Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d5e791429111c21588b4578/80

Suho drveće i dalje glavna prijetnja u Riječkoj ulici: Zvali smo Čistoću, Komunalno redarstvo, od svega ništa...

Pokušavali smo riješiti problem, ali dobili smo igru "gluhih telefona"...

Suha i zapaljiva gomila osušenog drva i dalje je glavna opasnost za moguće požare u Riječkoj ulici u Splitu.
Na problem smo upozorali prije desetak dana, a stanje je i dalje nepromijenjeno, a u jednoj rečenici opisao ga je zabrinuti čitatelj čiji su podaci poznati redakciji - Gomila zapaljivog osušenog drva stoji tik uz automobile, a dovoljan je jedan opušak prolaznika i imat ćemo požar u centru grada koji bi se mogao vrlo lako proširiti na automobile i zgrade - kazao je.

Stabla koja su glavni problem u cijelom priči pala su na zemlju uslijed velikog nevremena koje je prije dvadesetak dana pogodilo cijelu Hrvatsku, a baš u toj spomenutoj ulici i oštetilo nekoliko automobila.

U navedenom razdoblju su i otpilana debla koja su spriječavala normalan promet, ali su, i dan danas, ta ista još ostala pokraj puta, uz tri spremnika za smeće koja više sliče mini odlagalištu otpada.


Odmah nakon prve objave kontaktirali smo splitsku Čistoću koji su nam, samo dan kasnije, kazali kako oni nisu nadležni za sakupljanje otpilanih debala:
- Čistoća d.o.o ne radi odvoz ispilanih debala. Molimo vas da se obratite komunalnom redarstvu koje treba utvrditi onoga tko je radio te obavijestiti da i ukloni - stalo je u službenom odgovoru pa smo, na "bačen prijedlog", odgovor zbilja potražili u Komunalnom redarstvu Splita.

U više smo navrata i u nekoliko dana konstantno pokušavali dobiti odgovor od voditeljice Odsjeka za redarstvo, Esme Kalembe koja nam nije odgovarala na pozive. Pokušali smo odgovor dobiti i u nekoga od redara, zvali smo nekoliko telefonskih brojeva u gradu Splitu, ali dobili smo igru "gluhih telefona" jer smo, kako bi i dobili nekoga, bili prebačeni na drugu liniju bez konkretnih odgovora.

Kako nam kaže čitatelj koji je, prvotno, i upozorio na ovaj problem i on je ustrajao u zvanju nadležnih institucija, ali su mu sve dale potvrdan odgovor dolaska koji, do kraja pisanja ovog teksta, nitko nije doživio.


hr Thu Aug 22 2019 13:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/53159b6f179942d447b5ff49/80

Policija najavljuje pojačane aktivnosti u prometu za vikend

Policija nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti u prometu na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske i ovaj vikend.
Provoditi će se pojačani nadzor vozila i vozača usmjeren na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, posebice prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela, a aktivnosti će se usmjeriti i na ponavljače teških prekršaja u prometu.

Stoga pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa i da paze na sebe i druge sudionike u prometu.
hr Fri Nov 15 2019 10:37:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a107d16b9e03e91018b4640/80

Splitski lumini za Vukovar

Vukovarska će ulica u nedjelju, 17. studenog, ponovno zasvijetliti luminima, u spomen na sve stradale civile i branitelje hrvatskog grada heroja – Vukovara.
U organizaciji Grada Splita i Koordinacije braniteljskih udruga Grada Splita, točno u 18 sati upalit će svijeće na početku Vukovarske ulice, ispred spomenika „I u mom gradu Vukovar svijetli“, kojeg predstavlja skulptura Dječaka s luminom.

Pozivamo sve sugrađane da se pridruže u odavanju počasti herojskome gradu, gradu prijatelju Splita, paljenjem svijeća kroz Vukovarsku ulicu.
hr Fri Nov 15 2019 10:32:04 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c5aed350e4938049f8b45a0/80
Foto: Pixabay

Ove nedjelje svi u ljubičasto za Palčiće!

Znate li za Palčiće, sasvim posebnu dječicu čiji su prvi dani života obilježenih nevjerojatnom hrabrošću i borbenošću?
Ove se nedjelje, 17. studenog u cijelom svijetu obilježava njihov dan - Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju.

Pridružimo im se i mi u Splitu, obucimo nešto ljubičasto i podignimo palac gore za Palčiće!

I ove godine zgrada splitske gradske uprave – Banovina – zasvijetlit će ljubičastom bojom, a sve s ciljem podizanja svijesti javnosti o problemima prerano rođene djece i njihovih roditelja. Tako će i Grad Split hrabrim mališanima uveličati njihov dan.

Postoji još jedan način kako možete iskazati podršku malim borcima koji su odlučili nasvijet doći ranije. Na svoje tiramole, prozore i balkone objesite niz od 10 čarapica, od kojih jedna, najmanja, simbolizira jedno prijevremeno rođeno dijete od 10 rođenih.

Pokažimo im da su ponos našeg grada, a njihovim roditeljima okupljenima oko udruge - Kluba roditelja nedonoščadi “Palčići“ pružimo podršku i razumijevanje!
Palac gore za Palčiće!


hr Fri Nov 15 2019 10:29:06 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dc2e37129111c1edc8b4611/80

Štrajk ide dalje, a učitelji mogu ostati bez 315 kuna po danu

Ravnatelji škola kažu da posljedica za gradivo i djecu zasad još nema i da je puno veći problem sve više bezrazložnih izostanaka učenika iz škole

U uvodnom govoru na jučerašnjoj sjednici Vlade, premijer Plenković izjavio je kako vlada nakon 15. studenoga, što je danas, više neće plaćati vrijeme provedeno u štrajku.

Jučer je bilo evidentno kako se povukla i ministrica Blaženka Divjak, koja je dosad javno podržavala štrajk. 

Došlo je vrijeme da učenicima damo prednost. Ako ne razmišljamo o posljedicama štrajka po učenike, onda smo svi gubitnici. Ja ‘igram’ za samo jednu ekipu - djecu i učenike.

Rekla je to jučer ministrica obrazovanja. Na pitanje znači li to da će Vlada pokrenuti postupak zabrane štrajka, iz njenog ministarstva odgovaraju kako nezakonitost štrajka utvrditi može sud, sukladno Zakonu o radu, za koji je nadležno Ministarstvo rada.

- Nikakva zabrana ne dolazi u obzir jer je pravo na štrajk zajamčeno Ustavom - kazala je Divjak na početku štrajka, a brojimo 25. dan. Ravnatelji škola kažu nam da posljedica za gradivo i djecu zasad još nema i da je puno veći problem sve više bezrazložnih izostanaka učenika iz škole.

Ako Vlada zaista ne plati štrajk, štrajkaši bi u tom slučaju mogli ostati bez oko 315 kuna na dan, koliko sindikati računaju da je dnevni trošak na učitelje, piše 24sata.

hr Fri Nov 15 2019 10:23:26 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .