Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c7be7230e493839ca8b4581/80
Foto: HRT

Mislav Kolakušić: Kandidirat ću se na izborima

Sudac Mislav Kolakušić izjavio je u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva" da će se kandidirati na izborima za Europski parlament, i to na listi građana.
- Cijeli sam život sam posvetio tome da se sačuvaju osnovne vrijednosti propisane Ustavom, rekao je Kolakušić i naglasio kako je Hvatska došla u situaciju da je gospodarstvo uništeno, da nemamo prave vrijednosti u državi, da smo izgubili sve.

- Nama su potrebne reforme i promjene. To je sposoban samo onaj koji upravlja sa 76 mandata, rekao je i dodao kako da bismo promijenili Hrvatsku trebamo promijeniti one koji su  na vlasti.

Kolakušić isitiče kako moramo imati predstavnike koji odgovaraju na zahtjeve hrvatskih građana. 

- Sudac se može kandidirati i ja ću se kandidirati za Europski parlament. Na toj listi će biti građani, a ne političari, rekao je. Dodaje da u većem dijelu njegovu kandidaturu financira njegova supruga, a jednim se dijelom financira od donacija građana.

Kolakušić se čudi da hrvatski predsjednik sudaca ne zna da se suci mogu kandidirati. 

Glavna prednost biti članom Europskog parlamenta jest to da je zakonom o izboru za Europski parlament propisano da svaki europarlamentarac ima pravo pristupa svim dokumentima koji se nalaze u Europskom parlamentu.  U Europskom parlamentu moramo imati predstavnike koji služe interesima građana Hrvatske. 

Zakon o Europskom parlamentu omogućava sucima, državnim odvjetnicima, pučkim pravobraniteljima i svim ostalim državnim dužnosnicima da se kandidiraju za članove Europskog parlamenta. Dakle, suprotno onom što tvrde svi koji nisu zakon pročitali, izrijekom je propisano da se sudac može kandidirati, rekao je i dodao da će se sigurno kandidirati.

Tisuće građana cijelo vriejme od mene zahtijevaju da poduzmem konkretnije mjere. One su moguće isključivo na izborima, dodao je. 
Na pitanje hoće li osnovati stranku, pridružiti se nekoj stranici ili će na izbore na nezavisnoj listi, kazao je kako je jedini pravi način za to  sve  gradi od početka, s građanima koji predlažu listu s 12 kandidata.

Kad predsjednica raspiše izbore, skupljat ćemo potrebnih 5000 potpisa. Na listi će biti isključivo građani, neće biti mjesta ni za jednog političara, rekao je. O imenima na listi odlučuje onaj tko organizira listu, nastojat ćemo pokriti sve profile. Kazao je da će nakon izbora za EP ići i na predsjedničke i na parlamentarne izbore.

- U većem dijelu moju kandidaturu financira moja supruga, a jednim se dijelom financira od donacija građana, rekao je.

- Sudac se može kandidirati i ja ću se kandidirati. Na toj listi će biti građani, a ne političari, rekao je.

Kolakušić se čudi kako predsjednik Vrhovnog suda ne zna da se suci mogu kandidirati.  

- Članovi DSV-a birali su sami sebe na svoje dužnosti što je neprihvatljivo, rekao je i istaknuo kako bez volje građana nema promjena.

DSV je pokazivao kao ne poštuje temeljne odredbe nihovog zakona koji izrijekom govori da se za suca mora izabrati osoba koja ima najveći broj bodova, ali oni to nisu poštovali i oni su birali sami sebe na svoje dužnosti što je neprihvatljivo, rekao je i istaknuo kako bez volje građana nema promjena., piše HRT

- Provodili smo brojne ankete i znamo s kakvom podrškom građana raspolažemo, rekao je Kolakušić.


hr Sun Mar 03 2019 15:39:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf64d070e493873218b456d/80
Foto: PIXABAY

Zračne snage gase požar kod Podgore

Tri protupožarna aviona sudjeluju u gašenju požarišta Gornje Igrane-Šošići kod Podgore u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Dva Canadaira CL-415 i jedan Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su petak, 23. kolovoza 2019. godine u akciju gašenja požara na lokaciji Gornje Igrane-Šošići  kod Podgore  u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno 22. kolovoza 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 30 požara (20 u Šibensko-kninskoj, četiri u Zadarskoj, dva u Splitsko-dalmatinskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji) dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika.

Uz gašenje požara provedeno je i 37 protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 250 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 6700 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i osam tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 29 puta.

hr Fri Aug 23 2019 16:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae5f4202af47f77948b4892/80
Foto: Dalmacija News

Kerum kažnjen s 200 tisuća kuna zbog pada djeteta s nedovršene zgrade u Zadru

Sutkinja Općinskog suda u Zadru Ana Zrilić s 200 tisuća kuna kaznila je poznatu splitsku tvrtku Kerum zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine.

Sud je utvrdio kako trgovačko društvo, kojeg je osnovao bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum, iz nehaja nije postupilo po propisima o zaštitnim mjerama čime je izazvalo stradavanje tada 11-godišnjeg dječaka koje se igralo na nezaštićenom gradilištu robne kuće uz crkvu na Boriku. Dogodilo se to davne 2008. godine, točnije 6. svibnja kada je dječak, igrajući se s prijateljem i pišući grafite na drugoj etaži napuštenog građevinskog objekta, pao kroz nezaštićeni otvor, dimenzija 100 x 40 cm, s 10-ak metara visine na betonsku podlogu. Zadobio je teške tjelesne povrede u vidu prijeloma desne natkoljenice i obje podlaktične kosti.

Danas 23-godišnjak na sudu je istaknuo kako posljedice pada osjeća i danas kod promjene vremena. Bio je u stanju šoka, posjećivao je jedno vrijeme i psihijatra jer je imao strah od smrti, piše 057info.hr.

Trgovačko društvo Kerum je nepravomoćno proglašeno krivim te mora uplatiti 200 tisuća kuna u državni proračun, što će biti malo teže s obzirom na to da je u stečaju. Oštećenik, koji smatra da nije dobio adekvatnu odštetu za ozljede u djetinjstvu, upućen je da imovinskopravni zahtjev ostvari u parničnom postupku.


hr Fri Aug 23 2019 15:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d5feaf529111c09598b45c3/80
Foto: Facebook/Grad Split (službena stranica)

Split postaje grad s najbržim internetom u Europi

Za sve korisnike ova usluga je besplatna, a sama mreža ne traži nikakvu lozinku niti je korištenje vremenski ograničeno.
Danas je na splitskoj Rivi puštena besplatna Wi-Fi mreža, a u narednim danima bit će pokriven i ostatak najatraktivnijeg dijela splitske obale. U projekt su uključene tzv. Istočna i Zapadna obala, Riva, Marmontova ulica te cijela uvala Bačvice, uključujući plažu i sve ugostiteljske objekte. 

Ovime Split postaje grad s najbržom javnom Wi-Fi mrežom u Europi. Za sve korisnike ova usluga je besplatna, a sama mreža ne traži nikakvu lozinku niti je korištenje vremenski ograničeno. 

To je prva implementacija naprednog i inovativnog rješenja tzv. MediaKing Smart Wi-Fi na javnim gradski površinama, nakon što je isto rješenje uspješno implementirano u kompletan vozni park splitskog javnog gradskog prijevoza i još neke javne prijevoze u Hrvatskoj. Najveća prednost ovog rješenja je mogućnost istovremenog spajanja velikog broja korisnika uz zadržavanje stabilne i brze Internet veze, piše na Facebook stranici Grada.
hr Fri Aug 23 2019 15:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d5fe32029111c075a8b4569/80

Planuo automobil u Splitu: Vatrogasci brzom intervencijom ugasili vatru

Uzrok požara bit će poznat naknadno
U Solinskoj ulici u Splitu došlo je do požara na osobnom automobilu splitskih registracijskih oznaka. 


Na mjesto događaja stigli su vatrogasci s jednim vatrogasnim vozilom te su ubrzo vatru ugasili. Srećom, nitko nije ozlijeđen! Usto, izbjegnuta je velika katastrofa s obzirom na to da je automobil zapaljen na ulazu u benzinsku postaju. Kako doznajemo, vozačica je krenula natočiti gorivo kada je automobil planuo.

Uzrok požara bit će poznat naknadno. 
hr Fri Aug 23 2019 14:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .