Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae9c3772af47f7f9b8b47e0/80

"Lito ide mala": Poznata fitness trenerica otkriva kako do uspješne linije u "zadnji čas"

Martina Boščić, osobna je trenerica koju na Instagramu prati preko 100 000 sljedbenika
"Lito ide mala", a s ovom uzrečicom polako se približavamo vrućim ljetnim danima i sunčanju na plaži. Neki su već krenuli put teretane, a neki su na putu do nje zastali i odustali. Kako bilo, odlučilo smo porazgovarati s fitness trenericom, Martinom Boščić, poznatijom kao Martina Boss na Instagramu. 

Martina je studentica odnosa s javnošću, a prije svega velika je ljubiteljica fitnessa i zdravog načina življenja. Oduvijek je vodila aktivan i zdrav život, a s dolaskom društvenih mreža svoj stil života počela je dijeliti s ljudima i tako postala inspiracija mnogima koji svakodnevno prate njene objave te im pomaže da što uspješnije dođu do željenog rezultata. 

Polako nam se bliži ljeto, svi u zadnji čas pokušavaju dotjerati liniju..Što biste preporučili onima koji su kasno počeli? Na što da se fokusiraju ako žele vidjeti rezultat?

- Fokus mora biti i na vježbanju i na zdravijoj prehrani. Rezultati izostankom jednog od ta dva segmenta će biti puno lošiji, s toga je moja preporuka tjedno odraditi minimalno 3-4 treninga i truditi se svakodnevno jesti zdravije, s više tekućine. Što se treninga tiče, kombinirati vježbe snage i cardio. 


Martina naglašava da je uloga prehrane velika, ne samo za izgled već prvenstveno za zdravlje.

Može li se uz vježbanje bez prehrane postići rezultat? Koliko treba biti uporan ako se ne vodi računa o prehrani?
- Ako osoba ne želi pretjerano voditi računa o prehrani, potrebno je pojačati trening i obrnuto. Ako osoba ne vježba i općenito se slabije kreće tijekom dana, potrebno je više pažnje posvetiti zdravijoj prehrani da bi postigla neke rezultate. 

Što vrijedi za one koji nemaju vremena vježbati? 
- U tom slučaju svi imamo mali slobodan kutak svog doma ili možda dvorišta, a uz par rekvizita (ali i bez) može se odraditi odličan trening i uz kontinuitet takvih postići super promjene! 

Koliko se rezultat može postići kućnim vježbanjem? Danas imaju brojne aplikacije na mobitelu koje navodno olakšavaju i pomoć su u vježbanju..Jesu li one dobar način za pomoć?

- Do jedne granice, svi možemo postići rezultate vježbajući kod kuće, uz par bučica, elastičnu traku i slično. Napretkom i savladavanjem svih tih vježbi i opterećenja, potrebno je ipak uložiti u nešto teže utege i učiniti naš trening izazovnijim jer lagan trening ne daje rezultate. 

Mislite li da društvene mreže, posebno Instagram na kojem svakodnevno možemo vidjeti zgodne i fit trenerice pozitivno utječe na djevojke? Postoji li mogućnost da se djevojke opterećuju na taj način?

- Društvene mreže i profili nas fitness trenera i modela mogu i izazivaju opterećenja kod drugih ljudi. Često čujem da bi netko želio izgledati poput mene ili dobiti slične rezultate. Tu uključujem onaj bitniji aspekt svog utjecaja na svoje pratitelje, a to je savjetovanje i razni tekstovi u kojima pišem da svatko mora izvući najbolje iz sebe, da smo svi individue i kao takvi trebamo ostati. Ne želim u ogledalu vidjeti nekoga drugoga, već najbolju verziju sebe! Trudim se ukazivati da je Instagram mjesto gdje je svima uvijek lijepo, nasmijani smo i pokazujemo najljepše iz svog života, ali u privatnosti nije baš sve tako rozo i u cvijeću. I toga svi moramo biti svjesni i mlađim generacijama ukazivati na isto. 

I za kraj, kako se najlakše motivirati još ovih par mjeseci prije plaže? 

- Ako vam vaš izgled radi komplekse, nezadovoljni ste kako trenutno izgledate i sretniji bi bili s par kila manje
(ili više), vrijeme je da poradite na tome i ovo ljeto šećete s više samopouzdanja! Korak po korak, svakim treningom i zdravim obrokom biti ćete bliži svome cilju.. samo naprijed! 

Što reći osim da krente ako još niste, a sa sobom u teretanu povedite motivaciju i dobro volju i eto rezultata. 
hr Wed May 02 2018 16:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc5f6310e49380f008b47aa/80
Foto: TasteAtlas

Pokrenut svjetski atlas hrane, Dalmacija u atlasu s 49 jela

Na web siteu je predstavljeno više od 9,000 jela, pića i namirnica iz cijelog svijeta
Na adresi www.tasteatlas.com pokrenut je prvi svjetski atlas hrane.

TasteAtlas promovira kulturu lokalnog, te informira putnike i ljubitelje hrane o tradicionalnim jelima, lokalnim namirnicama i autentičnim restoranima.

Na web siteu je predstavljeno više od 9,000 jela, pića i namirnica iz cijelog svijeta, a funkcionira jednostavno - upišete ime države, regije, grada, jela ili pića i dobijete sve potrebne informacije o traženom, o restoranima u kojima možete kušati lokalni specijalitet

Dalmatinska pašticada, Crni rižot, Brudet, Janjetina s ražnja, Imotska torta, Poljički sopranih, Rožata ..., samo su neka od jela koja su uvrštena u ovaj atlas pod dalmatinska jela. 
hr Tue Oct 16 2018 16:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc5f3510e493812008b47ab/80

Cammeo: Suvremena tehnologija za maksimalnu sigurnost

Dan bez mobitela u prometu se obilježava 21. 10. drugu godinu zaredom

U okviru projekta 'Dan bez mobitela u prometu' koji i ove godine provodi Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, u Zagrebu je održana konferencija 'Mi i naši gadgeti u prometu – problemi i izazovi'. Jedan od govornika bio je izvršni direktor Cammeo Grupe, Petar Dragić.

- Cammeu, kao regionalnom taksi lideru, sigurnost putnika, ali i ostalih sudionika u prometu visoko je na listi prioriteta - kazao je te naglasio kako je upravo ta briga o sigurnosti vidljiva kako u Cammeovoj filozofiji, tako i u njihovom poslovanju.

- Naša vozila opremljena su tako da vozač ima sve što mu je potrebno da kvalitetno obavi posao, a da mu to ne odvraća pažnju s ceste. Smatramo da je suvremena tehnologija u nenametljivoj verziji, kakvu i sami koristimo, dobitna kombinacija koja jamči sigurnosti i zadovoljstvo - zaključio je Dragić.

Inače, okosnica ovogodišnjeg projekta, koje podupire Ministarstvo unutarnjih poslova i sufinanciran je od strane Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH, je istraživanje distrakcije korištenja mobitela u prometu.

Dan bez mobitela u prometu se obilježava 21. 10. drugu godinu zaredom, a ove će se godine tome aktivno uključiti učenici prometnih zanimanja u Slavonskom brodu, koji će svojim sugrađanima taj dan poručiti da čuvaju sebe i druge u prometu i ne koriste se mobitelom na cesti.

hr Tue Oct 16 2018 16:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5afd630c2af47f2e038b469c/80

Pet namirnica koje nikada ne smijemo jesti sirove

Oblizivanje metlica miksera ili "čupkanje" sirovog tijesta može loše završiti bakterijom koje se teško riješiti...
Zaraza salmonelom najčešće dolazi zbog neopranih ruku ili nedovoljno termički obrađene hrane životinjskog podrijetla koja često nema nikakav neuobičajen izgled ili miris. Stoga namirnice poput mesa peradi i jaja valja termički obraditi, ali i oprati ruke nakon rukovanja s njima. No i voće i povrće također može biti zaraženo zbog korištenja stajskog gnojiva.

Ipak, mnogo su češće infekcije zbog majoneze ili slastica pripremljenih od sirovih jaja, a izazvat će mučnine, bolove, proljeve i povraćanje. O salmoneli na koju se osobito upozorava tijekom ljetnih mjeseci mnogi znaju puno, i iz osobnog iskustva i iz medija, ali lako se može smetnuti s uma da i druge namirnice iz  smočnice ili hladnjake također mogu izazvati brojne tegobe - ako ih se prije pripreme nedovoljno termički obradi.

Krumpir 

U želji da preskoče ispite ili ostanu kod kuće, mnogi su školarci eksperimentirali sa sirovim krumpirima kako bi dobili temperaturu. Mnogi su imali sreće i u najgorem slučaju osjetili probavne smetnje jer se sirovi krumpir teško probavlja. No intoksikacija, koja u najtežim slučajevima može biti iznimno opasna, nije šala, piše Punkufer.

Štetni solanin koji se nalazi u krumpirovoj kori, zelenom ili proklijalom krumpiru vrlo je toksičan. Male količine tog toksina mogu izazvati akutnu intoksikaciju koju karakteriziraju povraćanje, znojenje, grčevi u želucu i crijevima, aritmije srca, glavobolje i drugo. Solanin, srećom, nije otporan na visoke temperature i zato je krumpir prije posluživanja važno skuhati ili ispeći.

Grah 

Sirovi grah sadrži fitohemaglutinin, otrov koji može uzrokovati probavne smetnje i simptome slične trovanju hranom. Čak se i od malih količina možemo otrovati, a simptomi se javljaju u roku od nekoliko sati. Teške mučnine i obilno povraćanje dugotrajni su, a zatim slijedi dijareja. Stručnjaci preporučuju da se grah kuha najmanje 30 minuta na minimalno 100 °C.

Mlijeko

Tek pomuženo mlijeko koje nije pasterizirano može sadržavati Escherichiju coli i salmonelu. Bakterija E. coli uobičajen je stanovnik crijeva mnogih životinja i ljudi, gdje pomaže u probavi hrane. Prilično je otporna, lako se i brzo razmnožava, ali nakon 15 minuta na 60 °C bit će uništena. E. coli može uzrokovati crijevne infekcije, upale mjehura, slijepog crijeva, meningitis te druge zdravstvene tegobe.

Hrenovke

Iako se pretpostavlja da se ništa neće dogoditi od zalogaja ili dva hrenovke prije kuhanja, valja imati na umu da se radi o polugotovom proizvodu koji se ne smije jesti sirov. Termička se obrada savjetuje zbog listerija, patogenih mikroorganizama koji se mogu uništiti kuhanjem. U suprotnom može doći do listerioze, zarazne bolesti koja rezultira pobačajem u trudnoći, bolestima središnjeg živčanog sustava, gastroenteritisom te meningitisom.

Brašno

Brašno također može biti opasno za zdravlje. Budući da tijekom transporta od proizvođača do trgovine dolazi u kontakt s raznim patogenima poput E. coli, nikako ne bi trebalo jesti sirovo tijesto. Osim samog brašna, valja pripaziti i nakon pripreme gotovih mješavina za kolače. 

hr Tue Oct 16 2018 14:13:52 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc5c8720e493846028b46dc/80

Ovaj petak Petar Grašo u klubu Piccadilly!

Nakon što je posljednje dvije godine obilježio s četiri regionalna megahita, te napunio Arene u Splitu i Puli – Petar Grašo ovoga petka, 19. listopada, dolazi u sinjski Club Piccadilly!

U cijeloj Dalmaciji već se osjeća euforija zbog ovog koncerta, koja raste iz dana u dan, pa nema sumnje kako će Sinjani i njihovi brojni gosti, koji ponovno u velikim grupama dolaze na ludi provod u centar Dalmatinske zagore, uživati od prve do posljednje sekunde jer ih očekuju svi oni ponajbolji Grašini hitovi. Petar Grašo će publici prirediti retrospektivu svoje dosadašnje bogate karijere uz hitove Ako te pitaju, Moje zlato, Srce za vodiča, Uvik isti, Šporke riči, Volim i postojim, 92, Ko nam brani, Ljubav sve pozlati i mnogim drugim bezvremenskim uspješnicama.

Predivan interijer i ugođaj Cluba Piccadilly, uz Grašine najveće hitove, su obećanje samo za sebe da će svi posjetitelji sa sobom ponijeti najljepše uspomene s koncerta za pamćenje!

Ulaznice za ovaj koncert u prodaji su u sinjskim knjižarama Axel i Papirko, te na samom ulazu u klub na dan koncerta.

Za više informacija posjetite službenu facebook stranicu Piccadilly cluba.

hr Tue Oct 16 2018 13:21:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .