Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d9df03729111c78a98b456b/80

Maturanti o štrajku: "Sjednite i dogovorite se! Ponašate se djetinjasto, a mi najviše ispaštamo"

Štrajk u školama traje već 28 dana...

Propale su konzultacije sindikata kod ministrice Divjak. Sindikati najavljuju nove akcije. "Prosvjed šutnje" održat će se u četvrtak na Trgu svetog Marka, gdje bi se trebalo okupiti 300 sindikalista. Ministrica Divjak u utorak je poručila da ne želi sudjelovati u igrama moći sindikata i Vlade. 

Pat-pozicija najviše ljuti maturante. O cijeloj situaciji imaju vrlo jasno mišljenje. 

- Isprva je bilo super. Jedan dan nema nastave, nema dva, ali sad je ovo već previše. Molim ih da pokušaju misliti na posljedice, kako će to utjecati na sve nas. Ovo je dosta neozbiljno. Oni govore 'mi smo ti i ti, želimo to i to'. To je pomalo djetinjasto. - rekao je za Dnevnik maturant jedne zagrebačke gimnazije. 

Kaos na razini sustava ocrtava se i na njihovu svakodnevicu. 

- Snalazimo se kako znamo. Naša je škola prvi put na svoj web-stranici obavijest o štrajku stavila jučer. Nakon mjesec dana štrajka! Neki dan smo se informirali tako što smo zvali profesore da ih pitamo hoće li biti nastave. - ljuti se maturant. 

Ne svrstava se ni na jednu "zaraćenu" stranu. Kaže da je u redu štrajkati, misli da profesori zaslužuju veće plaće, ali da se sve trebalo bolje organizirati. 

Maturante će, objašnjava, cijela situacija najviše koštati. Ljuti ih i što su sindikati odbili prijedlog da se nastava održava barem za osmaše i maturante. 

- Ne znam hoće li doći do dogode mature. To bi moglo predstavljati problem svim maturantima. Znam neke kojima je bitno da se ništa ne odgađa jer se planiraju upisati na inozemne fakultete. - kaže.

Još će gore biti ako dođe do nadoknada subotom. 

- Većina nas ima uplaćene pripreme za maturu koje se uglavnom održavaju subotom. Dosta nas subotom ide i u glazbenu školu. Nadoknada subotom najgore je što nam se može dogoditi. Mi ćemo najviše platiti, a ni za što nismo krivi. - zaključuje učenik. 

"Mislite na nas jer ćemo vas mi naslijediti"

Slično misli i drugi maturant.

- Shvaćam ideju profesora, podržavam je, ali mislim da je izvedba loša. Ne sviđa mi se cirkularni štrajk, mislim da su sindikati trebali odmah prvi tjedan odraditi generalni štrajk. Kao da su cirkularnim štrajkom pokazali da nisu sigurni da su svi u sustavu za štrajk. Veliki je problem što se sve odužilo. Sve skupa traje već više od 20 dana. - govori maturant jedne zagrebačke srednje škole. 

On je danas bio jedini učenik u školi. Unatoč generalnom štrajku, neki profesori ipak u njemu ne sudjeluju pa nastave malo ima, malo nema. 

- Mi svakodnevno osjećamo štrajk. Sigurno će se pomaknuti državna matura, razgovaramo o maturalnom plesu i ne znamo kada ćemo ga organizirati. Problem je i za učenike koji u školu putuju. Kako se njima isplati dolaziti u školu zbog dva sata? Pomalo vlada i neizvjesnost, do dan prije ne znamo hoće li biti nastave ili neće, kojih će satova biti, trebamo li i kada doći. Još je naša škola dobra, sve se objavljuje na internetu. - govori dalje maturant. 

I tako već gotovo mjesec dana. Učenik kaže da i neki profesori pomalo gube strpljenje.

- Neki koji su u početku bili za štrajk sada od njega odustaju, znaju da će ionako morati odrađivati sate. Nikome se ne da dolaziti subotom. - kaže ovaj maturant, koji za Vladu i sindikate, koji svatko drže svoju stranu, ima i poruku:

"Dogovorite se. Razmišljajte o nama. Mi bismo vam trebali biti na prvome mjestu. Mi smo ti koji će vas jednog dana naslijediti. Trebamo učiti. I bit ćemo bolji od vas!" - piše Dnevnik Nove TV

hr Wed Nov 20 2019 18:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5df0ea2429111c43238b45f6/80
Foto: Grad Split

Gradonačelnik primio svjetske i europske prvake u tajlandskom boksu

Na Europskom natjecanju u Minsku, Ana Bajić osvojila je zlatnu medalju, dok je na Svjetskom natjecanju u dalekom Bangkoku zlato izborio Petar Drežnjak, a Helena Jurišić broncu

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara primio je danas članove Kickboxing klub „Mornar“, splitskog kluba koji godinama osvaja svjetske medalje i odgaja vrhunske sportaše. Povod za druženje jesu titule osvajača prvog i trećeg mjesta Svjetskog i Europskog seniorskog prvenstvo u tajlandskom boksu. 

Podsjetimo, na Europskom natjecanju u Minsku, Ana Bajić osvojila je zlatnu medalju, dok je  na Svjetskom natjecanju u dalekom Bangkoku zlato izborio Petar Drežnjak, a Helena Jurišić broncu.

Čestitavši sportašima „Mornara“ na izuzetnim rezultatima, gradonačelnik Krstulović Opara kazao je kako su osvojene medalje dodatni pokazatelj zašto je hrvatski sport postao pravi - svjetski brend.

- Splitski i hrvatski sport su uspješni zbog pojedinaca poput vas. Ustrajnost, entuzijazam i ljubav rezultirali su osvojenim sportskim titulama. Naravno, važne su titule i osvojena prvenstva, ali važan je i rad s mladima. Sve to vidi se u radu vašeg kluba - kazao je, među ostalim, gradonačelnik.

Predsjednik kluba Stipan Jurišić istaknuo je kako su boje Hrvatske na seniorskim prvenstvima branili sportaši iza čijeg uspjeha stoji mnogo svakodnevnog odricanja, rada i samopouzdanja.

- Naši borci ostavljaju srce u ringu - kazao je Jurišić.

Na kraju druženja, gradonačelnik je prigodni poklon, „Zlatni pjat“, uručio gostima Ani Bajić i Petru Drežnjaku, a jedan „Zlatni pjat“ čeka i Helenu Jurišić koja je zbog ozlijede trenutno na rehabilitaciji. Uz gradonačelnika, prijemu je nazočio voditelj Odsjeka za sport Igor Maretić, a klub „Mornar“ predstavljali su i treneri Dario Jurišić i Mate Grčić.

hr Wed Dec 11 2019 14:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5df0da7b29111c7c208b46b9/80

Potpisan Sporazum: Hrvatski suverenisti na parlamentarne izbore izlaze zajedno

Potpisan je Sporazum o predizbornoj suradnji političke platforme Hrvatski suverenisti...

Danas u predsjednici Hrasta Ladislav Ilčić, HKS-a Marijan Pavliček i Bloka za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović potpisali Sporazum o zajedničkom izlasku na predstojeće parlamentarne izbore u okviru platforme Hrvatski suverenisti.

Njihovo priopćenje donosimo u nastavku:

Polazeći od višedesetljetne potrebe za okupljanjem i suradnjom hrvatskih suverenističkih i nacionalističkih snaga te imajući na umu pogubnost prividnog dvostranačja koje vladajućim oligarhijama, pa i sadašnjoj vladi Republike Hrvatske kao svojevrsnoj trgovačkoj hrvatsko-srpskoj koaliciji, omogućuju upravljanje nacionalnom sudbinom.

I to  na način koji se ogleda u teškim demografskim, političkim, gospodarskim i kulturnim posljedicama kojima svjedočimo iz dana u dan, političke stranke Hrast – pokret za uspješnu Hrvatsku, Hrvatska konzervativna stranka i Blok za Hrvatsku izjavljuju da će na predstojeće izbore za zastupnike u Hrvatskom saboru izaći zajednički, u okviru platforme Hrvatskih suverenista koju osim navedenih političkih stranaka čine i predstavnici udruga, građanskih inicijativa te brojni istaknuti pojedinci; da će bez odlaganja pozvati sredstva javnog priopćivanja, agencije za ispitivanje javnog mnijenja i sveopću javnost, da u nadolazećem razdoblju potpisnike političke platforme Hrvatskih suverenistapromatraju, prate i procjenjuju kao cjelinu.
hr Wed Dec 11 2019 13:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a4b5034b9e03ed33f8b4591/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Akcija "Mir i dobro": Suzdržite se od uporabe pirotehničkih sredstava

Cilj akcije je upozoriti građane na opasnost od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, kao i nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a koji su tijekom proteklih godina bili uzrokom ozljeđivanja građana

S ciljem održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, kao i opće sigurnosti građana, i ove godine, u doba božićnih i novogodišnjih blagdana, na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske, u vremenu od 13. prosinca 2019. godine do 08. siječnja 2020. godine provoditi će se operativna akcija „Mir i dobro“.

Cilj akcije je upozoriti građane na opasnost od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, kao i nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a koji su tijekom proteklih godina bili uzrokom ozljeđivanja građana. 

Policija upozorava građane na obvezu pravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, kao i na zakonom propisan način prodaje pirotehničkih sredstava, a sve sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja. 

Posebno upozoravaju roditelje kako je nužno da, i kod uporabe pirotehničkih  kategorije F1 koja se mogu prodavati tijekom cijele godine osobama starijima od 14 godina, ne dozvole da djeca istu koriste bez nadzora roditelja ili odrasle osobe, odnosno istu ne upotrebljavaju na način na koji bi mogli ugroziti svoje zdravlje i zdravlje drugih osoba. 

Također, Zakonom o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja normirano je kako će se novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 3000 kuna kazniti zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.   

Pirotehnička sredstva  kategorije F1 mogu se prodavati u maloprodaji i u drugim prodavaonicama, te na kioscima tijekom cijele godine, osobama starijima od 14 godina. 

Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati od 15. prosinca do 01. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, samo osobama starijim od 18 godina.

Pirotehnička sredstava kategorije  F2, F3, T1 i P1 nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba. Uporaba naprijed navedenih pirotehničkih sredstava zabranjena je u razdoblju od 02. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.  

Zakonom o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja normirano je da će: - fizička osoba mlađa od 18 godina koja uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, zatim fizička osoba koja uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 u razdoblju od 02.siječnja do 26. prosinca ili uporabljuje pirotehnička sredstva u zatvorenim prostorima, odnosno na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba, biti kažnjena za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 5 tisuća do 15 tisuća kuna.  

Obzirom na zakonske odredbe, policijski službenici ove Policijske uprave će kontinuirano obavljati nadzor prodajnih mjesta na području Županije, te ukoliko utvrde nepravilnosti, odnosno da se prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava obavlja suprotno zakonskim odredbama, pirotehnička sredstva će oduzeti, a odgovorne pravne ili fizičke osobe će biti prekršajno prijavljene.

hr Wed Dec 11 2019 12:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5df0c42e29111c7c208b46a7/80
Foto: Nestali.hr

Jeste li ga vidjeli?: U Splitu nestao 80-godišnjak!

U trenutku nestanka bio je odjeven u crne hlače, tamnoplavu jaknu, nosio je tamnu kapu sa šiltom i crne cipele

U utorak se iz stana u Ulici Kroz Smrdečac u Splitu udaljio Drago Ćurlin (80). 

U trenutku nestanka bio je odjeven u crne hlače, tamnoplavu jaknu, nosio je tamnu kapu sa šiltom i crne cipele.

Drago je visok 184 centimetra, kosa mu je sijeda, tjemene ćelavosti i ima ovalno lice, a nosi i naočale za vid.

Građani se mole ako imaju ikakve informacije o nestaloj osobi da se jave policiji na 192.


hr Wed Dec 11 2019 11:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .