Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b5ab928cb557aec478b459d/80

ŠUMSKA JAGODA jača organizam, čisti krv i liječi upalu zglobova

Jagoda je samonikla biljka koja raste po šumama i šikarama, šumskim proplancima, krčevinama i zgarištima. Višegodišnja je biljka s trodjelnim listovima na vrlo dugim peteljkama.Listovi su pilasto nazubljenog ruba.Cvjetovi bijele boje, na dugim stapkama. Plod je vrlo ukusna jagoda crvene boje.

LJEKOVITE TVARI: fruktoza,vitamin C, limunova kiselina, katehinski tanini, flavonoidi.....

Ova prekrasna šumska biljka ima mnogo ljekovitih svojstava. Osim zrelih plodova, ljekovita svojstva imaju njeni listovi i korijen . Listove beremo  u svibnju i lipnju, dok plodove sabiremo u lipnju i srpnju. Korijen kopamo u rano proljeće ili kasnu jesen, te sušimo u hladu.

Čaj od listova odstranjuje kamenac i pijesak iz mokraćnih puteva, pročišćava krv. Liječi lijena crijeva, hemeroide i bolesti gihta- upalu zglobova. Plodovi šumske jagode sadrže željezo, kalcij, natrij, vitamin C, šećer fruktozu. Zbog svega navedenog Kneipp preporuča plodove jagode rekonvalescentnim bolesnicima koji osjećaju slabost i nemoć.Treba ih redovito uzimati dok traje njihova sezona. Osobama oboljelim od gihta, nakon konzumiranja plodova jagoda svakodnevno, tegobe potpuno prestaju. Svježi plod jagode koristimo za jačanje organizma. Plod  jagode i njegove prerađevine kao džem, kompot, slatko, sok i sirup dijetalno su sredstvo kod mnogih oboljenja. Šumska jagoda dobra je za cirkulaciju, smanjuje umor, te se koristi u dijetama za smanjenje tjelesne mase.

Čaj od korijena šumske jagode služi za liječenje proljeva i krvarenje iz nosa.


ČAJ OD LISTOVA ŠUMSKE JAGODE

Dvije žlice suhih listova jagode prelijemo s 2,5 dl uzavrele vode. Nakon 15 minuta procijedimo i pijemo tri puta dnevno. Čaj možemo pojačati dodatkom listova maline, tratinčice, plućnjaka i kupine. Ovaj čaj služi za jačanje organizma,bolju probavu, odstranjivanje kamenaca iz mjehura,liječenje proljeva i hemeroida.


ČAJ ZA SMIRENJE ŽIVACA

Jednu žlicu listova šumske jagode, kupine, lazarkinje, kadulje, timijana, bobica kleke, lišća bokvice, kičice i ploda šipka prelijemo sa 2,5 dl kipuće vode. Poklopimo i procijedimo nakon 15 minuta. Pijemo 3 puta dnevno po jednu šalicu, nakon jela.


RAKIJA OD LISTOVA ŠUMSKE JAGODE

Listove ubrane početkom lipnja stavimo u rakiju i ostavimo nekoliko tjedana. Tom rakijom ispiremo desni i liječimo loš zadah iz usta i krvarenje desni.


MARMELADA OD ŠUMSKIH JAGODA

Za marmeladu nam je potreban 1 kg šumskih jagoda, 0,5 dl limunovog soka, 600 g šećera. Šumske jagode zgnječimo, umiješamo limunov sok i kuhamo 10 - ak minuta na laganoj vatri. Dodamo šećer dok se ne rastopi, a potom kuhamo bez miješanja 15 minuta. Skinemo pjenicu s marmelade, kratko ohladimo i prelijemo u sterilizirane vruće staklenke. Dobro zatvorimo.


SIRUP OD ŠUMSKIH JAGODA

Jedan kilogram jagoda očistimo, operemo i stavimo u lonac, te dodamo dvije litre vrele vode. Kuhamo dok ne provrije. Smanjimo temperaturu na osrednju i kuhamo još 15 minuta. Sve sastojke sameljemo u blenderu ili štapnim mikserom usitnimo u gustu kašu. Dodamo šećer, oko 200 g (po želji) i kuhamo još 10-ak minuta dok se šećer otopi i sjedini sa sokom. Vrući sok prelijevamo u staklene boce, zatvorimo i ostavimo da se ohlade. Čuvamo na hladnom mjestu, a otvorenu bocu čuvamo u hladnjaku dok ne popijemo sav sok.





hr Fri Jul 27 2018 08:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcb753b0e493802018b4981/80

DRAČA Tko bi rekao da ona ima ljekovitih svojstava pa čak i afrodizijačkih?

Još kao mali voljeli smo grickati plodove drače, podsjećali su na okus jabuke. Baka je govorila da su zdravi.

Paliurus spina christi - lat. je naziv ove dalmatinske biljke. Sam naziv potječe od riječi Krist, koji je bio okrunjen ovom trnovom krunom.

DRUGI NAZIVI: kristova drača, žestica, crna drača

Drača je listopadni grm visine do 3 metra, razgranate krošnje. Grane su sivkasto do crvenosmeđe, prekrivene oštrim trnjem. Trnje je smješteno u nasuprotne parove, veće i manje. Listovi su naizmjenično raspoređeni, jajoliki, kožasti, blago nazubljeni. Cvjetovi su mali, zvjezdastog oblika, čaška se sastoji od vjenčića s pet žućkastozelenih latica. Cvate od svibnja do kolovoza. Plodovi su okrugli, okriljeni s koštunicom u sredini.

Boja je zelenkastožuta do crvenkasta, a ovisi o sazrijevanju. Plodovi se sakupljaju od kolovoza do listopada kad su potpuno zreli i poprime žutosmeđu boju. Suše se na prozračnom mjestu, ne na suncu. Čuvaju se u keramičkim ili staklenim posudama. Uglavnom raste po krševitom kraju zato ima jak razvijen korijen, koji crpi vodu duboko iz zemlje.

Kod drače su ljekoviti njeni plodovi koji dozrijevaju u kasno ljeto. Plodovi su jestivi. Preporuča se 10 plodova dnevno za bolju probavu. Najbolje ih je jesti na prazan želudac. Drača ima antiseptičko i protuupalno djelovanje. Zbog velikog sadržaja treslovina liječi sve probavne organe, upalu debelog crijeva, spriječava zatvordizenteriju,  zaustavljanje proljeva.  Čaj od plodova drače izvrsno liječi reumu, potiče rad bubrega i izlučivanje mokraće. Liječi neke nervne bolesti, upalu grla i ždrijela. Služi za bolje ispiranje desniTeško zacjeljujuće rane liječimo čajem od plodova drače.

Drača je i medonosna biljka.Cvjetovi drače su mali, žućkasti, neugledni, diskretnog mirisa, a pčele ih obožavaju. Med od drače snižava kolesterol, jača imuni sustav i kardiovaskularne bolesti. Pčelari kažu da je dobar afrodizijak kao i lijek kod malignih oboljenja.

ČAJ OD PLODOVA DRAČE

Jednu do dvije žlic smrvljenih plodova drače stavimo u 2 dl hladne vode. Kuhamo dok ne zakipi. Ostavimo poklopljeno 10 -ak minuta, procjedimo i pijemo jednu do dvije šalice dnevno prije obroka.


hr Sat Oct 20 2018 14:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc341340e49380b008b469a/80

TRPUTAC Pročišćava krv, ublažava kašalj i zacjeljuje rane

Kad govorimo o trputcu onda spominjemo dvije vrste ove ljekovite biljke, trputac širokolisni (Plantago maior) i trputac uskolisni (Plantago lanceolata). Obje vrste imaju svoja ljekovita djelovanja.

DRUGI NAZIV ZA ŠIROKOLISNI TRPUTAC : muški  trputac, bokvica, veliki trputac....

DRUGI NAZIV ZA USKOLISNI TRPUTAC: ženska bokvica, dugi trputac, ovčji jezik....

Ima mnogo vrsta trputaca, a u nas su najčešće tri vrste: širokolisni, srednji i uskolisni. Latinskog naziva Plantago maior, media i lanceolata. Spada u najraširenije, najstarije i najljekovitije biljke. Ljekovita svojstva su približno jednaka. Raste posvuda. U ljekovite svrhe upotrebljavamo listove, cvjetove,korijenje i sjeme. Od trputca pripremamo ljekovite čajeve, sirupe, iscjeđene sokove, pripravke s medom i vinom. Prilikom sušenja listova treba biti oprezan, listove sušimo naglo da ne pocrnu inače su bez vrijednosti.

LJEKOVITE TVARI: sluzi, gorke tvari, silicijska kiselina, glikozidi, antibiotički spojevi

Trputac djeluje antibiotički, pa time uništava razne bakterije. Brzo zacjeljuje rane, upotrebljavamo ga za oblogeotečene kurje oči, ubode kukaca. Izvanredan je za pročišćavanje krvi, bubrega, pluća i mjehura. Koristi se kod tegoba s dišnim putevima. Liječi bronhitis, tuberkulozu, astmuSmiruje kašalj i ublažava upale sluznice usne šupljine. Čaj od trputca jača želudacLiječi čir na želucu i upale crijeva. Koristi se za liječenje hemeroida. U kombinaciji s drugim biljkama čisti organizam i djeluje diuretički zbog velike količine kalija u sebi. Spriječava razvoj kamenca, liječi slabokrvnost, trombozu, bolesti jetre.

ČAJ OD TRPUTCA

Pripremamo ga tako što dvije čajne žličice trputca prelijemo 2,5 dl uzavrele vode.Procijedimo, nakon 15 minuta. Pijemo 2-3 šalice dnevno. Ovaj čaj izvanredno čisti krv, liječi dugotrajni kašalj, pročišćava mjehur i bubrege.

SIRUP OD TRPUTCA

Svježe isjeckane listove trputca (1 kg ) stavimo u lonac. Dodamo 100 g borovice i nekoliko grančica borovice. Prelijemo s 5 l vode i kuhamo tri sata na laganoj vatri. Nakon toga procjedimo i dodamo 1,5 kg smeđeg šećera. Kuhamo 3-4 sata dok se ne zgusne. Izlijemo u boce i čuvamo na tamnom i hladnom mjestu. Sirup se pije razrijeđen u vodi, na prazan želudac, prije doručka i navečer prije spavanja. Upotrebljavamo ga kod upale sluznice gornjih dišnih puteva, smanjuje podražaj na kašalj, pomaže izlučivanju prekomjerne sluzi. Pomaže kod promuklosti i bronhitisa.

MED OD TRPUTCA

Svježi trputac dobro operemo, zatim sameljemo u blenderu. Smjesu potom stavimo u sokovnik. Procjeđeni sok mješamo s domaćim medom u omjeru 1:2.Duplo više meda od trputca.Uzimamo 3 puta dnevno po jednu žlicu, na prazan želudac. Čuvamo u hladnjaku. Ovaj med regenerira sluznicu želuca,



hr Sun Oct 14 2018 15:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bb67c88cb557a68d38b4575/80
Foto: DN

ISLANDSKI LIŠAJ prirodni antibiotik, liječi dišne organe i probavne smetnje

Lišajevi su biljke čistih predjela.Tamo gdje raste lišaj nema zagađenja.Raste svugdje, najčešće po brdima, nizinama, šumama, stablima drveća.

Naziv ISLANDSKI dobio je po tome jer su ga ljudi tamo prvi počeli koristiti za liječenje. Skuplja se  od svibnja do rujna, za suha vremena. Suši se na prozračnom mjestu i čuva u dobro zatvorenim posudama.

Cetraria islandica -latinski naziv

DRUGI NAZIV: plućnik, islandska pletika, gorski mah

LJEKOVITI SASTOJCI: sluzi, gorke tvari (amarum), pektini, kompleks vitamina B, provitamin A

Islandski lišaj spada u vrijedne prirodne antibiotike. Liječi dišne organe i sve bolesti vezane uz prehladu. 

Njegove sluzi ublažavaju kašalj i upaljenu sluznicu i tako smanjuju podražaj na kašalj. Koriste ga oboljeli od bronhitisa, hripavca, plućni bolesnici, oboljeli od upale krajnika, tuberkuloze i ostalih dišnih problema. Čaj od islandskog lišaja sprečava razvoj bakterija. Izvrsno se slaže s biljkom podbjel (Tusilago farfara) i pojačava njegovo djelovanje. Djeluje slično penicilinu, pa samim tim liječi i neugodne afte u ustima. Osim kod dišnih bolesti koristan je kod želučanih i crijevnih bolesti. Ublažava probavne smetnje, želučani katar, regulira želučanu kiselinu. Sadrži mnogo vitamina B 12, pa je dobro sredstvo protiv slabokrvnosti. Jača i krijepi, liječi čireve na želudcurane koje teško zacjeljuju. Dijabetičari ga koriste kao dijetalni kruh. Odlično je sredstvo nakon iscrpljujućih bolesti. Poboljšava tek. Farmaceuti ovu biljku koriste u obliku sirupa, tableta, pastila, čaja, tonika.

ČAJ OD ISLANDSKOG LIŠAJA

Veliku žlicu islandskog lišaja prelijemo s 2 dl kipuće vode. Nakon 10 minuta procijedimo. Pijemo zaslađeno medom, po želji.

DOMAĆI BOMBONI OD ISLANDSKOG LIŠAJA

Tri puta po dvije šake svježeg lišaja isprati u cjedilu. Kuhati u 1 litri vode 10 minuta. Ponovo ga isprati, baciti vodu. Vratiti u lonac s litrom vode. Kuhati pola sata dok se ne smanji na 4 dl smjese. Procijediti, unutra ubaciti pola kilograma smeđeg šećera. Na kraju dodati malu želatinu u granulama. Miješati dok se ne zgusne. Ostaviti u loncu dok se ohladi. Narezati na kockice. Po želji uvaljati u šećer u prahu. Čuvati u staklenoj boci u hladnjaku.


hr Fri Oct 05 2018 08:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bab7993cb557ad9b28b49b3/80

ČUVARKUĆA: Osim što liječi bolesti uha, pomaže u liječenju mioma i štitnjače...

Višegodišnja biljka, visine do 30 cm, mesnatih, jajolikih listova, na kraju zašiljenih koji tvore rozetu.

Iz sredine rozete u vrijeme cvatnje pojavljuje se cvjetno stabalce s ružičastim, zvjezdastim cvjetovima. Cvate od lipnja do rujna. Raste po stijenama, zidovima, krovovima kuća, a često je sadimo kao ukrasnu biljku u vrt ili lončanice. Brzo se razmnožava i širi.

Sempervivum tectorum- latinski je naziv ove biljke koji znači "uvijek živuća"

DRUGI NAZIVI: pazikuća, uhovnik, vazdaživ...

LJEKOVITI SASTOJCI: flavonoidi, ugljikohidrati, biljne sluzi, smola, kalcijev malat, masno ulje, jabučna kiselina...

Čuvarkuća nije samo ukrasna, već vrlo ljekovita biljka. Spada u sukulentne biljke. Liječi mnoge bolesti, jer ima antiupalna i antiseptička svojstva. Čuvarkuća je stari lijek za uhobolju i gubitak sluha. Kod nekih osoba djeluje bolje nego kapi iz ljekarne. Mogu je koristiti čak i djeca. Dovoljno je u bolno uho ukapati nekoliko kapi soka, odležati i nakon par minuta pustiti da sok iscuri vani iz uha. 

Čaj čuvarkuće potiče izlučivanje mokraće, jer je biljka dobar diuretik. Ublažava preobilnu mjesečnicu i krvavu dizenteriju. Čuvarkuća izvanredno liječi kožne bolesti. Za prvu pomoć koristi se kod opekotina, uboda kukaca jer brzo smiruje i olakšava tegobe. Dobro je sredstvo protiv kurjih očiju, raznih rana i čireva. Njeno antibakterijsko djelovanje brzo zacjeljuje bolesna mjesta. 

Čuvarkuća je dobar lijek protiv živčanih smetnji, strahova, padavice. Uspješno istjeruje crijevne parazite. Liječi upale grla i usne šupljine. Dobro bi bilo preventivno svako jutro popiti dvije, tri žlice soka ili pojesti nekoliko listova čuvarkuće. Čuvarkuća u kombinaciji s medom uspješno liječi ciste, miome na maternici i bolesti štitnjače.

ČAJ OD ČUVARKUĆE

Čaj pripremamo sa svježim ili osušenim listovima. Uzmemo 10 g svježih ili 12 g osušenih listova i kuhamo 15 minuta u 2,5 dl vode. Procijedimo, ohladimo i pijemo u gutljajima.Najprije na prazan želudac, a potom po žlicu tokom dana dok sve ne popijemo.

ČUVARKUĆA I MED ZA DOBAR RAD ŠTITNJAČE I LIJEK PROTIV MIOMA

Sameljemo 800 g svježih listova čuvarkuće, sameljemo i pomiješamo s 1 kg meda. Čuvamo u hladnjaku. Uzimamo 1 žlicu ujutro prije jela i 2 žlice tokom dana. Liječi miome i tegobe sa štitnjačom.

hr Wed Sep 26 2018 14:21:13 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .