Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ced08d429111c80a98b460b/80

Uspješno održan 6. festival Taste the Mediterranean, oplemenjen ljepotom Hvara i Dalmacije

Festival Taste the Mediterranean prepoznala je i podržala lokalna zajednica - grad Hvar i gradonačelnik Rikadro Novak te Turistička zajednica grada Hvara
Bogat program festivala Taste the Mediterranean, namijenjen profesionalcima, ali i ljubiteljima gastronomije i enologije, predstavio je 30 radionica, predavače iz 12 zemalja, vina iz tri zemlje, chefove dobitnike Michelin zvjezdica i Gault & Millau toka, koji su u Hvaru predstavili mediteransku gastronomiju, enologiju, baštinu i kulturu življenja. 
 
- Već šest godina festival Taste the Mediterranean okuplja istinske ljubitelje ne samo mediteranske gastronomije i enologije, nego i načina života koji je karakterističan za ovo podneblje. Vrhunski chefovi, vinari i predavači tijekom četiri dana festivala prikazali su Mediteran, svaki od njih na svoj jedinstven način. - istaknula je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica festivala Taste the Mediterranean
 
Festival Taste the Mediterranean prepoznala je i podržala  lokalna zajednica - grad Hvar i gradonačelnik Rikadro Novak te Turistička zajednica grada Hvara i njezin direktor Petar Razović. Tijekom otvorenja festivala gradonačelnik grada Hvara, Rikardo Novak, istaknuo je kako je ponosan da je grad Hvar drugu godinu zaredom ugostio neke od najbolje svjetskih i domaćih kulinarske zvijezde te ugledne predavače. 
 
Posebna gošća festivala bila je svjetska kulinarska zvijezda, Bee Satongun, najbolji ženski chef Azije za 2018. po izboru elitnog popisa 50 Best Restaurants. Bee Satongun, chef je restorana Paste u Bangkokukoji ima jednu Michelinovu zvjezdicu. Dolazak Bee Satongun na festival Taste the Mediterranea, najveće je gostovanje svjetske kulinarske zvijezde u Hrvatskoj.Na ekskluzivnoj četveroručnoj večeri  u restoranu Laganini na Palmižani, zajedno sa chefom Hrvojem Zirojevićem, predstavila je spoj mediteranske i azijske kuhinje. Večera u šest slijedova započela je lubenicom i kosanim lososom s hrskavom ljutikom, pečenim kokosom i lišćem betela uz vino Tomić Opolo Nobile 2018. Slijedile su rolice carpaccia od tune punjene ganacheom od guščje jetre sljubljene uz vino Stina Vugava 2018. Zatim je poslužen jastog, limunska trava, mladi đumbir, sok limete, cvijeće, mladi kokos i hrskava riblja kožica te vino Vujnović Prč 2018. Slijedio je panaeng curry od pečenih obraza goveda hranjenog sjemenjem, tostirani kikiriki i slatki tajlandski bosiljak spojen s vinom Rizman Tribidrag 2016, nakon čega je slijedila hobotnica u prošeku s rimskim njokima i povrćem sljubljena uz vino Stina Plavac Majstor 2016. Za desert su posluženi cannoli uz vino Tomić Petar Hektorovich 2016
 
restoranu Divino ekskluzivnu četveroručnu večeru spravljali su chef Vicente Patino iz restorana Saiti u Valenciji te chef Nataša Vukmirovićiz Divina. Slani kolač od tune i rajčice poslužen je uz Sangriu, uz foie gras, brioche, smokvu, badem i roza papar pio se Vujnović Prč 2018. Uslijedile su bijele šparoge, naranča, botarga i zvjezdani anis  te Ulov dana, blitva i češnjak, posluženi uz vino Albali Verdejo Rueda 2018. Janjeći carre, butternut buča, poriluk ešalote i jus pilo se vino Albali great selection Valdepenas 2017, a uz desert – mousse od čokolade, karamel, badem i kolač od rogača poslužen je Castillo de Albai Tempranillo 2017
 
Na ekskluzivnoj četveroručnoj večeri u restoranu Kod Kapetana, kuhali su chefovi Marcello Trentini iz torinskog restorana Magorabin te chefovi Tonči Jerković iz restorana Kod kapetana i Antun Matković Car. Predjelo Okusi mora posluženo je uz vino Tomić Beleca 2018. Rižot od kozica, limuna i tartufa praćen je vinom Cerasuolo Gianni Masciarelli 2018. Škarpina na „carpione“ služena je uz Trebbiano Castello di Semivicoli 2015, a pašticada s njokima uz Merlot Marina Cvetić 2014. Desert – kapetanov tris – čokolada, rogač i rožata poslužen je uz Marijan Private Selection 2013
 
Na terasi hvarskog restorana Kod Kapetana, svjetske i domaće kulinarske zvijezde održale su masterclass radionice posvećene mediteranskoj gastronomiji. Chefovi su prikazali što je zajedničko kuhinji mediteranskih zemalja te što svaku od njih čini posebnom. Svoje kreacije predstavili su chefovi iz Španjolske, Italije, Francuske, Slovenije, Albanije i Hrvatske: Hrvoje Zirojević, Vicente Patino, Bee Satongun, Lionel Levy, Fabricio Vežnaver, Ippei Uemura, Marcello Trentini, Vesna Miletić, chef Biljana Milina, Igor Jagodic Sokol Prenga. 
 
Tijekom festivala održane su i vinske radionice.Sommelier Daniel Čečavac,  predstavio je vina iz Dalmacije, a uz gošću iz Italije, Marinu Cvetić Masciarelli predstavio je i njezina vrhunskavina Masciarelli. Siniša Koceić Alen Gulen, iz splitskog Wineboxa, predstavili su španjolska vina. Tijekom vinskih radionica predstavljene su i čaše brenda Ritzenhoff, čiji je ekskluzivni zastupnik Vestok. 
 
U hvarskom Arsenalu u sklopu festivala Taste the Mediterranean održana je međunarodna konferencija „Održivi mediteranski prehrambeni sustavi, kulturni krajobrazi i biološka raznolikost“ u suradnji s Ekološkim Institutom Enologica iz Zagreba, partnerom festivala Taste the Mediterranean. Petnaest stručnih i zanimljivih predavanja, održali su predavači iz šest zemalja: Italije, Irske, Španjolske, Velike Britanije, Belgije i Hrvatske.  
 
Posjetitelji festivala i grada Hvara na hvarskoj Pjaci mogli su prošetati mediteranskom tržnicom te kupiti tradicionalne proizvode lokalnih proizvođača -  od maslinova ulja, sireva, džemova i raznih slastica. 
 
Taste the Mediterranean još je jednom okupio vrhunske chefove, sommeliere, vinare i predavače koji su predstavili Mediteran, mediteransku prehranu i način života. 
 
Festival Taste the Mediterranean, održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Hrvatskog povjerenstva za Unesco i Ministarstva turizma te u suradnji s  Gault & Millau Croatia Institut Français. Podršku festivalu dali su partneri: Kotanyi, Jamnica, Riso Gallo, Centaurus Gastro Hvar, Debic, hvarske vinarije Tomić i Vujnović te vinarije Stina Rizman
hr Tue May 28 2019 12:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d07cb2229111cdad18b45e3/80
Foto: screenshot

Milanović: "Želim biti predsjednik moderne, progresivne, znatiželjne i otvorene Hrvatske"

Nakon što je danas objavio vijest o kandidaturi, Milanović se obratio javnosti
Želim postati predsjednik jedne moderne, progresivne, znatiželjne i otvorene Hrvatske. S obzirom da sam bio uvjeren visokim i strogim standardima, sada u ovu životnu priču i avanturu ulazim rasterećeniji. Svjestan sam da ovog puta sve ovisi o meni, koliko će mi ljudi vjerovati, koliko će me kritizirati kako bi zaključili koliko mi mogu vjerovati da bih bio, ne na čelu države, ne volim te pretenciozne riječi, nego samo predsjednik, rekao je Zoran Milanović.

Na pitanje koga smatra ozbiljnijim protivnikom, Kolindu Grabar-Kitarović ili Miroslava Škoru, Milanović odgovara da zna da utrka neće biti jednostavna. ''Tu sam pred vama da govorim o sebi. Znam da neće biti jednostavno i da se ne možeš praviti da protukandidata nema, ali teško ćete me dobiti na taj led. Ovog puta nemam odgovornost prema stranci koja mi je puno toga dala, ali je sada sve na meni'', odgovorio je Milanović.

- Prvi puta ne idem u utrku kao anketni favorit, a to utrku čini još slađom, rekao je.

Na pitanje novinara da ocijeni dosadašnji mandat predsjednice Grabar-Kitarović, Milanović nije želio komentirati.

Predsjedništvo SDP-a donijelo je jednoglasnu odluku prema kojoj podržava kandidaturu bivšeg SDP-ovog predsjednika i Vlade Zorana Milanovića. Na sjednici Predsjedništva nije bio Zlatko Komadina koji se opravdao obiteljskim obavezama., javlja Dnevnik

SDP od Zorana Milanovića očekuje pobjedu na izborima i da vrati dignitet i dostojanstvo funkciji predsjednika države
hr Mon Jun 17 2019 19:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d05fe9929111cd8d08b457d/80
Foto: DVD Selca

Marušić: Prometna tragedija na Braču nije samo prometni problem, nužne su četiri mjere

Prometni stručnjak o tragičnoj prometnoj nesreći koja se dogodila u nedjelju na Braču

Mladići na Braču, Korčuli..., u nedostatku relevantnih uzora, često žele ispasti 'frajeri' pogibeljnom jurnjavom, pa bi pomogla edukacija, a odmah treba uvesti noćno ograničenje brzine od 60 km/h, postaviti zone smirenog prometa s uspornicima te intenzivirati policijske kontrole.

- Vozija san dvista, ultimativna je 'referenca' otočne mladosti, koja očito, u iživljavanju i 'dokazivanju' za volanom, želi nadomjestiti izgubljene vrijednosti. Velikih uspješnika u realnim segmentima društva i života (osim u turizmu), koji bi im mogli biti uzor, nema, na lokalne i krupnije političare s otoka ni najmanje se ne mogu ugledati... 

Trebamo li se čuditi što otočna mladež više od crnog prosjeka pronalazi utočište u drogi. Druga je pogubna posljedica dokazivanje za volanom, koje je izazvalo jučerašnju tragediju na županijskoj cesti Selca - Povlja? Kako se još, u društvu poremećenih vrijednosti i loše perspektive, lokalni mladić, bez političkog zaleđa, može pokazati da je uspješan, odnosno 'frajer'?! Državne ceste D118 i D113, na Korčuli i Braču, posebno su pogodne za navedenu smrtonosnu 'šprancu'.

Takvim je scenarijem (je li doprinio alkohol i druge za vožnju zabranjene supstance pokazat će istraga) jučer u 5:20 na županijskoj cesti ŽC6194 (Selca - Povlja), nastavku državne ceste D113, zbog prevelike i neprilagođene brzine (protivno čl. 54. te čl. 51. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama) BMW, u kojem su bile tri osobe, sletio s ceste, udario u stablo te završio u provaliji. Jedna je osoba poginula, a dvije teško ozlijeđene helikopterom su prevezene u splitsku bolnicu. 

Nema niti jedno prometno, niti logično opravdanje u ranim jutarnjim satima sumanuto juriti pustom otočnom prometnicom, gdje su prometne kontrole toliko rijetke da ih otočna mladost pamti kao i datum posljednjeg snijega na otoku. 

Državna cesta D113 od Supetra do Selca duga je 39,4 kilometara i vremenska ušteda između normalne i bjesomučne vožnje teško može biti  veća od pet minuta. Dionica od Supetra do Nerežišća razmjerno je uska, a od  Gornjeg Humca, nakon odvojka za Bol ima dugu ravnu dionicu u pravcu Selca, karakteristika Jadranske magistrale, gdje se 'bez problema' može voziti 160 km/h, i brže. I tu počinju prometne 'lovačke priče', nažalost utemeljene u realnosti.

Županijska cesta Selca - Povlja je uža i zavojitija, ali 'kao stvorena' za pokazivanje 'vozačkog umijeća'. Usto se prema Povljima zavojito blago spušta, pa se lako postižu visoke brzine. Nažalost, po kriterijima EuroRAP zaslužuje 'nula zvjezdica' za sigurnost, jer nema odgovarajuće zaštitne ograde, pa vozila koja izlete mogu se zabiti u stablo, kamenu gromadu, sletjeti u provaliju...Sve su to smrtonosni ishodi. 

Netko bi otočnoj mladeži trebao ukazati, objasniti, kako nema ama baš nikakvog prometnog utemeljenja ludovati nakon povratka s noćnog prometa. Pobogu, što mijenja ako se krene 15 minuta prije ili kasnije, a sumanutom vožnjom, u usporedbi s normalnom, ne može se uštedjeti ni pola tog vremena. 

Dakle, da bi se spriječile buduće prometne tragedije na otocima, nužne su sljedeće mjere:

1. Na otocima uvesti opće brzinsko ograničenje od 60 km/h, od 20 do 8 sati. Ako netko misli da je to malo, evo protuargumenata: kombinacijom čl. 54., koji ne sankcionira prekoračenje do 10 km/h i tolerancije policijskog mjerenja od 10 km/h za brzine do 100 km/h, legalno bi se moglo voziti realnih 80 km/h, kad brzinomjer pokazuje 85. Dovoljno!

2. Postaviti zone smirenog prometa na svim opasnim dionicama i mjestima. Na dužim pravcima, gdje se razvijaju velike brzine postaviti potreban broj zona smirenog prometa, koja bi uključivala po tri obostrana znaka ograničenja brzine 40, s oznakama udaljenosti početka važenja. Između drugog o trećeg bi trebalo postaviti vibracijske trake, a iza trećeg uspornik srednjeg intenziteta preko cijelog profila prometnice. Istim principom trebalo bi 'smiriti promet' pred opasnim mjestima, na kakvom se jutros dogodila prometna tragedija.

3. Intenzivirati policijske kontrole, pogotovo u sitnim noćnim i ranim jutarnjim satima u subotu i nedjelju. Naime, izvjesnost kažnjavanja važnija je od visine kazni, kojih se obijesni prekršitelji ne plaše jer je zanemariv rizik da budu uhvaćeni.

4. Kroz javne kampanje, medije i postavljanjem info panoa ukazivati na višestruku štetnost, pogibeljnost i besmislenost noćnih jurnjava. Za to treba naći sredstava, samo izravne i neizravne štete, troškovi zbrinjavanja i liječenja ove tragedije (deseci milijuna kuna) bili bi dovoljni za učinkovitu godišnju prometnu edukaciju na svim otocima. Ta je mjera navedena posljednja, jer su njeni efekti dugoročni, a prethodne mjere rezultate daju odmah. 







hr Mon Jun 17 2019 17:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d07b01b29111cded18b45e1/80
Foto: PIXABAY

Viđen još jedan morski pas u blizini Primoštena

Nije poznato je li to isti morski pas koji je već viđen kod Makarske
Bio sam na plaži kada je veliki morski pas doplivao u uvalu u naselju Zečevo Rogozničko. Zadržao se dvije minute svega dva metra od obale. Plivao je stalno u krug, govori nam čitatelj koji je na odmoru snimio video., rekao je čitatelj za 24sata.hr

Kako je rekao, u trenutku kada se morski pas približio na plaži je bilo troje mještana, on i još jedna djevojka iz Danske. Nisu mogli vjerovati u što gledaju, a došao je toliko blizu obale da su opazili kako na peraji ima ožiljak. 

- Teško je vidjeti na snimci ali vjerojatno se radi o malom modrulju ili velikom mustelusu - kratko su nam rekli iz portala Podvodni. 

 Prošli tjedan se morski pas pojavio u Makarskoj, a zatim je viđen pokraj Korčule. Nekoliko dana kasnije vratio se u Makarsku. Nije još poznato je li morski pas koji se pojavio kraj Primoštena upravo taj što danima "luta" po Jadranu. 



hr Mon Jun 17 2019 17:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cef9e3629111cd9af8b4598/80
Foto: Izvor: Facebook

Prije 30 godina utemeljen je HDZ. Škorić: "Nastavimo ponosno kročiti putem koji su započeli naši utemeljitelji"

Šef splitskog HDZ-a obilježilo je ovaj događaj
HDZ-ovci će svoj dan proslaviti u dvorani Vatroslav Lisinski. Uz prigodne govore, premijerno će biti prikazan i film o povijesti HDZ-a, od njenih začetaka i samog osnivanja do današnjih dana.

I šef splitskog HDZ-a, Petar Škorić, oglasio se na Facebooku:

Prije točno trideset godina utemeljitelji predvođeni dr. Franjom Tuđmanom okupili su se na nejavnom mjestu, u prostorijama NK Borac na Jarunu i osnovali Hrvatsku demokratsku zajednicu, unatoč nastojanjima tadašnje komunističke vlasti da se taj događaj spriječi.


Taj vrlo mali broj utemeljitelja su u tim skromnim prostorijama započeli s ispisivanjem stranica novije hrvatske povijesti, iako vjerojatno toga u tim trenucima nisu bili niti svjesni. U tim prostorijama začeta je stranka koja je predvodila hrvatski narod u najslavnijim trenucima hrvatske povijesti, kao i u onim najtežima. U svim tim povijesnim bitkama Hrvatska demokratska zajednica je sa svojim vodstvom pokazivala svu potrebnu odgovornost i mudrost i to hrvatski narod prepoznaje.

Pod vodstvom HDZ-a ostvarili smo sve strateške ciljeve koji su bili pred nama: obrana teritorijalne cjelovitosti, državna neovisnost, međunarodno priznanje i ulazak u euro-atlantske integracije. Upravo na tim temeljima Hrvatska i danas pod vodstvom HDZ-a ostvaruje zacrtane ciljeve – gospodarski rast, rast zaposlenosti, poboljšanje životnog standarda i razvoj infrastrukture. 

Nastavimo ponosno kročiti putem koji su započeli naši utemeljitelji, budimo ponosni na našu povijest, a istovremeno posvećeni budućnosti. To dugujemo našim utemeljiteljima, svima onima koji su kroz cijelu povijest podnosili žrtvu za očuvanje hrvatskog imena, našim poginulim suborcima, ali u prvom redu našoj djeci i naraštajima koji tek dolaze. Sretna vam 30. obljetnica utemeljenja HDZ-a!
hr Mon Jun 17 2019 17:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .