Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a719afbb9e03eca088b4575/80

Kupci iz noćne more: Kradu odjeću, obuću, nakit, a jedna je cura čak u kabini obavila veliku nuždu!

Modne blogerice i vikendašice nose odjeću pa je ponedjeljkom vraćaju

Svakom djelatniku trgovine koji se tim poslom bavi duže vrijeme, vjerojatno je bar jednom “pozlilo” od uzrečica “Kupac je uvijek u pravu” ili “Kupac je kralj”, jer ono što pojedini kupci rade, sve je osim fer i korektnog, a najmanje kulturnog , riječi su djelatnice jedne poznate “high street” trgovine odjećom u jednom našem trgovačkom centru, piše Glas Slavonije.

Ta trgovina, kao i mnoge druge, u skladu s navedenim uzrečicama, učinit će sve samo da svoje vjerne kupce ne razočara pa će im tako dopustiti povrat nošene ili oštećene robe, odjeće koju su kupili, ali im se više ne sviđa ili će im dati povrat novca bez nekog posebnog razloga. U pravilu sve to više rade žene nego muškarci, komentiraju djelatnici nekoliko različitih trgovina.

U kabini - svinjac!

- Ono što nam cure i žene ostave na kraju radnog dana u trgovini, može se opisati samo riječju – svinjac! Kabine ostavljaju pretrpane odjećom koju su isprobavale, odjeća je razbacana po podu, isprljana šminkom, poderana, izgažena... Satima sve to poslije razvrstavamo, čistimo i vraćamo na svoje mjesto – priča sugovornica. Kada je riječ o krađi, unatoč svim mogućim zaštitama: videonadzoru, zaštitarima, zujalicama i alarmu pri izlasku iz trgovine, pojedini su “kupci” vrlo vješti i uvijek pronađu način.

- Najčešće se kradu modni dodatci poput nakita, naočala, donje rublje, ali i odjeća i obuća. Događalo se da jednostavno izrežu dio oko zujalice i ukradu majicu, hlače, košulju. Kradu se i sada popularni “biseri” s odjeće te satenske vezice iz cipela. Ne biste vjerovali što sve ljudima padne na pamet - prepričava sugovornik koji također radi u poznatoj trgovini odjeće. Druga sugovornica dodaje kako nesuđeni kupci kradu i remene iz hlača, nakit ili sunčane naočale s lutki, šalove, rukavice...

- Pamtim jednu situaciju kad smo kolegica i ja slagale jakne i primijetile rupu na mjestima gdje je bio ušiven logotip jedne poznate marke. Razgovarale smo s drugim djevojkama, rekle su nam da su na svim puloverima i jaknama drugog skupog brenda pronašle rupe. Očito su preprodavači robe otrgnuli originalne znakove kako bi ih mogli zašiti na jeftinu robu i prodati kao markiranu - prepričava nam sugovornica svoje nevjerojatno iskustvo. Veliku muku muče današnji trgovci popularnih brendova i s tzv. modnim blogericama, koje svako malo vraćaju kupljenu robu. Tu su i žene koje kupuju odjeću za vikend, pa ju u ponedjeljak vraćaju.

Trauma za čitav život

- Nakon vikenda uvijek imamo najviše povrata. Cure kupuju odjeću za izlaske i onda je s etiketom vraćaju, tvrde da ju nisu nosile. Za sve su krivi američki filmovi – našalila se djelatnica jedne popularne trgovine među mladima.

- Tu su, naravno, i modne blogerice koje vraćaju robu svakih nekoliko dana. Fotografiraju se u odjeći za svoj blog, i onda je dolaze vratiti. Već dobro znamo neka lica koja to redovito čine, ali politika trgovine je takva da im moramo vratiti novac – prepričava. Djelatnica jedne poznate trgovine obućom kaže, pak, kako im se znalo događati da na kraju radnog vremena primijete da im nedostaje neki par tenisica ili cipela.

- Žena je isprobavala neke cipele i kako je bila velika gužva u trgovini, tek na kraju dana sam u kutiji gdje su trebale biti cipele vidjela njezine stare pokidane tenisice! Nove je cipele obula i jednostavno se išetala iz trgovine – u nevjerici nam govori ova sugovornica. Da uvijek može gore, svjedoči priča o prizoru koji je jednom, ali dovoljno je traumatičan da ga pamti čitav život, zatekla naša posljednja sugovornica.

- U dućan je ušla djevojka sređena od glave do pete. Nije tražila pomoć ni od koga, uzela si je skupe traperice i majice te otišla u kabinu. Svi smo, dakako, mislili da isprobava robu. Izišla je iz kabine i otišla iz dućana, a kolegica koja je primijetila da djevojka nije iznijela robu koju je isprobavala, otišla ju je pokupiti. Kad je ušla u kabinu, gotovo se onesvijestila od šoka - ugledala je izmet usred traperica - prepričava nam sugovornica ovo gnjusno iskustvo. Dodaje kako se kolegica javila zaštitarima, ali djevojku nisu uspjeli naći, već je otišla iz trgovačkog centra. Iz navedenih iskustava djelatnika trgovina, moramo priznati da ni njima nije lako s kupcima, a od njih, rekli su nam, traže samo minimalno poštovanja, piše Glas Slavonije.


hr Wed Jan 31 2018 11:42:13 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c3ba1290e4938dc788b45ae/80

Sedam pogrešaka kod pripreme pilećih prsa, većina ljudi ih radi

Kada već imate dobar komad mesa pred sobom, napravite od njega savršeno ukusan, mekan i sočan obrok. Pileća prsa su hrana s kojom mnogi ljudi griješe, evo kako...

1. Uklanjanje kože sa mesa

To je velika pogreška. Naime, pileća prsa su sama po sebi suha jer u njima nema puno masnoće kao u ostalim dijelovima pileta.

Ostavljanje kože na njima tijekom pečenja ili dinstanja, osigurat će da na kraju budu sočnija, a samim time i ukusnija jer vlaga neće ispariti iz njih u tolikoj mjeri. Ako kožu ne volite, jednostavno je prije jela maknite.

2. Ne stavljanje mesa u marinadu

Kako što je već spomenuto, pileća prsa su suha, ali dobra marinada osigurat će da nešto vlage ostane u njima. Osim toga, marinada će im dati fantastičan okus koji će ući i u najdublje slojeve.

Recepata za marinade je puno i svatko može pronaći okus savršen za sebe. Važno je da meso malo odstoji u mješavini začina.

3. Ne udaranje batom po mesu

Kuhari preporučuju batom dobro izudarati pileća prsa kako bi se u njima počeli razbijati proteini jer će na taj način meso biti mekanije. Osim toga, šnicle će postati tanje pa će vrijeme pripreme na štednjaku ili roštilju trajati kraće, prenosi Reader's Digest.

4. Šnicle nisu podjednake debljine

To je vrlo čest propust - šnicle pilećih prsa nisu ravnomjerne debljine posvuda pa se tijekom pripreme dio previše ispeče i tako osuši, a dio ostane dovoljno pečen ili čak pomalo sirov, ovisno o tome kolika je razlika u debljini.

5. Prekuhano meso

Važno je paziti da se pileća prsa u komadu ne ispeku previše. Kuhari rado koriste posebnu vrstu termometra koji se zabode u meso i očitava temperaturu u najdubljim dijelovima mesa. Savjetuju pečenje sve dok unutarnja temperatura ne bude oko 70 stupnjeva.

6. Meso ne odstoji prije jela

Vjerojatno ste primijetili da, izrežete li komad mesa odmah nakon pečenja i stavite na tanjur, iz njega pojačano cure sokovi. Na taj način zapravo meso gubi dragocjenu vlagu što kasnije utječe na okus.

Nakon termičke obrade važno je pustiti meso da se malo 'odmori' jer će se tako sokovi u njemu stabilizirati. Prekrijte ga i ostavite nakratko pa tek onda jedite. 

7. Ne dodavanje umaka

Pileća prsa će uz umak biti sočnija, posebno ako su se malo prepekla. Osim toga, dobar umak doprinosi okusu koji tako postaje još bolji.

Ako malo razmislite, sjetit ćete se da niti jedno meso samo po sebi nema neki fini okus - začini i razni dodaci zaslužni su za to što ga volimo jesti, piše 24sata.hr

hr Tue Jan 22 2019 10:15:12 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c46d2e50e4938c9868b457d/80
Foto: Promo

Josipa Lisac ekskluzivno 13.02. na filmskom platnu u Cinestaru 4DX Mall of Split

Ovo jedinstveno audiovizualno iskustvo je esencija glazbe i emocija, a donosi kultne hitove kraljice rocka u savršenom ambijentu za slušanje i gledanje u kinu! Kad je pogledala ovu jedinstvenu snimku iz studija Croatia Recordsa, izjavila je: “Ovo je fenomenalno, kakva slika, kakav ton!“

Josipa Lisac još jednom ide korak dalje. U Hrvatskoj, jedino u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema i splitskom CineStar 4DX Mall of Split, uoči Valentinova, 13. veljače moći ćete doživjeti jedinstvenu projekciju na filmskom platnu: “Josipa Lisac from Croatia Records studio… tu u mojoj duši stanuješ…”. Riječ je o ekskluzivnoj projekciji kao što to rade popularni svjetski bendovi, a koja se događa samo jednom tako da nema reprizu. Upravo je u tome i čar ovakvog projekta.

Snimka koju ćete moći pogledati u kinu, nastala je u studiju krajem prošle godine kada je Josipa Lisac okupila ekipu sjajnih glazbenika koji ju već godinama prate na koncertima; Davora Črnigoja, Josipa Graha, Borne Šercara i Tonija Starešinića, te je krenula u nesvakidašnji pothvat: snimanje albuma koje je trajalo punih šest sati! Vidjeti sve glazbenike koji snimaju odjednom danas je gotovo nezamislivo. Ako se tome doda činjenica da je uz ekipu snimatelja koju je predvodio sjajni Marko Zeljković, ovaj materijal snimljen po prvi put u studiju s 4K kamerama i u Dolby 5.1 tehnici, možemo reći da ovo glazbeno izdanje može stati uz bok svjetskim izdanjima.

Uz kultne hitove kao „Dok razmišljam o nama”, “Nismo mi bez cilja”, “Gdje Dunav ljubi nebo”, “Danas sam luda”, “Hir”, “Magla”, te uz Josipine omiljene suradnike, nastala je prava čarolija. Upravo su Josipa Lisac, CineStar i Croatia Records odlučili na filmskom platnu i uz vrhunsku audiovizualnu opremu prikazati ovaj sjajan materijal povodom dana zaljubljenih. Nakon toliko godina izuzetne karijere i nepresušne inspiracije, jasno je da je okosnica cijelog njezinog stvaralaštva – ljubav.

Dvanaest pjesama u novim aranžmanima kao presjek Josipine karijere koja traje više od 50 godina uz njezina intimna razmišljanja između pjesama, oduševit će  13. veljače sve ljubitelje njenog lika i djela. Izvan Hrvatske, projekciju će još jedino moći doživjeti publika u CineStaru 4DX Novi Sad.

Ulaznice za ovaj pionirski projekt Josipe Lisac u Zagrebu i Splitu su u prodaji na blagajnama kina, putem iCineStar aplikacije ili online.


hr Tue Jan 22 2019 09:23:26 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c46cae40e4938c8868b457c/80
Foto: Getty

Zašto se osjećamo tako dobro kada kihnemo?

Stručnjaci tvrde da se prije kihanja stvara napetost mišića koja se oslobađa nakon što kihnete i to stvara taj osjećaj ugode.
Znate li onaj osjećaj kada imate potrebu za kihanjem, a ne možete? To je jedan od najiritantnijih osjećaja, a neki ljudi će pokušati sve njima poznate metode da "isprovociraju " kihanje. 

Zašto je kada kihnemo taj osjećaj toliko dobar? 

Stručnjaci tvrde da se prije kihanja stvara napetost mišića koja se oslobađa nakon što kihnete i to stvara taj osjećaj ugode. Slično je, tvrde, kao i kada imate pun mjehur, nemate mogućnost ići odmah u wc pa zadržavate urin još neko vrijeme. I onda ga konačno ispraznite uz duboki uzdah olakšanja. 

To je i onaj osjećaj koji imate nakon vježbanja, kada se osjećate tako dobro i pitate se zašto prije niste počeli vježbati? Za taj osjećaj "sreće" i ugode zaslužni su endorfini koji simuliraju osjećaj ugode u mozgu.  

Ponekad se dogodi da vas ulovi kihanje u nizu? Jednom, dvaput, četiri puta? Nije ništa neuobičajeno, to se događa zato jer je kihanje refleks i ne možemo ga zaustaviti kada jednom krene. Mozgu se šalje poruka da je nešto u nosu što izaziva iritaciju i treba to "izbaciti". Rezultat tih signala jest - kihanje, piše vecernji.hr
hr Tue Jan 22 2019 08:49:27 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bb7b295cb557a24c58b495c/80
Foto: Pixabay

Zagrlite nekog - danas je Međunarodni dan zagrljaja!

Međunarodni dan zagrljaja prvi put obilježen je 1986. godine u Michiganu, a obilježava se na današnji datum - 21. siječnja. Zato danas nekoga zaglite i popravite si dan.

Psiholozi smatraju da nam je dan zagrljaja itekako potreban. Pet do šest zagrljaja dnevno može učiniti život dužim i ljepšim, tvrde. Osim stručnjaka, zaključio je to i američki svećenik Kevin Zaborney koji je 1986. godine današnji dan proglasio Međunarodnim danom zagrljaja.

Zagrljaj je nerijetko predmet znanstvenih istraživanja, a najpoznatije je vodio poznati psiholog Jay Gordon. Rezultati kažu da je grljenje povezano s inteligencijom - vjeruje se da će djeca koju roditelji više grle biti inteligentnija od djece koju roditelji grle manje.

Krilatica psihoterapeutkinje i autorice Virginije Satir glasi: 4 zagrljaja za preživljavanje, 8 za održavanje, a 12 za napredovanje.

Bonton grljenja

Bonton grljenja nalaže da poštujete osobni prostor osobe koju grlite, ali i da zatražite dopuštenje prije zagrljaja. Zagrljaj je neseksualni oblik pokazivanja privlačnosti ili naklonosti, pa grljenje treba biti suglasno s tom činjenicom. I zapamtite - zagrljaj treba biti nježan i topao.

Vrste zagrljaja

Zagrljaji se razlikuju prema položaju ruku i tijela, ali i prema sentimentu koji projicira. Tako razlikujemo 'medjeđi zagrljaj', koji je čvrst i u kojem jedna ruka ide preko ramena, a druga preko struka grljene osobe, koja grli na isti način. Zatim postoji zagrljaj 'slovo A' u kojem su tijela su nagnuta jedno prema drugom, grli se s obje ruke, jednom preko ramena, a drugom u predjelu pazuha druge osobe, a lica su pripijena, tako da obje osobe gledaju u istom smjeru. Tu je i 'čeoni zagrljaj', u kojem ruke idu na ramena druge osobe, a čela se naslanjaju jedno na drugo, pa 'obrazni zagrljaj' kojeg odlikuje nježnost, a grli se stojeći ili sjedeći dok se obrazi istaknuto dodiruju, a ruka obično na drugoj strani lica - i brojne druge varijacije zagrljaja koje čekaju da ih isprobate. 

A za to nema boljeg dana od današnjeg. Zato ne štedite na zagrljajima i naravno, ne zaboravite na bonton, piše N1.


hr Mon Jan 21 2019 21:46:02 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .