Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5be7fd900e49389a088b463d/80

Obitelj osmero djece kupila kuću na Viru, a onda ostali bez nje zbog dugova vlasnika

Na jučerašnjem ročištu svoju stanu priče iznijela je vlasnica njemačke i hrvatske agencije za prodaju nekretnina Miroslava Nowak. Ispričala je kako ona nikada ne bi oglasila prodaju kuće na Viru da je znala da nešto s papirima nije u redu
Na Općinskom sudu u Zadru jučer je pred sutkinjom Katjom  Morić Arambašić nastavljena privatna parnica njemačkoga bračnog para Schumacher zbog gubitka kuće koju su prije 12 godina kupili na otoku  Viru protiv odvjetničkoga ureda Papić te agencija za nekretnine - njemačke Nowak und partner immobilien i hrvatske Novak i partneri nekretnine, te prodavatelja. 

Nijemci Erna i Ernst Schumacher jučer se nisu pojavili na sudu zbog  zdravstvenih poteškoća, pa je njihove interese zastupao odvjetnik Mile  Milovac kojeg je pred sam početak postupka sutkinja upoznala s novim  momentom - postupkom likvidacije koji je pokrenut nad agencijom Novak i partneri nekretnine.

Ovaj postupak od samog početka ne ide glatko,  što zbog učestalih odgoda, što zbog smrti odvjetnika koji je Schumacherima sročio kupoprodajni ugovor te potom i prodavatelja nekretnine,  zbog čega je njihov odvjetnik morao preinačiti tužbu kad se utvrdilo tko  su njihovi nasljednici.  Na jučerašnjem ročištu svoju stanu priče iznijela je vlasnica njemačke  i hrvatske agencije za prodaju nekretnina Miroslava Nowak. Ispričala je  kako ona nikada ne bi oglasila prodaju kuće na Viru da je znala da nešto  s papirima nije u redu. 

- To se u Njemačkoj ne može dogoditi. Nije moguće da kuća nema  građevinsku dozvolu i da se nalazi izvan građevinske zone, a da bude  sklopljen kupoprodajni ugovor i da se ona proda. Meni se godinu dana  nakon prodaje javila gđa. Schumacher i požalila da nešto nije u redu s  papirima, ali ja joj to nisam rješavala, već odvjetnik Miše Papić (ovaj odvjetnik u međuvremenu je preminuo, op.a.). Nisam znala da je ugovor  bio raskinut i slopljen novi. U Hrvatskoj je za mene sve oko nekretnina  koje sam oglašavala odrađivao Slavko Tresoglavić kojeg sam upoznala u  jednoj pizzeriji, nakon što sam na Dugom otoku kupila za sebe nekretninu. U razgovoru smo došli na ideju o suradnji. Sve papire prije oglašavanja provjeravao je odvjetnik Miše Papić koji je kasnije odrađivao sve do  potpisivanja ugovora i kad je bio ugovor potpisan, on je za to bio plaćen,  na upite sutkinje i odvjetnika svih strana u postupku odgovorila je Nowak uz pomoć sudskog tumača za njemački jezik. Ispričala je kako joj  prodaja kuće Schumacherima nije bila prva nekretnina u kojoj je bio angažiran Tresoglavić, ali i da nema nikakav pisani trag iz kojeg bi se vidjelo  da je Papić provjeravao dokumentaciju prije oglašavanja prodaje.


Što se  provizije tiče, kazala je kako je ona dobila tri tisuće eura, a nije mogla reći  koliko su zaradili Papić i Tresoglavić. Naglasila je kako je ona bila samo  posrednik u prodaji te da nije bila obavezna provjeravati ništa drugo  osim vlasništva. 

- Moje je uz to još bilo da što bolje prezentiram nekretninu u smislu   površine, okućnice, prostorija i slično. U Njemačkoj sam dužna pet godina nakon prodaje čuvati račun i ugovor, odgovorila je vlasnica agencije  preko koje su Schumacheri kupili kuću za koju su vjerovali da će biti  njihov dom pod stare dane. Platili su je 47.000 eura, a prodavatelj je bio  danas također pokojni Josip Gržeta iz Vira. Novi vlasnici njegovo ime godinama nisu uspjeli ukloniti iz zemljišnih knjiga,  ni uz odvjetničku pomoć, a onda je, kad je on upao u financijske probleme, upravo ta kuća na  javnoj dražbi prodana u ovršnom postupku. Za svega 74.000 kuna kupio  ju je Branimir Petravić iz Kutine. 
Suđenje se nastavlja. 

Potpora Udruge Veronika Vera

Bračni par iz njemačkog grada Ulma Erna i Ernst Schumacher bili su uvjereni da  su pravno zaštićeni kad su preko agencije i odvjetničkog ureda krenuli kupovati kuću  na otoku Viru 2006. godine.

No ubrzo su saznali da su prevareni. U ovršnom postupku ostali su bez kuće, nakon čega su i deložirani.  Od prvog dana ovi Nijemci imaju potporu i pomoć Udruge za zaštitu žrtava hrvatskog pravosuđa Veronika Vere, a Nada Landeka iz ove udruge pojasnila je jučer  predstavnicima medija kako je problem nastao jer Schumacheri  nisu u zemljišnim  knjigama bili upisani kao vlasnici, već je kuća i dalje glasila na bivšeg vlasnika, nad  kojim je sud zbog dugova pokrenuo ovrhu.  

- Postojala je procedura koju su oni morali riješiti, a dok su ishodili rješenje o legalizaciji, nekim je čudom istog dana bila zabilježena i plomba da se provodi ovrha i  provedba legalizacije objekta, koji se legalizirao u zemljišnim knjigama. Znači to je  bilo jedno brzopotezno rješenje, kojim su oni proveli ovrhu nad nekretninom u kojoj  su Schumaheri živjeli i prodali je na dražbi, pojasnila je Landeka, novinarka i jedan  od osnivača Udruge Veronika Vere dodajući kako je ovim nesretnim ljudima preostalo samo da pravdu i naknadu štete potraže na sudu. No postupak predugo traje,  ponajviše radi odgoda na zahtjev suprotne strane.  

- Mi gospođu nećemo ostaviti nijednoga trenutka. Uz nju smo nesebično, bez obzira na poteškoće na tom putu. Čak smo se u postupku u drugoj parnici uključili kao  umješači u postupak i nastupili kao tužitelji, kako bi joj olakšali da ne mora svaki put  dolaziti na sud jer je to za nju skupo, a i lošeg je zdravstvenog stanja. Pratit ćemo je  do najviših sudskih instanci u Hrvatskoj i izvan, poručila je Landeka, piše Zadarski list
hr Sun Nov 11 2018 10:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/589214f3b473980f008b45d2/80
Foto: Ilustracija

Sve je spremno za europske izbore

Birališta se otvaraju sutra u 7, a zatvaraju u 19, ali tek u 23 sata i službeno ćemo znati tko putuje u Europski parlament.

Hrvatska sutra izlazi na izbore za Europski parlament i bira svojih 12 zastupnika. 
Na snazi je izborna šutnja, čije kršenje podliježe novčanim kaznama do čak pola milijuna kuna. 

Materijali za sutrašnje izbore stigli su spakirani na svoje prve postaje, odakle se preuzimaju kako bi stigli na birališta.

"Uvijek se nađe neki problem, sitnica, u prinicipu s biračima koji nisu upisani ili nemaju potvrdu, to su tehnikalije, treba ih uputiti, no što se nas tiče mi smo spremeni, u 7.00 otvaramo birališta", kaže Marin Grabar, predsjednik jednog od biračkih mjesta.

Pravo glasa ima više od tri milijuna i 800 tisuća birača. Njih 154 tisućeu inozemstvu - čak 42 puta više nego prije pet godina. Službeno objašnjenje - nove osobne iskaznice s podatkom o prebivalištu izvan Hrvatske pa se birače registrira automatski. 

Hrvatska sutra bira 12 eurozastupnika. 11 će ih odmah u Bruxelles i Strasbourg, dok će 12. čekati izlazak Britanije iz Unije. Rekordan interes za 12 mjesta potvrđuju 33 liste i 396 kandidata.

I dok će se u Hrvatskoj glasovati na više od 6300 mjesta, u inozemstvu će se birati na 119 lokacija. Najviše njih bit će u BIH. 

A među gotovo pet tisuća promatrača je i GONG, koji je pripremio on-line obrazac putem kojeg građani mogu prijavljivati nepravilosti

Veselimo se prilici pomoći građanima koji će imati neke dirketene upite za nas ili prijave koje ćemo proslijediti da se ne bi pretvorili u probleme", rekla je Jelena Berković, izvršna direktorica GONG-a.

Problem koji se prijavljuje DIP-u, a koji može koštati od tri tisuće do pola milijuna kuna je kršenje izborne šutnje.

Inače, ovo su izbori za koje birači do sada nisu bili motivirani. O ishodu je tako 2014. odlučila tek četvrtina birača.

"Bolje je izaći, nego ostati doma i kasnije njurgati", smatra Berković.

Po prvi put na europskim izborima provodi se izlazna anketa, a rezultate će RTL objaviti odmah po zatvaranju birališta.

"Kad glasači izlaze s birališta naši im anketari prilaze i zamole ga da nam popuni još jednom birači listić", rekla je Maja Martul, koordinatorica projekata za izlazne ankete.

Birališta se otvaraju sutra u 7, a zatvaraju u 19, ali tek u 23 sata i službeno ćemo znati tko putuje u Europski parlament, pišu Vijesti.hr

hr Sat May 25 2019 20:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5618c7ba3bb0d9af2f8b4662/80

Svaki peti radnik u Hrvatskoj zaposlen je tek privremeno

Lani je u EU-u 14,1 posto radnika zaposleno privremeno, a u Hrvatskoj taj postotak je 19,9 posto. Samo četiri zemlje - Španjolska, Poljska, Portugal i Nizozemska imaju veći udio od Hrvatske

Svaki peti radnik u Hrvatskoj zaposlen je privremeno, bilo da je riječ o zapošljavanju na točno određeno vrijeme, preko agencija koje njegov rad iznajmljuju poslodavcima, što može biti i nekoliko sati tjedno, ili na sezonskim poslovima.

Pokazuje to jučer objavljeno izvješće Eurostata po kojem je Hrvatska među prvih pet zemalja Europske unije po tim oblicima zapošljavanja. U prosjeku je u Europskoj uniji čak 14,1 posto radnika u prošloj godini zaposleno na osnovu privremenih ugovora, a u Hrvatskoj taj postotak je 19,9 posto.

Samo četiri zemlje - Španjolska, Poljska, Portugal i Nizozemska - imaju veći udio od Hrvatske. Ako je i danas udio takvih nesigurnih zaposlenja 20 posto, a nema razloga vjerovati da se smanjio u odnosu na prošlu godinu, to znači da u Hrvatskoj čak više od 278 tisuća zaposlenih ima posao samo na određeno vrijeme jer je Državni zavod za statistiku u srijedu objavio da Hrvatska ima milijun i 390 tisuća zaposlenih.

Takvo privremeno zapošljavanje ipak ništa nije povećalo broj zaposlenih jer je on ostao gotovo jednak broju zaposlenih kakav je Hrvatska u prosjeku imala 2010. godine kad je udar globalne krize na njezino gospodarstvo bio na vrhuncu.

Smanjio se naravno i to drastično broj nezaposlenih ali to je više posljedica iseljavanja iz Hrvatske nego povećanja zaposlenosti. U zemljama u koje Hrvati najradije iseljavaju u potrazi za poslom, Njemačkoj, Austriji i Irskoj postotak onih koji imaju privremeni posao je znatno niži nego u Hrvatskoj.

U Njemačkoj je 12,6 posto, i Irskoj i Austriji upola manji nego u Hrvatskoj, 9,9 i 9,1 posto. U svim privremeni poslovi u najvećem su postotku u skupini mladih od 15 do 24 godine i veći je postotak žena koje se tako zapošljavaju.

Nestabilnost radnog mjesta, uz niske plaće, razlog je zbog kojeg mladi ljudi iseljavaju upozoravaju već godinama i hrvatski demografi ističući da ta nesigurnost odgađa i zasnivanje obitelji.

Nedostaje radnika

- I prije deset godina kad je stopa tih privremenih poslova ili ugovora na određeno bila oko devet posto, posebice što je najveći postotak bio među mladima i među ženama, upozoravali smo kakav će to imati utjecaj na iseljavanje i odluku mladih da zasnuju obitelj. To je jak potisni čimbenik na iseljavanje. Mladi ljudi nemaju sigurnu egzistenciju i tražit će je negdje drugdje ili će ostati u Hrvatskoj ali će ih nesigurnost natjerati da odgađaju rađanje djece, upozorava demograf Anđelko Akrap koji je i savjetnik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

On dodaje i da je u Hrvatskoj, kao uostalom i u Španjolskoj i Portugalu, i veliki udio turizma u gospodarstvu uzrok velikog broja sezonskih radnika, ali da se privremenih oblika zapošljavanja ne libe ni poslodavci u ostalim sektorima dok država nema ni plan ni novac kojima bi uskočila s nekim mjerama za ljude koji mogu računati samo na takvo zapošljavanje, piše Novi list

hr Sat May 25 2019 20:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce981f129111cbfa68b456c/80
Foto: FB/Grad Split službena stranica

Opara se susreo s hrvatskim braniteljicama na izložbi fotografija 'Žena-majka-ratnica'

U ime predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović skup je pozdravio župan Blaženko Boban, saborski zastupnik Petar Škorić prenio je pozdrave u ime Hrvatskog sabora, a u ime Ministarstva obrane RH okupljene braniteljice pozdravio je i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, komodor Ivo Raffanelli.

U sklopu ovogodišnjeg programa tradicionalnih susreta hrvatskih braniteljica iz Domovinskog rata, gradonačelnik Andro Krstulović Opara nazočio je otvaranju izložbe ratnih fotografija „Žena – majka – ratnica“ i svečanoj akademiji u Domu Hrvatske vojske na Poljudu. Pozdravljajući brojne braniteljice koje su se iz svih krajeva Hrvatske danas okupile u Splitu, gradonačelnik je izrazio zahvalnost što su čovjekoljublje i domoljublje utkale u neovisnu Hrvatsku.

- Ako je trenutak kada treba stati i zahvaliti se svima vama braniteljicama koji ste dali svoju mladost, snagu, a na žalost, brojne i vlastiti život, onda je to ovaj trenutak kada bivamo ponizni i kada ostajemo bez riječi. Tisuće žena, kćeri, majki i sestara branilo je i obranilo našu domovinu. Tu činjenicu valja stalno osvjetljavati i na nju podsjećati. O tome treba jasno i glasno govoriti, a mi, koji obnašamo javne dužnosti, obvezni smo u tome pomoći. Osim osjećaja ponosa zbog slavne prošlosti, vas zaokuplja i pitanje budućnosti, budućnosti naše djece te budućnosti naše zemlje. Upravo zbog toga, od nas na dužnostima, tražite, zahtijevajte i inzistirajte da se kao društvo pomaknemo naprijed uz daljnju afirmaciju vaše srčanosti s kojom ste branili Hrvatsku. Vaši ciljevi tada, moraju biti ostvareni sada, danas! To su vrijednosti o kojima nema spora, ni dvojbe. Čovjekoljublje i domoljublje utkale ste u našu domovinu - poručio je Krstulović Opara s govornice svečane akademije.

U ime predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović skup je pozdravio župan Blaženko Boban, saborski zastupnik Petar Škorić prenio je pozdrave u ime Hrvatskog sabora, a u ime Ministarstva obrane RH okupljene braniteljice pozdravio je i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, komodor Ivo Raffanelli.

Ovaj susret održava se u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH, podružnica Splitsko-dalmatinske županije te pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, Ministarstva branitelja, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i Grada Solina. U ime organizatora okupljenima su se obratili Bruno Vukić, predsjednik UDVDR - ogranak Splitsko-dalmatinske županije te Mirjana Rakijar, predsjednica Kluba žena UDVDR - ogranak Splitsko-dalmatinske županije.

hr Sat May 25 2019 19:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce96d6c29111ca5a68b4569/80
Foto: Screenshot

Evo kako je Hod za život izgledao iz zraka

Organizatori pretpostavljaju kako je broj okupljenih čak peteroznamenkast
Iako točne brojke nisu poznate, izgleda da se u Splitu okupilo više ljudi no što je slučaj bio prošle godine. Jutros se za razliku od prošle godine, šetalo s Rive prema Zvončacu.

U Splitu je okupljene uveseljavao Petar Dragojević, a u Zagrebu Thompson. Dok Split nije zabilježio nikakve incidente, isto se ne može reći za glavni nam grad. Ondje su aktivistkinje prepriječile put povorci pa ih je policija privela. 

Na snimci iz zraka izgleda kako bi predviđanja organizatora o broju okupjenih mogla biti točna.

Da je sve prošlo bez ikakvog incidenta posvjedočili su i turisti koji su time lapse objavili na svom Facebook profilu, a i impresionirala ih je cijela povorka:

U Splitu se danas skupila ogromna skupina ljudi. Bili smo impresionirani volonterima koji su pratili paradu i skupljali smeće i uvjerili se da ništa za njima ne ostane. Uvjerite se sami, piše uz objavljeni video.


hr Sat May 25 2019 18:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .