Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d8a0e0b29111c3b918b45cc/80

U sustavu domovinske sigurnosti postignut ogroman napredak

U sustavu domovinske sigurnosti postignut je ogroman napredak, no potrebno ga je dalje razvijati te raditi na otklanjanju slabosti i nedostataka, zaključeno je u utorak na trećoj ovogodišnjoj sjednici Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti.
„Postigli smo ogroman napredak, ali se sustav mora razvijati u konceptualnom, pravnom, organizacijskom, operativnom, obrazovnom i tehnološkom pogledu“, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar obrane te predsjednik Koordinacije Damir Krstičević na sjednici koja se održala u Ravnateljstvu policije u Zagrebu.

„Jedino kroz sustav domovinske sigurnosti možemo se nositi sa svim ugrozama i rizicima kako suvremenog društva, tako i hrvatskog društva“, poručio je Krstičević i pozvao sve u sustavu da nastave rješavati nedostatke i slabosti u sustavu u cilju bolje koordinacije i djelovanja sustava.

Granica sigurna

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici se osvrnuo  na migracije istaknuvši kako na granici ima izazova, ali i da je granica sigurna.

„Pored zaštite najduže vanjske granice Europske unije i borbe protiv pokušaja nezakonitih prelazaka granice i krijumčarskih mreža koje su u značajnom porastu, Hrvatska ima ključnu ulogu i onemogućavanju sekundarnih kretanja tražitelja međunarodne zaštite, koja su dovela u pitanje opstojnost europskoga sustava azila i rezultirala uvođenjem kontrola na unutarnjim granicama Schengena“, kazao je Božinović.

Jačati kapacitete

Prezentirajući nezakonite migracije pomoćnik načelnika Uprave za granicu Gilio Toić Sintić kazao je da najveći pritisak nezakonitih migracija dolazi iz dva smjera, preko Srbije te Bosne i Hercegovine, a da je  povećan pritisak i na granici sa Sjevernom Makedonijom.

„Najveći pritisak je na područjima Policijske uprave karlovačke, potom sisačko-moslavačke i ličko-senjske“, izjavio je Toić Sintić dodavši da su u osam mjeseci ove godine pokušaji nezakonitih prelazaka granica Hrvatske više čak 211 posto, nego u istom razdoblju 2018. godine.

„Puno je izazova pred nama, potrebno je jačati kapacitete, interoperabilnost, kao i razmjenu informacija svih sastavnica domovinske sigurnosti s obzirom da će pritisak na državne granice biti sve veći“, poručio je Glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Značajna poboljšanja preventivnog djelovanja

Tema sjednice bila je i ovogodišnja protupožarna sezona pri čemu je zaključeno kako je bila dobro pripremljena, organizirana i koordinirana što je doprinijelo uspješnom izvršavanju zadaća svih sudionika u gašenju požara.

„Ustrojavanje Operativnog vatrogasnog zapovjedništva i situacijskog središta u Divuljama, računalna potpora, poboljšanje video nadzora, djelovanje bespilotnih letjelica, skraćeni proces donošenja odluka, bolje krizno komuniciranje, sve je to pridonijelo značajnim poboljšanjima preventivnog djelovanja i odgovora na požare te je role model kako bi se sustav trebao razvijati i u drugim područjima mogućih kriza“, rekao je potpredsjednik Vlade Krstičević.
 
Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković naglasio je kako su za smanjenje požara ključna  prevencija i brzo otkrivanje požara

Na sjednici je također najavljeno kako se tijekom 2020. ili 2021 godine očekuje upis prve generacije studenata na novopokrenuti Studij domovinske sigurnosti u okviru Sveučilišta za obranu i sigurnost „Dr. Franjo Tuđman“.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić predložio je uvođenje u Studij domovinske sigurnosti kolegija zdravstva pod nazivom „Zdravstveni sustava u kriznim situacijama“.
hr Tue Sep 24 2019 14:37:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e5233d629111c4c4d8b456e/80
Foto: Dnevna doza splitskog nereda

Kazne pod brisačima: I ovog vikenda kordon ispred splitskog kluba, ali uz intervenciju policije

Preko vikenda dvosmjerna cesta postaje zakrčena parkiranim automobilima s obje strane
Južnom stranom Koteksa proteže se dvosmjerna Ulica Matice hrvatske, a vikendom se doslovno treba probijati kroz kordon parkiranih limenih ljubimaca i taxista.

U sklopu Koteksa postoji podzemna garaža, a iako su iz kluba cijeli dan na društvenim mrežama podsjećali na besplatan parking, Splićani se ipak moraju pokazati. Tako su se i ovog vikenda parkirali na cesti. Na hrabrosti su im “čestitali“ organi reda pa su ih po izlasku iz kluba dočekale kazne pod brisačima.


hr Sun Feb 23 2020 09:12:33 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e5224f029111c1a458b47a7/80
Foto: Željko Tutnjević

Atraktivna stijenska vježba: Pogledajte spašavanje s dubrovačkih zidina

Hgss Stanica Dubrovnik je održala staničnu stijensku vježbu "Zidine 2020" na području Stare Gradske jezgre, točnije na Dubrovačkim zidinama.

Po scenariju vježbe radilo se o dvije unesrećene osobe na prostoru Karmen – Mala buža. Jedna osoba, sa lakšim ozljedama, bila je u podnožju zidina i sistemom sv. Bernarda podignuta je na vrh zidina gdje je zbrinuta. 

Druga unesrećena osoba s ozlijeđenom kralježnicom nalazila se u moru. Tim u moru je prema standardu Rescue3 Europe tehnika spašavanja iz divljih voda i poplava unesrećenu imobilizirao na nosila sa plovcima, a u međuvremenu je rastegnuta prečnica u dužini od 70 metara između dvije kule. Nosila sa unesrećenom su podignuta iz mora na prečnicu sistemom protuutega te dovučena na zidine gdje je unesrećena predana HMP.

U vježbi je sudjelovalo 25 članova Stanica Dubrovnik, Orebić i Karlovac, te gosti iz Foče i Trebinja. Unesrećena osoba u moru je bila Voditeljica službe civilne zaštite Dubrovnik, Ana Miličić. Cilj vježbe je uigravanje članova Stanice i susjednih stanica HGSS-a kao i prezentacija službe i tehnika spašavanja.

Sama vježba je od iznimne važnosti jer je na toj lokaciji velika vjerojatnost za spašavanje ovoga tipa, te scenarij čine realnim. Dobrobit vježbe su svakako i podizanje sigurnosti i spremnosti službe da odgovori na sve zahtjeve i izazove koji se stavljaju pred nju. Također se podiže sigurnost Grada Dubrovnika kao destinacije i cijelog područja djelovanja HGSS Stanice Dubrovnik.


hr Sun Feb 23 2020 08:09:37 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d99853129111c71a58b457f/80
Foto: Pxabay

Vrijeme u Dalmaciji bez veće promjene: Prevladavat će sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom

I premda će u posljednjim danima veljače temperatura imati uspone i padove, gotovo će posvuda u Hrvatskoj svih dana biti viša od prosječne za veljaču - primjerenija ožujku, gdjekad čak i travnju.
Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije temperatura bez veće promjene, a ujutro u unutrašnjosti ponegdje slab mraz. Prevladavat će sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom, a vjetar uglavnom slab sjeverozapadni i zapadni.

Pretežno sunčano bit će i na jugu Hrvatske. Uz slab i umjeren sjeverozapadnjak more će biti malo do umjereno valovito. Poslijepodnevna temperatura oko ugodnih 16 °C.

U novome tjednu promjenljivije, ali i dalje relativno toplo

Na kopnu u danima koji slijede promjenljivo, u srijedu i pretežno oblačno. U ponedjeljak ujutro mjestimice malo kiše, većinom na istoku, a u utorak u Gorskome kotaru. U srijedu će kiša biti češća i jača, a uz zamjetni pad temperature uglavnom u gorju prijeći će u susnježicu i snijeg. U četvrtak prestanak oborina. U ponedjeljak sa sjevernim vjetrom danju prolazno svježije, u utorak ponovno neubičajeno toplo, uz ponegdje jak jugozapadnjak, koji će zatim okrenuti na sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

U ponedjeljak na Jadranu bez veće promjene, ali će danju biti toplije. U utorak porast naoblake, na sjevernom Jadranu mjestimice i malo kiše, osobito prema kraju dana. Zatim promjenljivo uz povremenu kišu i lokalno izraženije pljuskove s grmljavinom, glavninom u srijedu i početkom četvrtkaU utorak jačanje juga koji će u srijedu okrenuti na jugozapadnjak, a zatim na buru i sjeverni vjetar, koji će imati i olujne udare, pri čemu će se temperatura sniziti.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.
hr Sun Feb 23 2020 07:59:06 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e51514b29111c1a458b475f/80
Foto: HRT/Screenshot

“Čudotvorni napitci“: Poznatog hrvatskog dijabetologa iznenadila "njegova" preporuka na oglasu

Sve je veći problem lažnog oglašavanja na internetu. Otkako je široko dostupan, sve je više onih koji lažu, manipuliraju i nude kojekakve proizvode. Uz to navode lažne ankete, a ne libe se ni ukrasti identitet.
Naš poznati dijabetolog Dario Rahelić ostao je zatečen kada je u oglasu za čudotvorni lijek ugledao i navodno "svoju" preporuku, piše HRT.

- Ja se potpuno ograđujem, zato pozivam ne samo osobe sa šećernom bolešću koji su moji pacijenti nego i sve ostale u RH, da budu jako oprezni, kaže doc. dr. sc. Rahelić, inače zaposlenik Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma "Vuk Vrhovac".

Oglas je pisan čudnim hrvatskim jezikom, prepun je pogrešaka. Dio teksta čak je na rumunjskom. A nakon intervjua pojavljuje se narudžbenica.
- Neki moji pacijenti su došli na kontrolu i rekli "Znate, probao sam taj čudotvorni pripravak koji vi reklamirate", ali ja iza toga ne stojim i potpuno se ograđujem, kaže.

Pitanje je kako lažnim oglasima stati na kraj. Kamilo Antolović, marketinški stručnjak sugerira prijavu udruženju agencija, njihovom Sudu časti, koje će mišljenje potom uputiti nadležnom tijelu, ili državnom inspektoratu.

Iz Državnog inspektorata kažu kako oglašavanje i prodaju lijekova na daljinu nadzire farmaceutska inspekcija Ministarstva zdravstva.

"Mnogi takvi proizvodi nisu registrirani kao lijek i redovito ih oglašavaju nepoznati oglašivači te se u tom slučaju traži postupanje MUP-a", kažu pak iz Ministarstva zdravstva.

Martina Mudražija iz Agencije za zaštitu osobnih podataka kaže da je, kada su u pitanju pojedinci koji kradu identitet na internetu, tu riječ o rukopisu kaznenog djela te da su u tom slučaju nadležna druga tijela, sudstvo, policija.

"U počinjenju ovakvih kaznenih djela često se koriste internetske domene i serveri koji su smješteni izvan Hrvatske te se u takvim slučajevima kriminalističko istraživanje provodi u međunarodnoj policijskoj suradnji", kažu iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Zato s kupnjom putem interneta - oprez!
hr Sat Feb 22 2020 17:05:45 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .