Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5baf8949cb557a0fa98b4d70/80
Foto: Pixabay

Što se krije iza najgoreg pada u povijesti Facebooka? Stručnjaci se slažu u jednoj stvari

Dok problemi s Facebookom traju, razvijaju se teorije što je moglo "srušiti" najveću društvenu mrežu na svijetu.

Problemi s ulogiravanjem, učitavanjem, slanjem poruka, objavom fotografija i videa, samo su neke od poteškoća s kojima su se suočili korisnici Facebooka diljem svijeta.

Da problem nije ograničen samo na manji broj korisnika pokazale su brojne objave na Twitteru, ali i frustrirani korisnici koji su, gdje god su mogli, prijavljivali probleme.

Čak se i Facebook, koji inače ne reagira ako su problemi manjeg opsega, objavio kako su svjesni problema te istražuju što se točno događa.

No, već nekoliko sati kasnije bilo je jasno kako se radi o nečem velikom. Vjerojatno najgorem padu Facebookovih servisa otkako ta društvena mreža postoji.

Odmah su se pojavile teorije prema kojima se Facebook našao na udaru hakera te se servis srušio zbog DDoS napada.

Iako su hakeri u nekoliko navrata u prošlosti najavljivali pohod na Facebook, ovaj put to nije bio slučaj.

Facebook je odmah opovrgnuo takva nagađanja objavivši kako nije riječ o DDoS napadu.

Da zaista nije problem u hakerima, potvrdili su i iz Netblocksa, neprofitne organizacije koja se bori za slobodan protok informacija na internetu. Njihovi podaci pokazuju kako uzrok problemima nisu ni hakeri ni komunikacijska greška na internetu.

Da još uvijek nije jasno što se točno dogodilo, a problemi još uvijek traju, potvrdio nam je i stručnjak za računalnu sigurnost, Lucijan Carić.

- Malo istražujemo, ali nemamo nikakve pouzdane informacije, a ono što se spekuliralo je opovrgao Facebook (DDoS napad) ili nezavisni stručnjaci (problemi s komunikacijom na nivou interneta), rekao je u razgovoru za Zimo.

Dok Facebook šuti, teorije zavjere cvjetaju

Već poslovično šutljiv Facebook, nakon inicijalnog priznavanja problema nije se više oglašavao. Kako problemi i dalje traju, iako u manjem opsegu, vjerojatno nećemo ni čuti ništa dok se cijela situacija ne riješi.

No, dok to traje, razvijaju se teorije što je moglo dovesti do problema takvih razmjera.

Neki nagađaju kako je Facebook krenuo u ujedinjavanje svojih platformi, kao što je to najavljeno prije nekoliko tjedana.

Podsjetimo, iz Facebooka su tad najavili objedinjavanje platformi Instagrama, Facebook Messengera i WhatsAppa, zbog, kako su istaknuli, bolje zaštite privatnosti korisnika.

Najava je odmah izazvala kontroverze i digla na noge zaštitnike privatnosti korisnika koji se boje da će tako Facebook dobiti opravdanje za objedinjavanje i razmjenu informacija o korisnicima.

Drugi nagađaju kako je do "ispada" došlo zbog kriminalističke istrage koja je pokrenuta u SAD-u protiv Facebook zbog partnerstva s drugim tvrtkama koje je im je davalo širok pristup korisničkim podacima.

Iz Facebooka su već poručili kako je većina tih partnerskih ugovora u međuvremenu prekinuta te kako surađuju s istražiteljima.

Neki tako nagađaju kako je Facebook namjerno srušio svoju mrežu kako bi "uništio" dokaze koje istražitelji traže.

No činjenica se da se Facebook nalazi usred nekoliko istraga. Trebamo li uopće podsjetiti na aferu Cambridge Analytica u kojoj je otkriven najveći propust u zaštiti korisničkih podataka? Istraga još uvijek traje, a američka Federalna trgovinska komisija (FTC) istražuje i je li Facebook prekršio sporazum iz 2011. godine i dijelio korisničke podatke bez njihovog dopuštenja.

Nagađanja o tome što se dogodilo i zašto je problem bio toliko raširen traju i dalje.

Moramo se naviknuti na ovakve probleme, ipak živimo u digitalnom dobu

Charles Tendell, etički haker iz SAD-a ističe kako razlog uopće ne mora biti ozbiljan.

- Možda se radi o nečemu ekstremno malom, a što je moglo uzrokovati ovakav ispad. Možda je u pitanju samo dio lošeg koda. Možda je problem u nekom serveru, možda se pokvario čvrsti disk na određenom računalu, nagađa Tendell i dodaje: S tehničkog stajališta, to je jednostavno rezultat života u digitalnom dobu.

Problemi s Facebookom nisu samo izluđivali privatne korisnike, već i one kojima su društvene mreže posao. Što napraviti i kako si pomoći u takvom trenutku pitali smo Martinu Gršković, direktoricu Social odjela u agenciji 404, piše zimo.hr

- Poteškoće koje smo jučer doživjeli na Facebooku, Instagramu i Whatsappu nisu neuobičajene, događaju se puno češće nego što se primijeti. Social media manageri su to svakako osjetili i posao im je bio otežan – poneki postovi nisu se mogli objaviti, sadržaj se nije refreshao, izabacivalo nas je s računa, nismo mogli odgovarati na poruke, poruke nisu prolazile itd, prepričava Gršković.

Važno je znati da je Facebook bugovita platforma tako da svaka promjena koju implementiraju rezultira otežanim korištenjem sučelja. Konkretno, rekla bih da jučerašnji problemi nisu rezultirali drastičnim gubicima, ali nisu prošli neprimijećeno. Primjerice, pad dosega na postovima je značajan, što nije mala stvar pogotovo zato što je organski doseg na Facebooku minimalan. Isto tako komunikacija je bila otežana, jer nismo mogli odgovarati na poruke korisnicima u roku kako to činimo inače. Danas je već sve u redu, čekamo da se stabilizira doseg (i nadamo se tome čim prije) i jako smo znatiželjni saznati koja je to velika promjena koja je rezultirala ovakim poteškoćama. Kao i uvijek kad primijetimo neki bug ili probleme, obavijestili smo klijente i ne preostaje ništa drugo nego truditi se raditi u ovim okolnostima i čekati da se situacija popravi, završava na kraju Gršković.

hr Thu Mar 14 2019 15:38:52 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce5864129111c7c958b467f/80

Imotski: Vesna Ujević predstavlja svoju knjigu "Redditio"

U Maloj dvorani POU-a Imotski, održat će se predstavljanje knjige "Redditio", autorice Vesne Ujević

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Imotski i Ogranka Matice hrvatske u Imotskom, u petak, 24. svibnja, u 20 sati, u Maloj dvorani POU-a Imotski, održat će se predstavljanje knjige "Redditio", autorice Vesne Ujević.

Uz autoricu, knjigu će predstaviti prof. Branka Buljan, književnica Anita Martinec i novinar Mladen Vuković. 

Tekstove iz knjige čitaju Ante Šućur, Marijana Pezo i Marko Ćosić, a glazbeni predah priuštiti će Mateo Grabovac.

Ako ste u prilici, svakako posjetite. Ulaz je, naravno, besplatan. 


hr Wed May 22 2019 19:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce53a1729111c41978b45f7/80
Foto: PIXABAY

Javna tribina 'Druga prilika' informirat će građane o HPV-u i besplatno cijepiti sve učenike i srednjoškolce

Potaknuta odlukom o proširenju cijepne populacije, SVE za NJU je uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokrenula je javnozdravstvenu kampanju pod nazivom „Druga prilika“ kako bi potaknula adolescentice i adolescente na informiranje i razgovor s roditeljima iliječnicima školske medicine o mogućnosti cijepljenja protiv HPV-a.

Udruga SVE za NJU već niz godina obilježava Tjedan prevencije raka vrata maternice te brojnim aktivnostima promiče važnost brige o vlastitom zdravlju i educira javnost o prevenciji opasnih bolesti uzrokovanih humanim papilomavirusom (HPV), ujedno i glavnim uzročnikom raka vrata maternice. Uz redovite preventivne preglede i organizirani probir, glavno oružje u borbi protiv raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om je cijepljenje protiv HPV-a, koje se u Hrvatskoj provodi posljednjih 11 godina.

Osim učenika i učenica osmih razreda osnovne škole, ove godine se protiv HPV-a besplatno mogu cijepiti i svi srednjoškolci i srednjoškolke u Hrvatskoj, i to do kraja lipnja

Cjepivo protiv HPV-a je cjepivo protiv raka  i pruža jedinstvenu mogućnost prevencije opasnih bolesti uzrokovanih ovim virusom od kojih obolijevaju žene i muškarci. U sklopu javnozdravstvene kampanje „Druga prilika“, organiziraju se javne tribine na temu cijepljenja protiv HPV-a i zaštiti koju cjepivo pruža protiv čak šest vrsta raka.

Nedovoljna informiranost o sigurnosti cjepiva i zaštiti koju ono donosi te brojne zablude i predrasude o HPV infekciji glavni razlozi suzdržanosti kod donošenja odluke o cijepljenju, što pokazuju i istraživanja provedena na tu temu. Zato je važno i roditelje educirati o prednostima cijepljenja protiv HPV-a kako bi mogli donijeti informiranu odluku o zdravlju svoje djece.

Organizatori su Županijska liga protiv raka – Split, SVE za NJU i  Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a tribina se održava 27. svibnja u 16 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, Središnja knjižnica, Ulica slobode 2.

Odgovornost za informiranje i educiranje o HPV infekciji na temelju stručnih i znanstveno utemeljenih informacija je na svima nama, zato nam se pridružite na javnoj tribini kako bismo zajedno doprinijeli uspješnijoj prevenciji i liječenju bolesti povezanih s humanim papiloma virusom i zaštitili zdravlje mladih.

hr Wed May 22 2019 14:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce519ff29111cb4988b45b0/80
Foto: PIXABAY

Neshvaćeni i zanemareni: Predstava koja će vam približiti svakodnevicu gluhoslijepih i slijepih

Splitska premijera predstave "Neshvaćeni i zanemareni" održat će se u Splitu u četvrtak, 23.svibnja, s početkom u 17 sati u Hotelu Dujam u Prezentacijskoj dvorani.

Svi akteri ove predstave pripadnici su specifične jezično-kulturne manjine gluhoslijepih i gluhih osoba i ovim putem preniiet će publici vlastitu percepciju svijeta u kojem žive putem d-o-d-i-r-a, a istovremeno pokušati približiti svoiu svakodnevnicu široj javnosti. 

Predstava "Neshvaćeni i zanemareni" jedinstvena je prilika u kojoj će publika moći iskusiti različite mogućnosti komuniciranja, doživjeti i osjetiti kako je to biti drugačiji, biti neshvaćen i zanemaren.

Predstava je nastala u organizaciji Dramskog studija Dodir, koji okuplja gluhoslijepe osobe iz lokalnih udruga cijele Hrvatske, okupljenih pod krovnom organizacijom - Hrvatskim savezom gluhoslijepih osoba Dodir, koji ove godine obilježava 25 godina djelovanja u borbi protiv socijalne deprivacije gluhoslijepih osoba. 
hr Wed May 22 2019 11:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce4f4f329111c4e988b45de/80
Foto: PIXABAY

Istina ili mit: Je li smeđi šećer uistinu bolji izbor od bijelog?

Obje vrste šećera sadrže gotovo jednake nutritivne vrijednosti. Zbog toga što je manje obrađen, smeđi šećer sadrži neku količinu minerala poput kalcija i kalija, dok je bijeli šećer čista saharoza bez vitamina ili minerala.
Skloni smo vjerovati da su smeđe namirnice zdravije od bijelih, primjerice kada je riječ o šećeru ili riži.

Zašto je to tako?

Smeđi šećer je nešto manje obrađen u odnosu na bijeli šećer. Za proizvodnju običnog šećera, sok od šećerne trske se najprije prokuha i zatim filtrira kako bi se oblikovali kristali. Kristali se kasnije premještaju u centrifugu koja sadrži melasu, tvrdi Večernji list.

Bijeli šećer je podvrgnut daljnjoj preradi kako bi granule bile finije i uklonile melasu. Bijeli šećer je rafinirani šećer od šećerne trske i šećerne repe. Kako bismo najjednostavnije pojasnili razliku između ova dva šećera, reći ćemo da je smeđi šećer bijeli šećer koji nije prošao cijeli proces rafinacije pa zato zadržava određenu boju. Količina melase koja se dodaje određuje hoće li se raditi o svijetlo smeđem ili tamno smeđem šećeru, piše TOI. 

Obje vrste šećera sadrže gotovo jednake nutritivne vrijednosti. Zbog toga što je manje obrađen, smeđi šećer sadrži neku količinu minerala poput kalcija i kalija, dok je bijeli šećer čista saharoza bez vitamina ili minerala. Glavna razlika je, osim boje, u ukusu. Smeđi šećer ima intenzivniji okus. Danas će mnogi s manjom grižnjom savjesti u svoj čaj ili kavu staviti veću žlicu smeđeg šećera jer smatraju kako će to biti "manje zlo". No, u krivu su. Obje vrste šećera su i dalje - šećer i imaju jednak učinak na zdravlje.

Za zdraviji izbor, birajte nerafinirani smeđi šećer. Smeđi šećer se koristi za pečenje kolača, ali ponekad i u slanim receptima. Smeđi šećer možete zamijeniti bijelim u samo ponekim receptima jer, budući da smeđi šećer sadrži melasu, utječe na teksturu pečenih kolača, pa vodite računa da morate prilagoditi i ostatak sastojaka u receptu. Smeđi šećer nije zdraviji od bijelog šećera. Ne dopustite da vas boja zavara. Smeđi šećer sadrži 17 kilokalorija po žličici, a bijeli šećer 16 kilokalorija.
hr Wed May 22 2019 09:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .