Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d40639729111c8f2a8b4571/80

Lijepa priča iz Imotskog: Filip se odlučio vratiti u rodni kraj i nastaviti obiteljski posao

Nakon što je završio petu godinu Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Filip se, bez imalo dvojbe vratio u svoje mjesto i odlučio preuzeti posao u svoje ruke

U Imotskoj krajini u posljednje vrijeme mogu se pronaći zanimljive i inspirativne priče o mladim ljudima koji se nakon završenog fakulteta vraćaju u svoj rodni kraj sa željom da će tamo nastaviti život i razvijati se onako kako i zaslužuju. Jedna nas takva priča odvodi u selo Grubine pokraj Imotskog gdje je već od 1998. godine otvorena vinarija Matković, prva u selu Grubine koja se može pohvaliti tradicijom dugom 21 godinu proizvodnje vina. Priču je započeo Domagoj Matković, a njegov nasljednik je Filip Matković, 24-godišnji student agronomije koji trenutno piše diplomski rad te pomaže stricu u poslu. 

Kako nam Filip priča, njegova želja oduvijek je bila nastaviti obiteljsku tradiciju proizvodnje vina jer su tu uložene godine truda, a kvaliteta se pokazala kroz zadovljne goste i vjerne poslovne suradnike širom Dalmacije. 

S mlađim naraštajima dolaze i noviteti pa je tako Filip od ove godine u vinariju uveo takozvani “wine tasting” ili kušanje vina za sve turiste koji se odluče doći i posjetiti vinariju. U ponudi imaju i razne specijalitete, plate, ali u korak s vremenom od ove godine imaju u ponudi quadove, kajake i električne bicikle.

Filip je odlučio kako je ovo odlična ideja za još bolji razvoj vinarije, a samim time u Imotskom se u zadnjih par godina dogodio procvat u turizmu pa su morali obogatiti ponudu.

- Razvojem turizma u Imotskoj krajini, te manjkom avanturističke ponude odlučili smo kroz uzbudljiviji način pokazati ljepote Imotskoga. Mlade privlači adrenalin stoga mislim da je ovo pravi potez.

Za sada su se quadovi pokazali kao pravi potez jer su većinu vremena iznajmljeni. 

-Zadovoljni smo kako zasad ide. S vremenom imamo u planu obogatiti ponudu. Svakako bi preporučio quadove svima koji imaju avanturistički duh i žele na jedan neobičan način osjetiti ljepotu i čari Imotske krajine. 


Filip kaže da im turista ne nedostaje te da svake godine imaju sve veći i veći broj posjetitelja.

- Svake je godine sve veći broj posjetitelja u Imotskom. Broj noćenja se povećava, a samim time Imotski postaje jedna od traženijih turističkih destinacija. Svakodnevno imamo posjete turista. Također, primamo i rezervacije individualnih grupa koje dovedu turističke agencije. 

Što se tiče vina, najpopularnija vina u vinariji obitelji Matković su bijelo vino “Kameni most”, bijelo vino chardonnay, rose vino “Pink Baloon”, crno vino “Krč” i crno barrique vino. Osim vina, proizvode se i dva likera: liker od višanja “Emotha” i travaricu s medom “Botuška”. 

Ambiciozni Filip ima u planu uvoditi još noviteta i polako širiti posao. 

Pitali smo Filipa kako se osjeća nakon što se odlučio vratiti u svoje selo i nastaviti posao, na što je on pametno odgovorio:

- Veliki je to izazov, ali u svakom poslu ima uspona i padova, ali trud nikada nije uzaludan. Imam jaku volju nastaviti obiteljski posao i dokazati svima kako se u malom mjestu može biti uspješan i zadovljan! 


Vožnja quadom za još bolji doživljaj Imotske krajine 

Za sve one koji su avanturističkog duha te žele vidjeti koje sve ljepote krije Imotska krajina quadovi su pravi način da to otkriju u što smo se i sami uvjerili. Iznajmili smo quadove na nekoliko sati kako bi se provozali Imotskom krajinom. Vožnja quadom je uistinu posebna i nudi različite mogućnosti. Vozili smo se do jezera Galipovac, preko imotskih polja, poljskih puteva, sve do rijeke Vrljike i tako napravili cijeli krug. Priroda je uistinu posebna.


Quadovi su definitivno ono što svaki ljubitelj adrenalina i prirode mora isprobati. U vinariji Matković za sada su u ponudi tri quada. Za sve informacije o rezveracijama možete posjetiti Instagram stranicu Matković wine


hr Tue Jul 30 2019 17:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d832f4b29111c7a898b457c/80

Triljska povijest dvije tisuće godine poslije: Budite dio manifestacije Pons Tiluri

Manifestacija će se održati u petak, 20. rujna s početkom u 17 sati u Muzeju triljskog kraja

Muzej triljskog kraja u suradnji sa Sportskom udrugom Gaz, a uz potporu Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Grada Trilja, po prvi put organizira manifestaciju Pons Tiluri – most među svjetovima.

Cilj manifestacije je na zabavan i poučan način posjetiteljima predočiti tri važna događaja iz antičke povijesti koja su prethodila razvoju naselja Pons Tiluri – današnjeg Trilja. Storytelling metoda stručnih obilazaka muzeja i lokaliteta i ‘oživljena povijest’ postaju sve popularnije u svijetu interpretacije kulturne baštine, a počivaju na načelu autentičnih uprizorenja povijesnih razdoblja i događaja.

Manifestaciju Pons Tiluri – most među svjetovima čine tri čina tj. uprizorenja povijesnih događaja na trima različitim lokacijama:
1. lokacija – dvorište Muzeja triljskog kraja – uprizorenje Velikog panonsko-dalmatinskog ustanka, poznatog i po nazivu Batonov ustanak koji se odvio između 6. i 9. godine, a doveo je do konačnog sloma otpora u Iliriku i administrativne podjele na provincije Panoniju i Dalmaciju.
2. lokacija – rimski legijski logor Tilurij (centurija – sonda A) u selu Gardun – uprizorenje predvečerja rimskih vojnika (lat. corpora curae) koje je bilo vrijeme za pripremu hrane, igre, higijenu, njegu tijela i slično – smjena straže
3. lokacija – ‘Viseći’ most u Trilju – uprizorenje posvete rimskog mosta vrhovnom bogu Jupiteru i božanstvu rijeke Cetine (ant. Hypuss). Drveni most je vjerojatno bio izgrađen početkom 3. st., a nalazio se između suvremenog cestovnog i ‘Visećeg’ mosta u Trilju.

Manifestacija će se održati u petak, 20. rujna s početkom u 17 sati u Muzeju triljskog kraja, Don Ante Bućana 3, Trilj.

Iz Muzeja triljskog kraja mole posjetitelje da dođu s vlastitim automobilima, jer nažalost nisu u mogućnosti osigurati prijevoz do lokaliteta Tilurij (3 km udaljenosti od Muzeja triljskog kraja). Prvi čin uprizorenja će se odvijati u dvorištu Muzeja te će broj parkirnih mjesta biti ograničen, stoga mole posjetitelje da automobile parkiraju na obližnjim parkiralištima.

hr Thu Sep 19 2019 09:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59dc736fb9e03e3d7c8b456d/80

10 grešaka zbog kojih nam ajvar ispada loše

Cijeđenje povrća preko noći i postepeno dodavanje ulja pri kraju kuhanja ključni su za neodoljivi namaz...

Da se strpljenje nagrađuje, ajvar je odličan primjer. Guljenje, cijeđenje, pečenje i miješanje iziskuje vremena, ali zimnica u kojoj uživamo ostatak godine slastan je podsjetnik na uložen trud.

O ajvaru, kao i o svim narodnim receptima, može se od jutra do sutra raspravljati koje je sastojke bolje izostaviti, a koje pak valja dodati. Tako se susjedi "svađaju" ide li suncokretovo ili maslinovo ulje, tko dodaje češnjak, a tko ocat ili šećer. No bez obzira na sastojke koji će se naći u loncu, okus ovisi i o tome hoćete li napraviti neku od najčešćih pogreški.

Pogrešna matematika
Za dobar ajvar, ali i ostalu zimnicu, ključne su dobre i lokalne namirnice, ali i njihovi omjeri. Kad je riječ o povrću, ako ga ne radite samo od paprika -  na tri kilograma paprike ide kilogram patlidžana.

Mršave paprike
Prilikom kupnje zamolite trgovca da vam prereže papriku kako biste vidjeli koliko je debela, a dobro ju je i probati. O njezinoj debljini ovisi kvaliteta. Dobra je paprika fina, zrela i debela.

Kuhanje, a ne pečenje
Najslasniji ajvar ima finu aromu koja se ne može dobiti kuhanjem paprika. Pečenje na roštilju najbolja je varijanta, a preporučuje se onaj na prirodno drvo ili ugljen.

Prekratko pečenje
Papriku i patlidžane dobro operite i stavite na roštilj uz povremeno okretanje. Kad se naočigled kožica počne odvajati, paprika je pečena. Nije dovoljno da samo potamni, ali pazite i da povrće ne zagori.

Nedovoljno cijeđenje
Oguljene paprike stavite u cjedilo neka se cijede preko noći (najmanje 12 sati). I patlidžan se guli i cijedi. Ajvar će imati bolji okus, a vrijeme kuhanja upola će se smanjiti.

Nestrpljivo miješanje
Smjesu oguljenog, ocijeđenog i samljevenog povrća najprije stavlja u lonac dok tekućina ne ispari, a zatim dodaje sol koja dodatno izvlači tekućinu.

Ostavljanje sjemenki
Mnoge domaćice dodaju feferone, ali ako ne volite ljuto, dobro ih je očistiti od sjemenki kako vas ne bi iznenadio svojom pikantnošću. Od sjemenki valja očistiti i paprike i patlidžane.

Previše soli
Sol se dodaje postupno, a prije svakog kušanja smjese potrebno je malo ajvara ohladiti na tanjuriću. Proba li se vruć, činit će se bezokusnim.

Prljavi rubovi
Kako bi vaša zimnica trajala duže, staklenke obvezno moraju biti sterilizirane. No još uz ovaj trik bit ćete bez brige – prije zatvaranja poklopcem ne zaboravite obrisati rubove teglice alkoholnim octom.

Postupno hlađenje
Staklenke zatvorite steriliziranim originalnim poklopcima pa prebacite na pasterizaciju u pećnicu na 100 Celzijevih stupnjeva na sat do sat i pol. Isključite pećnicu i ostavite da se staklenke u njoj ohlade. Spremite ih u smočnicu, odnosno na mračno i hladno mjesto, piše punkufer.hr

hr Wed Sep 18 2019 18:47:44 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d824eba29111c2b888b457f/80

Namirnice koje čiste jetru i ubrzavaju sagorijevanje kalorija

Što god tijekom života pojedemo i popijemo, prolazi kroz našu jetru. Upravo zbog toga ovaj organ trpi i upija sve naše loše prehrambene navike i svojim radom štiti naše tijelo.

Želite li učiniti dobru stvar za svoje tijelo, a time i za svoju jetru, doznajte kako je održati zdravom i čime je "očistiti".

Masna i pržena hrana, nezdrava pića, alkohol i lijekovi glavni su neprijatelji naše jetre, koja u tijelu ima funkciju filtra koji čisti organizam od štetnih sastojaka. No upravo zbog teškog posla koji obavlja jetra može biti vrlo opterećena, a to može uzrokovati zdravstvene probleme.

S obzirom na to da jetra nije povezana s našim živčanim sustavom, bolesna jetra neće nas boljeti te je time bolest vrlo teško otkriti. No dobra je vijest to što se jetra regenerira i gotovo svaka šteta može se popraviti, piše zadovoljna.hr

NAMIRNICE KOJE ČISTE JETRU:

1. Češnjak - potiče stvaranje enzima koji pomažu tijelu izbaciti toksine.

2. Citrusi - bogati vitaminom C, citrusi su snažan antioksidans koji pomaže jetri da brže apsorbira štetne tvari.

3. Cikla - bogata flavonoidima, stimulira jetru i poboljšava njezin rad.

4. Zeleni čaj - sastojak katehin kojim je ovaj čaj bogat snažan je antioksidans koji čisti organizam.

5. Zeleno lisnato povrće - špinat, kelj, blitva i salata prepuni su klorofila te su vrlo učinkoviti u neutraliziranju i izbacivcanju toksina iz krvnog sustava.

6. Ananas - prepun je vitamina C te djeluje kao prirodni duiretik koji tijelo oslobađa od toksina.

7. Menta - lišće metvice bogato je flavanoidima koji djeluju kao snažan antioksidans.

8. Đumbir - vrlo moćan antioksidans koji ubrzava metabolizam pomaže kod izbacivanja masnoće iz tijela.

9. Orasi - sadrže velike količine omega-3 masnih kiselina te aminokiselina koje ubrzavaju proces detoksikacije.

10. Kupus - baš poput brokule i cvjetače, kupus snažno djeluje na enzime jetre, koji reguliraju i ubrzavaju njezin rad.


hr Wed Sep 18 2019 17:35:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce9257e29111c8ba58b456a/80

Važan za hormone štitnjače: Osam znakova da organizmu nedostaje mineral cink

Doznajte u kojoj ga hrani ima najviše i koji su znakovi da ga u organizmu nedostaje

Kako bi naše tijelo pravilno funkcioniralo, potrebne su mu i dovoljne količine minerala cinka. Doznajte u kojoj ga hrani ima najviše i koji su znakovi da ga u organizmu nedostaje.

Mineral cink jedan je od pet najvažnijih minerala za ljudsko tijelo, uz željezo, kalcij, magnezij i kalij. Cink ima nekoliko važnih ulogu u organizmu, između ostalog dopronosi kognitivnim sposobnostima i pamćenju te pomaže tijelu u proizvodnji važnog hormona štitnjače T3.

Nadalje, cink pridonosi boljem radu imunološkog sustava, diobi stanica, bržem zarastanju rana i obnavljanju tkiva te općenito rastu i razvoju čovjeka, zbog čega je važno da trudnice uzimaju dovoljne količine ovog vrijednog minerala.

Kamenice su jedan od najboljih izvora cinka, a sadrže i obilje selena koji doprinosi sintezi hormona štitnjače. Da biste u organizam unosili dovoljno svih hranjivih tvari, pravilo broj jedan je da što češće konzumirate različite vrste tamnozelenog lisnatog povrća.

Različite vrste žitarica također su bogate mineralima, a odličan su izvor i jaja i alge. Dodatne količine cinka mogu se unositi i pomoću dodataka prehrani.

Iako tijelo ne zahtijeva velike količine cinka, može se dogoditi da ga u organizmu nedostaje. Ljudsko tijelo nema sposobnost pohranjivanja rezervnih količina cinka što znači da je važno redovito dobivati dovoljne količine kroz hranu.

Nedostatak cinka može se manifestirati u obliku

1. akni, ekcema, suhe kože koja se peruta, seboreičnog dermatitisa ili alopecije

2. nespecifične oralne ulceracije ili bijelog sloja na površini jezika

3. respiratornih i gastrointestinalnih problema

4. gubitka apetita

5. letargičnosti

6. gubitka kose

7. sporog zarastanja rana

8. opadanja kose

S obzirom na to da se cink dobiven iz mesa u tijelu apsorbira puno učinkovitije, vegetarijancima se preporučuje konzumacija većih količina mahunarki, soje, graha, orašastog voća i prehrambenih proizvoda od cjelovitih žitarica. - piše Zadovoljna.hr.

10 namirnica koje sadrže najveće količine cinka:

1. Meso (naročito crveno, ali i dalje ga treba jesti u umjerenim količinama)

2. Školjke (kamenice, rakovi, škampi)

3. Mahunarke (slanutak, leća, grah)

4. Sjemenke (konoplje, lana, bundeve ili tikvice)

5. Orašasto voće (pinjola, kikiriki, indijski oraščićI i bademi)

6. Mliječni proizvodi (sir, mlijeko)

7. Jaja

8. Cjelovite žitarice

9. Neke vrste povrća (krumpir, grašak, kelj)

10. Tamna čokolada

hr Wed Sep 18 2019 14:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .