Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a7b26542af47f02038b459a/80
Foto: Facebook

Istraga protiv "tate Slavena" pravomoćna, ali obožavatelja mu ne fali: "Rijetko se sreću ovako pozitivne osobe kao vi"

Istraga protiv Slavena Vujića, poznatog i kao "tata Slaven", postala je pravomoćna 1. veljače, doznaje se od Županijskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici.

Nakon što su bivši suradnici iz udruge Grad anđela podnijeli kaznenu prijavu protiv "tate Slavena" zbog malverzacija na račun bolesne djece, državno odvjetništvo otvorilo je istragu protiv dvije fizičke i jedne pravne osobe, na što su se Vujić i drugoosumnjičeni žalili. Županijski sud u Velikoj Gorici je njihove žalbe odbacio kao neosnovane, čime je rješenje o istrazi postalo pravomoćno, piše 100 posto.

Dan nakon toga, 2. veljače, na Facebook stranici Dom anđela, koja predstavlja Vujićevu kuću u Igrišću kao utočište za djecu s poteškoćama, objavljena je pitoreskna fotografija prirode s natpisom „Znatiželjni zeko proviruje u Dom anđela“, a 3. veljače fotografija zimske idile uz natpis „Jutros smo u bijeloj kuti“. Na dan kad je rješenje o istrazi postalo pravomoćno Slaven Vujić je na svom privatnom Facebook profilu dobio srce od jedne pratiteljice, a dan nakon toga druga mu je napisala: „Rijetko se sreću ovako pozitivne osobe kao Vi“.

'Izgleda da i drugi moraju osobno proći ono što smo mi prošli'

„Mnogi ljudi ga i dalje prate kao božanstvo, a taj čovjek napravio je toliko štete. Izgleda da i oni moraju osobno doživjeti ono kroz što smo mi prošli. I nas su neki upozoravali na njega, no nismo im vjerovali“, s gorčinom u glasu kaže Zvonimir Rukavina, otac bolesnog djeteta i jedan od volontera iz udruge Grad anđela koji su kazneno prijavili Vujića. Prema njihovim procjenama 'tata Slaven' je preko udruga Grad anđela i Senzori izvukao i uzeo više od milijun kuna.

Razočarani članovi Grada anđela u javnost su iznijeli informacije o nepravilnostima u vođenju udruga za pomoć djeci s autizmom i drugim poteškoćama, naplaćivanja terapija bez izdavanja računa te prodaje Vujićeve knjige 'Vidim te' na crno.

Uređenje svoje kuće u Igrišću za potrebe djece prikazao je, tvrde, kao dva različita projekta (Dom anđela za Grad Anđela te Srce junačko za Senzore) kako bi dobivao duple donacije.

Račune za uređenje te kuće Vujiću je izdavao GOR INFO d.o.o., informatička tvrtka koja u popisu registriranih djelatnosti uopće nema građevinske radove, a vlasnik Goran Gorup je u vezi s Vujićevom bivšom suprugom.

Prevareni roditelji upozoravali da će Vujić 'naći nove žrtve'

Kad su mediji prije godinu dana počeli pisati o Vujićevim malverzacijama, on je nestao i prestao se javljati na bilo koji poznati kontakt, a zatim je ugasio i svoju Facebook stranicu Tata Slaven koju je pratilo 30.000 ljudi.

Ekipa 100posto.hr Vujića je potražila u njegovoj kući u Igrišću te u dvorcu Dioš kraj Daruvara, koji je isto trebao biti utočište za bolesnu djecu, kako bi čuli njegovu stranu priče, no u oba navrata odbio je razgovarati s njima.   

Iznevjereni roditelji djece s poteškoćama više puta su upozoravali kako će Slaven Vujić, čije se ime na stranicama crnih kronika prvi put pojavilo 2007. zbog prodaje promotivnih materijala Mirka Filipovića Cro Copa na crno, potražiti nove žrtve čim ga javnost malo zaboravi.

Zatišje je trajalo do početka ove godine, kad je aktivirana stranica Dom anđela.

„Takve ljude treba izolirati iz društva da ne mogu više činiti zlo, poslati ih na Goli otok. Imati bolesno dijete, dijete s posebnim potrebama, je zaista teško. A onda kad još naletite na ovakvog muljatora, to je stvarno strašno. Pa zar nije više vrijeme da u Hrvatskoj netko odgovara za svoje postupke, da prestanemo živjeti u ovoj močvari?“, kaže Zvonimir Rukavina, otac djeteta s autizmom i bivši član udruge Grad anđela. 

hr Wed Feb 07 2018 17:17:29 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b08111b2af47fbd008b45dc/80
Foto: Grad Split

Potpisan sporazum o nastavku suradnje Grada Splita i UNICEF-a

Zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović i predstojnica Ureda UNICEF-a u Zagrebu Valentina Otimačić danas su potpisale sporazum o nastavku suradnje Grada Splita i UNICEF-a.
Sporazumom se omogućuje širenje prostora djelovanja te međunarodne humanitarne organizacije u Splitu, uključivanjem gradskih tvrtki „Čistoća“ i „Vodovod i kanalizacija“, čiji predstavnici su i supotpisnici sporazuma.

-Ovim činom radimo iskorak u davanju podrške najmlađima i najpotrebitijima, u prvom redu podizanjem svijesti za one u potrebi. Riječ je o jednostavnom tehničkom iskoraku kako bi i što više naših sugrađana bilo u prilici pružiti pomoć bližnjima i potrebitima. Stvar je jednostavna, naši sugrađani putem redovnog plaćanja računa imaju mogućnost činiti i humanitarna djela.

Naime, na poleđini uplatnice je otisnut podsjetnik da među nama postoje oni koji su u većoj potrebi od nas. Time ujedno svi postajemo svjesniji i da je mala pomoć ponekad velika te da zajedničkim akcijama postajemo društvo osjetljivije na bližnjeg u potrebi“, kazala je zamjenica Hrgović, napomenuvši kako je riječ o malom koraku, ali velikoj i snažnoj poruci da Grad stoji iza onih kojima je pomoć potrebna.

Predstojnica Ureda UNICEF-a u Zagrebu Valentina Otimačić istaknula je kako će sklapanje sporazuma omogućiti da se zajednički doprinese dobrobiti neke od najranjivijih skupina djece.

- U Splitu se provode brojni UNICEF-ovi programi podrške roditeljima i djeci, dok Splićanke i Splićani istovremeno pomažu da se programi za najranjiviju djecu ostvare u svim krajevima Hrvatske. Raduje me ta dvosmjerna suradnja s Gradom, koja se eto širi i veseli me njen nastavak“, rekla je Otimačić, posebno pohvalivši splitsku djecu koja godinama prikupljaju pomoć za djecu – vršnjake u Burkini Faso. Napomenula je kako se sporazumom inaugurira jednostavna, ali učinkovita metoda da se građani osvijeste i uključe u program pomoći.

Zahvalila je Gradu Splitu, Čistoći i ViK-u na predanosti u zajedničkoj misiji a na korist brojne djece, zaključivši da kad odrasli surađuju djeca prosperiraju.

hr Fri May 25 2018 15:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b07fe242af47fa3028b4571/80

Tolušić izabran za potpredsjednika Vlade, Horvat za ministra gospodarstva

Hrvatski sabor u petak je potvrdio novog potpredsjednika Vlade i novog ministra gospodarstva, nakon što je Martina Dalić zbog afere Hotmail na te dužnosti dala ostavku.

Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede, potvrđen je za potpredsjednika Vlade u Saboru sa 77 ruku dok je protiv bilo osam zastupnika. 

HDZ-ov Darko Horvat izabran je također sa 77 glasova za novog ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta. Protiv je bilo 11 zastupnika. 

Darka Horvata u Saboru će zamijeniti Sunčana Glavak, bivša zastupnica i Vladina glasnogovornica, koja se vratila u zastupničke klupe. Sabor je o tome odlučio jednoglasno, sa 87 glasova 'za', zbog tehničkih problema s elektroničkim sustavom, spomenutu je odluku izglasovao ručno, piše dnevnik.hr.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk izvijestio je novinare o razlozima zbog kojih je veći dio oporbe napustio dvoranu za vrijeme glasanja o novom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Tolušiću i ministru gospodarstva Darku Horvatu, poručivši da treba ići na prijevremene izbore.

- Umjesto da javnost bude obaviještena o upletenosti Vlade i njezinih najviših dužnosnika u priču o Agrokoru, oni se ponašaju kao da je sve normalno i imenuju nove ministre. Mi u tome nećemo sudjelovati i nećemo im biti kulisa u reguliranju unutarstranačkih odnosa u HDZ-u i davanje legitimiteta nečemu što bi u svakoj normalnoj zemlji završilo prijevremenim izborima - kazao je Bauk.

Nakon što je većina zastupnika oporbe, predvođena SDP-om, HSS-om i Mostom, napustila sabornicu u dvorani je ostalo 88 zastupnika, a Tolušić i Horvat su izglasani sa 77 glasova, koliko trenutačno broji parlamentarna većina.

hr Fri May 25 2018 14:14:51 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59e776a3b9e03e11878b4571/80
Foto: HRT

Roditelji bez odobrenja djece više ne smiju vidjeti njihove ocjene?

Novom uredbom o zaštiti osobnih podataka mijenja se i donja dobna granica kad je riječ o odlučivanju o vlastitim podacima. Ona više nije 18, nego 16 godina.

Danas je na snagu stupila direktiva EU-a o zaštiti osobnih podataka, koja predstavlja najveću promjenu u tom području u posljednjih 20 godina. Tzv. GDPR - predviđa drastične kazne za tvrtke i institucije koje ne poštuju odredbe. I škole su dužne štititi podatke učenika, a to nije nimalo jednostavno s obzirom na maturu, upise, natjecanja i ostalo, piše 24sata.hr.

Kako javlja HRT, uredbom o zaštiti osobnih podataka ponajprije se mijenja donja dobna granica kad je riječ o odlučivanju o vlastitim podacima. Ona više nije 18, nego 16 godina.

- To znači da će dijete od 16 godina davati privolu za uporabu svojih podataka čak i roditeljima. Mislim da mi za to nismo spremni - kaže Marija Boban s Pravnog fakulteta u Splitu. 

Ravnatelji i profesori pitaju se: Hoće li 16-godišnjaci imati veća prava od roditelja? Npr., samo uz njihovu privolu roditelji mogu vidjeti ocjene i izostanke u imeniku.

Nadalje, više nema javne objave imena, primjerice za upise na oglasnim pločama.

- U slučaju da neka škola na oglasnoj ploči objavi popis upisanih učenika - treba postaviti odraslu osobu ili zaštitara koji bi spriječio da neka druga osoba to gleda ili snimi - kaže Suzana Hitrec iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja.

I za sve maturante koji imaju dodatna pitanja, u Nacionalnom centru vrijedit će nova pravila - Info centar će morati snimiti izjavu kada djelatnici centra razgovaraju s korisnicima izvana. 

Neće biti jednostavno ni kada učenici idu na natjecanja.

- Natjecanja se i sada odvijaju pod lozinkom, međutim od sada će svaki roditelj maloljetnom učeniku morati dati privolu da se njegovi podaci mogu koristiti u svim natjecanjima i objavi rezultata - kaže ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković Pečenković. Ali, kada se vrate s natjecanja, nema objave fotografija na školskim stranicama bez pristanka roditelja. 

Kazne nisu zanemarive. Primjerice, ako škola nema videonadzor, kazna može biti i do 50 tisuća kuna.


hr Fri May 25 2018 12:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b07cbab2af47f0c008b4653/80
Foto: Facebook/Prometne zgode i nezgode

VIDEO Zbog parkiranih automobila, splitski vatrogaci se ne mogu probiti do požara

Vatrogasci su morali otkinuti retrovizor na parkiranom automobilu kako bi vozilom stigli do požara
Noćas je u Splitu gorio kontejner, a zbog nepropisno parkiranih automobila, vatrogasci su imali velikih problema do dolaska na mjesto požara.

Snimka događaja objavljena je na Facebook stranici Prometne zgode i nezgode, a u opisu snimke piše kako su vatrogasci otkinuli retrovizor na parkiranom Mercedesu zbog nemogućnosti prolaska.hr Fri May 25 2018 10:39:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .