Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5fb142a06f52dfc33f8b456b/80
Foto: HRT

Odvjetnik Miljević u Nu2: 'Sanader je bio izvanserijski političar, daleko iznad našeg uobičajenog prosjeka'

Govorio je o tome kako se nosi s najtežim zločincima, osvrnuo se na neke slučajeve iz svoje karijere.
Odvjetnik Veljko Miljević gostovao je u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 . Između ostalog, u emisiji se osvrnuo na Sanaderovu presudu, ali i stanje u pravosuđu.

O presudi Sanaderu


Miljević se osvrnuo na presudu HDZ-u i Ivi Sanaderu.

- Ako imamo situaciju da je prva presuda donesena u ožujku 2014., a sada je donesena druga koja je također nepravomoćna, ona je po strukturi jednaka onoj prvoj, smatra.

Na pitanje koliko bi moglo trajati ovo suđenje do pravomoćne presude, kaže da to nitko ne zna. Nekada je komentirao druge presude Ivi Sanaderu, za njih kaže da nisu imale elementarnu logiku i bilo mu je jasno da ne mogu opstati. Na pitanje hoće li posljednja presuda Sanaderu postati nepravomoćna, Miljević je rekao "da u našem pravosuđu to ne zna nitko".

- Ljude više zanima odgovornost pravne osobe, tu smo se raznih stvari naslušali (...) govori se o kolektivnoj odgovornosti, a nje u kaznenom pravu nema (...) Odgovornost po kojoj odgovaraju pravne osobe u kaznenom postupku je nedavno uvedena, prije 15, 20 godina (...) Pravna osoba ne može odgovarati jer je suština krivičnog postupka u krivnji, a krivnja je subjektivni odnos čovjeka. Pravna osoba ne može imati taj subjektivni odnos, ne može imati krivnju, dodao je.

Miljević tvrdi da je Sanader bio izvanserijski političar, u Hrvatskoj od '90.-ih smo imali dva političara te kategorije.

- Ivo Sanader je bio izvanserijski političar, daleko iznad našeg uobičajenog prosjeka. Njega je bilo i lijepo vidjeti, rekao je.

O stanju u pravosuđu


Govorio je o stanju u pravosuđu, kaže da bi volio da se pravosuđe reformira i da se pravosudni postupak drugačije odvija. Volio bi da su rokovi mogu biti instruktivne naravi, da zaista postoje i ih se ljudi pridržavaju kao orijentacijskog kriterija.

- Mi moramo poboljšati ono što prethodi pravom suđenju, a to su optužnice. Ne smijemo imati optužnice od 695 stranica, a imamo ih, rekao je

O odnosu Plenković-Milanović: "Smijem kao idiot po 2 sata nakon što ih čujem"

Zamoljen da komentira odnos premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića u posljednja 2 mjeseca, rekao je kako on nastoji izbjegavati sve osim prava, ali živo prati sve to i uživa u tome što njih dvojica rade. Kaže i kako on sam nastoji snositi odgovornost za javno izrečenu riječ, a njih dvojica bi morali snositi potpunu odgovornost za javno izrečenu riječ.

- To što ja uživam, ja se smijem kao idiot po 2 sata nakon što ih čujem, rekao je.

Više ga nasmijava predsjednik Milanović.

- Kada bi apstrahirao da je Milanović predsjednik republike, ja bi bio njegov fan, dodao je. Kaže i da je Plenković do prije tjedan dana bio "finiji od Milanovića, sada mu se opasno približava, i on je skinuo rukavice".

Smatra da se obojica neodgovorno ponašaju.

- To što ja uživam, to je moje jer ja ne ovisim o niti jednoj vlasti. Ni od one vlasti u onoj državi, koja me nije voljela, nisam ovisio. Od ovih ovisim još manje. Prema tom, meni je lijepo njih gledati i slušati, ali to prema ljudima koji jedva žive nije odgovorno, zaključio je Miljević.

O tajnim izvidima


Miljević je govorio o posebnim dokaznim radnjama, riječ je o ograničavanju ustavnih prava, no one se i provode jer se drugačije nije moglo. Smatra da se mora ići na produljenje ili proširenje posebnih dokaznih radnji jer se tada moraju pisati sažeci.

- Predsjednik i premijer moraju znati to da se vodi značajan predmet, ali o sadržaju radnje ne smiju znati ništa, to je tajna, smatra.

O Zdravku Mamiću


Govorio je i o svojem klijentu Zdravku Mamiću. Na pitanje je li njegov osobni poraz što Mamić nije oslobođen, rekao je kako to nije točno.

- Mamiću je za sada suđeno samo za jednu, za prvu optužnicu. Tu sam ja ušao s punomoći, mjesec dana prije završnih govora, rekao je u emisiji Nedjeljom u 2.

Kaže da je Mamić do 7 dana prije presude uvjeravan da će biti oslobođen, a Miljević je obranu preuzeo u njegovoj drugoj, daleko opsežnijoj optužnici.


hr Sun Nov 15 2020 15:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5721bd4c0890d28e008b4729/80

Objavljena dugoročna prognoza za zime, evo kakvo nas vrijeme očekuje

Sezonska prognoza za zimu u skladu je s prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF) te Klimatskog foruma za područje Mediterana i sjeverne Afrike

Oblačno, tmurno i maglovito vrijeme proteklih dana te moguć snijeg u dane vikenda (ali i sljedeći tjedan) u unutrašnjosti su nas već na neki način uveli u zimski ugođaj i novo godišnje doba. I dok su nam i vremenske, ali i druge prilike veći dio ove godine bile neobične, ponekad i teško podnošljive, možemo se nadati da nam zima donosi bolje dane. - navodi Državni hidrometeorološki zavod u svojoj dugoročnoj vremenskoj prognozi za ovu zimu.

- Prema dostupnom prognostičkom materijalu koji se koristi u Službi za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a dugoročna prognoza za zimu (klimatološki početak zime je 1. 12., a astronomski 21. 12. 2020. u 11:02 SEV), gledajući sezonu u cjelini, ukazuje na veliku vjerojatnost pozitivnog odstupanja temperature od višegodišnjeg srednjaka, dakle na još jednu iznadprosječno toplu zimu. Međutim, to ne znači da tijekom zime neće biti razdoblja s temperaturom oko prosjeka, a uz prodore hladnog zraka, temperatura u kraćem vremenskom razdoblju može biti i osjetno niža od uobičajene. Već će prvi dani prosinca donijeti hladnije vrijeme od prosjeka. - najavljuju iz DHMZ-a.

- Prognoza količine oborine na sezonskoj skali mnogo je složenija od prognoze temperature, pa je i njezina pouzdanost za dulje vremensko razdoblje manja. Što se ove zime tiče, nema izraženog signala za veće odstupanje količine oborine od višegodišnjeg prosjeka pa uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze možemo reći da je izgledna količina oborine oko uobičajene ili manja od toga. Međutim, gledajući na mjesečnoj skali, prema prognoziranoj prevladavajućoj sinoptičkoj situaciji, postoji vjerojatnost za količinu oborine veću od uobičajene u prosincu. Pritom treba naglasiti da se u hladnom dijelu godine u dugoročnim prognozama ne može precizirati tip oborine (kiša, snijeg, susnježica, kiša koja se smrzava na tlu...). Isto tako valja imati na umu da se u nastavku sezone mogu izmjenjivati razdoblja s manjkom oborine s kraćim razdobljima kada je lokalno moguća izraženija oborina, dakle obilnija kiša ili snijeg. - navode.

- Na kraju treba naglasiti da uz informacije koje nam donosi sezonska prognoza, svakako valja pratiti i vremenska izvješća i upozorenja koja se odnose na kraće razdoblje, osobito kada su u pitanju vremenski ekstremi, kao što su obilne količine oborine te nagla zahladnjenja.

Sezonska prognoza za zimu u skladu je s prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF) te Klimatskog foruma za područje Mediterana i sjeverne Afrike.

hr Sat Nov 28 2020 17:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e79e54329111c12a98b4588/80
Foto: Pixabay

U Šibensko-kninskoj županiji 107 novih slučajeva, četiri osobe na respiratoru

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije su 743 osobe.
U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je 107 novih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. 

Trenutno je 328 aktivnih slučajeva oboljenja. U šibenskoj bolnici liječi se 30 pacijenata, od kojih je četiri na respiratoru. 

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije su 743 osobe. 

U protekla 24 sata uzorkovano je 320 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.
hr Sat Nov 28 2020 14:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/533fbe32179942fc1d7303ae/80

Splitska policija utvrdila čak 30 kršenja strožih mjera: 'U nekoliko objekata bilo je više od dvadeset osoba!'

Ipak, tijekom postupanja nije bilo značajnih negativnih sigurnosnih događaja.
Pooštravanje mjera koje je krenulo u ponoć donijelo je i mnogo posla za splitsku policiju koja je sinoć bila u obilascima objekata. Napravljene su 242 provjere, a u njih trideset utvrđeno je kršenje radnog vremena, točnije objekti su radili van propisanog roka.

- U objektima je zatečeno nekoliko osoba, a u tek njih par bilo je više od dvadeset osoba o čemu ćemo izvijestiti lokalni Stožer - kazali su iz splitske policije.

Ipak, tijekom postupanja nije bilo značajnih negativnih sigurnosnih događaja.hr Sat Nov 28 2020 14:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f995ae66f52df1a288b4568/80
Foto: DalmacijaNews

U Splitsko-dalmatinskoj županiji ponovno više od petsto novozaraženih, testiran je rekordan broj uzoraka!

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 70 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1309 obrađenih testova danas je 528 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 223, Hvara 5, Imotskog 9, Kaštela 51, Makarske 9, Omiša 38, Sinja 34, Solina 30, Starog Grada 6, Trilja 15, Trogira 11, Visa 1, Vrgorca 2, Vrlike 2, Bola 1, Baške Vode 1, Brela 1, Dicma 3, Dugog Rata 14, Dugopolja 3, Hrvaca 7, Jelse 5, Klisa 10, Lovreća 2, Marine 2, Milne 2, Muća 9, Nerežišća 2, Okruga 2, Otoka 4, Podgore 3, Podstrane 10, Postira 1, Prološca 1, Pučišća 1, Segeta 2, Šestanovca 2 i Šolte 1 osoba. 

Od ukupnog broja novooboljelih osoba 301 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 3017 osoba se nalazi u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 151 COVID pozitivna osoba u KBC-u Split dok se 19 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 70 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju. 

hr Sat Nov 28 2020 13:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .