Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58ad3b6eb47398e66a8b45aa/80

Žene koje godinama rade noćne smjene češće obolijevaju od karcinoma

Riječ je osobito o raku dojke, gastrointestinalnim tumorima i raku kože, a posebno su im izložene medicinske sestre, pokazalo je istraživanje

Kod žena koje godinama rade noćne smjene rizik od razvoja nekih tipova karcinoma za gotovo 20 posto je veći nego kod osoba koje rade u dnevnim smjenama, pokazali su rezultati nekoliko studija objavljeni u časopisu Američke udruge za istraživanje raka, "Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention". 

Riječ je osobito o raku dojke, gastrointestinalnim tumorima i raku kože, a posebno su im izložene medicinske sestre, pokazalo je istraživanje. 

Studijom su obuhvaćeni rezultati šezdesetjedne analize u kojima su prikupljeni podaci o 114,628 slučajeva raka na 3,9 milijuna sudionika iz Sjeverne Amerike, Europe, Australije i Azije. 

Znanstvenici, među kojima i glavna autorica studije, onkologinja dr. Xueliei Ma, s kineskog Sveučilišta Sečuan, nastojali su ustanoviti u kojoj mjeri noćni rad tijekom dugog niza godina utječe na povećanje rizika od razvoja jedanaest tipova raka kod ženske populacije. 

Provedena je još jedna analiza o utjecaju noćnoga rada na razvoj šest tipova raka među medicinskim sestrama. 

Rezultati njihove studije pokazali su žene koje godinama rade noćne 'šihte' imaju 19 posto veće izglede za razvoj nekih vrsta karcinoma. 

"S obzirom na sve veću rasprostranjenost smjenskog rada u svijetu i sve više slučajeva karcinoma, inicirali smo studiju da bismo na ovaj problem privukli pozornost javnosti", rekla je dr. Ma. 

Rezultati su pokazali da je dugogodišnji rad noću rezultirao rakom kože u 41 posto žena, rakom dojke kod 32 posto žena te gastrointestinalnim karcinomom kod 18 posto žena koje su radile u noćnim smjenama, u odnosu na žene koje su rijetko ili nisu uopće bile izložene noćnim smjenama.

Studija je pokazala i da su, kada je riječ o zanimanjima, najugroženije medicinske sestre koje vrlo često rade u noćnim smjenama.  

Kod njih je mogućnost od razvoja karcinoma dojke bila veća za 58 posto, od gastrointestinalnog karcinoma za 38 posto i od raka pluća za 28 posto u odnosu na žene koje su radile tijekom dana. 

Autori napominju da su povećane brojke koje se odnose na medicinske sestre vjerojatno odraz opsežnijeg medicinskog znanja medicinskih sestara i činjenice da se one upravo zbog toga češće podvrgavaju liječničkim pregledima od žena iz ostalih zanimanja. 

"Rezultati upućuju na potrebu osmišljavanja programa zaštite zdravlja žena koje rade u noćnim smjenama, odnosno na potrebu redovnih liječničkih pregleda i preventivnom podvrgavanju tumorskim markerima", savjetuju kineski onkolozi.

hr Tue Jan 09 2018 12:33:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba15406cb557a8ea08b49fa/80
Foto: Pixabay

Ove četiri štetne navike koje "bude" neugodnu žgaravicu

Neugodan osjećaj žarenja u ždrijelu i u donjem dijelu prsišta nazivamo žgaravicom. Ova tegoba muči mnoge, a nastaje kada se želučani sadržaj vrati u jednjak. Uvijek nastaje nakon jela, smatra se simptomom bolesti u probavnom sustavu, a ponekad je jednostavno znak da morate promijeniti svoju prehranu i način života.

1. Jutarnja kava na prazan želudac

Okidač refluksa najčešće je neka hrana koja opušta sfinkter i zbog toga on ne može blokirati vraćanje želučane kiseline u jednjak. Među namirnicama koje to rade nalaze se pića s velikom količinom kofeina poput kave koju nikako nemojte piti na prazan želudac


2. Ispijanje alkohola uz cigaretu

Alkohol i duhan također utječu na sfinkter, ali u ovom slučaju važniji je njihov negativan utjecaj na slinu. Točnije, uzrokuju dehidraciju i smanjenje stvaranja sline pa je zbog toga teže neutralizirati kiseline u želucu i natjerati ih da odu iz njega.


3. Prekomjerna konzumacija žvakaćih guma s pepermintom

Pepermint ima jednak učinak kao i kofein, stoga biste trebali izbjegavati sve što u sebi sadrži ulje peperminta. Čaj, bomboni, razni deserti s okusom peperminta – izbjegnite ih i olakšajte si žgaravicu.



4. Mali noćni zalogaji.

Ako imate žgaravicu, nemojte jesti minimalno dva sata prije odlaska na spavanje i obavezno izbjegavajte jesti u kasne noće sate i potom se vratiti u krevet. Naime, čim legnete želučane kiseline lakše nalaze put do vašeg jednjaka, a ako ste jeli prije spavanja onda će u vašem tijelu započeti proces probave što znači da ćete imati više kiseline u želucu, piše zadovoljna.hr


hr Tue Sep 18 2018 21:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba10240cb557a7ba58b48fd/80
Foto: Pixabay

Najkremastija tjestenina sa sirom priprema se u samo jednoj posudi!

Kuhanjem u jednoj tavi tjestenina će biti još sočnija i kremastija jer će upiti sve okuse, a iako se radi s parmezanom, neće biti preteška ni premasna.

Ovo je najlakši recept za najkremastiju tjesteninu, za čiju je pripremu potrebna samo jedna posuda. Čak se i tjestenina kuha u tavi, zajedno s umakom od parmezana, mlijeka i češnjaka.

Kuhanjem u jednoj tavi tjestenina će biti još sočnija i kremastija jer će upiti sveokuse, a iako se radi s parmezanom, neće biti preteška ni premasna.

Doživljaj konzumiranja tog jela bit će još bolji ako ga jedete ravno iz tave u kojoj je pripremljen. Usput ćete imati i puno manje posuđa koje treba oprati. Vrijeme pripreme najkremastije tjestenine je 10 minuta, dok će samo kuhanje trajati oko 20 minuta. 


Sastojci za četiri porcije:

- 1 žlica maslinova ulja
- 4 češnja češnjaka (samljevenog)
- 5 dl pilećeg temeljca
- 3 dl mlijeka (ili više po želji)
- 2 žlice neslanog maslaca 
- 30 dag tjestenine fetuccini ili spaghetti
- sol i svježe mljeveni papar
- oko 40 grama parmezana
- 2 žlice isjeckanog peršina 

Postupak:

1. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na vatri srednje jačine. Dodajte češnjak te uz često miješanje ostavite na vatri jednu do dvije minute dok ne pusti miris. 

2. Umiješajte pileći temeljac, mlijeko, maslac i tjesteninu te začinite solju i paprom. 

3. Kada zavrije, smanjite vatru tako da lagano krčka, uz povremeno miješanje, dok tjestenina ne bude kuhana, oko 18 do 20 minuta. Umiješajte parmezan. Ako je umak previše gust, dodajte mlijeka onoliko koliko je potrebno da dobijete željenu gustoću. Tjesteninu po želji ukrasite peršinom te poslužite toplu. 

SAVJETU gotovo jelo možete dodati 2-3 žlice pesto umaka, piše zadovoljna.hr


hr Tue Sep 18 2018 15:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba0cc9acb557a0fa98b480b/80
Foto: PIXABAY

Povodom svjetskog Dana mora organizira se pomorska i ronilačka manifestacija

'Split o' mora' manifestacija je koja će se održati u nedjelju 23. rujna, a predviđa plovidbu brodova te grupno ronjenje.
Obilježavajući doprinos ronilaca i pomoraca o očuvanju mora i podmorja i pomorskih tradicija, a u povodu svjetskog dana mora 22. rujna PIK MORNAR sa ronilačkim i pomorskim udrugama u nedjelju 23.rujna organizira manifestaciju 'Split o' mora'.

U nastavku donosimo program:

NEDILJA U 10 SATI- 'SPLITSKA ATLANTIDA' – RONJENJE NA JEDINSTVENOJ GEOLOŠKOJ LOKACIJI U SPLITSKOM KANALU

NEDILJA U 12 SATI - 'SPLITSKO IDRO' – PLOVIDBA POD JEDRIMA BRODICA TRADICIJSKE GRADNJE U GRADSKOJ LUCI.

NEDILJA U 14 SATI - 'SPLITSKI BRUJET' – TADICIONALNI RIBARSKI OBID ZA BARKARIOLE,

RONIOCE, PRIJATELJE I GOSTE UZ PRIGODNI PROGRAM NA MATEJUŠKI, ZABAVLJAT ĆE KLAPE 'FILIP DEVIĆ' I KOMIŠKI PJESNIK PEPETA TONČA BOŽANIĆ.

hr Tue Sep 18 2018 12:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba0ca81cb557ac9b28b45b5/80
Foto: PIXABAY

Proteinska ledena kava od samo tri sastojka koju obožavaju vježbači

Ako ste se pitali kako spojiti zdravo i ukusno, u nastavku vam donosimo zanimljiv recept.

Većina vježbača obožava proteinske shakeove i kavu. Kava je odličan izbor prije treninga jer podiže energiju, tvrdi Building-Body dok će proteinski shake nahraniti mišiće nakon napornog treninga. Povežite ih u jedan ukusan, osvježavajući napitak koji će fino rashladiti posljednje trzaje ljetnih poslijepodneva.

Priprema je vrlo jednostavna, a potrebna su vam samo tri sastojka.

SASTOJCI:

30 g whey proteina od vanilije

300 ml mlijeka (kokosovo, bademovo…)

kava

PRIPREMA:

1. Skuhajte kavu (najbolje večer prije), pustite da se malo ohladi pa ju ulijte u kalup za led i stavite u zamrzivač. Sigurno ćete biti oduševljeni ovim ukusnim napitkom, tako da preporučujemo da unaprijed pripremite više ledenih kockica kave kako biste ih imali spremne cijeli tjedan.

2. U shakeru pomiješajte proteine i mlijeko. Poželjno je koristiti mlijeko sobne temperature kako bi se kocice leda brže otopile.

3. Ubacite smrznute kockice kave u mlijeko, promiješajte i vaša ledena kava je spremna!

4. Po želji u kavu dodajte čokoladni sirup bez kalorija, listiće kokosa, kakao…

hr Tue Sep 18 2018 12:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .