Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ad46c7b2af47f62838b4572/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

Pušači stariji od 50 ići će preventivno na CT pluća

Dovršena još dva nacionalna preventivna programa
Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od raka je u nas 2015. godine ukupno umrlo 14.012 ljudi, a novooboljela su 22.503. Rak prostate i rak pluća najčešći su, ali i najsmrtonosniji među muškarcima. Prema objašnjenju akademika Miroslava Samaržije, bit ćemo među četiri-pet zemalja u svijetu koje s tim počinju. 


– Plan je tu, slijedi administrativna procedura i nadam se da će biti spreman na jesen. Jasno su definirani kriteriji što znači visoki rizik, to su pušači stariji od 50 godina koji puše 30 i više godina. Uređaji koji mogu napraviti dobar CT su probrani – objasnio je akademik Samaržija, predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac. 

Dovršena su još dva nacionalna preventivna programa ranog otkrivanja bolesti, konkretno za rak prostate i rak pluća. Za ovaj potonji u planu su preventivne CT pretrage uz pomoć uređaja niske doze zračenja u devet gradova diljem zemlje gdje su takvi uređaji dostupni, a na CT će biti pozvani pušači stariji od 50 godina koji imaju 30 godina “pušačkog staža”. 

Pušenje i debljina su rizici


Kako su nam odgovorili iz Ministarstva, u suradnji sa stručnjacima pripremaju se ta dva programa, ali i akcijski plan za prevenciju i nadzor nad kroničnim nezaraznim bolestima koji je, stoji u odgovoru Ministarstva, također usmjeren na promicanje zdravlja i suzbijanje određenih čimbenika rizika. A ti su rizici prvenstveno debljina i pušenje o čemu se navodi i ponavlja niz poražavajućih podataka. Ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić jasnog je stava kad je u pitanju pušenje koje bi učinio nedostupnim udvostručenjem cijene cigareta. Mjera je to koja se primjenjuje u nizu drugih zemalja, a osnovni joj je cilj onemogućavanje dostupnosti cigareta. Dok se o rizičnim čimbenicima puno raspravlja, u međuvremenu se pripremaju spomenuti nacionalni planovi, a trenutačno se u nas provode tri takva programa ranog otkrivanja: raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice.


– Cilj preventivnih programa ranog otkrivanja raka pravovremeno je otkrivanje bolesti, smanjenje pobola i smrtnost od navedenih sijela raka, poboljšanje kvalitete života oboljelih zahvaljujući ranoj dijagnostici te unapređenje zdravlja cjelokupnog stanovništva. Za dva sijela, rak debelog crijeva i rak vrata maternice, moguće je otkriti predzloćudne promjene te je terapijskim djelovanjem moguće i spriječiti nastanak raka – dodali su iz Ministarstva zdravstva u kojem su istaknuli i važnost nacionalnog plana za borbu protiv zloćudnih bolesti koji će, kako su opisali, unaprijediti sustav organizacije, dijagnostike, liječenja i praćenja podataka te podignuti kvalitetu zdravstvene zaštite. 


Ključan dokument

Nacionalni plan ključan je dokument za borbu protiv raka o kojem je statistika u Hrvatskoj itekako poražavajuća.Upravo kad je riječ o raku prostate i pluća Hrvatska je među pet zemalja od njih 30-ak u Europi s najlošijim preživljenjem. Konkretno je kod nas preživljenje, prema istraživanju objavljenom u časopisu Lancet, za rak pluća deset posto, a prostate 81 posto, piše Večernjihr Wed Aug 08 2018 11:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5acc759a2af47f4a5d8b4aab/80
Foto: Facebook

“Živim život bez nasilja“ u Osnovnoj školi Strožanac: Za nasilje nema opravdanja!

Predstave će se odigrati u dva termina, prva s početkom u 11,30 sati, a druga u 15,35 sati.
U sklopu nacionalnog preventivnog projekta “Živim život bez nasilja“ u petak 22. veljače 2019. godine u Osnovnoj školi „Strožanac“ u Podstrani odigrati će se predstave „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“ u režiji Zijaha Sokolovića.

Preventivni projekt zajedno provode Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a ovom prilikom Policijska uprava splitsko-dalmatinska ovu aktivnost poduzima u suradnji s Općinom Podstrana i Vijećem za prevenciju kriminaliteta Općine Podstrana.

Projekt je usmjeren na sprječavanje nasilja nad ženama, nasilja u obitelji i među mladima, odnosno na izgradnju kulture nenasilja, tolerancije i nediskriminacije.
hr Thu Feb 21 2019 11:32:28 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6e614c0e493844b68b4591/80
Foto: Facebook/Alessandro Avenati

Avenati mora platiti 100.000 kuna za uzdržavanje Cesarea

Dječak je prvo bio s majkom Ninom Kuluz u Hrvatskoj, a nakon toga tri godine u BiH, kada ga je tražio i Interpol. Otac nije znao gdje je zadnje dvije godine dijete bilo

Presudom Općinskog suda u Splitu ocu je naloženo da za svaki mjesec od kada sin nije bio s njim plati 1000 kuna, plus kamate. Pritom nije igrala ulogu ni činjenica da je na istom sudu proveden postupak zbog međunarodne otmice djeteta prema kojem je utvrđeno da je dječak protupravno odveden od oca i naložen je njegov povratak u državu rođenja, što se ostvarilo tek šest godina poslije.

Radi se o razdoblju od travnja 2011. godine do lipnja 2018. godine za kada je sud prihvatio tužbeni zahtjev s tim da je odredio četiri puta manji iznos uzdržavanja od traženih 4000 kuna mjesečno. Postupak je pokrenut tužbom podnijetom po dolasku u Hrvatsku kojom se u ime maloljetnog Cesarea Avenatija tražilo mjesečno uzdržavanje, piše 24sata.hr

hr Thu Feb 21 2019 09:29:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58b0a788b4739896788b458e/80
Foto: Ilustracija/Pixabay

Stižu veće kazne: Evo koliko će se kažnjavati prometni prekršaji

Vozaču koji ne poštuje prednost prolaska prijeti kazna od 3000 do 7000 kuna, a dobit će i tri negativna boda te će ostati bez vozačke dozvole na jedan, tri ili šest mjeseci
Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je ovih dana u javnu raspravu prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim se drastično povećavaju kazne za najteže prometne prekršaje. Tako se primjerice, kao što smo to već pisali, uvodi novina oduzimanje vozila onima koji učestalo ponavljaju teške prekršaje poput vožnje u alkoholiziranom stanju, vožnje brzinom koja je 50 kilometara na sat iznad ograničenja u naseljenom mjestu... 

Novčane kazne su povećane primjerice za prolazak kroz crveno svjetlo na semaforima pa kazna za to može iznositi i 20.000 kuna. No izmjenama i dopunama Zakona predviđeno je povećanje kazni i za, uvjetno rečeno, manje prekršaje u prometu. Oni koji ne poštuju prednost prolaska morat će platiti kaznu u iznosu od 3000 do 7000 kuna, a dobit će i tri negativna prekršajna boda. U postojećem zakonu ta kazna iznosi 3000 kuna. Usto vozač koji ne poštuje prednost dobit će zabranu vožnje od mjesec dana, tri mjeseca ili šest mjeseci, ovisno koji mu je to put da radi takav prekršaj.  

Vozač koji ne stane na pješačkom prijelazu sa semaforima kad je upaljeno crveno svjetlo platit će kaznu od 3000 do 7000 kuna, dosad je ta kazna bila 1000 kuna. I njemu će biti oduzeta vozačka dozvola na razdoblje od jednog, tri i šest mjeseci, ovisno koliko je puta dotad počinio taj prekršaj. A dobit će i tri kaznena boda. 

Kazna za prolazak pokraj vozila koje je stalo kako bi propustilo pješaka na pješačkom prijelazu bez semafora pak povećava se s 2000 na 3000 kuna, a vozač za to dobiva još i dva negativna prekršajna boda. Mnogi vozači se po autocesti voze lijevom trakom, iako je ona predviđena samo za pretjecanje. 

U zakonu je jasno navedeno da se autocestom vozi desnom trakom osim ako ona nije zakrčena vozilima u koloni. Vozač koji se ne pridržava tog pravila sad plaća kaznu, kad ga se uhvati u tom prekršaju, 500 kuna, a stupanjem na snagu izmjena zakona plaćat će 2000 kuna. 

Vozač je u zimskim uvjetima dužan prije uključivanja u promet očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu. Osim snijega, morat će ukloniti i led ili vodu s vozila. Ako to ne učini, platit će kaznu od 1000 kuna. Dosad je ta kazna iznosila 700 kuna. Među ostalim, povećavaju se i kazne za telefoniranje tijekom vožnje, i to s 500 na 1500 kuna, dok će kazna za nekorištenje sigurnosnog pojasa biti povećana s 500 na 1000 kuna, piše vecernji.hr


hr Thu Feb 21 2019 08:52:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6e52470e49388cb68b4573/80
Foto: Pixabay

Na Sveučilištu u Zadru otkrivena još jedna lažna diploma: Predavala povijest u gimnaziji

Pronađena je i lažna svjedodžba u Centru za odgoj i obrazovanje.

Tijekom provjere diploma svih zaposlenika u sektoru obrazovanja, koju je naložila ministrica, na Sveučilištu u Zagrebu pronađene su tri krivotvorine, a danas su za DNEVNIK.hr iz Ministarstva znanosti i obrazovanja potvrdili da je “Sveučilište u Zadru otkrilo lažnu diplomu iz povijesti s kojom je jedna gospođa predavala u gimnaziji. Uz lažnu diplomu, pronađena je i lažna svjedodžba u jednom od centara za odgoj i obrazovanje”.

Podsjetimo, istraživačka priča iz Bosne i Hercegovine otkrila je korumpiranost sustava i s kojom se lakoćom može doći do diplome. Ministrica Blaženka Divjak naredila je provjere diploma u Hrvatskoj, pri čemu je otkrivena jedna krivotvorena diploma u osnovnoj i dvije u srednjim školama, od kojih je jedna gimnazija. Sve su otkrivene na Filozofskom fakultetu.

Ministrica je apelirala je na sve ravnatelje da u idućih godinu dana provjere sve diplome koje nisu provjerene. 

- Ovo je poruka svima koji pokušavaju varati da to ne smiju raditi i da se jedino poštenim radom i poštenjem može napredovati“, poručila je ministrica znanosti i obrazovanja i zaključila da je akcija provjere diploma bila opravdana, piše dnevnik.hr

hr Thu Feb 21 2019 08:25:07 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .