Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5541c06e568aa8df188b467a/80

Pri povratku sa školskog izleta "zaboravili" jedno dijete

Problem je što se nažalost dječak nije igrao na snijegu već je ostao na info-pultu Interlibera na zagrebačkom Velesajmu te tražio način na koji može stupiti u kontakt sa svojim roditeljima

"Halo, gdje mi je dijete", pitala je razrednicu majka 11-godišnjaka iz Buja koji je zajedno sa ostalim školarcima bio na jednodnevnom izletu u Zagrebu. Odgovor razrednice je bio "tu je negdje, igra se na snijegu", piše Glas Istre.

Problem je što se nažalost dječak nije igrao na snijegu već je ostao na info-pultu Interlibera na zagrebačkom Velesajmu te tražio način na koji može stupiti u kontakt sa svojim roditeljima. Srećom, snašao se i uspio je doći u kontakt sa roditeljima i priča na koncu ima sretan kraj. Ostalim učenicima je sugerirano da ne šire priču već da roditeljima jave da će radi tehničkih problema, kasniti. Od dva autobusa, jedan se vratio u Buje oko 22 sata, a drugi iza 1 sat ujutro. Povratak je bio planiran za 21 sat.

Nitko nije brojao

Što se zapravo dogodilo 11. studenoga u Zagrebu i na povratku kući? Naime, brojni učenici Osnovne škole Mate Balote iz Buja, njih 70, u petak su otišli put Zagreba na Interliber, zajedno sa sedam nastavnika i ravnateljicom Rosanom Jović. Grupa učenika je otišla primiti Zlatnu povelju HRT-a za pobjednički školski vrt, u koncertni studij Zvonimir Bajsić Hrvatske radiotelevizije, a dio je bio na sajmu. Do tog razdvajanja sve je proteklo u najboljem redu, a ubrzo je došlo i vrijeme za povratak kući, u Buje, piše Glas Istre.

Prilikom odlaska sa sajma očito je da učenici nisu najpreciznije prebrojavani u autobusima, već su krenuli uz kratko i brzo pitanje "jesmo li svi?". Nitko nije primijetio da je na krcatom sajmu ostao jedan učenik. Putovali su autoputom prema Bujama i nakon što su prevalili pola puta zastali su radi okrijepe ali i radi zimskih radosti jer je bilo napadalo snijega na odmaralištu Ravna Gora. U jednom je trenutku razrednica dobila telefonski poziv od majke, koja je pitala za dijete. Nakon toga je uslijedio košmar.

Ravnateljicom Jović  je kazala da joj je žao zbog cijele nesretne situacije te nam je opisala što se događalo toga dana, a potvrdila je da je policija već kontaktirala  školu.

- Moram priznati da se dogodio propust za što će biti poduzeti adekvatni koraci i sankcije. Ujedno se ispričavam svim roditeljima, a pogotovo roditeljima dječaka. Naime, nakon razgledavanja sajma sva su djeca iz paviljona otišla do parkirališta s autobusima nakon prebrojavanja. No, to se nažalost događalo van autobusa, a ne unutra - kaže Jović.

Poziv uznemirene majke

- I to se sve događalo u žurbi jer je bilo užasno vrijeme. Propust je upravo tu što djeca nisu prebrojavana unutar autobusa kada bi bilo uočeno da jedan nedostaje jer onda nemaju mogućnosti nigdje otići. Krenuli smo na put i stali na Ravnoj Gori gdje su djeca vidjevši snježni pokrivač iskoristila vrijeme za igru. Ni tada nismo znali da nam fali dijete - priča ravnateljica.

- Svijet nam se srušio kada je djetetova majka nazvala razrednicu Barbaru Čaleta Markežić i pitala za dijete. Tada smo odmah pokrenuli sve u našim moćima radi rješavanja problema. Budući da je bilo oko 19.30 sati, a sajam zatvara vrata u 20 sati, trebalo je brzo pronaći rješenje. Uglavnom, uspjeli smo preko našeg autobusera Črnja toursa riješiti problem. Oni su u Zagrebu dignuli njihovog vozača koji je otišao na sajam i pokupio dijete te ga dovezao u Ravnu goru, do nas. Potom su stigli roditelji koji su preuzeli dijete i odvezli kući. Dječak je u ponedjeljak redovno došao u školu i dobro je. Trenutno nad njim obavljamo nadzor radi utvrđivanja ako mu je potrebna kakva pomoć. Naravno da dječak ne zna za to, niti ga netko gnjavi jer ne želimo da osjeti i taj teret - kaže Jović za Glas Istre.

Facebook komentari

hr Thu Nov 17 2016 12:32:45 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/584aaac51eea8ff9348b45db/80
Foto: Rade Popadić

Split: Ako se gradski vijećnici slože, dogodine kreće energetska obnova bazena Poljud

Projekt je vrijedan 67 milijuna kuna, ali iz Grada poručuju kako to Grad zapravo ništa koštati jer 40 posto tog iznosa bespovratno dobivaju od Fonda za energetsku učinkovitost, a ostatak financira privatni partner čiji se dio namiruje iz ostvarenih ušteda kroz 14 godina
Ako gradski vijećnici na idućoj sjednici najavljenoj za 19. prosinac prihvate projekt energetske obnove Sportskog centra bazeni Poljud, za tri mjeseca mogli bi početi radovi. Nakon bolnica na Križinama i Firulama bit će to treći projekt energetske obnove javnih zgrada u Splitu. Gradonačelnik kaže kako to Grad neće ništa koštati jer 40 posto iznosa bespovratno daje Fond za energetsku učinkovitost, a ostatak će se namiriti iz ostvarenih ušteda.

- Ovo sve ide na Gradsko vijeće, APN je potvrdio, partneri su potvrdili, a ja se nadam da će i vijećnici ovome dati podršku. Bilo bi dobro da ovu točku stavim na dnevni red prije proračuna, jer je ovo važno i nema razloga da se ne izglasa, a nakon proračuna bi se moglo dogoditi i da nemamo o čemu glasati – rekao je Baldasar.

Pomoćnik ravnatelja Javne ustanove Sportski objekti, Nelson Borovina, pojašnjava kako će se nakon obnove bazena ostvariti ogromne uštede energije. Navodi kako bazeni Poljud na godišnjoj razini potroše oko 7,3 kWh toplinske energije, a nakon obnove potrošnja će pasti na 2,2 milijuna kWh.

- Nakon potpisa ugovora pružatelj usluge ima 90 dana za izradu projekta. Kada se projekt verificira, u roku od godine dana on mora završiti s radovima, a cijelo to vrijeme će bazen biti u upotrebi. Mnogi možda ne znaju, ali osim bazena tamo se nalaze i polivalentna dvorana, dvorana za judo, za gimnastiku, dvorana za kuglanje – rekao je Borovina te istaknuo kako je situacija loša jer se godinama u objekt nije ništa ulagalo, već se radilo samo ono što je bilo nužno za osnovno održavanje. 

Bazeni na Poljudu se toplinskom energijom opskrbljuju iz Lore. Kotlovnica je udaljena više od tisuću metara, a energija se prenosi cjevovodom i gubici su ogromni. 

- Ostvari ćemo 70 posto ušteda, a nakon isteka ugovora od 14 godina potrošnja će pasti za 70 posto. Treba vidjeti što će se događati, 14 godina je dug period, ali je sigurno da ćemo dobiti obnovljeni objekt. Projektom je obuhvaćen i gradski stadion Poljud jer preko njih oni dobivaju energiju. Kotlovnica će imati mogućnost korištenja fosilnih i plinovitih goriva, ali i električne energije, mi sada tu mogućnost nemamo. Napravit će se rekonstrukcija svih podstanica, postavit će se LED rasvjeta, automatizirat će se svi procesi, poboljšati karakteristike cjelokupne ovojnice objekta, a uključena je i sanacija pomoćnog dijela – nabrojio je Borovina, a gradonačelnik je dodao kako će uštede ostvariti i vojska jer i oni imaju problema s gubitkom energije. 

Hrvoje Akrap, gradski pročelnik za sport, rekao je kako se na ovom projektu radilo više od dvije godine. Počelo je u drugoj polovini 2014. nakon što je FESB izradio neovisnu studiju. Projekt je na godinu dana stao zbog žalbi.

-To je naš najkorišteniji objekt u gradu. Dnevno kroz bazene prođe između 1800 i 2000 korisnika. Nakon ove obnove imat ćemo objekt koji je sada star 37 godina, ali će iza ovoga imati veću vrijednost i pružiti bolju i sigurniju uslugu korisnicima. Dobiti ćemo objekt koji ćemo moći koristiti još dugi niz godina – siguran je Akrap.

Ozren Bužančić, savjetnik gradonačelnika za sport, kaže kako Grad godišnje iz proračuna samo za toplinsku energiju na bazenima Poljud izdvaja između 4,5 i 5 milijuna kuna. 

- Zbog dotrajalog sustava prije nekoliko je godina došlo do kvarova pa je i centar bio zatvoren više od mjesec dana. Javni natječaj provodio je APN, a mi smo iz Fonda uspjeli povući 19,5 milijuna kuna. Ostatak financira privatni partner i nema nikakvih troškova za Grad. Neovisne studije FESB-a i APN-a su pokazale isto, ogromnu mogućnost uštede. Godinu dana smo morali čekati da svi žalbeni postupci prođu i konačna odluka je donesena – rekao je Bužančić, dok je Serđan Guštin, ravnatelj Javne ustanove Sportski objekti, istaknuo kako danas imaju ogromne probleme u funkcioniranju sustava te da se nada da građani imaju razumijevanja za takvu situaciju.

- Nakon obnove dobit ćemo novi biser Poljuda – zaključio je Guštin.

Facebook komentari

hr Fri Dec 09 2016 14:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/584ab2d21eea8faa338b465d/80
Foto: Čitatelj

Jak potres zatresao Dalmaciju, epicentar između Šolte i Čiova

Mještani kažu da je bilo kao detonacija, jak i kratkotrajan.
U 13: 57 jak potres zatresao je veliki dio Dalmacije. Još se ne zna jačina i epicentar, ali rubni dijelovi grada su ga dobro osjetili. 
Prema prvi i neslužbenim informacijama, epicentar potresa je bio između Čiova i Šolte. Potres je bio jakost 5 stupnejva prema Merkalijevoj ljestvici, a dogodio se na samo 2 kilometra dubine.

Potres je izazvao veliku uznemirenost stanovništva, ali još nije poznato je li prouzročio materijalnu štetu.

Naši čitatelji javljaju nam o brojnim predmetima koji su padali s polica splitskih dućana, apoteka i trgovačkih centara u Splitu.

U Žrnovnici se za vrijeme potresa odlomila gromada u tamošnjem zatvorenom kamenolomu, ali nije napravila štetu.
Ekskluzivni doznajemo da je uslijed potresa popucao asfalt kod Victe na Visokoj.

Svoje fotografije i informacije o potresu šaljite nam na info@dalmacijanews.hr
Uskoro opširnije

Facebook komentari

hr Fri Dec 09 2016 14:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/584a9e631eea8f56348b462e/80
Foto: D.N.

Cammeo uz potporu splitskih vijećnika traži liberalizaciju autotaksi prijevoza

Stoga se može očekivati da će na sljedećoj 37. sjednici, splitski gradski vijećnici raspravljati o liberalizaciji autotaksi prijevoza u njihovom gradu

Danas je direktor Cammea Split, Ivan Tomaša, u prostorijama Grada Splita predao potpise vijećnika Gradskog vijeća Grada Splita kojim se od predsjednika Gradskog vijeća traži da na dnevni red sljedeće sjednice Gradskog vijeća zakazane za 19. prosinca ove godine uvrsti točku: „Rasprava o autotaksi odluci u Splitu“.

Stoga se može očekivati da će na sljedećoj 37. sjednici, splitski gradski vijećnici raspravljati o liberalizaciji autotaksi prijevoza u njihovom gradu.

- Ovo je samo logički slijed naše nacionalne kampanje o liberalizaciji taksi-usluga.  Želimo što prije vratiti posao za 75 naših otpuštenih djelatnika i sugrađana. Nakon liberalizacije, u Splitu bismo mogli zaposliti barem još toliko  novih djelatnika. 

Koristim priliku zahvaliti vijećnicima  koji su stali uz volju građana i pružili potporu našoj inicijativi.  Nadam se da će rasprava biti konstruktivna te da ćemo u konačnici uspjeti ishoditi liberalizaciju taksi-tržišta. To će značiti više novca u gradskom proračunu, građani će imati pravo na izbor, probudit ćemo konkurentnost, a taksi-usluga će biti na nivou koji zaslužuju i naši sugrađani i turisti - poručio je Tomaša.


Facebook komentari

hr Fri Dec 09 2016 13:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/584727141eea8fbd298b456b/80
Foto: Miroslav Lelas

Plenković: Vlada, Sabor i predsjednica moraju voditi računa o suradnji s iseljenom RH

Kao trenutno najveći prioritet u radu njegove Vlade naveo je donošenje državnog proračuna za iduću godinu, za koji je rekao kako će jamčiti održivost s predviđenim rastom gospodarstva od 3,2 posto

Premijer Andrej Plenković poručio je u petak iz Vukovara, sa sjednice Vladina Savjeta za Hrvate izvan RH, kako je vrlo važno da Vlada, Hrvatski sabor i predsjednica Republike, kao i sva ministarstva vode računa o doprinosu iseljenika te perspektivama suradnje s iseljenom Hrvatskom.

 - Ono što je za nas vrlo bitno, a to ste vidjeli i u programu Vlade, je položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. Ta politika podrške Bosni i Hercegovini na putu prema europskim integracijama bit će temeljna odrednica naših odnosa u naredne četiri godine - kazao je Plenković te izrazio nadu da će takvu politiku Hrvatske prema BiH podržati i niz hrvatskih partnera u okviru EU.

 Govoreći o položaju Hrvata u članicama EU, hrvatski premijer je najavio kako će se tijekom sutrašnjeg boravka u Njemačkoj susresti s hrvatskim iseljenicima u toj državi, o čijem će položaju razgovarati i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

 - Svjesni smo svega onoga što je hrvatsko iseljeništvo dalo Hrvatskoj i u gospodarskom, humanitarnom i brojnim drugim pogledima. Važno je da u svojim sredinama ostvarujete kvalitetnu suradnju s diplomatskim predstavništvima Republike Hrvatske", poručio je Plenković hrvatskim iseljenicima. Podsjetio je kako je 1990-tih godina u Saboru sjedilo 12 zastupnika iz hrvatskog iseljeništva (dijaspore), ali je izmjenama Ustava iz 2010. taj broj ograničen na tri zastupnika.

Plenković: Moramo poraditi na tehnološkim rješenjima da na izbore izađe što više iseljenika

 Svjestan je, tvrdi, manjkavosti glasovanja u veleposlanstvima, najavivši da će se u budućnosti morati poraditi na tehnološkim rješenjima kako bi se u glasovanje uključio što veći broj iseljenika koji imaju pravo glasa. 

- Mislim da je to tema o kojoj treba raspraviti, jer ovako kako je danas po mom je mišljenju nepravedno. Premali je broj ljudi koji glasuju, a ne vjerujem da je toliki pad stvarnog interesa za sudjelovanje u političkom životu domovine - ocijenio je Plenković.

 Kao trenutno najveći prioritet u radu njegove Vlade naveo je donošenje državnog proračuna za iduću godinu, za koji je rekao kako će jamčiti održivost s predviđenim rastom gospodarstva od 3,2 posto. Najavio je i donošenje mjera za popravljanje demografske slike Hrvatske te ukidanje cijelog niza parafiskalnih nameta u gospodarstvu. Izrazio je zadovoljstvo što je, kako je kazao, nakon dužeg vremena ponovno stavljen jači naglasak na potrebe Oružanih snaga RH.

Herceg: Iseljenici nude, ali i traže ravnopravnost i partnerstvo s domovinskom Hrvatskom 

 Predsjednik Savjeta Nevenko Herceg je nazočnost premijera Plenkovića na sjednici označio kao ohrabrenje, jer ukazuje na novu aktivniju suradnju domovinske i izvandomovinske Hrvatske. "Više od tri milijuna nas živi izvan Hrvatske. Mi smo živa zajednica i nudimo, ali i tražimo ravnopravnost i partnerstvo s domovinskom Hrvatskom", istaknuo je Herceg, te napomenuo kako je teško govoriti o zajedničkim interesima Hrvata u iseljeništvu jer se nalaze u različitim položajima.

 - Ono o čemu bi mogli govoriti jest traženje da se ojača položaj Hrvata kao manjinskih naroda po načelu reciprociteta u susjednim zemljama, da se ostvari puna ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH i da se riješe mnoga druga pitanja poput zastupljenosti u Saboru, načina glasovanja, mogućeg novog zakona o Hrvatima iseljenicima i drugih - poručio je.

 Za Hrvate izvan Hrvatske rekao je kako su najveći investitori u Hrvatskoj, s obzirom da samo iznos deviznih doznaka Hrvata izvan Hrvatske na godišnjoj razini premašuje iznos od jedne milijarde američkih dolara.

 Predstavnik hrvatskih iseljenika u SAD-u Nenad Bach zauzeo se za izbjegavanje dvostrukog oporezivanja, uvođenje izravnih letova za Hrvatsku, povećanje broja iseljeničkih zastupnika u Hrvatskom saboru te stvaranje preduvjeta za gospodarska ulaganja iseljenika.

 Na sjednici Vladina Savjeta za Hrvate izvan Republike Hrvatske razgovara se o prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, te pripadajuće Strategije s naglaskom na predlaganje mjera i aktivnosti s ciljem poticanja povratka hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka. Tijekom sjednice Savjeta bit će predstavljeni i rezultati rada te aktivnosti, programi i projekti koje provodi Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

 Članovi Savjeta tijekom večeri će se susresti i s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, a svečani prijem za članove Savjeta upriličit će vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Facebook komentari

hr Fri Dec 09 2016 12:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .