Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58df612db47398470c8b4572/80

Udruga Hrabro dijete pokrenula ovrhu protiv roditelja Nore Šitum

Udruga Hrabro dijete, koja je novac prikupljen za liječenje Nore Šitum trošila na svoje plaće, regrese i božićnice zadala je novi udarac roditeljima preminule djevojčice Nore. Pokrenuli su nad njima ovrhu potražujući 200.000 kuna sudskih troškova zbog spora koji su roditelji Nore Šitum izgubili.
Roditelji preminule Nore su, naime, tražili da se Udruzi Hrabro dijete zamrznu sredstva prikupljena za Norino liječenje kako ga dalje ne bi mogli trošiti. Međutim, prije dvije i pol godine Vrhovni sud donio je pravomoćnu presudu kojom se Udruzi Hrabro dijete dopušta raspolaganje prikupljenim novcem, piše Index.

Roditelji malene Nore, Đana Atanasovski i Ivica Šitum, uložili su žalbu na tu odluku Ustavnom sudu. Međutim, Ustavni sud ni nakon dvije i pol godine nije donio odluku, iako je to bio dužan napraviti u roku od pola godine.

"Jučer sam dobila plaću, nisam je mogla podići"

Istovremeno, Norinim roditeljima stigao je novi šok. Udruga Hrabro dijete ovršila ih je za 200.000 kuna sudskih troškova, što su Norini roditelji jučer saznali.

Đana Atanasovski je duboko potresena nastavkom događanja koji ponovno pokazuju da ne živimo u pravnoj državi.

"Jučer sam dobila plaću i otišla sam je podići na bankomat, međutim kad sam pokušala podići novac, nisam uspjela. Potom mi je kartica odbijena u dućanu. Nisam znala što se događa pa sam došla doma i preko sustava e-građanin vidjela da je protiv nas Udruga Hrabro dijete pokrenula ovrhu na 200.00 kuna sudskih troškova", rekla je kratko Đana.

Ona i suprug Ivica Šitum podstanari su i roditelji malog dječaka, a Udruga Hrabro dijete ostavila ih je bez sredstava za život.

Tajnik Udruge bez komentara

Kontaktiran je tajnik Udruge Hrabro dijete Haris Kapetanović koji ništa nije htio reći. 

Index je razgovarao smo i s odvjetnikom Udruge Hrabro dijete Mijom Kladarićem koji je rekao da on nije pokrenuo ovrhu, ali kaže da je znao za nju.

"Moja stranka imala je pravo sama pokrenuti ovrhu. Ja je nisam pokrenuo. Oni su me prije toga zvali i mi smo razgovarali o tome. Pitali su me mogu li pokrenuti ovrhu nad Šitumima i ja sam rekao da mogu. Donesena je pravomoćna presuda u korist Udruge Hrabro dijete i imali su je svako pravo pokrenuti", rekao nam je Kladarić.

Pokušali su doći i do Jasminke Žužić koja je godinama bila predsjednica Udruge i Zaklade Hrabro dijete, ali nije se javljala na poziv.

Institucije ništa nisu napravile

Cijelo vrijeme čelnici Udruge na čelu s Jasminkom Žužić izlazili su u javnost s različitim podacima: najprije su rekli da se prikupilo 2 milijuna kuna, pa 3 da bi na kraju rekli da se prikupilo 4 milijuna kuna za Norino liječenje.

Unatoč tome što smo razotkrili da je Udruga, a potom i istoimena Zaklada nastavila trošiti novac, državne institucije ništa nisu napravile.

Ministarstvo financija prije godinu i pol dana odgovorilo je Indexu da pokreću financijski nadzor nad njima, no do danas ništa nije poduzeto.

Odnosno, korake je poduzela samo Udruga Hrabro dijete tako da su ovršili Norine roditelje koji su doživjeli najveću tragediju izgubivši dijete. Danas Norini roditelji imaju malo dijete i žive kao podstanari, a Udruga Hrabro dijete ovim postupkom ostavila ih je bez sredstava za život.

Samo zato što su se usudili ukazati na kriminal koji je počinjen u Udruzi Hrabro dijete.

Index je otkrio da su Udruga i Zaklada Hrabro dijete novac prikupljen za Noru trošili za isplatu plaća predsjednice Udruge Jasminke Žužić i tajnika Harisa Kapetanovića, za njihove božićnice, regrese, ručkove i pića. Međusobno su Norin novac Jasminka i Haris dijelili jedno drugome i svojim supružnicima kao donacije, o čemu je Index prvi pisao.

Za kraj dodajmo kako tajnik Udruge Haris Kapetanović već 4,5 godine prima plaću od novca kojeg su građani uplatili za liječenje Nore Šitum i Ene Šarac. Novcem od sudskih troškova za koje su stavili ovrhu osigurat će se i dalje sredstva za Kapetanovićevu plaću.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Facebook komentari

hr Fri Oct 13 2017 11:46:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5341ad261799429e5befee0b/80

Split: Osnovana županijska Zajednica branitelja HDZ-a "Gojko Šušak"

Splitsko-dalmatinska županijska Zajednica branitelja HDZ-a "Gojko Šušak" osnovana je u Splitu u petak, a njezin je predsjednik Dragan Maretić, priopćeno je u subotu iz splitskog HDZ-a.

"Utemeljiteljska skupština održana je u petak navečer u Domu Hrvatske vojske u Lori. "Skupštinu je predvodio zastupnik u Europskom parlamentu Ivica Tolić, a skup je započeo hrvatskom himnom i minutom šutnje za sve poginule i umrle hrvatske branitelje a posebno za nedavno tragično preminulog generala Slobodana Praljka," navodi se u priopćenju.

Skupštini je u svojstvu izaslanika predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića nazočio župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, a dogradonačelnik Splita Nino Vela je bio izaslanik gradonačelnika Andre Krstulović Opare. Skupu je nazočio i predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a "Gojko Šušak"  na državnoj razini general-bojnik Miljenko Filipović te predsjednik HDZ-ovog Odbora za branitelje Željko Dilber.

Zajednica branitelja HDZ-a "Gojko Šušak" poseban je oblik organiziranja hrvatskih branitelja unutar HDZ-a, a cilj joj je pridonijeti očuvanju temeljnih vrijednosti Domovinskog rata i zaštiti prava hrvatskih branitelja i njihovih obitelji. Zajednica okuplja i branitelje koji nisu članovi stranke (HDZ), stoji u priopćenju.

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 18:07:08 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59144996b9e03e6b068b4573/80
Foto: Facebook

Most u Splitu predstavio inicijativu poticanja mikrosolara

Stranka Most nezavisnih lista u subotu je na konferenciji za novinare u Splitu predstavila svoju inicijativu da se proizvodnjom struje mikrosolarima potakne energetska neovisnost i održivost te korištenje sunčeve energije u kojemu je, kako su istaknuli, Hrvatska u Europi na posljednjem mjestu.

U dosadašnjoj energetskoj politici u Hrvatskoj obnovljivi izvori energije, posebno sunčeve, nikada nisu doživjeli ozbiljniju pažnju, rekao je predsjednik stranke Božo Petrov

"Taj su segment potpuno zanemarili HDZ i SDP. To se vidi i po tome koliko zaostajemo za ostalim europskim zemljama i posebno je žalosno jer smo pozicionirani na Mediteranu," rekao je.

Bivši ministar energetike i zaštite okoliša Slaven Dobrović je rekao kako bi zakonsko rješenje koje predlažu moglo pomoći da se Hrvatska makne sa "sramotnog zadnjeg mjesta u EU po pitanju korištenja solarne energije".

"Samo 0,3 posto električne energije u Hrvatskoj dobivamo iz solarne energije. Ovim zakonom maožemo potaknuti brzu promjenu, a to može biti čak i do 300 MW godišnje novoinstalirane snage s kojom bi u nekoliko godina došli do desetak posto električne energije. Potencijal je još i veći," rekao je Dobrović koji je istaknuo da  se proizvodnjom električne energije na mjestu potrošnje iz obnovljivih izvora izbjegava povlačenje električne energije iz mreže, u kojoj je i struja proizvedena uz emitiranje stakleničkih plinova.

Ante Čikotić je rekao kako su posebno imali u vidu male kupce električne energije - građane, male i srednje poduzetnicike, te siromašna domaćinstava.

"Malo je poznato da županije sufinanciraju ogrjev za ekonomski ugrožene korisnike. Radi se o prosječnom iznosu od 950 kuna, a taj oblik pomoći u Splitsko-dalmatinskoj županiji koristi 27.262 građana. U 13 hrvatskih županija prošle godine naknadu za ugroženog kupca energenata dobilo je 68.077 korisnika što je više od 126 tisuća kuna. Taj novac dolazi od naknada koje financiraju drugi građani i postao je opterećenje kojem se ne vidi kraj. Predlažemo da se iskoriste obnovljivi izvori energije kod građana koji imaju uvjete, da ih se kroz ulaganje u mikrosolare na krovovima izvede iz začaranog kruga naknada i pomoći te im se dugoročno osiguraju uvjeti izlaska iz energetskog siromaštva", kazao je Čikotić.

Na upit novinara raspada li se Most s obzirom na izlazak iz stranke njihovog bivšeg ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića i splitskog gradskog vijećnika Martina Mladena Pauka, Petrov je i danas odgovorio niječno.

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 18:06:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59e4b53cb9e03ed3848b4576/80

Splićani, prokuhavajte vodu: Opet nije za piće!

Ponovno se zamutila voda na izvoru rijeke Jadro s kojeg se pitkom vodom napaja cijeli splitski bazen.

Mutnoća je značajna, više od četiri puta iznad dozvoljene. Kako se očekuje da će ta voda uskoro stići do slavina potrošača, tako su Vodovod i kanalizacija izdali obavijest kako treba prokuhati vodu prije pića, piše Index.

Normalizacija se očekuje za koji dan, ovisno o vremenskim (ne)prilikama. U tijeku su analize.

Čista voda koštat će minimalno 15 milijuna eura 

Voda se na izvoru Jadra muti više nego proteklih godina pa je pokrenuta procedura za nabavku i ugradnju filtra, što je značajan financijski izdatak jer je potreban cijeli novi pogon od 1500 kvadrata koji bi se smjestio na pet tisuća kvadratnih metara zemljišta. Investicija bi trebala težiti od 15 milijuna eura naviše, ovisno o tome koja se tehnologija bude primijenila.

ViK je raspisao natječaj za pilot program koji bi trebao dati odgovor zašto se voda tako često muti te ponuditi optimalno tehničko rješenje problema. Tko će dobiti posao, trebalo bi se uskoro doznati.


Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 15:45:55 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5847130c1eea8f85288b456e/80
Foto: Facebook

Vlaho Orepić: ˝Most je pretvoren u bunker s malim prozorčićem˝

Bivši saborski zastupnik Mosta Vlaho Orepić otkrio je zašto je odlučio istupiti iz Mostovog kluba zastupnika te ima li doista ambicije kandidirati na predsjedničkim izborima.

"U obrazloženju odluke nastojao sam biti potpuno jasan i korektan. Razumijem pohvalne komentare, ali i one koji me optužuju. Upravo jedni i drugi ukazuju na potencijal ideje Mosta koja je nepresušna. No, po mom dubokom uvjerenju, u ovom trenutku realizacija te uistinu nepresušne ideje je ugrožena. Most je pretvoren u bunker s vrlo malim prozorčićem i još manjim vratima. Ja u tom bunkeru ne mogu i ne želim biti, niti su mi ljudi za to dali povjerenje. Istupio sam iz tog ozračja naglašene političke introvertiranosti, stalnog konfliktnog odnosa sa svima i bespotrebnog desničarenja. To je jednostavno izvan okvira ideje Mosta koja upravo isključuje zatvorenost i ideološku naklonost, a s tim, između ostalog, i desničarenje. Eto zato sam protestno istupio iz Kluba zastupnika MOST-a", kazao je Orepić u intervjuu za Jutarnji list.

Kazao je kako njegov istup nije posljedica izjave Nikole Grmoje od koje se ogradio, već "kulminacija nastojanja da se djelovanje Mosta uskladi s idejom Mosta koja nas je i okupila"

"Još ljetos sam u dva navrata osobno g. Petrova upoznao sa svim onim što sam prepoznao i na što mi je ukazana pažnja na terenu. Potpuno korektno smo razgovarali i o načinu i prostoru mog političkog angažmana, a koji nema nikakve veze s očito popularnom predsjedničkom kandidaturom tj. očitom neistinom. U zadnja dva mjeseca intenzivno sam komunicirao i s tijelima stranke. Nije urodilo plodom i tu smo gdje jesmo", kaže Orepić., piše Dnevnik.hr

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 14:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .