Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d7f438829111c32838b45e1/80

Čikotić na Tematskoj sjednici: "Ovim tempom ćemo postati europska prijestolnica smeća!"

Dvije tematske sjednice pred vijećnicima su u Gradskom vijeću Splita. O stanju sigurnosti u Splitu i o stanju odlagališta Karepovac

10:30 - Mostov Ante Čikotić rekao je kako su veliki problem radnici koji nemaju zasluženo dostojanstvo:

 – Radnici Čistoće zaslužuju dostojanstvo, a ne da završavaju na stranicama crne kronike. U Nadzornom odboru je složba simbioza HDZ-a, SDP-a i HGS-a. Danas se na Krepovac dovodi otpad iz raznih gradova. Razumna gradska vlast bi sjela s predstanicima Solina, Kaštela… Naglasila da bi da oni nemaju kompostane i sortirnice i da ne poštuju svoje obveze. Predlažemo hitno sazivanje sastanka i da se definira na njihovom teritoriju definiranje kompostana i sortirnica - kazao je Čikotić te dodao:

- Ovim tempom ćemo postati europska prijestolnica smeća. Građani žele odvajati, ali grad nije uspostavio sustav, a sustav znači individualna odgovornost - zaključio je Ante Čikotić.


10:00 - Nakon skoro sat vremena kritiziranja krenula je rasprava o točkama Dnevnog reda sjednice koje su usvojene s 28 glasova za i jednim protiv.

Nenad Uvodić iz stranke Pametno uz prezentaciju govorio je o mogućim rješenjima za Karepovac, a koja su gradske vlasti odbile. 

Nadovezala se na rad Čistoće i Marijana Puljak:

- Trideset godina nakon što drugi odvajaju otpad, mi ga nemamo, ali imamo aferu u Čistoći. Čitamo da su petorica završila u istražnom zatvoru, sumnjiči se 35 osoba. Ovu aferu nitko nije primijetio, pa ni dugogodišnja direktorica, Nadzorni odbor, gradonačelnik. Čistoća se hvali rezultatima, hvali se da ima visoke plaće, ušteđen novac koji oročuju na bankama, a na krivicu na probleme uvijek prebacuj na drugog. Zanima me komentar gradonačelnika kako se u Čistoći mogla dogoditi tolika afera, a da nitko to nije primijetio. Što je poduzeo da se ova afera sanira? - kazala je Puljak nakon što je, direktor Čistoće Lukša Regjo, kratko donio osvrt o radu te poduzimanju mjera kada se počelo sumnjati na mito i korupciju:

- Imamo unutarnji nadzor te vanjski, prati se tko i kad je donio otpad. Međutim, došlo je do zloupotrebe i nakon toga smo postavili dodatni nadzor. Preusmjerili smo da jedna rampa vodi direktno na vagu, druga samo za izlaz. Dakle, ne može se zaobići - ustvrdio je Regjo.


9:15 - Sjednicu je otvorio Igor Stanišić, predsjednik Gradskog vijeća te ustvrdio kako će vijećnici prvi puta glasati pomoću uređaja, a čiji će se glasovi bilježiti na velikom ekranu.

Vijećnici nisu dobili materijale za tematsku sjednicu što je, odmah na početku, izazvalo veliki revolt. 

Za riječ se javio Jakov Prkić, vijećnik stranke Pametno i oštro osudio ovakvu neodgovornost te zaključio da se sjednica prekine:
- Imali smo ovakvu situaciju s Marjanom. Ovo je pljuska svima nama koji ovdje sjedimo. Ovo je jednostavno nedopustivo! Prekinite sjednicu! Poslovnik kršimo, navodite me da prijavim ovaj slučaj kao što sam još jedan zbog kršenja Poslovnika. Stvar je jednostavna - nemamo materijal, ne možemo raspravljati, sedam dana nakon što ga dobijemo nek se ponovno održi ova sjednica! - kazao je.

- Bilo bi najpoštenije da prekinemo s ovom praksom jednom zauvijek - dodao je Jakov Prkić na što je odmah reagirao saborski zastupnik i predsjednik splitskog HDZ-a, Petar Škorić.

- Predlagatelj priprema materijale kao što smo imali kod slučaja Marjan. Smatram da, ako ste uopće tražili tematske sjednice, onda znate o čemu trebate govoriti. Krajnje je neozbiljno, ako se žurilo i ako se tražilo hitno sazivanje sjednice, da se radi cirkus i prolongira sjednica. To nema nikakvog smisla. Sve je to u svrhu stvaranja cirkusa - ustvrdio je Škorić, ali kasnije ipak 'smirio strasti' i priznao kako se, ipak, trebalo bolje pripremiti za ovu sjednicu.

U ime predlagatelja SDP-a oštro se usprotivio Goran Kotur:

- O temama poput Karepovca i sigurnosti u gradu Splitu postoji izvjestitelj. Uobičajena je praksa da, kad gradske vlasti i grad koji drži do sebe, se pripremi pisanim materijalima. S niskog standarda smo pali na još niži. Predbacivati na oporbu, na ono što bi vladajuća koalicija trebala inzistirati, je ignoriranje Gradskog vijeća. Vidimo na primjeru Marjana i ovog primjera Gradsko vijeće ne može raditi kako treba. Do informacija želimo doći pa onda pitam kako pripremiti materijal ako mi želimo doći do informacija. Namjerno i ciljano nas vladajući ponižavaju jer svaku temu svode na sve šturiju raspravu. Nismo pristupili temama na populistički način, ali smo ukazali na ozbiljnost problema. Ovakvim pristupom vladajuća je koalicija rekla najviše o sebi - kazao je Kotur, a na kraju je ustvrdio, nakon stanke, da je "ovakva rasprava bolja nego ikakva".


hr Mon Sep 16 2019 10:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5daef0f229111c58c28b45ae/80

Stoti rođendan sveca: Papa Ivan Pavao II. dobit će spomenik pred crkvom svetog Frane

Iako su prve ideje bile o postavljanju spomenika na Žnjanu, gdje je baš Papa 4. listopada 1998. održao svetu misu, prevagnula je ideja o postavljanju na Rivi
Trebalo je 13 godina da se ideja o spomeniku svetom Papi Ivanu Pavlu II. izrealizira u Splitu. Kip pape koji je, kako mnogi kažu, najviše volio Hrvatsku niknut će u centru grada, na zelenoj površini pred crkvom Svetog Frane.

Postavljanje spomenika bit će i u stotoj obljetnici od rođenja svetog Pape.

Iako su prve ideje bile o postavljanju spomenika na Žnjanu, gdje je baš Papa 4. listopada 1998. održao svetu misu, prevagnula je ideja o postavljanju na Rivi.

Vijest je na društvenim mrežama potvrdio i
 Branimir Urlić, vijećnik stranke Pametno.
- E moj Papa. Kad ne znaš di ćeš sa spomenikom u Splitu onda staviš sve na Rivu, napisao je Urlić.
hr Thu Feb 27 2020 07:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e57617f29111c4b538b4619/80

Snijeg zabijelio više predjele Dalmatinske zagore: Sunčano vrijeme u Dalmaciji sve do nedjelje

Iako sunčano vrijeme u subotu bi u Dalmaciji sunce mogle pratiti i vrlo visoke temperature jer će zapuhati južina
Kiša i pad temperature obilježile su jučerašnji dan. Promjena vremena mnoge je iznenadila, a posebice stanovnika Dalmatinske zagore na višim nadmorskim visinama. U noći je, ondje, pao i snijeg koji se zadrržao na tlu.

Snijeg je zabijelio granične prijelaze sa susjednom Bosnom i Hercegovinom - posebice na Kamenskom, a bilo ga je i u Voštanama, Maovicama te Zelovu.

Sliku iz snježnog Zelova sinoć je još, na svojim društvenim mrežama, objavio Ivan Šolić poznatiji kao Mali Vakula.

U razdoblju koje slijedi očekuje nas sunčano vrijeme u Dalmaciji. Zadržat će se tako sve do nedjelje kada će biti moguća kiša.
Iako sunčano vrijeme u subotu bi u Dalmaciji sunce mogle pratiti i vrlo visoke temperature jer će zapuhati južina.


hr Thu Feb 27 2020 07:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e57522229111c93518b46a3/80

Incident u Rijeci: Djeca bacala kamenje za Kineskinjama i vikala 'korona, korona!'

Gosti su htjeli da priča ide u javnost, a Riječanka Maja Škufca izniječa je sve detalje ovog incidenta
Koronavirus zabrinuo je i Hrvate, a tri slučaja zaraze potvrđena su u Rijeci koja je bila poprište jednog nemilog incidenta. Naime, Riječanka Maja Škufca u svom statusu na Facebook-u napisala je kako joj je gošća kroz suze ispričala kako su ih u Rijeci djeca gađala predmetima i vikali za njima 'korona, korona'.

- Maloprije sam dušu isplakala koliko mi je bilo teško gledati suze moje gošće Kineskinje koja bježi od virusa otkad je krenuo u Kini. Iz zdravstvenih razloga za njenog muža može biti kobno ako se zarazi koronavirusom, pa su se, oboje zdravi, odlučili na proputovanje (zdravi), napisala je.

Gosti su htjeli da priča ide u javnost, a Slobodna Dalmacija doznala je više detalja.

- Moja gošća se zove Fenice i kaže da sam ja jedina osoba koja ju je zagrlila osim njenog muža u posljednjih mjesec dana. Kaže i da sam jedini domaćin koji se našao s njima bez straha i bez distance, te su se prvi put osjećali kao dobrodošli gosti, a ne bolesnici ili bjegunci, rekla je Maja.

- Fenice mi je rekla da su je djeca ispred katedrale Sv. Vida gađala nečim tvrdim i vikali za njima koronavirus. Djeca su ih gađala kamenjem, a mi smo ih prigrlili zagrljajem, kaže Maja koja ima poruku za napadače i njihove roditelje: 

- Ja sam stekla još jednog prijatelja, a vi se zapitajte čega se točno bojite... Smrti? Jer ono ljudsko je davno umrlo u većini vas, istakla je ta Riječanka. 

hr Thu Feb 27 2020 07:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e56ce9029111c93518b4691/80
Foto: Facebook

Lucija (17) treba našu pomoć: "Ne traži puno toga u životu, samo želi živjeti dostojanstveno"

Obitelj ima i Facebook stranicu na kojoj obavljuju sve novosti vezane uz Luciju

Lucija Seničić je hrabra sedamnaestogodišnjakinja koja boluje od spinalne mišićne atrofije Tip 2, koja se pojavila kao posljedica njezine primarne bolesti teške i ekstremne skolioze i kifoze kralježnice. 

Krajem studenoga prošle godine Lucija je uspješno operirana u klinici HUG u Ženevi. Troškove liječenja pokrio je HZZO, ali ste vi svojim donacijama omogućili da uz Luciju za vrijeme dugog oporavka budu i njezini roditelji. - prenosi RTL

Lucija se posljednjeg dana 2019. vratila u Zagrebu, uspješno se oporavlja no ponovno joj je potrebna pomoć. Njeni roditelji uspjeli su skupiti više od polovice od 2500 eura za kupnju posebno napravljene i adaptirane autosjedalice koja nažalost nije na listi HZZO-a.

- Samo još 6000 kuna. Hvala svima koji još mogu pomoći Lucij! Svaki i najmanji prilog nam je od velike pomoći za kupnju posebno modificirane i adaptirane autosjedalice kao važnog ortopedskog pomagala nakon operacije. Hvala za Luciju!!! Hvala vam od srca unaprijed, puno ste nam već pomogli, a možda i sada ovo još malo. - poručili su zahvalni roditelji Igor i Renata Seničić.

- Lucija je skromna djevojka koja ne traži puno toga u životu. Ne traži skupi nakit, parfeme, haljine, torbice... Skromna je. Samo želi živjeti dostojanstveno. - napisao je Lucijin otac.

Obitelj također ima i Facebook stranicu na kojoj obavljuju sve novosti vezane uz Luciju.

Donacije za pomoć Luciji i obitelji Seničić primaju se na račun:

Lucija Seničić, Gajnice 6 10090 Zagreb

Zagrebačka banka

IBAN HR9323600003117501678

SWIFT ZABA HR2X

hr Wed Feb 26 2020 21:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .