Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d7f438829111c32838b45e1/80

Čikotić na Tematskoj sjednici: "Ovim tempom ćemo postati europska prijestolnica smeća!"

Dvije tematske sjednice pred vijećnicima su u Gradskom vijeću Splita. O stanju sigurnosti u Splitu i o stanju odlagališta Karepovac

10:30 - Mostov Ante Čikotić rekao je kako su veliki problem radnici koji nemaju zasluženo dostojanstvo:

 – Radnici Čistoće zaslužuju dostojanstvo, a ne da završavaju na stranicama crne kronike. U Nadzornom odboru je složba simbioza HDZ-a, SDP-a i HGS-a. Danas se na Krepovac dovodi otpad iz raznih gradova. Razumna gradska vlast bi sjela s predstanicima Solina, Kaštela… Naglasila da bi da oni nemaju kompostane i sortirnice i da ne poštuju svoje obveze. Predlažemo hitno sazivanje sastanka i da se definira na njihovom teritoriju definiranje kompostana i sortirnica - kazao je Čikotić te dodao:

- Ovim tempom ćemo postati europska prijestolnica smeća. Građani žele odvajati, ali grad nije uspostavio sustav, a sustav znači individualna odgovornost - zaključio je Ante Čikotić.


10:00 - Nakon skoro sat vremena kritiziranja krenula je rasprava o točkama Dnevnog reda sjednice koje su usvojene s 28 glasova za i jednim protiv.

Nenad Uvodić iz stranke Pametno uz prezentaciju govorio je o mogućim rješenjima za Karepovac, a koja su gradske vlasti odbile. 

Nadovezala se na rad Čistoće i Marijana Puljak:

- Trideset godina nakon što drugi odvajaju otpad, mi ga nemamo, ali imamo aferu u Čistoći. Čitamo da su petorica završila u istražnom zatvoru, sumnjiči se 35 osoba. Ovu aferu nitko nije primijetio, pa ni dugogodišnja direktorica, Nadzorni odbor, gradonačelnik. Čistoća se hvali rezultatima, hvali se da ima visoke plaće, ušteđen novac koji oročuju na bankama, a na krivicu na probleme uvijek prebacuj na drugog. Zanima me komentar gradonačelnika kako se u Čistoći mogla dogoditi tolika afera, a da nitko to nije primijetio. Što je poduzeo da se ova afera sanira? - kazala je Puljak nakon što je, direktor Čistoće Lukša Regjo, kratko donio osvrt o radu te poduzimanju mjera kada se počelo sumnjati na mito i korupciju:

- Imamo unutarnji nadzor te vanjski, prati se tko i kad je donio otpad. Međutim, došlo je do zloupotrebe i nakon toga smo postavili dodatni nadzor. Preusmjerili smo da jedna rampa vodi direktno na vagu, druga samo za izlaz. Dakle, ne može se zaobići - ustvrdio je Regjo.


9:15 - Sjednicu je otvorio Igor Stanišić, predsjednik Gradskog vijeća te ustvrdio kako će vijećnici prvi puta glasati pomoću uređaja, a čiji će se glasovi bilježiti na velikom ekranu.

Vijećnici nisu dobili materijale za tematsku sjednicu što je, odmah na početku, izazvalo veliki revolt. 

Za riječ se javio Jakov Prkić, vijećnik stranke Pametno i oštro osudio ovakvu neodgovornost te zaključio da se sjednica prekine:
- Imali smo ovakvu situaciju s Marjanom. Ovo je pljuska svima nama koji ovdje sjedimo. Ovo je jednostavno nedopustivo! Prekinite sjednicu! Poslovnik kršimo, navodite me da prijavim ovaj slučaj kao što sam još jedan zbog kršenja Poslovnika. Stvar je jednostavna - nemamo materijal, ne možemo raspravljati, sedam dana nakon što ga dobijemo nek se ponovno održi ova sjednica! - kazao je.

- Bilo bi najpoštenije da prekinemo s ovom praksom jednom zauvijek - dodao je Jakov Prkić na što je odmah reagirao saborski zastupnik i predsjednik splitskog HDZ-a, Petar Škorić.

- Predlagatelj priprema materijale kao što smo imali kod slučaja Marjan. Smatram da, ako ste uopće tražili tematske sjednice, onda znate o čemu trebate govoriti. Krajnje je neozbiljno, ako se žurilo i ako se tražilo hitno sazivanje sjednice, da se radi cirkus i prolongira sjednica. To nema nikakvog smisla. Sve je to u svrhu stvaranja cirkusa - ustvrdio je Škorić, ali kasnije ipak 'smirio strasti' i priznao kako se, ipak, trebalo bolje pripremiti za ovu sjednicu.

U ime predlagatelja SDP-a oštro se usprotivio Goran Kotur:

- O temama poput Karepovca i sigurnosti u gradu Splitu postoji izvjestitelj. Uobičajena je praksa da, kad gradske vlasti i grad koji drži do sebe, se pripremi pisanim materijalima. S niskog standarda smo pali na još niži. Predbacivati na oporbu, na ono što bi vladajuća koalicija trebala inzistirati, je ignoriranje Gradskog vijeća. Vidimo na primjeru Marjana i ovog primjera Gradsko vijeće ne može raditi kako treba. Do informacija želimo doći pa onda pitam kako pripremiti materijal ako mi želimo doći do informacija. Namjerno i ciljano nas vladajući ponižavaju jer svaku temu svode na sve šturiju raspravu. Nismo pristupili temama na populistički način, ali smo ukazali na ozbiljnost problema. Ovakvim pristupom vladajuća je koalicija rekla najviše o sebi - kazao je Kotur, a na kraju je ustvrdio, nakon stanke, da je "ovakva rasprava bolja nego ikakva".


hr Mon Sep 16 2019 10:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da5ba5029111c9fb48b462b/80

Zadrani u petak prosvjeduju zbog grupnog silovanja: "Odluka suda je sramotna"

Odluka zadarskog suca Ivana Markovića da se petorka osumnjičena za silovanje maloljetne djevojke pusti na slobodu izazvala je veliko ogorčenje javnosti.

Stoga je za ovaj petak, 18. listopada u 12 sati, najavljeni veliki prosvjed ispred zgrade suda u Zadru. Na prosvjed je u ime koalicije stranaka pozvala Marjana Botić iz Akcije mladih.

- Smatramo sramotnim neodređivanje jačih mjera (istražnog zatvora) za osumnjičene počinitelje, čime se kompromitira proces utjecaja ne samo na moguće svjedoke, nego i na samu žrtvu. Sudovi moraju početi donositi pravične presude, i to u primjerenim rokovima i za sve jednako. Takve presude utjecale bi na zaštitu sadašnjih i prevenciju novih žrtvi kroz obeshrabrivanje sličnih budućih radnji. Naprotiv, u Zadru i našem posrnulom društvu vidimo kako je primjer praktičnog izvlačenja od strogih kazni grupnih silovatelja iz 2013. godine utjecalo da se nova mladež uz zaštitu svojih obitelji usuđuje na još gnjusnije činove uz javno negodovanje također ispred suda zbog privođenja i ometanja gojenaca u njihovim neljudskim radnjama - stoji u pozivu Akcije mladih.

- Nažalost, izgleda da sud potpuno uvažava takvo negodovanje i koncepciju kako je maloljetna žrtva 'dala povoda' da se na njoj sustavno iživljavaju duži period. Što je izigravanje svih ljudskih načela i izaziva duboku zabrinutost svih nas koji bismo htjeli normalno sudstvo i normalno društvo sad 2019. godine, a ne povratak u feudalno doba koje vlast sustavno provodi nejednakim pravilima ovisno o pripadnosti/uvezanosti s vlašću i količini novca koji netko posjeduje. Takvom daljnjem ugrožavanju žrtve i kompromitiranju zakona moramo se svi zato snažno oduprijeti. Ovakva vlast i ovakvo sudstvo iznjedrilo je naime opasne generacije amoralnih zlostavljača koji zloupotrebom sustava uvezanog sudstva i vlasti, ne uništavaju samo nevine žrtve njihovih zlostavljanja, nego i cijelo društvo - dodaju iz zadarske Akcije mladih.

Kako doznaje Index, Županijsko državno odvjetništvo u Zadru danas je podnijelo žalbu Županijskom sudu u Zadru protiv rješenja suca istrage kojim je odredio mjere opreza u predmetu teškog kaznenog djela protiv spolne slobode.

hr Tue Oct 15 2019 14:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da5b05529111cfbb38b4669/80

U ponedjeljak 27. sjednica Županijske skupštine: Na Dnevnom redu 46 točaka

Skupština će se održati u ponedjeljak, 21. listopada s početkom u 9 sati

Predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar sazvao je 27. sjednicu Županijske skupštine, koja će se održati u ponedjeljak, 21. listopada s početkom u 9 sati. Za Skupštinu je predložen Dnevni red od 46 točaka.

Županijski vijećnici će, između ostaloga, raspravljati o Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Proračuna SDŽ za 2019. i projekcijama za 2020. i 2021., Prijedlogu odluke o izmjenama Odluke o donošenju Programa javnih potreba u osnovnom školstvu SDŽ za 2019., Prijedlogu odluke o izmjenama Odluke o donošenju Programa javnih potreba u srednjem školstvu SDŽ za 2019.,

Prijedlogu odluke o izmjenama Odluke o donošenju Programa javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi SDŽ za 2019., Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Programa javnih potreba u području sporta za 2019., Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju programa javnih potreba u zdravstvu SDŽ za 2019., Prijedlogu Odluke o izmjenama Odluke o donošenju Programa javnih potreba u socijalnoj skrbi SDŽ za 2019., Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Programa razvoja malog i srednjeg poduzetništva za 2019. godine.

hr Tue Oct 15 2019 13:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da5aa9c29111ce5b58b4590/80
Foto: Ferata.hr

Sinj u problemima s vrgoračkim smećem: Prvi kamion jutros pred odlagalištem zaustavio Miro Bulj

Priča o vrgoračkom smeću krenula je prije nekoliko dana kada je došla vijest da je odlučeno kako će se smeće iz grada Vrgorca odlagati ili u Sinju ili u Trogiru
Saborski zastupnik MOST-a i predsjednik Kluba MOST-a u u sinjskom Gradskom vijeću Miro Bulj, danas oko 11 sati i 30 minuta spriječio je ulazak kamiona koji je dovezao smeće na deponij Mojanka na Kukuzovcu. Ispred deponija su bili predsjednici mjesnih odbora Turjaci i Brnaze, Stipe Perić i Josip Marić, gradski vijećnik Tihomir Radović, nekoliko članova MOST-a  i nekoliko mještana.

Kamion sa 2 i pol tone vrgoračkog smeća trenutno se nalazi se ispred deponija na Mojanci. Ivana Živaljić, direktorica Čistoće Cetinske krajine, također je došla na Mojanku te je izjavila kako će kamion morati pregledati te utvrditi zadovoljava li uvjete miješanog komunalnog otpada. Ukoliko zadovoljava, smeće će biti deponirano, rekla je Živaljić te istaknula da je riječ o zakonskoj obvezi koju moraju ispoštivati.

Priča o vrgoračkom smeću krenula je prije nekoliko dana kada je došla vijest da je odlučeno kako će se smeće iz grada Vrgorca odlagati ili u Sinju ili u Trogiru što je nagnalo sinjske vijećnike da zatraže izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća kako bi se raspravljalo o toj odluci i zaštitalo deponij Mojanku od dovoženja smeća iz Vrgorca.

Mještani Brnaza i Turjaka, kojima teritorijalno pripada odlagalište otpada, najavili su prosvjed koji će započeti od nedjelje u 15 sati i trajati će do nedjelje, 27. listopada do 16 sati, a održavat će se na ulazu u odlagalište otpada Mojanka.
- Poziv je to i gradu Sinju da se hitno krene s realizacijom točke 5. Plana javne nabave Grada Sinja za 2019. godinu, kojim je planirana sanacija odlagališta otpada Mojanka s iznosom od 17,4 milijuna kuna. Naime, već godinama imamo spreman projekt sanacije i zatvaranja odlagališta komunalnog otpada Mojanka i krajnje je vrijeme da se krene u realizaciju istoga - poručio je Stipe Perić, predsjednik MO Turjaci.

Na navode o smeću je svoj stav, za sinjski portal Ferata, iznijela sinjska gradonačelnica Kristina Križanac:
Jasno sam u zapisniku izjavila da to smatram neprihvatljivim, zapravo nametnutim Rješenjem Gradu Sinju. Nakon višegodišnjeg truda i edukacije stanovništva Sinja došli smo u situaciju da smanjujemo količinu miješanog komunalnog otpada na Mojanci te bi provođenje ovakvog Rješenja inspektora svi mi shvatili kao bespotrebno uložen trud, jer bi se količina odloženog otpada znatno povisila. Kao gradonačelnica ću na tematskoj sjednici predložiti Gradskom vijeću jedan prijedlog i zatražit ću podršku gradskih vijećnika - kazala je Križanac.
hr Tue Oct 15 2019 13:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57319cd8fe96ffb71c8b4571/80

Benzin jeftiniji, dizel skuplji: Nove cijene goriva na benzinskim postajama

Od danas su na snazi nove cijene goriva na benzinskim postajama

Cijena benzina od jutros je jeftinija. S prošlotjedne 10,162 kune za litru, od danas prosječna cijena iznosi 10,051 kune, javlja N1.

Poskupjela su dizelska goriva te danas litra prosječno košta 9,846 kuna, (prošloga tjedna cijena je bila 9,799).

Plinsko ulje košta 5,328 (prošloga tjedna 5,242 kune), a autoplinu je cijena 4,376 (prošloga tjedna 4,381).

hr Tue Oct 15 2019 09:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .