Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cfe29b229111c4ac38b4601/80
Foto: PR

Dugo očekivana kurikularna reforma od ove jeseni ulazi u sve škole, a s njom i novi udžbenici. Što treba znati?

Školstvo u Hrvatskoj vruća je tema već nekoliko godina i čini se da taj trend još neko vrijeme neće gubiti svoju snagu. Razlog je već dobro poznata priča oko velike kurikularne reforme obrazovanja, koja je nailazila na brojne prepreke. Čini se da se tim preprekama konačno nazire kraj – kurikularna reforma od ove školske godine počinje se primjenjivati u svim školama, uz neke bitne promjene, posebno one koje se tiču udžbenika. Što to točno znači za škole, učenike i njihove roditelje?

Strategiju obrazovanja, koja je pokrenula rad na kurikularnoj reformi, usvojio je Hrvatski sabor još 2014. godine, nakon čega je uslijedio niz prijepora i promjena. Prošle godine dobili smo „mini-reformu“ u obliku projekta nazvanog „Škola za život“, koja je, kako sad izgleda, ipak započela s nekom konkretnom implementacijom tih promjena. Svrha tog programa bila je priprema terena za tzv. „frontalno“ uvođenje kurikularne reforme ove godine. Od svih promjena u funkcioniranju hrvatskog obrazovnog sustava koje donosi ova reforma, valja izdvojiti jedan vrlo važan aspekt – udžbenike.


U DOBA BESPLATNE DOSTUPNOSTI INFORMACIJA, JESU LI UDŽBENICI JOŠ UVIJEK BITNI?


Ono što je nekada bio nastavni plan i program, a sada kurikulum, uvijek je prilično precizno definirao što se i na koji način mora nalaziti u udžbenicima koje koriste učenici i njihovi učitelji, zakon o udžbenicima uvijek je definirao njihovu cijenu, a škole su birale nakladnika. Na roditeljima je uvijek bilo samo da ih kupuju, ako nisu bili te sreće da se nalaze u sredini čija lokalna samouprava osigurava besplatne udžbenike. Zašto bi onda uopće bilo bitno razmišljati o udžbenicima, kad su oni samo generičko propisano nastavno sredstvo?  

Udžbenici su okosnica mnogih važnih procesa u sustavu obrazovanja, a nakladnici su oni koji najpedantnije analiziraju i primjenjuju svaki aspekt propisa i smjernica koje donose institucije.  Udžbenik više nije samo tiskana knjiga, već čitav metodički sustav. Oni su popraćeni dodatnim nastavnim materijalima poput radnih bilježnica ili nastavnih listića, a posebnu važnost zadnjih godina daje se i digitalnim sadržajima. Učitelj se mora moći pouzdati u udžbenik kao referencu koja ga vodi kroz nastavni program. Osim toga, učitelju nakladnici omogućuju dodatne metodičke materijale koji im pomažu u ostvarenju svih ciljeva koji se pred njih postavljaju.


KOLIKO JE BITAN ODABIR NAKLADNIKA?


Nakladnici izrađuju udžbenike koji ne samo da su u potpunosti usklađeni s važećim standardima i propisima, već kvalitetom i opremljenošću nadilaze te standarde kako bi bili kompetentni prema konkurenciji. Mnogi udžbenici stoga dolaze s velikim izborom dodatnih materijala, a možda najzanimljiviji dodatak su digitalni sadržaji. Digitalizacija udžbenika i općenito nastave jedna je od temeljnih vodilja u provedbi ove reforme, pa su nakladnici pripremili i svoja digitalna rješenja.

Prema iskustvu iz prošlogodišnjeg eksperimentalnog projekta, pokazalo se konačno i u praksi da učenici i učitelji gaje veliki interes prema digitalnim sadržajima. Primjerice, nakladnička kuća Alfa kao jedan od tri najveća nakladnika školskih udžbenika u Hrvatskoj skočila je s trećeg na prvo mjesto u zastupljenosti u eksperimentalnim školama velikim dijelom upravo zbog kvalitetno pripremljenih digitalnih udžbenika na trenutno najnaprednijoj digitalnoj platformi za obrazovanje u svijetu – mozaBooku.

Naravno, nije sve u digitalizaciji, pa se tako ni frontalni program neće toliko oslanjati na digitalizaciju kao eksperimentalni, ali ipak možemo reći kako to postaje neupitni trend za školske udžbenike i da se ovom reformom ipak pomiču stvari prema naprijed po pitanju modernizacije školstva.


KOJE NOVOSTI PO PITANJU UDŽBENIKA DONOSI REFORMA?   


Prema kurikularnoj reformi i Zakonu o udžbenicima kao jednom njezinom dijelu, od nove školske godine obvezni nastavni materijali sada podrazumijevaju samo udžbenik, a ne više udžbenički komplet s radnom bilježnicom ili zbirkom zadataka. Radne bilježnice i zbirke zadataka sada su samo dodatni materijali koji se moraju kupovati odvojeno (ili ih nabavlja jedinica lokalne samouprave za određeno područje, ako dođe do takve odluke).

Dodatni obrazovni materijali moraju se nabavljati za sve učenike ako tako odluči njihov nastavnik, ali samo ako ne prelazi određeni postotak cijene cijelog kompleta izdanja za taj predmet (između 20 i 40 %, ovisno o razredu). Za cijene iznad tog postotka potrebna je suglasnost svih roditelja.

Tiskani udžbenici po prvi puta imaju propisanu maksimalnu masu i cijenu. Time se osigurava da školske torbe ne budu preteške i da cijena udžbenika ne bude previsoka za roditelje koji ih samostalno kupuju. Digitalni udžbenici, ako se dodatno naplaćuju, ne smiju prelaziti 30 posto cijene tiskanog udžbenika.


Udžbenici se nasljeđuju na razdoblje od minimalno četiri godine sve do sljedećeg poziva za nove udžbenike, osim za udžbenike radnog karaktera. U razrednoj nastavi (od prvog do četvrtog razreda osnovne škole) i stranim jezicima udžbenici mogu biti radnog karaktera, što znači da su namijenjeni da se u njih upisuje, pa se zbog toga ne mogu nasljeđivati. Radnog karaktera mogu biti i udžbenici posebno prilagođeni za učenike s poteškoćama u učenju.UDŽBENICI ĆE UVIJEK BITI VAŽNI


Reforma i novi zakoni skrojeni su tako da ne opterećuju niti školske torbe učenika niti novčanike roditelja. Novi propisi svakako su pozitivna promjena u vidu prilagodbe novim trendovima i standardima. Možemo reći da u provođenju velikih reformi kao što je ova, udžbenici predstavljaju iznimno važne karike u procesima primjene novih praksi oko udžbenika i propisa koji su za njih definirani, korisno je biti dobro informiran, a na učiteljima je također i težak posao odabira najboljeg nakladnika za njihove potrebe u učionici, kako bi osigurali da učenici uz takve materijale ostvare sve ciljeve koji su pred njih postavljeni.


hr Mon Jun 10 2019 11:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/53633c6d1799428f469c9107/80

Aladrović: Prosječno povećanje mirovina 60 kuna

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je danas da će usklađivanje mirovina, koje bi se trebalo provesti u rujnu, iznositi 2,44 posto, što je povećanje od 60 kuna na prosječnu mirovinu i 40 kuna na najnižu mirovinu.

- Usklađenje koje će se dogoditi iznosit će 2,44 posto, otprilike 60 kuna na prosječnu mirovinu i 40 kuna na najnižu mirovinu. Time nastavljamo trend relativno visokih usklađenja mirovina i, između ostalog, polučujemo jedan od ciljeva mirovinske reforme kroz promjenu načina usklađenja", rekao je Aladrović novinarima uoči Vladina užeg kabineta.

Vezano uz najavu štrajka sindikata u obrazovnom sustavu ako im se ne povećaju plaće, kazao je da se "razgovori o tome ne odvijaju" dodavši da će se vidjeti što će budućnost donijeti.

Osvrnuo se i na pregovore sa sindikatima u zdravstvu koji se nastavljaju u petak, izrazivši uvjerenje da će zajedno pronaći način da se štrajk ne dogodi, odnosno da će dogovoriti obnovu granskog kolektivnog ugovora na zadovoljstvo svih zainteresiranih.

Upitan je li premijer Andrej Plenković spreman popustiti zahtjevima sindikata u zdravstvu, Aladrović je ponovio da je Vlada tu jedinstvena u svojim stavovima i očekuje horizontalno povećanje plaća, odnosno horizontalnu korekciju.

- Vlada je jednoglasna u pogledu toga kako treba neke stvari formulirati. Naravno da ministri iz svojih resora zagovaraju određene izmjene koje smatraju da bi bile pozitivne, ali Vlada će definitivno donijeti stav i ispregovarati taj stav koji će biti na zadovoljstvo svih", poručio je ministar rada.

hr Wed Aug 21 2019 20:41:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d30763d29111cf7128b458b/80
Foto: HRZ/M. Karačić

Zračne snage gase požar kod Knina

Dva Airtractora sudjeluju u gašenju požarišta Plješivica kod Knina

Dva Airtractora AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su u srijedu, 21. kolovoza 2019. godine u akciju gašenja požara na području Plješivice kod Knina u Šibensko-kninskoj županiji.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno 20. kolovoza 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 29 požara (19 u Šibensko-kninskoj, 4 u Zadarskoj, 2 u Splitsko-dalmatinskoj, po 1 u Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji) dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika sa ukupno 102 pripadnika.

Uz gašenje požara provedeno je i 35 protupožarnih izviđanja sa avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 240 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 6700 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i osam tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 28 puta.


hr Wed Aug 21 2019 18:37:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/56b210e1f864d10c008b4572/80
Foto: FaH

Splićani, sutra će se zaprašivati komarci, zatvorite prozore!

Radnici “Ciana“ službenim vozilom će zaprašivati komarce
Sutra i prekosutra, radnici tvrtke Cian, službenim vozilom će zaprašivati komarce na području Splita. Dezinsekcija će se izvoditi prizemnom ULV metodom u ranim jutarnjim satima s početkom u tri sata ujutro, a u slučaju nepovoljnih klimatskih prilika radovi će se odgoditi.

Građane upozoravaju da zatvore prozore, a pogotovo oni sa zdravstvenim problemima. Također, napominju da pčelari drže pčele u košnicama 
dok se u potpunosti ne raziđu i posljednji ostaci insekticidne magle.
hr Wed Aug 21 2019 16:36:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5838417e1eea8fd1ee8b45ba/80
Foto: Screenshot YouTube

Zdravko Marić: "Pregovori o plaćama u zdravstvu se nastavljaju!"

Ministar financija Zdravko Marić najavio je nastavak pregovora o plaćama u sektoru zdravstva, izrazivši uvjerenje kako će sredstva za najavljeni rast osnovice od dva posto za sve zaposlene u državnim i javnim službama od 1. rujna biti osigurana na vrijeme

- Pregovori se nastavljaju, mislim da ćemo sutra na sjednici vlade donijeti novu odluku o imenovanju pregovaračkih odbora i naravno da ćemo o tome voditi brigu - rekao je Marić novinarima uoči sjednice vladina užeg kabineta.

- Vodimo brigu i pratimo ukupnu politiku plaća svih zaposlenih u državnoj i javnoj upravi, pratimo i što se događa s plaćama na razini cijelog gospodarstva. Znate i sami da smo i sami doprinijeli porastu plaća kroz određene porezne izmjene - rekao je Marić.

- No dok je u određenim segmentima gospodarstva zdrav rast plaća vezan za rast produktivnosti, negdje postoji i rast plaća najvećim dijelom vođen nedostatkom radne snage -  napomenuo je.

Na pitanje je li znao da će ministar zdravstva Milan Kujundžić na svoju ruku parafirati ugovor o povišicama u zdravstvenom sustavu odgovorio je kako ne bi htio ulaziti u analize, a s Kujundžićem ima "odnos profesionalne suradnje u kojemu nema mjesta za emocije".

- Pustimo emocije, nema tu ljutnje, nema ničega. Mi imamo jako dobar odnos. On je ministar zdravstva, ja sam ministar financija. Logično je i normalno da se u određenim stvarima ne možemo i nećemo u potpunosti složiti, ali najvažnije je da funkcioniramo kao kolege i da općenito, kao dva ministra u važnim resorima, pronađemo nekakva najbolja rješenja - kaže Marić.

Plaće u zdravstvu idu kroz HZZO

- Kad je riječ o plaćama u zdravstvu, s obzirom na to da je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) od 2015. godine "izvan sustava riznice", pa tako sve plaće i troškovi u zdravstvu idu kroz HZZO, Ministarstvo financija nije ovlašteno po tome pitanju. "Ali svakako da se i nas nešto treba pitati, u konačnici ćemo kao vlada o tome zauzeti određeni stav. Ali razgovori i pregovori će se nastaviti -  rekao je.

Smatra kako hrvatski građani mogu biti zadovoljni kvalitetom usluge i stručnosti u zdravstvu, no u isto vrijeme ne može se zanemariti činjenica "da je financijski sustav u poprilično izazovnoj situaciji i da se moraju tražiti određena rješenja". Upozorio je pritom da "mjere isključivo na prihodnoj strani nisu dovoljne".

Marić je izrazio uvjerenje da će sredstva za najavljeno povećanje osnovice za državne i javne službe od 1. rujna biti osigurana.
- Moramo mudro promatrati cijelu problematiku i u skladu s našim mogućnostima djelovati - rekao je.

Na pitanje kakvu sudbinu čeka brodogradilište 3. maj uoči sutrašnje odluke na vladi rekao je kako će o tome moći govoriti tek nakon sjednice.
- Ja se suzdržavam prije nego što to bude formalno stavljeno na vladu, nakon toga ćemo komunicirati - kazao je Marić, a prenosi Index.

hr Wed Aug 21 2019 14:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .