Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/539247a717994281577b23f3/80
Foto: Živana Šušak Živković / Dalmacija News

Kontinuitet Šetališta Luke Botića

Cijelo Šetalište Luke Botića je, podsjetimo, počelo na inicijativu Društva Marjan koju je prihvatio gradonačelnik Splita Ivo Baldasar. A ideja je podvučena parternim označavanjem pješačkog pravca, što je također značajna stvar
Nakon što je uređeno Šetalište Luke Botića koncem prosinca prošle godine, što je ujedno i prva značajnija obnova znamenite šetnice u posljednjih 90 godina, obilježen je i pješački pravac na Dražancu. Preciznije, kako bi se dao značaj kontinuitetu šetnice i poveznici centra grada s Marjanom, odmah nakon skala na Dražancu na parteru se obilježila šetnica. 

Zasluga je to arhitektonskog ureda Ante Kuzmanića prema čijem projektu poduzetnik Zvonko Kotarac gradi stambeni kompleks na Dražancu.

- Predložilo nam je Društvo Marjan da se obilježi pješačka zona, odnosno kontinuitet Šetališta i mu smo to prihvatili. Obećano, izvršeno - kratak i jasan je bio arhitekt Kuzmanić.

Cijelo Šetalište Luke Botića je, podsjetimo, počelo na inicijativu Društva Marjan koju je prihvatio gradonačelnik Splita Ivo Baldasar. A ideja je podvučena parternim označavanjem pješačkog pravca, što je također značajna stvar.
hr Sat Jun 07 2014 08:09:23 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/53a406321799421a762f4201/80

Obrana Josipe Rimac nezadovoljna: Ispitano osam svjedoka, podnijeli ustavnu tužbu

Od produljenja istražnog zatvora Josipi Rimac, ispitano je svega osam svjedoka, a ostalo ih je još 20-ak

Njezin odvjetnički tim poduzeo je sve pravne radnje koje su mogli - žalbu na produljenje istražnog zatvora i na proširenje istrage, ali i ustavnu tužbu!

Obrana je nezadovoljna sporošću kojom USKOK ispituje svjedoke. Podsjećamo, Josipa Rimac u sklopu afere Vjetroelektrane uhićena je prije mjesec i pol kada ju je USKOK obuhvatio istragom zajedno s još 12 osoba, a nedavno je u odnosu na nju istraga i proširena.     

- I dalje smo nezadovoljni, nažalost od zadnjeg produljenja istražnog zatvora 29. lipnja ispitano je na gospođu Rimac samo osam svjedoka. Tih osam svjedoka je moglo biti ispitano u jednom ili dva dana jer smo uvidom u spis zutrvdili da su neku drugi svjedoci koji nisu bili predviđeni, znači petero njih, bili ispitani u samo jednom danu", kazala je Lidija Horvat, odvjetnica Josipe Rimac dodajući da se još treba ispitati 20-ak svjedoka, piše vijesti.hr


hr Wed Jul 15 2020 19:53:24 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ec027b26f2ab85f298b4702/80
Foto: HRT/Screenshot

Božinović: 'Maske će se nositi do kraja epidemije ili dok ne bude rješenja za virus...'

Božinović je rekao kako je Hrvatska na 55 posto noćenja u odnosu na 2019. u ovom trenutku, a što se tiče inficiranih turista, dosad su turisti uvijek dolazili zaraženi u Hrvatsku

Netko tko ne nosi masku ne smije dobiti uslugu, to je sad odgovornost institucije u koju je osoba došla i šalterskog službenika koji zapravo bi pomogao nekome tko može ugroziti i njezino zdravlje. Postoje zakonska rješenja i za te situacije, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović za RTL Danas.

Hrvatska nastavlja s uvođenjem maski u više vrsta objekata, pa su od srijede maske tako postale obavezne i u bankama i poštama, a Božinović je dao svoje mišljenje o nošenju maski:

- Vi znate da je naš pristup orijentiran prema podizanju svijesti ljudi. U onom trenutku kad znanost nešto potvrdi, a znanost znamo da je i oko pitanja maski, s obzirom da znamo da se radi o virusu, u početku i Svjetska zdravstvena organizacija davala dvojaka tumačenja, međutim sad je konsenzualno prihvaćeno da maske štite, pogotovo ako ih nosimo svi u zatvorenim prostorima. 

Rekao je kako u Stožeru civilne zaštite žele da građani prihvate maske kao činjenicu koja štiti njih i druge kad je u pitanju prenošenje korona virusa, no ako netko svjesno ne nosi masku, nadležna tijela bi poduzela i druge radnje. Otkrio je koji zakoni se tu koriste.

- Tu ima i Zakon o sustavu civilne zaštite, Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, ovo što vi govorite ide i prema prekršaju protiv javnog reda i mira. No, prepustimo to životu, a ja se nadam da će nas život naučiti u ovom novom normalnom da će maske nositi svi jer to je zapravo dobro za sve.

Otkrio je za RTL Danas i dokad će se maske nositi:

- Sve dok se ne nađe neko rješenje za taj virus i ukoliko znanstvena zajednica ne promijeni svoje mišljenje, onda bi to trajalo sve dok se ne proglasi kraj epidemije.

Dotakao se i turista. Rekao je kako je Hrvatska na 55 posto noćenja u odnosu na 2019. u ovom trenutku, a što se tiče inficiranih turista, dosad su turisti uvijek dolazili zaraženi pa im se bolest razvila u Hrvatskoj.

hr Wed Jul 15 2020 19:48:20 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0eaeebdaf72da4358b4584/80
Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica

Požar kod Muća još aktivan: Opožareno 50 hektara šume, vatrogasci cijeli dan dežuraju

Požar je buknuo u ponedjeljak navečer na predjelu Ramljane kod Muća i zahvatio oko 10 hektar borove šume te se danas spojio s obližnjim požarištem na kojem je proteklog vikenda vatra zahvatila oko 50 hektara prostora.
Na požarištu se danas pojavljivao otvoreni plamen koji je intervencijom vatrogasaca ugašen, a večeras će na terenu cijelu noć dežurati 40 vatrogasaca s deset vozila.

Požar nije bio većeg intenziteta pa nije bilo potrebe za angažiranjem protupožarnih zrakoplova.

Ukupno je opožareno 50 hektara šume, a šumski požar na predjelu Ramljane je još uvijek aktivan. P
ovoljnijoj situaciji pridonijelo i zahlađenje temperature jutros u ranim satima kada je temperatura na tom području bila samo 8 stupnjeva iznad ništice.
hr Wed Jul 15 2020 19:02:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f034012daf72dc72a8b459e/80
Foto: DalmacijaNews

Plenković zadovoljan: Poznat sastav Vlade, slijedi susret s Milanovićem

Andrej Plenković je, nakon ručka s predstavnicima većine u zagrebačkom restoranu, novinarima rekao da je razgovor protekao u dobrom ozračju, a na sastanku im je predstavio dinamiku aktivnosti za idući tjedan. Sutra će predsjedniku Zoranu Milanoviću odnijeti 76 potpisa potrebnih za sastavljanje Vlade.

Na sastanku su, osim HDZ-ovaca, bili predstavnici nacionalnih manjina, čelnik HSLS-a Dario Hrebak, predsjednik HNS-a Predrag Štromar i šef Reformista Radimir Čačić.

- Razgovor je protekao u vrlo dobrom ozračju. Predstavio sam kolegama dinamiku aktivnosti za idući tjedan. Sutra ću imati susret s predsjednikom. Nakon što dobijem mandat za sastavljenje, on i predsjednik Sabora će se dogovoriti o konstituirajućoj sjednici koja se očekuje sredinom idućeg tjedna", rekao je šef HDZ-a.

Koliko ministarstava će biti, otkrit će sutra. Otkrio je samo da će Vlada biti manja. - Sve znam već, ali reći ću vam sutra“, poručio je. Na pitanje je li Banožić sposoban za ministra, Plenković je rekao da svi budući članovi Vlade sposobni, a među njima će biti i onih koji do sada nisu bili ministri.

Osobno je, kaže Plenković, pokrenuo inicijativu da pozove čelnike oporbenih stranaka i grupacija kako bi im objasnio što planira napraviti i koji izazovi ih očekuju, kao i što će biti na dnevnom redu Europskoga vijeća, a oni su odbili doći na sastanke. "To više govori o njima nego nama. Mi smo i dalje za dijalog."

Plenković kaže da su pripremili nacrt programa Vlade koji se temelji na programu 'sigurna Hrvatska'. Što se tiče poreznog rasterećenja, nastavit će provoditi konzistentnu politiku. Istaknuo je da je njegova Vlada sačuvala radna mjesta u privatnom sektoru, da su plaće i mirovine sigurne, a zaduženja napravljena po najboljim mogućim uvjetima, piše N1.


hr Wed Jul 15 2020 18:54:51 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .