Lijepa priča iz Imotskog: Filip se odlučio vratiti u rodni kraj i nastaviti obiteljski posao

U Imotskoj krajini u posljednje vrijeme mogu se pronaći zanimljive i inspirativne priče o mladim ljudima koji se nakon završenog fakulteta vraćaju u svoj rodni kraj sa željom da će tamo nastaviti život i razvijati se onako kako i zaslužuju. Jedna nas takva priča odvodi u selo Grubine pokraj Imotskog gdje je već od 1998. godine otvorena vinarija Matković, prva u selu Grubine koja se može pohvaliti tradicijom dugom 21 godinu proizvodnje vina. Priču je započeo Domagoj Matković, a njegov nasljednik je Filip Matković, 24-godišnji student agronomije koji trenutno piše diplomski rad te pomaže stricu u poslu. 

Kako nam Filip priča, njegova želja oduvijek je bila nastaviti obiteljsku tradiciju proizvodnje vina jer su tu uložene godine truda, a kvaliteta se pokazala kroz zadovljne goste i vjerne poslovne suradnike širom Dalmacije. 

S mlađim naraštajima dolaze i noviteti pa je tako Filip od ove godine u vinariju uveo takozvani “wine tasting” ili kušanje vina za sve turiste koji se odluče doći i posjetiti vinariju. U ponudi imaju i razne specijalitete, plate, ali u korak s vremenom od ove godine imaju u ponudi quadove, kajake i električne bicikle.

Filip je odlučio kako je ovo odlična ideja za još bolji razvoj vinarije, a samim time u Imotskom se u zadnjih par godina dogodio procvat u turizmu pa su morali obogatiti ponudu.

– Razvojem turizma u Imotskoj krajini, te manjkom avanturističke ponude odlučili smo kroz uzbudljiviji način pokazati ljepote Imotskoga. Mlade privlači adrenalin stoga mislim da je ovo pravi potez.

Za sada su se quadovi pokazali kao pravi potez jer su većinu vremena iznajmljeni. 

-Zadovoljni smo kako zasad ide. S vremenom imamo u planu obogatiti ponudu. Svakako bi preporučio quadove svima koji imaju avanturistički duh i žele na jedan neobičan način osjetiti ljepotu i čari Imotske krajine. 

Filip kaže da im turista ne nedostaje te da svake godine imaju sve veći i veći broj posjetitelja.

– Svake je godine sve veći broj posjetitelja u Imotskom. Broj noćenja se povećava, a samim time Imotski postaje jedna od traženijih turističkih destinacija. Svakodnevno imamo posjete turista. Također, primamo i rezervacije individualnih grupa koje dovedu turističke agencije. 

Što se tiče vina, najpopularnija vina u vinariji obitelji Matković su bijelo vino “Kameni most”, bijelo vino chardonnay, rose vino “Pink Baloon”, crno vino “Krč” i crno barrique vino. Osim vina, proizvode se i dva likera: liker od višanja “Emotha” i travaricu s medom “Botuška”. 

Ambiciozni Filip ima u planu uvoditi još noviteta i polako širiti posao. 

Pitali smo Filipa kako se osjeća nakon što se odlučio vratiti u svoje selo i nastaviti posao, na što je on pametno odgovorio:

– Veliki je to izazov, ali u svakom poslu ima uspona i padova, ali trud nikada nije uzaludan. Imam jaku volju nastaviti obiteljski posao i dokazati svima kako se u malom mjestu može biti uspješan i zadovljan! 

Vožnja quadom za još bolji doživljaj Imotske krajine 

Za sve one koji su avanturističkog duha te žele vidjeti koje sve ljepote krije Imotska krajina quadovi su pravi način da to otkriju u što smo se i sami uvjerili. Iznajmili smo quadove na nekoliko sati kako bi se provozali Imotskom krajinom. Vožnja quadom je uistinu posebna i nudi različite mogućnosti. Vozili smo se do jezera Galipovac, preko imotskih polja, poljskih puteva, sve do rijeke Vrljike i tako napravili cijeli krug. Priroda je uistinu posebna.

Quadovi su definitivno ono što svaki ljubitelj adrenalina i prirode mora isprobati. U vinariji Matković za sada su u ponudi tri quada. Za sve informacije o rezveracijama možete posjetiti Instagram stranicu Matković wine

POSLJEDNJE DODANO: