Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e5e50b829111c0d5d8b4628/80
Foto: MOST

MOST: Vojska mora odmah izaći na državnu granicu zbog ilegalnih migranata

Istaknuli su da je nužno da vojska odmah izađe na granicu i da se postigne sinergijsko djelovanje hrvatske policije i vojske na državnoj granici.

Saborski zastupnici Mosta Nikola Grmoja i Miro Bulj danas su na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru podsjetili da je stav Mosta vezano za migrantsku krizu nepromijenjen od 2016., te istaknuli da je nužno da vojska odmah izađe na granicu i da se postigne sinergijsko djelovanje hrvatske policije i vojske na državnoj granici.

Grmoja je podsjetio da je 2016., kada je Most upravljao resorom unutarnjih poslova, donesen zakon koji omogućuje vojsci da pomogne policiji u čuvanju državne granice.

- Tom prijedlogu protivio se i aktualni predsjednik Milanović i Plenkovićeva vlada. Mi smo i u studenom 2018. ponovili svoj stav i zahtijevali da vojska izađe na granice. Obzirom na nove okolnosti i činjenicu da je 75 000 ilegalnih migranata krenulo prema Europi, smatramo da je krajnje vrijeme da vojska izađe na državnu granicu. Predsjednik  Milanović je rekao da ne postoji pravilo postupanja po kojem bi se vojska uključila u čuvanje granice i da se ne zna tko bi kome bio nadređen. 

Smatram da je upravo to razlog zašto ne treba čekati migrantski val nego vojska mora odmah izaći na granicu, jer treba odmah razviti načine postupanja i sinergijsko djelovanje hrvatske  policije i vojske koja bi im trebala pomoći. To je stav Mosta, koji je nepromijenjen od 2016., a sada ga, kako vidimo, prihvaćaju i premijer i predsjednik, ali samo kao mogućnost. No, mi ne smijemo čekati migrantski val, nego moramo ostvariti sinergijsko djelovanje hrvatske policije i vojske, a to očekujemo odmah. - rekao je Grmoja.

Miro Bulj je istaknuo da je vojska već trebala biti na granici, jer stanovnici koji žive blizu granica već mjesecima imaju probleme ranjivosti hrvatske granice. Naveo je primjer stanovnika mjesta Orah kod Vrgorca, zbog čega je postavio i zastupničko pitanje, jer je taj čovjek na svojoj koži osjetio kako država ne brine o interesima građana i zaštiti njihove sigurnosti i imovine

- Migrant je Mati Vujčiću ukrao automobil, a iako je policija migranta pronašla i uhitila, te ga je Općinski sud u Metkoviću osudio uvjetno na 10 mjeseci zatvora, oštećeni Vujčić ne može nadoknaditi štetu koja je na automobilu nastala. Upućen je da naknadu štete traži u parnici, a u međuvremenu se migrantu izgubio svaki trag, pa mu je preostalo da traži naknadu štete od države Hrvatske. U tom postupku zatražio je mirenje, ali na taj zahtjev DORH nije odgovorio u zakonskom roku od 3 mjeseca, pa će se parnica vjerojatno nastaviti. Izgubi li RH taj spor, osim štete morat će platiti i troškove postupka i zatezne kamate. Ali daleko je veći problem kako država ne brine o interesima građana, zaštiti njihove sigurnosti i imovine, niti o njihovom obeštećenju. Kao što DORH ignorira zahtjev za mirenje tako je i Vlada ignorirala moje zastupničko pitanje hoće li i kako RH naknaditi našim građanima štetu koja im nastaje zbog nelegalnih migracija. Ovo je pitanje koje premijer  treba riješiti, ali i podignuti na EU razinu. - rekao je Bulj.

 

hr Tue Mar 03 2020 13:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59088697b47398e06a8b4634/80

Upozorenje građanima: Ne nasjedajte na lažne kvizove na internetu

Policija je od građana zaprimila obavijesti u kojima su iskazali sumnju na neovlašteno prikupljanje njihovih osobnih podataka kroz nagradnu igru u obliku kviz upitnika

Takav oblik suradnje policije s građanima rezultirao je započetim kriminalističkim istraživanjem i analizom stranice na kojoj se nepoznati počinitelji predstavljaju kao zaposlenici jednog od vodećih telekomunikacijskih poduzeća u kojem promoviraju lažnu nagradnu igru.

Radom je zagrebačke policije utvrđeno kako je navedena stranica uobličena s ciljem da se pribave podaci o kreditnim karticama i drugim podacima osoba koje ju posjete. Naime, navodi se kako klikom na poveznicu građani mogu osvojiti mobitel, tablet ili nešto drugo ako ispune kviz/upitnik, a u nastavku su čak istaknuli i komentar građana koji su „već osvojili mobitele ili tablete“.
 
Ovim putem policija upozorava građane kako postoji sumnja da se radi o obliku neovlaštenog prikupljanja osobnih podataka na takvim stranicama te iz tih razloga preporučuju građanima da povećaju razinu samozaštitnog ponašanja na internetu i to na sljedeće načine:
  • ne pristupajte nepouzdanim poveznicama na Internet stranicamani na koji način ne ustupajte osobne podatke ( ime, prezime, lozinke, brojeve kreditnih kartica i sl.) nepoznatim stranama
  • ne registrirajte se na nepoznate stranice novim korisničkim podacima ili korištenjem Gmail ili Facebook podataka
  • ne odgovarajte niti otvarajte poveznice nepoznatih e-mail poruka
  • blokirajte poruke na društvenim mrežama i e-mailove nepoznatih pošiljatelja 
Samozaštitnim ponašanjem na internetu bitno se smanjuje mogućnost i rizik da:
  •  postanete žrtve kaznenih djela
  • postanete primatelji brojnih neželjenih (spam) poruka
  • omogućite nekome pristup podacima na osobnom računalu ili mobilnom uređaju 
Navedena pravila ponašanja vrijede za sve nepoznate i neprovjerene izvore na internetu. Nitko ne može doći do podataka građana osim u slučaju kada ih sami (nesvjesno) dobrovoljno  u dobroj namjeri ustupe ili omoguće pristup nepoznatim stranama.
hr Tue Apr 07 2020 14:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e7a22d329111ce6a88b4612/80
Foto: Twitter Vlade RH

Koronavirus u Hrvatskoj: 60 novozaraženih, umro muškarac rođen 1974.

U tijeku je konferencija Nacionalnog stožera civilne zaštite

Nacionalni stožer civilne zaštite objavljuje najnovije podatke o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

Podsjetimo, prema podacima od jučer, u Hrvatskoj su potvrđene ukupno 1222 osobe zaražene koronavirusom, a 130 osoba je ozdravilo. Do jučer je umrlo 16 osoba, a danas je stigla još jedna vijest o dvije smrti u Murteru i Zagrebu.

- U Hrvatskoj imamo 60 novih slučajeva koronavirusa, 1282 ukupno. 51 posto oboljelih su muškarci, a 49 posto žene. Nažalost, od jučer imamo dvoje preminulih. Jedna osoba je sa šibenskog područja koji je inače bio srčani bolesnik te osoba iz Zagreba (1974. godište). Imamo 352 hospitaliziranih i 167 izliječenih. - kazao je ministar Vili Beroš na početku konferencije. 

Na respiratoru je trenutno 35 bolesnika, a 80 medicinskih sestara i tehničara je zaraženo u Hrvatskoj. 

28 zaraženih tražilo e-propusnicu

- Trenutno važećih e-propusnica je preko 630 tisuća. - rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te dodao "Što se tiče odbijenih, 394 osobe kojima je određena karantena, i 28 osoba koje su pozitivne na koronavirus su među njima. 

Šefica Infektivne Alemka Markotić odgovorila je na novinarsko pitanje je li preminuli muškarac (1974.) imao ranije neke zdravstvene probleme. 

- Nije imala neke značajnije kronične probleme. Upozoravali smo na to. Idemo u sljedeću fazu. Želim upozoriti da nije pravilo da mlađi teže obolijevaju, ali da ima izuzetaka. I zato govorimo da i mlađi trebaju ostati doma i da mogu teško obolijevati. Kod nas u bolnici je četvero mlađih na respiratoru. - rekla je Markotić.

Otvaraju se tržnice

Ministar Božinović rekao je da je spremna odluka o otvaranju tržnica za hrvatske poljoprivredne proizvođače uz strogo pridržavanje priposanih mjera, a očekuje se da će se donijeti do kraja dana. 

- Svako pretjerano opuštanje, pogotovo nepoštivanje mjera su rizik da nam broj ponovno počne jače rasti. -rekao je.

Božinović je najavio i popuštanje restrikcija kretanja i otvaranje "granica" između općina koje su okupljene oko istog grada.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ, dotakao se situacije u Kninu. 

- Sreća da je bolnica velika, sad su odvojeni katovi, nitko ne može doći na kat i nadamo se da je situacija time riješena. Svi kontakti su pod nadzorom. Iz razgovora s kolegama epidemiolozima koji su tamo stekao sam dojam da je situacija tamo pod kontrolom. - rekao je Capak.

Capak je otkrio i da se dnevno u Hrvatskoj može napraviti 10.000 testiranja te je pohvalio sustav drive-in testiranja.hr Tue Apr 07 2020 14:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e8c6eaf29111c5ad28b4622/80

OPARA POMAŽE Javni radovi za nezaposlene, odgađa se plaćanje ovrha i komunalnih naknada!

Za razdoblje do 30. lipnja predloženo je i podebljavanje proračuna hitnih institucija te pučke kuhinje. Povećat će se i fond za socijalnu pomoć.
U Banovini su danas predstavljene mjere grada Splita za pomoć gospodarstvu i građanima za naredno razdoblje u okviru borbe protiv koronavirusa.

- Brojne su mjere pomoći građanima poput odgoda ovrhe i zaustavljanje prisilne naplate do 30. lipnja, odgoda plaćanja komunalne naknade Čistoće i Vodovoda i kanalizacije, ukidanje plaćanja vrtića i cjelodnevnog boravka su već predstavljene i donesene, rekao je Oparin savjetnik Krešimir Budiša, član Financijsko-gospodarskog savjetničkog tima gradonačelnika koji je javnosti predstavio ove mjere. 

Predloženi su javni radovi za nezaposlene, poput uređenja zapuštenih površina te sadnje i pošumljavanja. U tom će aspektu biti zaposleno oko 200 ljudi mjesečno.

Za građane se predlaže i odgoda ovrha te odgoda plaćanja komunalnih naknada, smeća i voda. 

Već je ukinuta naknada za vrtić i produženi boravak, a za razdoblje do 30. lipnja predloženo je i podebljavanje proračuna hitnih institucija te pučke kuhinje. Povećat će se i fond za socijalnu pomoć.

Jedna od mjera je i oslobađanje od plaćanja zakupa za poslovne prostore u vlasništvu Grada Splita za razdoblje nekorištenja sukladno odluci Nacionalnog stožera. Predviđa se i oslobađanje od plaćanja zakupa javnih površina te oslobađanje od obveze plaćanja koncesijskih odobrenja i naknada za razdoblje nekorištenja.

Što se tiče gospodarstva sufinancirat će se i otvaranje novih radnih mjesta od 4 tisuće kuna po svakom zaposlenom, ali tu su i brojne pomoći u samozapošljavanju i edukaciji za razvoj poduzetništva te prekvalificiranju.

hr Tue Apr 07 2020 13:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e67ae7929111cfe708b45ea/80
Foto: Pixabay

Koronavirus u Dubrovniku: 64 osobe oboljele, zaražena trgovkinja nije bila u kontaktu s kupcima

Čekaju se rezultati za 27 uzoraka
Županijski stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije izvijestio je kako još uvijek stoje na 64 pozitivne osobe na koronavirus, iako očekuju rezultate za 27 uzoraka. 

- Trenutno ostajemo na 64 osobe pozitivne na koronavirus. Čak i ako bude još neki nalaz pozitivan možemo ustvrditi da je stanje stabilno, no jednako ozbiljno. Nismo imali kršenje samoizolacije, imali smo primjer gdje je jedna trgovina kasno reagirala da se zatvori. - rekao je župan Nikola Dobroslavić neretvanskoj županiji. 

- Prema Zagrebu smo dosad uputili 549 uzorka na analizu, očekujemo rezultate za 27 uzoraka. U Općoj bolnici Dubrovnik je hospitalizirano 14 osoba. U Splitu su na respiratoru i dalje četiri osobe, a jedna osoba je prebačena u Zagreb. U karanteni imamo dvije osobe te su dvije osobe izliječene. Zaprimili smo dodatnu količinu zaštitne opreme te je proslijeđena stožerima, HGSS-u,policiji, Caritasu, vatrogascima... Tijekom jutra je u Studentski dom stiglo 200 kreveta. - kazao je načelnik Stožera Joško Cebalo.

Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice dr. Mario Bekić rekao je da je za sada u jedinci intezivnog liječenja jedan pacijent, ali da se njegovo stanje poboljšava. 

- U ovom trenutku je u jedinici intenzivnog liječenja jedan pacijent, a njegovo stanje ide prema poboljšanju. Na zaraznoj je sedam pacijenata, a šest u Studentskom domu. Svi pacijenti su stabilno. Što se tiče pacijenata u KBC Split, oni su stabilno, a neki idu i prema poboljšanju. Što se tiče medicinskog osoblja, 12 medicinskih sestara, osam liječnika i dvoje nemedicinskog osoblja su u izolaciji preventivno, a svi testirani su negativni na Covid 19 osim dvoje već spomenutih koji se nalaze na kućnom liječenju. - kazao je dr. Bekić, 

Dr. Mato Lakić rekao je kako je jedna jučer pozitivna osoba iz Konavala, iz obiteljskog kontakta, a druga je trgovkinja iz Opuzena.

- Ona zadnjih pet dana nije radila u trgovini i tada kad je radila, nije bila u kontaktu s kupcima, bila je u zasebnoj prostoriji. Ta trgovina provodi sve propisane mjere, od nošenja maski i rukavica, postavljen je i pleksiglas na blagajnama, postoje i dezinfekcijska sredstva, a provode se i ostale mjere od dezinfekcije, čišćenja i pranja. - rekao je te dodao da je trgovkinja imala 16 kontakata te da su svi stavljeni u samoizolaciju. 

hr Tue Apr 07 2020 13:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .