Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0f99e62af47f8e028b4896/80

Tinejdžerske noćne ptice sklonije problemima s ponašanjem i emocijama

“Ne spavati dovoljno ili nekvalitetno spavati može negativno utjecati na nečiju sposobnost da kontrolira emocije i donosi odluke"

 Adolescenti koji su prirodno skloniji ostati budni dugo u noć imaju veće izglede patiti od nesanice kao i emotivnih problema i problema u ponašanju u odnosu na vršnjake koji rado idu ranije na spavanje, pokazalo je nedavno istraživanje.

Znanstvenici su istraživanjem obuhvatili 4948 učenika srednjih škola u Hong Kongu u dobi od 12 do 18 godina i ispitali ih o navikama odlaska u krevet te psihičkom i mentalnom zdravlju. Njih 23 posto imalo je noćni ritam života odnosno prirodnu sklonost kasnom lijeganju u krevet.'Noćne ptice' imale su 88 posto veće izglede za emotivne probleme i probleme u ponašanju u odnosu na druge tinejdžere i 25 posto veće izglede za lošije mentalno zdravlje.Oko polovice noćobdija patilo je od simptoma nesanice, ponajviše su teško tonuli u san i teško održavali neprekinuti san.Neovisno o ovom istraživanju, nesanicu prate trostruko veći izgledi za emotivne probleme te probleme ponašanja i probleme s mentalnim zdravljem.

“Ne spavati dovoljno ili nekvalitetno spavati može negativno utjecati na nečiju sposobnost da kontrolira emocije i donosi odluke što pridonosi riziku razvoja problema mentalnoga zdravlja", kaže voditeljica studije Shirley X. Li sa sveučilišta Hong Kong.

"Postoji dvosmjerni odnos između neurednog sna te emotivnih problema i problema s ponašanjem”, kazala je Li u e-mailu. Nekvalitetni san može dovesti do problema s mentalnim zdravljem a problemi u ponašanju i emotivni problemi mogu također uzrokovati probleme sa spavanjem".

Oko dvije trećine tinejdžera obuhvaćenih istraživanjem ubraja se u skupinu tzv. prijelaznog tipa što znači da nisu ni ranoranioci ni noćne ptice. Oko devet posto ispitanika bili su jutarnji tipovi, odnosno ranoranioci. Među noćobdijama oko 11 posto imalo je poteškoća s time da utone u san a oko četiri posto imalo je poteškoća održavati neprekinuti san.

Veći dio noćobdija, oko 22 posto, također se žalilo na lošije mentalno zdravlje u usporedbi s oko 15 posto drugih tinejdžera kao i na emotivne i druge probleme u ponašanju - njih 38 posto u odnosu na 24 posto.

Ograničenje studije je da su se znanstvenici morali oslanjati na procjene tinejdžera o kvaliteti njihova sna i drugim zdravstvenim problemima, što ne mora uvijek biti točno, navodi se u radu objavljenom u časopisu Sleep Medicine.

Unatoč tomu studija nudi nove dokaze o odnosu kratkog sna i loše kvalitete sna te emotivnih problema i problema s ponašanjem kod tinejdžera, komentira dr. Judith Owens, direktorica za medicinu spavanja u bostonskoj dječjoj bolnici te znanstvenica na harvardskom medicinskom fakultetu koja nije bila uključena u istraživanje.

Roditelji možda ne mogu promijeniti biološki sat djece no mogu poduzeti korake da im djeca bolje spavaju, kaže dr. Sujay Kansagra iz programa za medicinu dječjeg sna sveučilišta Duke u Durhamu.

“Cilj je osigurati da nema drugih faktora koji mogu pogoršati predispoziciju za kasnije lijeganje izazivajući tako još nekvalitetniji san" dodaje Kansagra. "Ključ je 30 minuta prije spavanja izbjegavati izloženost izvorima svjetla, posebice elektroničkih uređaja".

hr Thu May 31 2018 08:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58e4c54ab473980e008b458c/80
Foto: Pixabay

Postoji li veza između šparoga i raka?

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature zastrašilo je sve ljubitelje šparoga pa su se mnogi zapitali utječe li ova biljka na širenje raka.

Ne postoji istraživanje koje se izravno bavi povezanošću raka dojke i šparoga. Zapravo su se istraživači bavili asparginom, aminokiselinom koja se nalazi u šparogama. Istraživanja pokazuju da je on neophodan za preživljavanja raka, a nalazi se u mnogim biljkama i namirnicama životinjskog podrijetla.

Što je asparagin?

Asparagin je neesencijalna aminokiselina koja je prvi put izolirana iz soka od šparoga. Neesencijalne aminokiseline poput asparagina mogu se sintetizirati u tijelu i ne moraju se konzumirati u prehrani. Provedeno je istraživanje koje je proučavalo utjecaj aspgarina na širenje stanica raka dojke, nije se radilo o šparogama. Slična studija iz 2014. radila je istraživanje u kojoj se povezuje razina asparagina i stanica raka dojke, a jedna nedavna studija istraživala je kako asparagin utječe na limfne stanice.

Aspagarin je povezan s drugom aminokiselinom, glutaminom. On je nužan zapreživljavanje i rast stanica raka. Bez dovoljno glutamina stanice raka neće preživjeti. Prema istraživanju, asparagin je u stanju zaštititi stanice raka od umiranja zbog gubitka glutamina.

Asparagin potiče metaboličke procese koji omogućuju rast svih stanica, uključujući i stanice raka.

Na kraju su istraživači utvrdili da kod raka dojke i drugih vrsta karcinoma rezultati ukazuju na to da konzumiranje šparoga može biti korisno u borbi protiv raka. S obzirom da se ovi spojevi ne nalaze isključivo u šparogama, treba ih pronaći u drugom povrću, piše zivotistil.hr

hr Fri Mar 22 2019 12:54:55 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bae06f3cb557ab2c28b46d6/80
Foto: Pixabay

Ovo povrće i voće ima najviše pesticida

Najbolje bi bilo jesti voće i povrće za koje znate tko ga uzgaja i gdje raste
S prvim zrakama proljetnog sunca prirodno se javlja potreba da očistimo tijelo od toksina i nahranimo ga vitaminima i mineralima. Otići ćemo na tržnicu i doma se vratiti s vrećicama punim sezonskog voća i povrća, sretni što ćemo pripremiti zdravi obrok. No, ako ne znate gdje raste povrće i voće koje jedete ili ga sami ne uzgajate, važno je znati koji plodovi sadrže najviše pesticida pa birati ili organsko ili ih jesti u ograničenoj količini. U svakom slučaju, bolje je jesti i takvo voće i povrće, nego ga ne jesti nikako, piše zivotistil.hr
  • jabuke
  • jagode
  • špinat
  • celer
  • rajčice
  • kruške
  • višnje
  • krumpir
  • grožđe
  • nektarine
  • breskve
  • kelj
hr Fri Mar 22 2019 12:51:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c94c58229111ca9168b45d6/80

'Rentat ću ja vlastitog brata': Splitski dvojac opjevao pripreme za sezonu

Sina&Sina s Radio Dalmacije opjevali su proljeće u Dalmaciji.
U maniri pravih društvenih kroničara splitski dvojac posvetio je pjesmu "Proljeće" pripremama za još jednu turističku sezonu, ima tu i potkornjaka koji "gric po gric" izjedaju Marjan, ali i nezaobilazne splitske Rive. U svakom slučaju, proljeće na jugu saželi su u manje od minute i pol.
 
Dalmacija u niskom startu iščekuje masovniji dolazak turista, a Sina&Sina imaju plan kako do što više "eurića". Dok se euri ne počnu slijevati, vrijeme je za - Rivu, cvike, Gucci. A kad gosti navale, plan im je "rentati i vlastitog brata". Posla ima, naravno, i za tetku.

Poslušajte najnoviji uradak Sine&Sine. 


hr Fri Mar 22 2019 12:22:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c949c6729111c8e188b456e/80
Foto: Pixabay

Trik Jamieja Olivera za savršene pržene lignje

Jamie Oliver na svojem YouTube kanalu već nekoliko godina dijeli savjete za idealnu pripremu omiljenih jela. Među njima je i rado viđen favorit na brojnim hrvatskim stolovima – pržene lignje.
Britanski chef na reže lignje na kolutiće. Naprotiv, unutrašnju stranu očišćene lignje nježno će zarezati tupim nožem, a potom uvaljati u brašno koje je “začinio” sa solju, paprom, origanom te mljevenim sjemenkama komorača, piše punkufer.hr

Svaki komad lignje će prekriti ovom mješavinom te otresti višak brašna.

Duboki lonac napunit će biljnim uljem i čekati da isto dosegne temperaturu od 170 Celzijevih stupnjeva. Ako nemate termometar, Jamie Oliver predlaže da u ulje bacite tanku krišku krumpira. U trenutku kad će zlatno smeđi krumpir isplivati na površinu lonca – ulje će biti spremno za prženje. 

U ulje prvo stavlja krakove koje se peku otprilike 90 sekundi, dok će ostatak lignji staviti u ulje na otprilike polovicu toga vremena jer je njima potrebno manje za termičku obradu. 

Zlatnosmeđe komade lignji izvadit će iz ulja te staviti na papir za upijanje masnoće, a potom će one veće komade narezati na kolutiće.

Prženje lignje će poslužiti s majonezom koju je začinio s čili papričicama. 

Kako Jamie Olvier peče savršeno hrskave, a sočne lignje, pogledajte u YouTubevideu.


hr Fri Mar 22 2019 09:27:33 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .