Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/57503d0eaae0e38e298b45a3/80
Foto: Miranda Barac

Obrtnička škola kao primjer dobre EU prakse

Erasmus+ projekti koje provodi ova škola financirani su od EU i korak su bliže cilju: modernizaciji u rukovoođenju i organizaciji škole

Obrtnička škola je zasigurno škola koja se može pohvaliti svojom izuzetnom aktivnošću u Erasmus+ projektima. Trenutno ima aktivna dva projekta u trajanju od dvije godine: KA1 projekt za stručno usavršavanje profesora i KA2 projekt strateškog partnerstva među školama. Oba projekta su financirana od EU, a Erasmus+ program u Republici hrvatskoj provodi Agencija za mobilnosti i programe Europske unije (AMPEU). Prvi projekt u vrijednosti od 13.382,00 eura je namijenjen stručnom usavršavanju profesora i uključuje tečaj za profesora engleskog jezika u Londonu (Oxord House College), tečaj za ravnatelja škole u Southamptonu (International Study Programmes),  tečaj za međunarodne koordinatore projekata u Portu (Euneos Oy) i job shadowing (promatranje rada) u Milanu za četiri djelatnika škole (profesora hrvatskog jezika, engleskog jezika , matematike i psihologa škole kao stručnog suradnika). 

U projektu sudjeluju: Davor Kulić, ravnatelj škole, Ivanka Bilobrk, profesorica hrvatskog jezika, Marija Vidović, profesorica matematike, Snježana Nell, psiholog i Miranda Barac, profesorica engleskog i francuskog jezika koja je ujedno i koordinatorica oba projekta.

Cilj ovog projekta je  modernizacija u rukovođenju i organizaciji škole, upoznavanje novih metoda i tehnologija u nastavi stranog jezika i upoznavanje dobre europske prakse u podučavanju djece s poteškoćama u općeobrazovnim predmetima kao što su matematika, strani jezik i materinski jezik. Partnerska škola za job shadowing im je  srednja strukovna škola Oriani-Mazzini koja se zaista može pohvaliti dugogodišnjom, uspješnom  integracijom djece s poteškoćama u učenju kao i s uspješnom organizacijom nastave i rada općenito. Sudionici su tjedan dana promatrali rad svojih kolega u Italiji, razmjenjivali iskustva, upoznavali se sa strategijama integracije i uspješnom praksom svojih domaćina.


Uključivanje u strateška partnerstva među školama

Također jedan od ciljeva projekta je internacionalizacija škole, odnosno uključivanje u strateška partnerstva među školama koja uključuju razmjene učenika i rad na zajedničkim projektima. Nakon uspješnog osposobljavanja za  međunarodnog koordinatora u Portugalu, profesorica Miranda Barac, je ostvarila suradnju Obrtničke škole s još četiri europske škole iz Njemačke, Danske, Španjolske i Nizozemske što je  rezultiralo odobrenim KA2 projektom EUse your brain-Challenge your talent for science u vrijednosti od 21.200,00 eura. 

Cilj projekta je poboljšanje kompetencija učenika iz STEM predmeta i engleskog jezika. U sklopu tog projekta je 13 učenika Obrtničke škole u pratnji profesorice Rozane Vilibić i Mirande Barac od 24. do 29. travnja ove godine bilo u posjeti partnerskoj školi Kildeegardskolen u Kopenhagenu gdje su zajedno s učenicima iz domaćinske škole i učenicima iz partnerske škole iz Njemačke radili na projektu iz biologije. Tema susreta bila su: „Osjetila“. 

U listopadu ih čeka nova mobilnost u partnerskoj  školi u Njemačkoj (Wolfgang-Borchert-Gesamtschule, Recklinghausen), a u travnju 2017. se oni spremaju biti domaćini. 

Ovo je tek početak jedne lijepe priče i nastojanja Obrtničke škole da se njihovi učenici upoznaju s običajima i kulturama drugih europskih zemalja, prošire horizonte, steknu potrebna znanja, stvore nova prijateljstva i postanu aktivni sudionici europske obrazovne zajednice.

hr Thu Jun 02 2016 19:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c718acb0e493842b98b45f0/80
Foto: Screenshot / YouTube

VIDEO Bura uzburkala more, valovi "okupali" otok Brač

Olujni vjetar rušio je sve pred sobom, a nije zaobišao ni otoke
Današnji dan u Dalmaciji obilježila je najjača bura ovog stoljeća. Olujni vjetar rušio je sve pred sobom, a nije zaobišao ni otoke, u ovom slučaju otok Brač.

Na društvenim mrežama objavljen je video bure koja je "bacala" valove nekoliko metara u zrak te tako mjesto Pučišća u potpunosti okupalo. 

Pogledajte video: 


hr Sat Feb 23 2019 19:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c717cf50e4938f5b68b4668/80

Prijem za župana Posavca: Međimurci na Splitskom polumaratonu

Međimurci su se pohvalili kako su stigli s još 100 svojih natjecatelja te kako vole splitski polumaraton kojeg odlikuje izvanredna organizacija pa su redoviti gosti već godinama

Sutrašnji splitski polumaraton trčat će i župan Međimurske županije Matija Posavec, a po dolasku u Split danas ga je u Banovini ugostio gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Uz župana Posavca prijemu su nazočili i članovi Atletskog kluba Međimurje na čelu s predsjednikom Mariom Dobšom.

Međimurci su se pohvalili kako su stigli s još 100 svojih natjecatelja te kako vole splitski polumaraton kojeg odlikuje izvanredna organizacija pa su redoviti gosti već godinama.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara poželio je svima dobrodošlicu i sportsku sreću u sutrašnjoj utrci. Rekao je kako je od jutra u obilasku grada, da sve funkcionira unatoč snažnoj buri te da će se zahvaljujući žurnim službama koje su od sinoć na terenu i volonterima koji će sutra pripomoći u organizaciji, 19. splitski polumaraton otrčati bez ikakvih problema.

Župan Posavec pozvao je splitske trkače na uzvratni posjet 28. travnja kada se održava 3. čakovečki polumaraton Zrinskih.

Uz gradonačelnika Krstulovića Oparu, međimursku delegaciju pozdravile su Iris Jurčić i Mariana Pivalica ispred Organizacijskog odbora Splitskog polumaratona.

hr Sat Feb 23 2019 18:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c715d930e493839b78b4699/80
Foto: Info Vodice

Požar kod Vodica: Vatra se širi te je zaprijetila kućama

Vatrogasci zbog bure ne mogu računati na pomoć kanadera

Vatra je prešla brdo te je zaprijetila kućama u Tribunju koji je obavijem dimom. - javlja Info Vodice

Od Marka Grubelića, načelnika općine Tribunj koji je u patroli s Ivicom Begićem, zapovjednikom JVP Vodice saznaje se kako su se 30 do 40 pripadnika Civilne zaštite zajedno s mlađim mještanima Tribunja uputili prema brdu Križine s vodenim naprtnjačama. 

Oni zajedno s vatrogasnim snagama gase požar i u stanju su pripravnosti ako se vatra približi kućama. 

Ranije objavljeno

Požar koji je planuo nešto iza 11 sati poviše Orlovih krugova – Vitrenice, kod Vodica, zbog jake bure rasplamsao se te se proširio na cijelu južnu stranu brda Mrzanac. Tribunj je obavijen gustim dimom.

Vatrogasci zbog bure ne mogu računati na pomoć kanadera. 

- Situacija je takva da ne možemo dobiti zračne snage koje bi gasile požar. Sve snage su na terenu, međutim požar nije moguće gasiti. U ovom trenutku prioritet nam je da branimo kuće i objekte od požara i u tome dajemo sve od sebe. – saznaje Info Vodice od Ivice Begića, zapovjednika JVP Vodice.



hr Sat Feb 23 2019 18:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/587010361eea8f3acb8b457c/80

Magistrala konačno otvorena za sav promet! Dio vatrogasaca ostaje kod Jasenova, ostali žure na nove intervencije

U požaru koji od pet sati jutros gori na predjelu Jasenova kod Grebaštice, planulo je dvadesetak hektara trave i niskog raslinja, doznajemo u šibenskim hitnim službama.

Jadranska magistrala između Šibenika i Primoštena otvorena je u subotu oko 11 sati za sav promet nakon što je zbog požara na predjelu Jasenovo tijekom noći bila potpuno zatvorena, a ujutro se promet tom cestom odvijao naizmjenice jednim kolničkim rakom, doznaje se u Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) Šibenik.

Požar koji je planuo noćas oko 4,40 sati na području između Jasenova i Grebaštice kod Šibenika lokaliziran je u prijepodnevnim satima, ali vatrogasci će zbog olujne bure ostati tamo tijekom cijeloga dana i nadzirati opožareni prostor.

Izgorjelo je oko 24 hektara površine, uglavnom niskog raslinja, ali stradala je i jedna borova šuma uz kamp na tom području koji su vatrogasci uspjeli obraniti, tako da vatra nije zahvatila unutrašnje objekte, kazao je Volimir Milošević, zapovjednik JVP Šibenik.

- Na terenu je u tijeku smjena ljudstva koje ostaje tamo zbog opasnosti da vjetar ne razbukta vatru, ali dio vatrogasaca moramo raspodijeliti na druge intervencije. Imamo još jedan požar na području Sedramića te novi požar na otvorenom prostoru kod Vodica. Također, tijekom noći i jutra bilo je dvadesetak intervencija zbog stabala, stupova i reklamnih panoa koje je porušila bura, a takve dojave stižu nam i sada - kaže zapovjednik Milošević.

Uzrok požara kod Jasenova moglo bi biti iskrenje iz jedne električne žice, ali to tek utvrđuje šibenska policija, piše sibenik.in

hr Sat Feb 23 2019 13:37:13 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .