaštita časti i ugleda postoji i to je često kompliciranije i složenije od drugih slučajeva. Naveo je primjer Njemačke gdje je trač kazneno djelo. O naknadi štete za duševne boli Mrčela kaže da se zna kakva je praksa i za što se sudi i to je povreda časti i ugleda. 

Mrčela je za slobodu govora u medijima kazao da informacija treba biti istinita i objavljena u dobroj vjeri, što znači da treba biti iznesena i druga strana, što često izostaje. Rekao je da češće izostaje objava ispravka koja bi trebala biti na istom mjestu i sa istom opremom kao i članak o kojem je riječ, a često nije tako.
hr Sun Feb 17 2019 16:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c5aed350e4938049f8b45a0/80
Foto: Pixabay

Jednoj bolesnoj curici odobren lijek, a drugoj nije: "Kujundžiću, i moje dijete se zaslužuje liječiti kod kuće"

Eva Rožajac boluje od neizlječive genetske bolesti punog naziva neuronalna ceroidna lipofuscinoza

Jednoj djevojčica u Rijeci, druga samo par stotina kilometara južnije, u Šibeniku. Povezuje ih teška i rijetka, neizlječiva bolest nedostatka enzima, tzv. Battenov bolest.

Razlika je u tome, što je Povjerenstvo za lijekove Kliničkog bolničkog centra Rijeka odobrilo hitnu nabavu lijeka Brineura (cerliponase alfa), koji nije registriran u Hrvatskoj, za malenu Nadiju Ucović. On bi trebao usporiti tijek ove zasad neizlječive genetske bolesti punog naziva neuronalna ceroidna lipofuscinoza koja, ako se ne liječi, dovodi do gubitka motoričkih funkcija, a za dvije do tri godine i do smrtnog ishoda. Liječnici Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka ujedno će biti i prvi u Hrvatskoj koji će aplicirati ovaj lijek koji je, kao jedini lijek za Battenovu bolest, u primjeni od 2013. godine, a čija se cijena na godišnjoj razini oko četiri milijuna kuna. 

S druge strane, Eva Rožajac mora i ovaj tjedan isti taj lijek primati u Rimu, u Italiji, na terapiji u bolnici Ospedale Pediatrico Bambino Gesù. Kao donaciju, koja svakog trenutka može biti ukinuta, iako samo to liječenje daje i više nego dobre rezultate.

Lijek je odobren za stavljanje na tržište. Njemačka ga je već stavila na listu lijekova, ali ne i Hrvatska.

"I ministar je nakon istupa majke male Nadije u medijima obećao da će osigurati liječenje, odnosno da će pitati struku. Onda je reagirao i riječki KBC, koji je krenuo u nabavu lijeka. Ne znam kako će to točno ići, mislim da će za početak nabavu lijeka financirati bolnica, ali to nije rješenje. Terapija je doživotna i potrebno je lijek staviti na listu, da se nakon toga zna da je financiranje liječenja riješeno", kaže Marija Mihaljev.

Eva je primljena na eksperimentalno liječenje koje je trebalo trajati godinu dana, a njeni roditelji sada strahuju da će uskoro ostati bez terapije. Iako je liječenje besplatno, obitelj mora sama plaćati troškove puta, avionske karte, taksi i smještaj u Italiji.

"Meni je drago što je Nadiji omogućeno liječenje kod kuće, nitko to ne razumije bolje nego ja. Ali postavlja se pitanje što je s Evom. Nju nitko, ni ministar, nije ni spomenuo tom prilikom. Misli se valjda, to je riješeno. E, pa nije. I ona zaslužuje liječiti se kod kuće...", ističe očajna majka.

Tvrtka "Biomarin", koja proizvodi ovaj enzim, predala je zahtjev HZZO-u za uvrštenje ovog lijeka na listu. Naš HZZO je to stavljanje na listu odbio u travnju prošle godine., pišu Vijesti.hr

hr Sun Feb 17 2019 16:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .