Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cfe29b229111c4ac38b4601/80
Foto: PR

Dugo očekivana kurikularna reforma od ove jeseni ulazi u sve škole, a s njom i novi udžbenici. Što treba znati?

Školstvo u Hrvatskoj vruća je tema već nekoliko godina i čini se da taj trend još neko vrijeme neće gubiti svoju snagu. Razlog je već dobro poznata priča oko velike kurikularne reforme obrazovanja, koja je nailazila na brojne prepreke. Čini se da se tim preprekama konačno nazire kraj – kurikularna reforma od ove školske godine počinje se primjenjivati u svim školama, uz neke bitne promjene, posebno one koje se tiču udžbenika. Što to točno znači za škole, učenike i njihove roditelje?

Strategiju obrazovanja, koja je pokrenula rad na kurikularnoj reformi, usvojio je Hrvatski sabor još 2014. godine, nakon čega je uslijedio niz prijepora i promjena. Prošle godine dobili smo „mini-reformu“ u obliku projekta nazvanog „Škola za život“, koja je, kako sad izgleda, ipak započela s nekom konkretnom implementacijom tih promjena. Svrha tog programa bila je priprema terena za tzv. „frontalno“ uvođenje kurikularne reforme ove godine. Od svih promjena u funkcioniranju hrvatskog obrazovnog sustava koje donosi ova reforma, valja izdvojiti jedan vrlo važan aspekt – udžbenike.


U DOBA BESPLATNE DOSTUPNOSTI INFORMACIJA, JESU LI UDŽBENICI JOŠ UVIJEK BITNI?


Ono što je nekada bio nastavni plan i program, a sada kurikulum, uvijek je prilično precizno definirao što se i na koji način mora nalaziti u udžbenicima koje koriste učenici i njihovi učitelji, zakon o udžbenicima uvijek je definirao njihovu cijenu, a škole su birale nakladnika. Na roditeljima je uvijek bilo samo da ih kupuju, ako nisu bili te sreće da se nalaze u sredini čija lokalna samouprava osigurava besplatne udžbenike. Zašto bi onda uopće bilo bitno razmišljati o udžbenicima, kad su oni samo generičko propisano nastavno sredstvo?  

Udžbenici su okosnica mnogih važnih procesa u sustavu obrazovanja, a nakladnici su oni koji najpedantnije analiziraju i primjenjuju svaki aspekt propisa i smjernica koje donose institucije.  Udžbenik više nije samo tiskana knjiga, već čitav metodički sustav. Oni su popraćeni dodatnim nastavnim materijalima poput radnih bilježnica ili nastavnih listića, a posebnu važnost zadnjih godina daje se i digitalnim sadržajima. Učitelj se mora moći pouzdati u udžbenik kao referencu koja ga vodi kroz nastavni program. Osim toga, učitelju nakladnici omogućuju dodatne metodičke materijale koji im pomažu u ostvarenju svih ciljeva koji se pred njih postavljaju.


KOLIKO JE BITAN ODABIR NAKLADNIKA?


Nakladnici izrađuju udžbenike koji ne samo da su u potpunosti usklađeni s važećim standardima i propisima, već kvalitetom i opremljenošću nadilaze te standarde kako bi bili kompetentni prema konkurenciji. Mnogi udžbenici stoga dolaze s velikim izborom dodatnih materijala, a možda najzanimljiviji dodatak su digitalni sadržaji. Digitalizacija udžbenika i općenito nastave jedna je od temeljnih vodilja u provedbi ove reforme, pa su nakladnici pripremili i svoja digitalna rješenja.

Prema iskustvu iz prošlogodišnjeg eksperimentalnog projekta, pokazalo se konačno i u praksi da učenici i učitelji gaje veliki interes prema digitalnim sadržajima. Primjerice, nakladnička kuća Alfa kao jedan od tri najveća nakladnika školskih udžbenika u Hrvatskoj skočila je s trećeg na prvo mjesto u zastupljenosti u eksperimentalnim školama velikim dijelom upravo zbog kvalitetno pripremljenih digitalnih udžbenika na trenutno najnaprednijoj digitalnoj platformi za obrazovanje u svijetu – mozaBooku.

Naravno, nije sve u digitalizaciji, pa se tako ni frontalni program neće toliko oslanjati na digitalizaciju kao eksperimentalni, ali ipak možemo reći kako to postaje neupitni trend za školske udžbenike i da se ovom reformom ipak pomiču stvari prema naprijed po pitanju modernizacije školstva.


KOJE NOVOSTI PO PITANJU UDŽBENIKA DONOSI REFORMA?   


Prema kurikularnoj reformi i Zakonu o udžbenicima kao jednom njezinom dijelu, od nove školske godine obvezni nastavni materijali sada podrazumijevaju samo udžbenik, a ne više udžbenički komplet s radnom bilježnicom ili zbirkom zadataka. Radne bilježnice i zbirke zadataka sada su samo dodatni materijali koji se moraju kupovati odvojeno (ili ih nabavlja jedinica lokalne samouprave za određeno područje, ako dođe do takve odluke).

Dodatni obrazovni materijali moraju se nabavljati za sve učenike ako tako odluči njihov nastavnik, ali samo ako ne prelazi određeni postotak cijene cijelog kompleta izdanja za taj predmet (između 20 i 40 %, ovisno o razredu). Za cijene iznad tog postotka potrebna je suglasnost svih roditelja.

Tiskani udžbenici po prvi puta imaju propisanu maksimalnu masu i cijenu. Time se osigurava da školske torbe ne budu preteške i da cijena udžbenika ne bude previsoka za roditelje koji ih samostalno kupuju. Digitalni udžbenici, ako se dodatno naplaćuju, ne smiju prelaziti 30 posto cijene tiskanog udžbenika.


Udžbenici se nasljeđuju na razdoblje od minimalno četiri godine sve do sljedećeg poziva za nove udžbenike, osim za udžbenike radnog karaktera. U razrednoj nastavi (od prvog do četvrtog razreda osnovne škole) i stranim jezicima udžbenici mogu biti radnog karaktera, što znači da su namijenjeni da se u njih upisuje, pa se zbog toga ne mogu nasljeđivati. Radnog karaktera mogu biti i udžbenici posebno prilagođeni za učenike s poteškoćama u učenju.UDŽBENICI ĆE UVIJEK BITI VAŽNI


Reforma i novi zakoni skrojeni su tako da ne opterećuju niti školske torbe učenika niti novčanike roditelja. Novi propisi svakako su pozitivna promjena u vidu prilagodbe novim trendovima i standardima. Možemo reći da u provođenju velikih reformi kao što je ova, udžbenici predstavljaju iznimno važne karike u procesima primjene novih praksi oko udžbenika i propisa koji su za njih definirani, korisno je biti dobro informiran, a na učiteljima je također i težak posao odabira najboljeg nakladnika za njihove potrebe u učionici, kako bi osigurali da učenici uz takve materijale ostvare sve ciljeve koji su pred njih postavljeni.


hr Mon Jun 10 2019 11:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57a5d9eeb3c7ccc7498b456d/80

Miroslav Škoro ide u utrku za predsjednika

Ne odbacuje mogućnost podrške stranaka i otvoren je za razgovor sa svima osim s ekstremnim političkim opcijama
Miroslav Škoro ide u utrku za predsjednika Republike. Svoju kandidaturu objavit će pokraj tjedna, piše Večernji list pozivajući se na izvor iz najbližeg Škorinog kruga.

Na izbore Škoro najvjerojatnije ide kao nezavisini kandidat.
 Međutim, ne odbacuje mogućnost podrške stranaka i otvoren je za razgovor sa svima osim s ekstremnim političkim opcijama.

Miroslav Škoro, popularni glazbenik, pjesnik, poduzetnik, doktor ekonomskih znanosti učinit će izbore i kampanju zanimljivijima, nakon što se kao kandidat predstavio i Zoran Milanović. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kandidaturu za predsjedničke izbore još nije istaknula, a namjeru da se kandidiraju izjavili su nedavno izabrani europarlamentarac Mislav Kolakušić i saborski zastupnik Tomislav Panenić.

Škoro se prije mjesec dana prvi se put pojavio u ispitivanjima javnog mijenja HRejting i odmah dobio 9,4% potpore, što ga je svrstalo na visoko treće mjesto, iza predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića. Za HRT je potom potvrdio da razmatra mogućnost kandidature na predsjedničkim izborima.

- Ako je hollywoodski glumac mogao dva mandata voditi svjetsku velesilu, ako je u Ukrajini za predsjednika mogao prisegnuti bivši komičar, zašto na čelu Hrvatske, u kojoj se političari dosad nisu baš dokazali i iskazali, ne bi bio pjevač!? Narod nešto traži, traži neku alternativu. Obzirom da sam ja cijeli život pisao pjesme koje su vrlo povezane s tim narodom i s tom stvarnošću u kojoj živimo, onda o tome treba razmisliti ozbiljno, kazao je tada Škoro, piše HRT.
hr Wed Jun 19 2019 21:55:08 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a915bc42af47f8e0b8b4684/80

Slučajno ili namjerno: Umjesto kafićima i restoranima, promijenili radno vrijeme kioscima

Gradski vijećnici ipak nisu usvojili odluku o kraćem radnom vremenu kafića i restorana
Slučajno ili namjerno, potkrala se greška u dnevnom redu pa tako radno vrijeme kafića i restorana ostaje po starom, odnosno do 01:00 sati.

Grešku je primjetio MOST-ov vijećnik Ante Čikotić nakon čega je zatražena pauza. Nakon konzultiranja s pravnicom, odlučeno je ponovno glasovanje.

Naime, riječ o tehničkoj pogrešci u amandmanu odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području grada Splita, tj. nije se navelo na što se odluka odnosi. 

Čikotić je naglasio kako ne bi volio da prevare građane, a problem se stvorio kada vladajući nisu htjeli da se to promjeni. Odlučeno je da se odluka neće potpisati, a ispravit će se u nastavku sjednice.
hr Wed Jun 19 2019 21:43:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf2e88e0e49383d1b8b45db/80

Grad Split: Želimo biti domaćin reprezentaciji!

Gradsko vijeće traži od HNS-a i Hajduka žuran dogovor
Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća posljednja 59. točka bila je u svezi utakmice na Poljudu između Hrvatske i Mađarske. HNS ne treba dopuštenje Hajduka za organizaciju utakmice, jer Poljud je u vlasništvu Grada Splita. Gradsko vijeće danas se trebalo očitovati o tome, ali oni se ne žele zamjeriti ni jednoj ni drugoj strani. Poručili su - neka se HNS i Hajduk međusobno dogovore.
O održavanju utakmice hrvatske nogometne reprezentacije u Splitu su poslali službenu izjavu, a nju prenosimo u cijelosti:

Gradsko vijeće Grada Splita želi dolazak hrvatske nogometne reprezentacije u naš grad i odigravanje službene kvalifikacijske utakmice protiv reprezentacije Mađarske na Gradskom stadionu Poljud.

Gradsko vijeće Grada Splita traži od Hrvatskog nogometnog saveza korjenitu promjenu dosadašnjeg odnosa vodstva Hrvatskog nogometnog saveza prema Gradu Splitu i Hrvatskom nogometnom klubu Hajduk, koji se najbolje ogleda u činjenici što je hrvatska nogometna vrsta u službenim utakmicama u Splitu gostovala svega dva puta u posljednjih 20 godina, od čega jednom bez publike.

Zbog dugogodišnjeg neprimjerenog i neprihvatljivog odnosa prema našem gradu i klubu potrebna je isprika Hrvatskog nogometnog saveza, kao čin dobre volje i korak prema ozdravljenju hrvatskog nogometa i jačanju zajedništva.

U interesu hrvatskog nogometa tražimo od Hrvatskog nogometnog saveza i HNK Hajduk žuran dogovor na zajedničkom sastanku, uz nazočnost predstavnika Grada Splita, a sve u svezi postizanja rješavanja brojnih devijacija i nagomilanih problema koji duže vrijeme opterećuju hrvatski nogomet, kao i zajedničkog dogovora vezano za organizaciju željenog nogometnog susreta u našem Gradu Splitu
.
hr Wed Jun 19 2019 19:23:44 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c5853290e49386e9a8b4612/80
Foto: Facebook / Andro Krstulović Opara

Splitsko gradsko vijeće: Palo prošlogodišnje izvršenje proračuna gradonačelnika Opare

Splitskom gradonačelniku je za prolaz odluke nedostajala suglanost dva vijećnika

Splitska sjednica Gradskog vijeća uplovila je u deseti sat održavanja, a na stolu se pred vijećnicima našao i prijedlog izvršenja proračuna grada za prošlu godinu. 

Prijedlog nije prihvaćen, a za prolaz odluke falilo je svega ruka dvaju vijećnika. Željko Kerum, predsjednik HGS-a izostao je sa sjednice, u vrijeme glasovanja je van vijećnice bila HDZ-ova vijećnica Marija Čizmić, a nije gradonačelnik Opara mogao računati niti na Mirnu Kovačić, članicu HNS-a koja je imala neugodan incident s HSLS-ovim Tonćijem Blaževićem u ranim poslijepodnevnim satima.

Za taj prijedlog nisu glasovali niti nezavisni Ante Zoričić, a protiv je bio i Martin Pauk iz Neovisnih za Hrvatsku.hr Wed Jun 19 2019 18:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .