Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/582a481a1eea8fc5b98b46a1/80
Foto: Aleksandar Gospić

Pogledajte najveći i najsjajniji Mjesec posljednjih 68 godina

Puni mjesec u ponedjeljak je bio najveći od 1948. godine, objavili su astronomi

U točno 14.52 sati po srednjoeuropskom vremenu Mjesec je prošao najbliže Zemlji u 68 godina i izgledao je neobično veliko i sjajno.

Pošto je Mjesečeva orbita oko Zemlje eliptična, udaljenost između Zemlje i njezina jedinog prirodnog satelita varira od mjeseca.

"Supermjesec" je jučer bio 30 posto puniji i 14 posto sjajniji nego obično jer će se nalaziti samo 356.509 kilometara od Zemlje.

Idući "supermjesec" slične razine pojavit će se ponovo za 18 godina.

Prošli takav je bio 1948., a posebno sjajan bio je 1912. kada je Mjesec bio 134 km bliže Zemlji nego večeras.

Facebook komentari

hr Tue Nov 15 2016 07:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/58433aec1eea8f16178b45ad/80
Foto: RD

Konferencija o hrani: Higijena je važna, perite ruke

Kako bi se informirala javnost, ali i pružile smjernice i prijedlog za unaprjeđenje sustava, Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" organizirao je konferenciju "Sigurnost hrane".

Tijekom konferencije pokrivena su sva važna područja vezana uz sigurnost hrane, a obuhvaćeni su sanitarni nadzor proizvodnje hrane, nadzor hrane animalnog podrijetla, kontrola na globalnoj razini, primjeri dobre prakse, a sama je konferencija zaključena prijedlogom pravilnika i rješenja.

Uzročnici salmoneloza, u koju spada i salmonela, vrlo su rasprostranjeni u prirodi, a radi se o bakterijama koje su paraziti crijeva različitih životinja. Bez obzira što je riječ primarno o parazitima crijeva životinja i čovjeka, one mogu iz crijeva prijeći u krvnu struju i rasprostraniti se po cijelom organizmu.

Kada je riječ o ljudima, za nas su važne upravo one salmonele koje su paraziti životinja, a ne čovjeka, jer se prenose namirnicama životinjskog podrijetla, poput jaja i proizvoda od jaja, mesa i mesnih prerađevina te mlijeka i mliječnih proizvoda.

Ono što svi savjetuju građanima je da peru ruke, posuđe i daske za rezanje prije i nakon rukovanja sirovim mesom, morskom hranom i jajima, te prije jela.

"Važno je provjeriti i rok trajanja i pridržavati se uputa o čuvanju, a lakopokvarljivu hranu u što kraćem roku pospremiti u hladnjak", napomenula je dr.sc. Ivančica Kovaček iz NZZJZ 'Dr. Andrija Štampar'.

Podsjetimo, najčešći oblik salmoneloze akutni je gastroenteritis, odnosno upala sluznice gastrointestinalnog trakta. Simptomi bolesti se javljaju 12 do 48 sati nakon jela, a oni su zimica, treskavica, vrtoglavica, bol u trbuhu i temperatura koja se penje i do 40°C.

Uz sve to javljaju se i mučnina, povraćanje, grčevi u trbuhu i proljev, a nakon razvoja simptoma bolesti klonulost, žeđ i pospanost. Ukoliko posumnjate na salmonelozu, svakako potražite pomoć liječnika, jer u težim slučajevima ove bolesti može doći do ozbiljnih komplikacija.

 

Facebook komentari

hr Sat Dec 03 2016 23:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/53c0502c179942fb56b2ea4c/80

Broj zaraženih HIV-om u porastu zbog manje osviještenosti u porastu

Ove je godine do sada zabilježeno oko 60 novih slučajeva, od čega se 50-ak odnosi na muškarce koji su imali spolne odnose s osobama istog spola, koji su i inače najrizičnija skupina

U Sloveniji je od prve pojave AIDS-a virus HIV-a otkriven kod oko 900 osoba, a porast potvrđenih infekcija ove je godine rekordan, objavio je u četvrtak slovenski Zavod za javno zdravlje povodom Svjetskog dana AIDS-a.

Ove je godine do sada zabilježeno oko 60 novih slučajeva, od čega se 50-ak odnosi na muškarce koji su imali spolne odnose s osobama istog spola, koji su i inače najrizičnija skupina.

To je rekordni godišnji porast broja infekcija, a najmanje slučajeva od pojave te bolesti i njenog razmaha zabilježeno je 2006., kad su registrirana samo 33 nova slučaja infekcije tim virusom.

Slovenski infektolozi upozoravaju da svijest o opasnosti od HIV-a opada i da je slično i u svijetu. Radi se o tome da  nova spolno aktivna generacija u rizičnoj skupini homoseksualaca više nije toliko pozorna kad se radi o zaštiti, odnosno uporabi kondoma kako je bila prethodna, kada je bolest završavala kobno. Zbog u međuvremenu otkrivenih lijekova koji koče i kontroliraju razvoj AIDS-a više nije toliko prisutan strah od smrti koju su infekcija HIV-om i AIDS izazivali 90-ih godina prošlog stoljeća.

 U Sloveniji nije uspostavljen registar osoba zaraženih HIV-om pa je teško govoriti o broju onih kod kojih je prisutan, ali je vjerojatno riječ o nešto manje od dvije tisuće osoba, navode  slovenski infektolozi. Dodaju kako na porast broja inficiranih zbog smanjene zaštite vjerojatno utječe i trend češćeg korištenja droga za stimuliranje spolnog nagona koje prilikom spolnih aktivnosti koristi najugroženija skupina.Facebook komentari

hr Thu Dec 01 2016 16:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/58360f511eea8f93dc8b47cd/80

Pušačima mlađima od 50 osam puta veći rizik od srčanog udara

Pušači mlađi od pedeset imaju osam puta veći rizik od srčanog udara nego njihovi vršnjaci nepušači, objavili su znanstvenici

Ta se razlika smanjuje s godinama, pa je u skupini od 50 do 65 rizik pet puta veći, a iznad 65 tri puta.

Rezultati su iznenađujući jer mlađi ljudi obično nemaju toliko zdravstvenih problema koji se povezuju s godinama i povećavaju rizik od srčanih bolesti poput dijabetesa, visokog tlaka ili kolesterola.

"Pušenje je vjerojatno najsnažniji od svih faktora rizika i svoj pogubni učinak iskazuje prije nego drugi faktori", zaključuje se u studiji objavljenoj u časopisu Heart.

Svi pušači imaju znantno veći rizik za srčani udar od nepušača, ali dosad nije bilo jasno kolik je po dobnim skupinama.

Kako bi to ustanovili, znanstvenici kardiovaskularnog odjela opće bolnice u Sheffieldu proučili su podatke za 1727 odraslih osoba, žrtava tipičnog srčanog udara, poznatog po akronimu STEMI, između 2009. i 2012. godine.

Gotovo pola pacijenata bili su pušači, a ostali su bili jednako podijeljeni između bivših pušača i onih koji nikada nisu zapalili cigaretu.

U prosjeku su pušači, žrtve srčanog udara, bili desetljeće mlađi od od bivših pušača ili nepušača.

Ukupno su pušači imali trostruko veći rizik za srčani udar od bivših pušača i nepušača zajedno.

Rezultati bi trebali biti poziv na buđenje mladim pušačima, naglašava se u studiji, ali znanstvenici priznaju da je mlađima teško objasniti koliko više riskiraju. Smanjenju rizika pomoći će već i smanjenje u broju dnevno popušenih cigareta.Facebook komentari

hr Thu Dec 01 2016 12:54:17 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/583533a71eea8f4ede8b45ac/80
Foto: Facebook

Nada za liječenje ovisnosti o alkoholu u hormonalnoj povezanosti mozga i jetara

Studija je u prvi plan iznjedrila interakciju između hormona FGF21 i gena u mozgu nazvanog beta-Klotho

Hormonalna povezanost između mozga i jetara koja utječe na regulaciju unosa alkohola u organizam mogla bi pomoći znanstvenicima u razvoju novih pristupa u liječenju alkoholizma, pokazalo je novo istraživanje. 

Znanstvenici s londonskog King's Collegea prvi su put uspjeli pokazati na koji način hormon jetara FGF21 igra veliku ulogu u postavljanju granica kada je posrijedi konzumiranje alkohola, prenose britanski mediji. 

Analiziran je DNK više od 105.000 ispitanika koji su morali ispuniti i upitnik o tome koliko tjedno alkohola konzumiraju.

Studija je u prvi plan iznjedrila interakciju između hormona FGF21 i gena u mozgu nazvanog beta-Klotho. 

Kod 40 posto sudionika istraživanja, posebna varijacija beta-Klotha povezala se s manjim unosom alkohola u organizam. 

Daljnje studije pokazale su da je laboratorijske miševe bez spomenutog gena alkohol privlačio puno manje. 

Istraživanje upućuje na to da utjecaj hormona FGF21 na konzumiranje alkohola uvelike ovisi o aktivnosti beta-Klotha. 

"Provedena studija otkrila nam je ranije neprepoznatu vezu između jetara i mozga koja utječe na količinu konzumiranog alkohola kod ljudi, a u budućnosti bi se mogla iskoristiti u terapeutske svrhe kod osoba koje imaju problema s prekomjernom konzumacijom alkohola", rekao je profesor Gunter Schumann s Instituta za psihijatriju King's Collegea.

"Rezultati upućuju na zanimljivu povezanost između FGF21 koji se proizvodi u jetrima kao odgovor na unos šećera i alkohola, a potom izravno signalizira mozgu da ograniči konzumaciju alkohola. Ne možemo isključiti mogućnost da beta-Klotho ne utječe i na okolne gene, zbog čega je potrebno provesti dodatna genetska istraživanja", kazao je Schumann. 

Suautor studije profesor Paul Elliot s londonskog Imperial Collegea je dodao "da istraživanje u konačnici može rezultirati novim načinima u liječenju osoba ovisnih o alkoholu". 

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences. Facebook komentari

hr Tue Nov 29 2016 15:15:44 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost

Pročitajte još . . .