Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58df612db47398470c8b4572/80

Udruga Hrabro dijete pokrenula ovrhu protiv roditelja Nore Šitum

Udruga Hrabro dijete, koja je novac prikupljen za liječenje Nore Šitum trošila na svoje plaće, regrese i božićnice zadala je novi udarac roditeljima preminule djevojčice Nore. Pokrenuli su nad njima ovrhu potražujući 200.000 kuna sudskih troškova zbog spora koji su roditelji Nore Šitum izgubili.
Roditelji preminule Nore su, naime, tražili da se Udruzi Hrabro dijete zamrznu sredstva prikupljena za Norino liječenje kako ga dalje ne bi mogli trošiti. Međutim, prije dvije i pol godine Vrhovni sud donio je pravomoćnu presudu kojom se Udruzi Hrabro dijete dopušta raspolaganje prikupljenim novcem, piše Index.

Roditelji malene Nore, Đana Atanasovski i Ivica Šitum, uložili su žalbu na tu odluku Ustavnom sudu. Međutim, Ustavni sud ni nakon dvije i pol godine nije donio odluku, iako je to bio dužan napraviti u roku od pola godine.

"Jučer sam dobila plaću, nisam je mogla podići"

Istovremeno, Norinim roditeljima stigao je novi šok. Udruga Hrabro dijete ovršila ih je za 200.000 kuna sudskih troškova, što su Norini roditelji jučer saznali.

Đana Atanasovski je duboko potresena nastavkom događanja koji ponovno pokazuju da ne živimo u pravnoj državi.

"Jučer sam dobila plaću i otišla sam je podići na bankomat, međutim kad sam pokušala podići novac, nisam uspjela. Potom mi je kartica odbijena u dućanu. Nisam znala što se događa pa sam došla doma i preko sustava e-građanin vidjela da je protiv nas Udruga Hrabro dijete pokrenula ovrhu na 200.00 kuna sudskih troškova", rekla je kratko Đana.

Ona i suprug Ivica Šitum podstanari su i roditelji malog dječaka, a Udruga Hrabro dijete ostavila ih je bez sredstava za život.

Tajnik Udruge bez komentara

Kontaktiran je tajnik Udruge Hrabro dijete Haris Kapetanović koji ništa nije htio reći. 

Index je razgovarao smo i s odvjetnikom Udruge Hrabro dijete Mijom Kladarićem koji je rekao da on nije pokrenuo ovrhu, ali kaže da je znao za nju.

"Moja stranka imala je pravo sama pokrenuti ovrhu. Ja je nisam pokrenuo. Oni su me prije toga zvali i mi smo razgovarali o tome. Pitali su me mogu li pokrenuti ovrhu nad Šitumima i ja sam rekao da mogu. Donesena je pravomoćna presuda u korist Udruge Hrabro dijete i imali su je svako pravo pokrenuti", rekao nam je Kladarić.

Pokušali su doći i do Jasminke Žužić koja je godinama bila predsjednica Udruge i Zaklade Hrabro dijete, ali nije se javljala na poziv.

Institucije ništa nisu napravile

Cijelo vrijeme čelnici Udruge na čelu s Jasminkom Žužić izlazili su u javnost s različitim podacima: najprije su rekli da se prikupilo 2 milijuna kuna, pa 3 da bi na kraju rekli da se prikupilo 4 milijuna kuna za Norino liječenje.

Unatoč tome što smo razotkrili da je Udruga, a potom i istoimena Zaklada nastavila trošiti novac, državne institucije ništa nisu napravile.

Ministarstvo financija prije godinu i pol dana odgovorilo je Indexu da pokreću financijski nadzor nad njima, no do danas ništa nije poduzeto.

Odnosno, korake je poduzela samo Udruga Hrabro dijete tako da su ovršili Norine roditelje koji su doživjeli najveću tragediju izgubivši dijete. Danas Norini roditelji imaju malo dijete i žive kao podstanari, a Udruga Hrabro dijete ovim postupkom ostavila ih je bez sredstava za život.

Samo zato što su se usudili ukazati na kriminal koji je počinjen u Udruzi Hrabro dijete.

Index je otkrio da su Udruga i Zaklada Hrabro dijete novac prikupljen za Noru trošili za isplatu plaća predsjednice Udruge Jasminke Žužić i tajnika Harisa Kapetanovića, za njihove božićnice, regrese, ručkove i pića. Međusobno su Norin novac Jasminka i Haris dijelili jedno drugome i svojim supružnicima kao donacije, o čemu je Index prvi pisao.

Za kraj dodajmo kako tajnik Udruge Haris Kapetanović već 4,5 godine prima plaću od novca kojeg su građani uplatili za liječenje Nore Šitum i Ene Šarac. Novcem od sudskih troškova za koje su stavili ovrhu osigurat će se i dalje sredstva za Kapetanovićevu plaću.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Facebook komentari

hr Fri Oct 13 2017 11:46:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59f711d8b9e03ecd968b45a1/80
Foto: Screenshot / YouTube / Cro Drone

Sutra ćemo saznati tko je dobio posao za rješenje Žnjanskog platoa

Održat će se javno otvaranje omotnica s imenima nagrađenih autora za Projektni natječaj za izradu stručnih rješenja za područje Žnjanskog platoa te za kontaktne zone Trstenička uvala i Duilovo u Splitu.

Povodom završetka rada Ocjenjivačkog suda sutra, 20. veljače 2018. u velikoj vijećnici zgrade Gradske uprave ( Obala kneza Branimira 17/2) s početkom  u 12.00 sati održat će se će se javno otvaranje omotnica s imenima nagrađenih autora za Projektni natječaj  za izradu stručnih rješenja za područje Žnjanskog platoa te za kontaktne zone Trstenička uvala i Duilovo u Splitu.

Javnom otvaranju omotnica s imenima nagrađenih nazočit će Ocjenjivački sud kojemu je predsjednik ovl. arhitekt Vjekoslav Ivanišević, a članovi gradonačelnik Andro Krstulović Opara,  dipl. ing. arh. Gojko Berlengi, ovl. arhitekt Dragan Žuvela i dipl. oec. Mario Šerić, te ostali sudionici Natječaja koji je otvoren 27. studenog 2017. godine.

Facebook komentari

hr Mon Feb 19 2018 18:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8b06562af47f98068b4580/80
Foto: Grad Split

Zamjenica gradonačelnika primila zapovjednika francuskog broda „Taape“

Francuski zapovjednik je izrazio zadovoljstvo dolaskom u Split, radujući se i sam što će moći razgledati njegovu kulturno povijesnu baštinu

Zamjenica  gradonačelnika Jelena Hrgović primila je danas u Banovini zapovjednika broda francuske ratne mornarice  FS „Taape“,  poručnika bojnog broda Thomasa Chabouda. 

- Drago mi je da vas možemo pozdraviti na vašem putu kući. Želimo vam ugodan boravak u Splitu i dobar odmor nakon duge plovidbe. Inače, Grad Split ima uspostavljenu suradnju s francuskim gradom Marseilleom na području kulture i sporta, te smo se zajedno kandidirali za više projekata iz domene sporta. Također, Marseille smo podržali kao grad domaćin za natjecanje u jedrenju zajedno s Parizom za Ljetne olimpijske igre 2024. godine. - kazala je zamjenica Hrgović, zaželjevši zapovjedniku Chaboudu da se što veći dio njegove posade u grad pod Marjanom vrate kao turisti. 

Francuski zapovjednik je izrazio zadovoljstvo dolaskom u Split, radujući se i sam što će moći razgledati njegovu kulturno povijesnu baštinu. Govoreći o svrsi putovanja istakao je kako je riječ povratku iz misije u Crvenom moru gdje je brod „Taape“ proveo više od mjesec dana, te se sada vraća u svoju matičnu luku.  

- Ploveći do Splita doista smo uživali u ljepotama hrvatskog arhipelaga i otočja. - kazao je, među ostalim, Chaboud. U pratnji zapovjednika  Chabouda bio je vojni izaslanik oružanih snaga Francuske Republike, brigadir Duda Fabrice koji je naveo dobru suradnju dviju mornarica. Na logističkom brodu „Taape“ je 18 članova posade, a za vrijeme boravka u Splitu, do 21. veljače, bit će na vezu u luci Lora.

Facebook komentari

hr Mon Feb 19 2018 18:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8b03332af47fff038b4640/80
Foto: Facebook

Ministar Ćorić o sanaciji Karepovca: ''Odgovornost je na onome tko je investitor, na onome tko odrađuje taj posao''

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić boravio je u Dubrovniku gdje je, između ostalog, odgovarao na pitanja o Karepovcu

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić boravio je u Dubrovniku gdje je s čelnicima lokalne samouprave razgovarao o mogućnosti sufinanciranja projekata gospodarenja otpadom iz europskih fondova. - piše Dnevnik.hr

Na pitanje ministru Tomislavu Ćoriću o Karepovcu, kaže da sanacija nema alternativu i treba biti obavljena što prije da se neugodni mirisi eliminiraju. Komentirao je i objašnjenje gradske uprave kako tijekom sanacije zakon nije prekršen, ali nije ni u potpunosti ispoštovan.

- Što se tiče izjave gospodina Vele ili bilo kojeg drugog dužnosnika mi svi trebamo preuzeti odgovornost za svoj dio posla. Činjenica da neka mjerenja kako sam shvatio iz vašeg pitanja nisu rađena treba prije svega uroditi time da se čim prije krene sa svim mogućim mjerenjima i sa svim onim što je potrebno. Odgovornost u ovom konkretnom slučaju je na onome tko je investitor, na onome tko odrađuje taj posao. - rekao je Ćorić. - piše Dnevnik.hr

Facebook komentari

hr Mon Feb 19 2018 18:02:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8af4672af47fa4058b45ba/80
Foto: HGSS

Spašavanje planinara na Risnjaku: Akciju HGSS-a usporavaju nanosi snijega veći od tri metra

Spašavatelji će zarobljene planinare evakuirati u smjeru Platka

Nakon poziva dvoje planinara koji su u nedjelju zbog sniježnog nevremena ostali u zimskom skloništu podno vrha Risnjaka, HGSS je u ponedjeljak ujutro krenuo u akciju spašavanja i, iako su nadomak skloništa, kako su izvijestili, napreduju vrlo sporo zbog dubokog snijega i opasnih strmina.

Radio vezom javili su bazi u Delnicama da su u 20 minuta prošli samo 30 metara. Spašavatelji će zarobljene planinare evakuirati u smjeru Platka. 

Spašavatelji su se javili kad su došli do predjela Cajtige odakle je završnih 200 metara visinskog  uspona do skloništa, a moraju se dobro osiguravati zbog opasnosti od lavina u vršnim dijelovima.

Istovremeno je druga grupa spašavatelja krenula motornim sanjkama od Jelenja prema Cajtigama ne bi li bila bliže evakuacijskom timu ako zatreba.

Snijeg na mjestima u zapusima doseže više od tri metra, navodi među ostalim HGSS.

Dolazak na Platak očekuju u kasnim večernjim satima. U pripravnosti su spašavatelji Stanice Rijeka i ostali članovi Stanice Delnice.

Facebook komentari

hr Mon Feb 19 2018 16:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .